Sökresultat för Ulla Elisabet Brink...
Rensa filter?
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Ulla Isaksson slog igenom med romanen Ytterst i havet, 1950. Den satte tonen för ett författarskap som drevs av nyfikenhet på människans inre motsättningar. På sin tid var Isaksson en central gestalt i offentligheten och hon stod även bakom ett flertal filmmanus, bland andra »Jungfrukällan« skriven i samarbete med…
Kategorier: Konst Konst: teman och motiv Särskilda konstnärer Utställningskataloger och konstsamlingar
Katalogen innehåller en essä av konstkritikern Sara Arvidsson, en längre dikt av poeten Lina Ekdahl och kortare texter av gatukonstnären Daniel Götesson a.k.a. Ekta samt textilkonstnären Annika Ekdahl. Publikationen innehåller också en intervju med Elisabet Eriksson av Rians museichef Love Jönsson.…
From New York Times Bestselling author Scott Galloway comes an urgent examination of the future of America and the reasons behind its current social and economic crisisIn Adrift, Scott Galloway looks from the past to the present – from 1945 to the 2020s – to reveal how America has reached its current state…
I början av 1960-talet skapade Ulla Wiggen en svit målningar föreställande elektroniska komponenter och datorer. Hon utforskade denna motivvärld då knappast någon kunde förutse hur den digitala teknologin skulle revolutionera våra dagliga liv. Kort därefter, 1966 deltog hon i föreställningarna 9 Evenings: Theatre &…
Kategorier: Arkitektur Arkitektur: konstruktion och design Konst Livsstil, hobby och fritid Trädgård Trädgårdsplanering och trädgårdsdesign
”Svimfärdig av inspiration. Årets boktips!” Frida Ramstedt, Trendenser
Ulla Molin är en förgrundsgestalt inom svensk trädgårdskonst. Som redaktör spred hon sina idéer om arkitektur, inredning och trädgård. Hon verkade även i flera decennier som trädgårdsarkitekt.
Några av Ulla Molins trädgårdstankar var…
Elisabet Wisén-Jobs (1878-1961) hade en central plats i konstnärsfamiljen Jobs i Västanvik i Leksand. Hennes döttrar Lisbet och Gocken blev berömda för sina blommor på keramik och textil. Vad många däremot inte vet, är att Elisabet Jobs själv var en blomsterkonstnär i rika mått. Hon målade med nål och tråd och blev…
Hedvig Elisabet Charlotta var vacker, humoristisk och begåvad. Hon var som skapt för att befinna sig i centrum av Gustav III:s lysande hovliv. Kungen talade gärna förtroligt med Charlotta som inte var rädd för att säga sin mening. Visst kunde han ibland bli förargad på sin frispråkiga svägerska, men han uppskattade…
Ada föddes i slutet av 1800-talet, in i en stor släkt, i utkanten av Skövde i.Fadern var soldat i Västgöta regementet, tack och lov. Modern arbetade som piga i unga år. Faderns föräldrar misslyckades med att hålla familjen med mat och trygghet. Han var yngst av 4 barn och troligen klarade sig bäst.
Ada sitter…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Ulla Winblad har gått till historien som fiktiv gestalt i nationalskalden Carl Michael Bellmans rika sångskatt. Svartlockig, yr, dekolleterad och evigt ung är hon sinnebilden för sinnlighet, supande och stockholmskt 1700-tal. Varje epok har skapat sin egen bild av henne: kokett, förförisk, försupen, tragisk, trotsig.…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Politik och statsskick Politiska ideologier Samhälle och samhällsvetenskap Socialism och vänsterideologier
I tolv års tid var Ulla Lindström (1909–1999) ensam kvinna i regeringar ledda av Tage Erlander. Som minister lade hon grunden till den svenska jämställdhetspolitiken, med tvåförsörjarfamilj och barnomsorg i samhällets regi, och hade också ansvar för konsumentfrågor och u-landsbistånd. År 1958 blev hon den första…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Ulla vill inte flytta till en småstad och inte träffa sin styvfar som är bagarmästare och ser ut som en julgris. Hon vill inte byta skola heller. Hon vill bara bo kvar i mammans mysiga lägenhet och gå kvar i sin skola. Men vad har hänt med Ulla? Hon som var så glad och trevlig har plötsligt blivit tjurig och olycklig.…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Pappan var hantlangare, mamman en krogpiga och hon växte upp vägg i vägg med Smedjegårdshäktet. Ulla Winblad föddes 1744 och dog 1798. Där emellan arbetade hon som lönnkrögerska och blev något av en myt på grund av Bellmans skildringar av henne. Detta är berättelsen om hennes liv från vaggan till graven.
