Sökresultat för Torbjörn Bergman...
Rensa filter?
Kategorier: Tecknade romaner och tecknade serier Tecknade romaner och tecknade serier: genrer Tecknade romaner och tecknade serier: historiska berättelser Tecknade romaner och tecknade serier: memoarer och sanna berättelser Tecknade romaner, serier och skämtteckningar Tecknade romaner: europeisk stil
Stina Bergman är mest känd som hustru till den excentriske författaren Hjalmar Bergman. Hennes eget skapande skedde i skuggan av makens storhet.
1932 dog Hjalmar på ett hotellrum i Berlin. Den här boken handlar om livet efter makens död, en uppslitande och uppskakande tid på det personliga planet, men också Stinas…
Här är den! Aldrig tidigare skådad men nu äntligen här, boken om Torbjörn Andersson!
I den här framtida bästsäljaren får du lära känna Torbjörn Andersson och människorna i hans liv genom olika scener och skeenden. Hur genomlider han vardagen? Vad har han gått igenom och vart är han egentligen på väg? Det här vill du…
Det finns ett före och ett efter Malmö för Ingmar Bergman, men också ett före och ett efter Bergman för Malmö.
Malmöperioden 1952-1958 markerar skillnaden mellan en ung, lovande men också rotlös och laborerande regissör i trettioårsåldern och en etablerad regissör som precis fyllt 40, som hittat sitt specifika uttryck…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Musik Musik: stilar och genrer Musiker, sångare och grupper Opera
Kerstin Thorborg var vårt lands ledande operasångerska under drygt 20 år. I Berlin, Wien, London och New York hördes hon med Toscanini, Melchior och Björling. Omsvärmad, intervjuad, fotograferad och inspelad, sjöng på julaftnar i radion med hälsningar hem från Metropolitan, särskilt till sitt älskade Björkhagen i…
Efterklang är boken om tonsättaren Torbjörn Iwan Lundquist och hans liv levt i nära relation med och genom musiken. I mötet med tonsättaren blir det tydligt vad som igångsätter nyskaparprocessen och varför musiken klingar som den klingar när den klingar. ”Så låter fagotten när den tar plats i partituret!” utbrister…
Kategorier: Film Filosofi och religion Konst Religion och tro Särskilda filmregissörer, filmskapare Scenkonst och film
Antologin Trolösa innehåller analyser och reflektioner om Ingmar Bergmans filmer med bidrag av teologer, musik- och filmvetare. Bokens titel Trolösa associerar både till Bergmans film med samma namn och till spänningen mellan tro och tvivel, tillit och svek som ryms i Bergmans konstnärskap och i luthersk teologi.…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Film Konst Särskilda filmregissörer, filmskapare Scenkonst och film
L 136 var produktionsnumret för Nattvardsgästerna, Vilgot Sjöman följde inspelningen. L 136: Dagbok med Ingmar Bergman (1963) ger en intim bild av filmskapare i arbete och berättar om en filminspelnings tusen faser och fasor, och den ger Ingmar Bergman i helbild – människan i kretsen av sina vänner och…
Det finns ett före och ett efter Malmö för Ingmar Bergman, men också ett före och ett efter Bergman för Malmö.
Malmöperioden 1952-1958 markerar skillnaden mellan en ung, lovande men också rotlös och laborerande regissör i trettioårsåldern och en etablerad regissör som precis fyllt 40, som hittat sitt specifika uttryck…
Boken är ett resultat av ett symposium kring Ingmar Bergman som ägde rum på Fårö under jubileumsåret 2018. Konstnärer med skilda erfarenheter av Bergman, film och teater diskuterade tillsammans med forskare från olika discipliner, fakulteter och universitet regissören Ingmar Bergmans konstnärskap och hans betydelse för…
Allting föreställer ingenting är. Ingmar Bergman och konsten diskuterar Ingmar Bergmans syn på bildkonsten och konstnärskapet. Boken ger nya perspektiv på Bergmans konstnärskap då mycket lite skrivits om Bergmans syn på bildkonsten tidigare. Han sa själv att han inte var särskilt intresserad av bildkonst och särskilt…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Särskilda skådespelare och artister Scenkonst och film
Då jag formulerade utställningen runt Ingrid Bergman och Stöde kom jag över ett rikt familjearkiv med fotografier, brev, minnen och annat. Det materialet presenterar jag nu i den här lilla skriften. På Sundsvalls museum visades vårvintern 2016 en större internationell utställning om Ingrid Bergman. Utställningen var…
Kategorier: Historia och arkeologi
Sten Bergman Kamtjatka, Kurilerna, Korea och Nya Guinea sammanställer det mest intressanta och spännande från Sten Bergmans forskningsresor, i både text och bild. Få svenska upptäcktsresande lär ha varit med om så mycket som han. Och knappast någon har dokumenterat det så väl. Sten var en synnerligen ihärdig och…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Personliga berättelser
«Växa med Torbjörn och med autism» är en bok om att aldrig ge upp. Alla barn föds med stora förväntningar hos föräldrar, släkt och vänner. Det är lika engagerande och naturligt varje gång. Men vad händer när förväntningarna och glädjen får byta plats med oro och frågor – utan svar? Hur växer svaren på oron fram?…
BERGMAN OCH JANE
En nekrokomisk spöksonat
BERGMAN LEVER och ger lust att leva.
