Sökresultat för Tibro kommun...
Rensa filter?
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Biografiska samlingar Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Av alla tusentals kvinnor som levt och verkat i Sorsele kommun är det endast ett litet antal som presenteras i föreliggande bok. Både infödda och inflyttade Sorselebor finns med liksom kvinnor som kommit till Sorsele för att arbeta under några år och sedan flyttat vidare.
Förhoppningen är att vi har biograferat de…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Lättläst guide för politiker i kommun och region.
Har du fått ditt första politiska uppdrag? Eller är det läge för en uppfräschning av de regler och lagar som styr arbetet? Ny i politiken är en väletablerad, lättläst guide för dig som är…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Industrier och branscher Offentliga sektorn Politik och statsskick Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
Detta är en praktisk handbok om att vara ordförande i kommun och region. Boken är ett koncentrat av många års erfarenheter från sammanträden och innehåller goda råd från en rutinerad ordförande. Denna fjärde upplaga har reviderats och de olika kapitlen…
Kategorier: Antologier Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Ljus och mörker i vardagslivet. Förälskelse som himmel och helvete. Döden bara ett hjärtslag bort. I denna antologi med texter från tjugofyra författare i Strängnäs kommun, lodas det djupt i det mänskliga psyket. Här samsas prosa med lyrik och självbiografiska texter med fantasier om en annan, gåtfullare värld. Några…
Kategorier: Antologier Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Innanför pärmarna till denna antologi ryms 130 personers unika texter som alla har kommit till inom projektet ”Skriv om ditt liv i Strängnäs kommun” som startade hösten 2018. Texterna berör arbetets himmel och helvete, den trygga förankringen i Strängnäs kommun och längtan efter att fly. Texterna visar på…
Att utveckla det systematiska kvalitetsarbetet, som är centralt i all utbildningsverksamhet, tar tid – vilket innebär att man måste få tid. Utbildningsförvaltningen i Vellinge kommun tolkar hög kvalité som tid, långsiktighet och tålamod.
En fråga som många ställer sig är hur man kan involvera fler i det systematiska…
Att utveckla det systematiska kvalitetsarbetet, som är centralt i all utbildningsverksamhet, tar tid – vilket innebär att man måste få tid. Utbildningsförvaltningen i Vellinge kommun tolkar hög kvalité som tid, långsiktighet och tålamod.
En fråga som många ställer sig är hur man kan involvera fler i det systematiska…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Entreprenörskap Företagsekonomi och management
Det som finns kvar inom pappersindustrin i Dalsland är anläggningarna i Billingsfors, Bäckefors, Dals Långed och Skåpafors.
Omställningen från järnbruk till massa och papper vid slutet av 1800-talet genomfördes av framsynta ägare, som dock inte fick ta del av den senare utvecklingen under 1900-talet fram tills nu.…
Denna bok beskriver hur en kommun lyckats vända elevernas svaga kunskapsresultat. Med ett tydligt fokus på barn och ungdomars lärande gör politiker, förvaltning, skolledare, fackliga organisationer och pedagoger gemensam sak. På bara fyra år och med enkla medel har ånge kommuns förändringsarbete resulterat i en…
Polisen och kommunerna kan bli bättre på att förebygga brott tillsammans!
Analys av hur polisen och kommunerna lyckats realisera idén med »brottsförebyggande arbete i samverkan» enligt en särskild arbetsmodell. Modellen omfattar…
Kategorier: Geovetenskap, geografi, miljö och samhällsplanering Regional planering och områdesplanering Stadsplanering och kommunal planering
I den här boken får Du följa olika händelser i ord och bild framför allt bild, över året 2014.
Det kan vara stora händelser, vardagshändelser, små händelser, kanske i vissa fall obetydliga händelser.
I boken, som skall spegla hela kommunen, finns också en del intressanta byggnader, naturlandskap mm.
Boken innehåller…
Kategorier: Geografi Geografiska referensverk Geovetenskap, geografi, miljö och samhällsplanering Ortnamn och namnregister
Kräkånger, Istermyrliden, Lossmen, Jäppnästjärnliden… Vad betyder dessa och många andra namn i Skelleftebygden? I den här avhandlingen ges tolkningar av sockennamn, bynamn och namn på bydelar, gårdar, fäbodar och fiskelägen i Bureå, Burträsk och Lövånger i Skellefteå kommuns södra del. Här har man talat inte bara…
Kategorier: Geografi Geografiska referensverk Geovetenskap, geografi, miljö och samhällsplanering Ortnamn och namnregister
Detta är en genomgång av bebyggelsenamnen i Övertorneå kommun. Författaren redogör för vad namnen betyder och deras historia. Källor till namnartiklarna har bl.a. varit jordeböcker och ortnamnsuppteckningar som finns arkiverade hos Institutet för språk och folkminnen
Dalbyn är en av Ores största byar.
Denna bok dokumenterar Dalbyns alla gårdar vid förra sekelskiftet och idag med mängder av foton på gårdar och personer samt personuppgifter.