Lars Widding…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: allmänt
Varmt tack till min kusindotter Marie som genom sin släktforskning givit mig data att bygga min berättelse på.
Min berättelse tillägnar jag Morfar, Mormor, Moster Inga och Morbror Gunnar samt Karl-Erik, som givit mig otrolig trygghet och kärlek under min barndom.
Till pappa Åke: Kära du, livet är inte alltid rättvist
Inledningen till Valborg Lindgärdes ”Eftermäle” i boken !Wår lärda Skalde-Fru, Sophia Elisabet Brenner och hennes tid”:
Den 25 november 1848 uppfördes vid artisternas och litteratörernas soirée på Kungl. Operan i Stockholm ett litet dramatiskt penndrag. Personerna i denna, En blåstrumpa för…
Kategorier: Konst
Med sin förmåga att avlocka sitt jordnära arbetsmaterial ständigt nya möjligheter har Ulla Viotti verkat som pionjär och nått fram till ett unikt och suggestivt formspråk i dialog med naturen och fyllt av arkeologiska associationer. Snart sagt inget material har varit henne främmande. Till det nya Riksdagsbiblioteket…
Kategorier: Konst
”Numera definierar man sällan ett konstnärskap med hjälp av ett medium som måleri, skulptur eller teckning. Det ses snarare som ett slags sätt att tänka och fantisera, en förmåga till oväntade perspektiv och lösningar; egenskaper som en gång ledde till konstnärsyrket och som där kunde omsättas i traditionella…
SJORDINGAR
från Dalälvens brink
Det hänger ett knippe yllesockor på altanräcket. Det är vår. En svag doft av såpa blandar sig med doften av kaffe och nötbrödet med Västerbottenost.
Det är en varm majmorgon. Knipor, gräsänder och några vilsna sångsvanar speglar sig i den långa sjön.
Där, i avslappningens stillhet, blir…
Kategorier: Konst
Kategorier: Historia och arkeologi
Intimt porträtt av en mytomspunnen drottning!
Elisabet I, enda överlevande barnet till Henrik VIII och Anne Boleyn, tillträdde den engelska tronen 1558. Få personer i världshistorien är lika mytomspunna som hon. Hennes regentperiod anses som en politisk och kulturell guldålder och hon själv anses vara en av Englands…
Festskrift tillägnad Ulla Jacobsson vid hennes avgång från professuren i processrätt vid Lunds universitet 1991. I 13 uppsatser har framstående jurister skrivit om intressanta frågor om huvudsakligen processrätt.
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
”Plötsligt hörde flickorna ett vrål. De gick försiktigt runt huset beredda att se det värsta. Där fick de en mycket besynnerlig syn. Längst bak i trädgården högt uppe i ett äppleträd hängde en tjock liten tant.”