Radarparet Vladimir Oravsky och Kurt Peter Larsen väcker Ingmar
Bergman till liv och låter honom sammanstråla med en wannabe
skådespelerska som inbillat sig att vägen till framgång inte nödvändigtvis
är avhängigt av hårt arbete och talang
…
Kategorier: Konst
Bokens huvudförfattare är Pia de Graaf, som är chef för Taubesamlingarna på Universitetsbiblioteket i Göteborg.
Sven-Bertil Taube har skrivit ett kapitel om sin mamma och har också välvilligt ställt privata bilder till förfogande. Brittmo Bernhardsson berättar om hur idén till boken föddes och om utställningarna hösten…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Hur kan något så färgglatt, ljudligt och rörligt något så teatralt som en narr fångas i skriftlig form? Hur omvandlas narren till ett litterärt motiv, och hur påverkar den texten tematiskt, strukturellt, stilistiskt?
I studien En svensk harlekinad undersöker litteraturvetaren Åsa Mälhammar dessa frågor genom att…
Sigge Bergman porträtt av en idrottsledare
Han införde slalomåkningen i Sverige. Han gjorde pionjärinsatser för crawlsim, höghöjdsträning och musik till gymnastik. Han hade styrelseposter i Sveriges olympiska kommitté, Svenska skidförbundet, Riksidrottsförbundet, Friluftsfrämjandet och Internationella skidförbundet.…
Att finna mening i tillvaron är ett djupt mänskligt behov. Vi har svårt att bara vara, utan någon aning om varför och vart vi är på väg. Att då vända sig till det andliga är inget självklart, särskilt inte i vårt hörn av världen. Men för många blir det ändå naturligt att frågan ställs åt det hållet: Finns det ”Någon”…
Ingmar Bergman kände aldrig skuld är Bielke von Sydows debutroman och första delen i feelgoodserien om mänskliga relationer.
Helena är kvinnan som lever sitt liv i oförlåtlig skuld. Hon är övertygad om att hon är skyldig till sitt ena tvillingbarns död. Pär är framgångsrik självhjälpsförfattare. Med sina böcker…
Ingmar Bergman kände aldrig skuld är Bielke von Sydows debutroman och den första delen i feelgoodserien om mänskliga relationer.
Bielke von Sydow skriver chosefritt och lättläst med trovärdigt persongalleri och träffsäker dialog. De snabba vändningarna skapar en hisnande läsupplevelse.
Maria Bielke von Sydow är född i…
Musiken och den eviga längtan
”Det är i sången och musiken jag kommer att leva kvar”, sade en gång diktaren/författaren och Akademiledamoten Bo Bergman. Onödigt blygsamt, anser Bengt Liljenberg, men kanske ändå sant. Men det var ett yttrande som gick i linje med Bergmans pessimistiska livssyn ändå hade…
“Den stora motviljan” publicerades ursprungligen i Nöjesguiden nr. 6/7 1993
Ingmar Bergman är i de flesta kretsar stor, större och – störst. En kulturens gudom man inte bara bockar inför – man blir religiöst andäktig. Andra menar kort och gott att han är vårt kulturlivs effektivaste bromskloss. Ett nationalmonument…
IBKFF Ingmar Bergman Kristofer Flensmarck Fragment är en fragmentarisk långdikt baserad på samplingar ur Bukowskis auktionskatalog över Ingmar Bergmans kvarlåtenskap och den nedtecknade inventeringen av författarens egna ägodelar. Diktens två skift kan tolkas som ett och samma, en sonat för de två instrumenten Ingmar…
Carin Ståhlberg skrev nyligen (juli 2010) i DN om Karin Bergmans dagböcker:
”Vad är det då med Karin Bergmans dagböcker och brev som är så fascinerande? Märkliga äktenskap har porträtterats förr, som berättelsen om det excentriska paret Harold Nicolson och Vita Sackville-West (”Porträtt av ett äktenskap” av…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Film Konst Särskilda filmregissörer, filmskapare Scenkonst och film
Ingmar Bergman gjorde närmare 70 produktioner för bio och tv. Han satte upp över 100 pjäser för scen och radio. Samtidigt var han gift fem gånger och fick nio barn. Och några av den tidens största skådespelerskor var hans älskarinnor.
