Sökresultat för Västsvenska Industri-...
Rensa filter?
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Ekonomisk historia Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Nationalekonomi
Den industrielle revolusjon skapte en ny verden som var teknologiintensiv, ressurskrevende, energiintensiv og kontinuerlig innovativ. Den førte til vedvarende økonomisk vekst, men også til den massive økologiske krisen som vi nå lever i. Samtidig hersker fortsatt forvirring om hva denne revolusjonen faktisk var, og…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Bullying & harassment Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Självbiografi: allmänt Sociala och etiska frågor Socialt arbete Socialtjänst och social omsorg Socialtjänst, välfärd och kriminologi Våld i samhället Välgörenhet, frivilligorganisationer och filantropi
När Sara Damber som 18-åring grundade antimobbningsorganisationen Friends möttes hon först av kompakt motstånd. Då insåg hon inte att hon var en del av en oåterkallelig omvandling.
I dag är samhällsförändring inte längre en exklusiv angelägenhet för politiska partier och etablerade ideella organisationer. Att ta…
Den internationella toppfotbollen är i dag ett skenande maskineri, en karusell där det sportsliga mer och mer blir en biprodukt av andra intressen hedgefonder och skalbolag, gigantiska PR-projekt eller blodstänkta oljemiljarder. I takt med att stjärnspektaklet svävar allt högre och snurrar allt fortare avlägsnar sig…
Innehåll:
– Awakenings
– AB Fornfynd
– Mission invisible
– Kring en tjänsteresa
– Anatomi för en allmänbindning
– Intill mjölkhagen
– Skilda världar
– Konstkänning
– Tavlor på en utställning
– Analys
– Hugget i sten
– Galleria rusticana
–…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Efter andra världskriget utvecklades Sverige till att bli en av världens mest framgångsrika industrinationer. Som litet land kunde vi stoltsera med flera världsledande industrier som utgjorde själva grunden för den svenska välfärden. Under de senaste trettio åren har en stor del av landets unika position som…
Handledningen inför taxeringen 2013 består av två delar. I den första delen behandlas allmänna taxeringsregler och i den andra regler m.m. om värderingen av hyreshus-, ägarlägenhets-, industr-, täkt- och elproduktionsenhet.
Kategorier: Historia och arkeologi
Vacker bok för alla med intresse för historia, arkitektur och dramatiska levnadsöden!
I Västsvenska slott & herrgårdar gläntar författarna på porten till ett trettiotal herresäten i Bohuslän, Halland och Västergötland både privata bostäder och mer kända historiska byggnader. Det blir också en fascinerande resa…
Kategorier: Kulturvetenskap och medievetenskap Medievetenskap Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
Nästan alla i näringslivet har en relation till Dagens Industri, som läsare, annonsör eller som företrädare för företag tidningen skrivit om.
Dagens Industri kom inte bara att bli den första framgångsrika affärstidningen i Sverige utan också en internationell framgångssaga. Att det skulle bli så var dock inte givet.…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Industrialismen och industrihistoria Industriell kemi och tillverkningsteknik Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Många kemiska processer är grundläggande för vår civilisation: jäsning, kokning, metallurgi, gödsling och garvning. Människor har använt och utvecklat dessa processer under årtusenden, och i slutet av 1800-talet utvecklades en del av dem till storskalig kemisk industri.
En vanlig uppfattning är att den viktigaste…
Kategorier: Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Sedan 1800-talets slut har stora yrkesgrupper av ingenjörer och tekniker vuxit fram i det svenska samhället. Detta redan klassiska arbete, som Arkiv ger ut i en ny upplaga, sätter in deras viktiga men ibland osynliga arbete i ett historiskt, ekonomiskt och klassmässigt sammanhang.
Boel Berner är sociolog och professor…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Industrialismen och industrihistoria
Under stora delar av efterkrigstiden dominerades näringslivet och arbetsmarknaden i Västsverige av industriproduktion. Från slutet av 1960-talet utsattes delar av industrin för en ökad internationell konkurrens och vissa betydelsefulla näringsgrenar rationaliserades eller avvecklades. Därefter blev tjänstesektorn allt…
Det finns fotboll och så finns det fotboll. Dels finns ju idrotten som vi har vuxit upp med, den som förblir fast förankrad i de glesa gräsrötterna på den leriga lilla planen i kvarteret. I mångt och mycket känner vi fortfarande igen vår svenska fotboll här på hemmaplan. Våra stjärnor går fortfarande att nå fram till,…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management
Med vårt läromedelspaket A-Projekt & företagande, riktat till gymnasiekursen på de yrkesinriktade programmen, får eleven de nödvändiga verktyg som behövs för att kunna arbeta i projektform. Dessutom belyses entreprenörskap och företagandets villkor i samband med att projekt/företag startas och drivs.Läs merI den…
DYNAMIK OCH FLEXIBILITETGunnar Eliasson och Dan JohanssonVad händer med det IT-präglade svenska samhället vid en kris? Är IT-sektorn dynamisk nog att klara nya villkor?De kritiska faktorerna har förskjutits från hårdvara, fysisk tillverkning, distribution och brist på komponenter. I stället är det företagens…
Det här är en annorlund bok om logistik, som riktar strålkastaren på distributionsprocesserna och relationerna mellan leverantör och handelsföretagen.Författaren visar vilka möjligheter som finns för att med informations- och kommunikationsteknikens hjälp ta itu med flaskhalsar och störningar i varuflödet, för att…
Jan Håfström är en känslig tolkare av samtiden och drivs av drömmen om en mystisk och omöjlig helhetsupplevelse mellan det historiska och nutida, mellan det universella och det personliga. Utställningen på Dunkers Kulturhus var en bred exposé med teckningar från konstnärens barndom till det allra senaste med…
Stockholm var tidigt Sveriges största industristad, med vattenläget som viktig resurs. På 1700-talet kantades Kungsholmens stränder av verksamheter som var smutsiga, illaluktande och förorenande och därför hänvisade till tomter utanför den tättbebyggda staden. Vattnet behövdes för kommunikationer och transporter, som…
Ungdomsröster hörs sällan i debatten om vår tids ödesmättade frågor: klimat, miljö och livsstil, t ex prylkonsumtion. Experter och etablerade politiker tar all plats i diskussionen om de misstag som ungdomsgenerationer i Sverige och globalt under lång tid tvingas rätta till och betala priset för.