Det här är inte bara en bok om vänskap mellan en gammal tant och två flickor. Detta är också en…
Att vara snäll är inte så lätt. Alltså så där extrasnäll. Sådär så man förändrar världen lite grann. Villa-Ulla är säker på att hon är en naturbegåvning. Hon har det i generna. Josefin tycker också att hon har det i generna vad nu det betyder. Det visar sig att snällhet kan vara en massa saker. Till exempel den…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel
Josefin har mycket att sucka över. Och det gör hon också, högt. För hon trodde att Villa-Ulla var hennes bästis. Nu vill Villa-Ulla bara läsa böcker. Läsa som är så tråkigt. Och Tony Melin är inte alls kär i Josefin. I så fall skulle han väl inte gegga ner hennes stövlar så där. Och långa naglar är ju omöjligt att…
Joaefin och Villa-Ulla – bästisarna rycker ut igen!Världen är full av mysterier om man bara tittar efter riktigt noga. Det är något som bästisarna Josefin och Villa-Ulla vet. Med förstoringsglas och anteckningsbok ger de sig ut för att lösa alla mystiska mysterier. ”För man vet aldrig när man ser något misstänkt…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel
Josefin och hennes nya kompis Villa-Ulla är som de flesta barn i åttaårsåldern. För dem är allt blodigt allvar, trots att ingen annan verkar fatta det. Josefin är en tjej som måste passa sig noga. För annars kan Äckel-Conny ta fast henne och bränna henne med förstoringsglas. Precis som han gjorde med gräshoppan. Och…
Boken handlar om en nittonårig kille som är mentalsjuk och bor på institution. Vårdpersonalen föreslår varje dag att han ska gå till träslöjden och göra kastrullunderlägg, men när han inte gör det, på kvällarna, då tittar han på video. Samma film om och om igen. Han är fullkomligt fixerad vid filmen Hjerterfri, och då…
Kategorier: Historia och arkeologi
Frågor om makt, girighet och individens värde har kantat människans väg genom historien. Anne Agardh lyfter i sin detaljrika skildring Brink. Den svenske slavkaptenen fram en moralisk problematik med svensk accent.
I slutet av 1700-talet seglade ett svenskt skepp från Amsterdam till Afrika. Ombord fanns kapten Abraham…
En avhandling om den mångsidiga konstnären, poeten och debattören Elisabet Hermodsson. Litteraturvetaren Birgitta Ivarson Bergsten följer Elisabet Hermodssons författarskap genom uppväxt, studieår, 1968 års ställningstaganden och vaknande kvinnomedvetande.
”Birgitta Ivarson Bergsten är en skicklig textläsare som…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: kungligheter Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Europas historia Historia Historia och arkeologi
Intimt porträtt av en mytomspunnen drottning!
Elisabet I, enda överlevande barnet till Henrik VIII och Anne Boleyn, tillträdde den engelska tronen 1558. Få personer i världshistorien är lika mytomspunna som hon. Hennes regentperiod anses som en politisk och kulturell guldålder och hon själv anses vara en av Englands…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Konst: teman och motiv Särskilda konstnärer
Elisabet Hermodssons livsverk som tecknare, målare, diktare, sångare, tonsättare och filosof är utan jämförelse. I hennes konstnärskap smälter ofta skilda medier samman till en organisk helhet och i den svåra genren bilddikt är hon pionjär och ouppnådd mästare. Hermodssons bildkonst ger uttryck för andlighet och mystik…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: allmänt
Ulla Lidman-Frostenson förknippas ofta med sin far författaren Sven Lidman, vilken på 1920-30 talet var en framstående talare bland Pingströrelsens folk. Ulla var författare och talare likt sin far. Hon for till Kina i två omgångar, först som lärarinna sedan som missionär. År 1941 ingick hon äktenskap med…
Världen är full av frön; de samlas i drivor på trottoarerna, du ser dem flyga i vinden, guppa på vattnet. Ulla Hasselmarks Fröbok rymmer mängder av praktiska råd och tips för den som vill så själv.
”Jag vet inte hur många tusentals krukor jag stått lutad över i väntan på att den första lilla gröna tippen ska…
Strålande biografi över Elisabet som ger svaret på frågan: Vad formade henne till den erkänt främsta regent som England har haft? Elisabet I tillträdde tronen 1558 och de flesta tidigare biografier har skildrat hennes tid som drottning. David Starkey koncentrerar sig i stället på hennes barndom, uppväxt och…