Detta oerhörda tempo hade ett högt pris. Bergman befann sig ofta i ett tillstånd av…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Film Konst Särskilda filmregissörer, filmskapare Scenkonst och film
Ingmar Bergman gjorde närmare sjuttio produktioner för bio och tv. Han satte upp över hundra teaterpjäser för scen och radio. Samtidigt var han gift fem gånger och fick nio barn. Och några av den tidens största skådespelerskor var hans älskarinnor.
Detta oerhörda tempo hade ett högt pris. Han befann sig ofta i ett…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Film Konst Särskilda filmregissörer, filmskapare Scenkonst och film
L136 var filmbolagets produktionsnummer på
Ingmar Bergmans långfilm ”Nattvardsgästerna”.
Under två år i början av 1960-talet följde Vilgot Sjöman Ingmar Bergmans arbete med filmen, från idé till premiär. Resultatet blev en ”dagbok med Ingmar Bergman”.
Här möter vi Ingmar Bergman i helbild – människan i kretsen av sina…
Kategorier: Antikviteter och samlarobjekt Film Konst Livsstil, hobby och fritid Särskilda filmregissörer, filmskapare Scenkonst och film
Detta är återberättelsen om Sveriges genom tidernas mest omtalade auktion ‒ försäljningen av Ingmar Bergmans kvarlåtenskap. En auktion som kom att färgas av att minsta sak berörts och ägts av mästaren själv. Ingmar Bergman hade bestämt att allting skulle säljas på auktion och i hans testamente var han tydlig:
”Detta är…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Sanna berättelser
Dieters bok – en annan historia
Bernadotte, Bonnier, Myrdal, Wallenberg, Bergman. De flesta svenskar har en uppfattning om dessa offentliga familjer; deras huvudpersoner, konflikter, öden. Ofta mer sägen än verklighet.
Familjen Bergmans släktkrönika har dominerats av Ingmar Bergmans verk, med familjen som inspiration…
Jörn Donner har haft en nära vänskap med Ingmar Bergman under fem decennier. Som kritiker, chef för Svenska Filminstitutet, regissör och producent av filmer för bio och TV. I Bergman:PM återger författaren minnesbilder, fragment av vad författaren sett och upplevt i sin relation till Ingmar Bergman och hans filmer.…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Film Fotoböcker Fotografi Konst Särskilda filmregissörer, filmskapare Scenkonst och film
»Det här är ett mastodontverk! […] Det är som att ha en egen bio i bokform.«Gokväll
Under de 60 år Ingmar Bergman var verksam som regissör och manusförfattare gjorde han närmare åttio spelfilmer och teveproduktioner. Han anses vara en av världens mest inflytelserika regissörer och många av hans filmer har blivit…
Hjalmar Bergman och Sven Delblanc är två av våra främsta författare. De finns dessutom många likheter dem emellan, både på det litterära och det livsåskådningsmässiga planet. Det har dock inte gjorts någon djupare studie eller jämförelse av dessa två författarskap varför Sven Delblancsällskapet och Hjalmar Bergman…
Maaret Koskinen, filmkritiker och docent i filmvetenskap, har fått tillträde till Ingmar Bergmans privata arkiv på Fårö. Där har hon funnit ett stort antal prosatexter, pjäser, filmmanus och arbetsböcker av ett unikt kulturhistoriskt värde som tidigare ej blivit publicerade. Koskinen, som forskat i både Bergmans…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Film Fotoböcker Fotografi Konst Särskilda filmregissörer, filmskapare Scenkonst och film
Det Augustprisade praktverket nu i 3,5 kilo tung pocketutgåva!
2008 tilldelades Regi Bergman Augustpriset. 10 år senare, och samma år som Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år, kommer en nyutgåva av boken i ett mindre gigantiskt format.
Under de 60 år Ingmar Bergman var verksam som regissör och manusförfattare gjorde…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
A book in a century about a once-in-a-century film legend
Pictures never seen before – With an introduction by Liv Ullmann
It is no exaggeration to call Ingrid Bergman (1915-1982) a once-in-a-century artist. As early as the 1930s, as a young star of radiant beauty the native Swedish woman with Hamburg roots enjoyed a…