Boken innehåller även tidigare skrivna, men outgivna skildringar om Dalby, Den ena beskriver Dalbyns historia och den andra är en skildring av…
Det civila samhället är en arena där vi är fria att delta och engagera oss av eget val. Och det civila samhällets organisationer har ofta frihet som en viktig del av sin identitet ? inte minst frihet från den politiska makten. Bokens titel Frihet utan oberoende syftar på det civila samhällets relation till den…
Kategorier: Historia och arkeologi
Vi lever i en tid då grundvalarna för 1900-talets svenska välfärssamhälle ifrågasätts. Fabriker har avvecklat eller inskränkt driften och personal i den privata och offentliga tjänstesektorn har avskedats.
Hur skall den stora gruppen arbetslösa och relativt fattiga delen av befolkningen i framtiden klara sin…
Det civila samhället är en arena där vi är fria att delta och engagera oss av eget val. Och det civila samhällets organisationer har ofta frihet som en viktig del av sin identitet, inte minst frihet från den politiska makten. Bokens titel Frihet utan oberoende syftar på det civila samhällets relation till den…
Trött på sedvanliga beskrivningar av staden med universitet, flygindustri och blodbad?
Trött på kommunreklam, ständigt framåt och under mattan med allt "negativt"?
Vem var det som sprängde Stångebromonumentet? Jodå – det blev verklighet, långt innan kommunen kom på att ta bort det. Vem är det som smyger…
Vilka krav ställer partierna och lagstiftarna på dig som förtroendevald? Ibland ställs du inför svåra överväganden och ställningstaganden. Ska du lojalt följa partilinjen eller finns det utrymme för ett eget ställningstagande? Hur förhåller du dig till media? Detta och mycket annat som berör rollen som förtroendevald…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Kommunerna i Sverige har skyldighet att erbjuda kommuninvånarna bl a skola, förskola, daghem och äldrevård. Hittils har verksamheten oftast både beställts och bedrivits av kommunen. Nu börjar högre kvalitetskrav ställas på de tjänster som erbjuds, medan de knappa resurserna skall räcka till allt mer. Genom att införa…
Floran i Habo kommun karaktäriseras av närheten till Vättern. Här presenteras resultatet av en tjugoårig inventering i detta område. En CD medföljer som ger användaren själv möjlighet att söka arter i kommunen
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Idag uppfattar vi det som självklart att kommunerna ska erbjuda en hög grad av social service. Så har det inte alltid varit. Under 1940-talet förändrades den svenska kommunideologin drastiskt. Kommunerna fick en nyckelroll i den socialdemokratiska politiken och det framväxande folkhemmet. På ett helt nytt sätt skulle…
Floran i Karlskoga kommun är full av överraskningar! De 57 utflyktsmålen, som beskrivs i boken, ger en god bild av bergslagskommunens spännande natur och flora. Här presenteras alla de 1574 blomväxter och ormbunkar som hittats. Du får veta när de först sågs och i vilka miljöer de växer. Det finns utbredningskartor för…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
I början av 1980 var den danska kommunen Farum konkursmässig. Trots att man hade landets högsta skatt var finanserna i uselt skick. Kommunen sattes under statlig tvångsförvaltning, något som dittils aldrig hänt i Danmark. När venstre 1986 tog över den poitiska ledningen inleddes ett liberalt systemskifte. Sedan dess…
Kategorier: Idrottslag och idrottsklubbar Sport och idrott Sport och idrott: evenemang och organisation Sport, idrott och friluftsliv
Bengt Östberg berättar i sin bok om de idrottsföreningar som finns och som funnits inom gamla Ludvika kommuns gränser. Antalet föreningar har tyvärr reducerats genom åren men de som fortfarande finns kvar gör stora insatser för ungdomarna i kommunen.
En rik idrottshistoria från 100 år av folkrörelse i Ludvika.
Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Lokal styrning Lokalhistoria Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi Politik och statsskick Samhälle och samhällsvetenskap
Den 1 januari 1992 införde Linköping, som landets första kommun, en helt ny styrmodell kallad beställar-utförar-modellen. I stället för det traditionella tjänstemonopolet öppnade Linköpings kommun upp för privata tjänsteföretag att tillhandahålla kommunala tjänster. Den här reformen blev en kommunal revolution och…
Med vilka metoder och efter vilka regler arbetar man i stats- och kommunalförvaltningen? Var går gränserna för en myndighets befogenheter? Vad är det som måste iakttas vid handläggningen av ett ärende? Den svenska offentliga förvaltningen vilar på mycket gamla grundvalar samtidigt som den har gått in i ett nytt skede i…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Industrier och branscher Offentliga sektorn
Detta är en praktisk handbok om att vara ordförande i kommun och landsting. Boken är ett koncentrat av många års erfarenheter från sammanträden och innehåller goda råd från en rutinerad ordförande.
Bokens kapitel behandlar exempelvis: Att förbereda ett möte, Att öppna ett sammanträde, Beslutsprocessen, Olika…
Med vilka metoder och efter vilka regler arbetar man i stats- och kommunalförvaltningen? Var går gränserna för en myndighets befogenheter? Vad är det som måste iakttas vid handläggningen av ett ärende? Svaret dessa frågor ges i denna bok som ersätter den klassiska Handläggning, utgiven i nitton upplagor.
Offentlig…
Ger en levande bild av vad som ligger i de ofta använda värdeorden rättssäkerhet, professionalism, kvalitet och effektivitet. Tyngdpunkten i framställningen ligger på ärendehandläggning, men boken förmedlar också en inblick i den offentliga förvaltningens roll i samhället och myndigheternas förhållande till…