I denna skrift framför…
Aldrig tidigare har frågor om mat och matvanor uppmärksammats så intensivt som idag. Överkonsumtion av kött, rättvisemärkning, matslöseri och människors övervikt liksom genmodifiering av grödor och den globala svälten, är bara några av de saker som debatterats livligt.
I Mat! tar 351 ungdomar i Västsverige med kraft…
Runt om i vårt land växer de fram: gårdsbutiker med lokala produkter. Och de ligger helt rätt i tiden – närproducerat, småskaligt och lokalt är begrepp som blivit allt viktigare för svenska konsumenter.
I ”Matresa i väst – reportage och recept från västsvenska gårdar” får vi följa med Louise…
Adrian C. Petersons kyrkor är sedan drygt 100 år ett begrepp runt om i Västsverige. Under det sena 1800-talets intensiva kyrkobyggande ritade han fler kyrkor än någon annan arkitekt, oftast i nygotisk stil.
Med konstvetaren Henning Repetzkys avhandling – som nu har blivit bok möter man för första gången…
Innehåller allmänna taxeringsregler med kommentarer för hyreshusenheter, industrienheter utom täktmark, täktmark och elproduktionsenheter.
Se även aktuell handbok för taxering av småhus
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management
Den industriella struktur som har utgjort en viktig del av den ekonomiska plattformen för Sveriges välstånd är under omvandling. Syftet med den här boken är att bjuda in till ett samtal om den pågående utvecklingen och genom aktuell forskning bidra med konstruktiva infallsvinklar på dessa förändringsprocesser.
Tre…
Kategorier: Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Läromedlet ger grundläggande kunskaper om den elektronik som används i industri- och kraftelektroniktillämpningar.Läs merLäromedlet ger grundläggande kunskaper om den elektronik som används i industri- och kraftelektroniktillämpningar. Inledningsvis behandlas de sammanhang där tekniken används. Sedan följer en…
Kategorier: Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Läromedlet ger grundläggande kunskaper om den elektronik som används i industri- och kraftelektroniktillämpningar.Läs merLäromedlet ger grundläggande kunskaper om den elektronik som används i industri- och kraftelektroniktillämpningar. Inledningsvis behandlas de sammanhang där tekniken används. Sedan följer en…
Kategorier: Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Kategorier: Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Läromedlet ger grundläggande kunskaper om den elektronik som används i industri- och kraftelektroniktillämpningar.Läs merLäromedlet ger grundläggande kunskaper om den elektronik som används i industri- och kraftelektroniktillämpningar. Inledningsvis behandlas de sammanhang där tekniken används. Sedan följer en…
Kategorier: Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Faktaboken behandlar momenten ritningsläsning, materiallära, maskinelement, och ritningsläsning med datorstöd.Arbetsboken innehåller kontrollfrågor och en konstruktionsuppgift som eleven ska lösa med hjälp av faktaboken.
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management
Med vårt läromedelspaket A-Projekt & företagande, riktat till gymnasiekursen på de yrkesinriktade programmen, får eleven de nödvändiga verktyg som behövs för att kunna arbeta i projektform. Dessutom belyses entreprenörskap och företagandets villkor i samband med att projekt/företag startas och drivs.Läs merI den…
Kurs A grundbokär en tunn och lätthanterlig bok, inriktad på betyget Godkänt. Den tar upp alla viktiga basfärdigheter från grunden och förklarar dessa på ett enkelt sätt.
Varje kapitel inleds och avslutas med en aktivitet som gör nya begrepp konkreta.
Inslagen Kan du det här? samt Arbeta utan räknare, som återkommer i…
Kategorier: Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Läromedlet ger grundläggande kunskaper om den elektronik som används i industri- och kraftelektroniktillämpningar.Läs merLäromedlet ger grundläggande kunskaper om den elektronik som används i industri- och kraftelektroniktillämpningar. Inledningsvis behandlas de sammanhang där tekniken används. Sedan följer en…