Sökresultat för Teatron Utbildning...
Rensa filter?
När lärare och elever samspelar är varje ögonblick händelserikt. Undervisning byggs upp av en enorm mängd skeenden som kan ha stor betydelse i stunden, men också på längre sikt.
Den här boken utforskar de komplexa samspel som formar relationer i pedagogiska…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Högre utbildning och vidareutbildning Mänskliga och medborgerliga friheter och rättigheter Pedagogik Politik och statsskick Politiskt kontroll och politisk frihet Samhälle och samhällsvetenskap Skolväsen och utbildningssystem
Utbildning: Fri och Påtvingad av Murray N. Rothbard undersöker de grundläggande frågorna kring statens roll i utbildning och argumenterar för individens rätt att själv bestämma över sin utbildning. Rothbard analyserar hur statligt tvång i skolgång underminerar den individuella utvecklingen och främjar likformighet…
Kategorier: Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Studievägledning och yrkesorientering Work experience, placements & internships
Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, är en obligatorisk, praktiskt inriktad kurs som förläggs i en klinisk verksamhet. Syftet med utbildningen är att studenten ska få tillämpa sin teoretiska kunskap och träna sina färdigheter i konkreta yrkessituationer. Att möta målgruppen och använda sina teoretiska kunskaper för…
Att rekonstruera skolor med stöd i forskning – om vägar till likvärdig utbildning behandlar en utmaning som berör alla skolor i samtliga skolformer, nämligen rätten till likvärdig utbildning i skolor som verkar under olika villkor med varierande kapacitet. Denna utmaning kan i…
Det finns ett stort behov av att utveckla förskolan så att varje barn som deltar i den erbjuds en rolig, trygg och lärorik utbildning och undervisning.
En likvärdig och hållbar förskola beskriver dilemman som uppstår när det saknas förutsättningar för att genomföra uppdraget att erbjuda utbildning och undervisning av…
Sedan mitten av 1990-talet har antalet studenter i högre utbildning i Sverige ökat kraftigt. När fler läser vid högskolor och universitet blir det även fler som har svagare förutsättningar att klara akademiska studier, till exempel de studenter som kommer från studieovana hem eller saknar studievana. Det finns också…
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Språk och lingvistik Språkvetenskap / lingvistik
Lärarna underpresterar, seminarierummen tystnar, studenterna lär sig mindre
Andelen engelskspråkig undervisning och kurslitteratur ökar hela tiden på svenska universitet och högskolor. Men det finns mycket lite stöd för att det skulle gynna kvaliteten på utbildningen. Däremot finns det gott om forskning som…
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Utbildningsstrategier och utbildningspolitik
Vem är det som bestämmer utbudet av högre utbildning i Sverige? Hur går processen till? Hur stort inflytande har politiken, studenterna själva, lärosätena och arbetsmarknaden? Och går styrningen att förbättra?
När Mats Bergman i denna rapport undersöker hur utbildningsutbudet huvudsakligen bestäms och borde…
En bok om fritidshemmets viktiga uppgift att skapa likvärdiga möjligheter för alla elever.
Undervisningen i fritidshem består av tre tydliga områden – eftermiddagstiden, rasten och stöd under den timplanebundna tiden. Alla tre områden är redskap för att ge eleverna…
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Utbildningsstrategier och utbildningspolitik Utbildningsstrategier och utbildningspolitik: inkluderande pedagogik
Hur tillvaratar vi mångfalden i studentgruppen och hur kan vi stödja enskilda studenter att nå sin fulla potential? I den här boken beskriver författarna inkluderande arbetssätt som ett sätt att möta utmaningar och behov kopplat till breddat deltagande och breddad rekrytering inom den högre utbildningen. Exempel på…
Kategorier: Diskriminering och jämlikhet Högre utbildning och vidareutbildning Pedagogik Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
I Jämställdhetsintegrering i högre utbildning diskuteras och problematiseras jämställdhetsfrågor utifrån olika perspektiv, ämneskulturer och utbildningssammanhang. Boken riktar sig till lärare, pedagogiska utvecklare och pedagogiska ledare i Sverige. Vid svenska lärosäten finns starka åsikter om…
Kategorier: Mänskliga och medborgerliga friheter och rättigheter Pedagogik Politik och statsskick Politiskt kontroll och politisk frihet Samhälle och samhällsvetenskap Utbildningsstrategier och utbildningspolitik
Att arbeta med mänskliga rättigheter är ett svårt men spännande uppdrag för förskollärare och lärare. I arbetet behöver kunskaper om rättigheter förenas med respekt för barn och unga som fullvärdiga människor och innehavare av rättigheter.…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Personliga berättelser
Författaren låter oss i denna andra del av krönikan till att börja med följa med till 1930-talets kindergarten för att sedan följa honom genom barnaårens och tonårens med – och motgångar i skolans olika stadier. Akademiska studiers liksom militärutbildningens och militärtjänstgöringens vedermödor och glädjeämnen…
Kategorier: Digital livsstil Guider och tjänster på nätet Högre utbildning och vidareutbildning Informationsteknik Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Sociala medier
Sedan Facebook lanserades i Sverige 2006 har plattformen vuxit dramatiskt och utgör numer det dominerande sociala mediet även för svenska studenter. I tidigare forskning har fokus i hög grad riktats mot möjliga pedagogiska vinster med Facebook, eller Facebook som en alternativ lärandearena i högre utbildning. Denna…
Närmar vi oss utbildningsområdet på fel sätt? Denna boks smått chockerande slutsats är att ”vi” helt enkelt inte kan reformera ”våra” skolor ”tillsammans”. Vi vet faktiskt inte ens vad skolor och utbildning egentligen är. Utbildning kan bara förbättras på samma vis som vi förbättrar och uppfinner saker på andra…
Vem har rätt till utbildning? Vad ska elever lära sig i olika årskurser? Vilket ansvar har skolan? Vad förväntas av eleverna? I den här boken får läsaren lära sig mer om hur utbildningen fungerar i Sverige, från förskoleklass till och med vuxenutbildning.
Lätt om Sverige är en faktaserie om det svenska samhället. Den…
Kategorier: Förskolan Högre utbildning och vidareutbildning Lärarutbildning Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Skolor
Den här boken hjälper dig och dina kollegor att få till ett reflektions- och utvecklingsarbete som gynnar barns utveckling och lärande och skapar en utbildning i förskolan av hög kvalitet.
Utvecklingsarbete är ett självklart men komplicerat begrepp i förskolans utbildning.…
Ta tema är en läromedelsserie för sfi med praktiska häften där de olika delarna kan pusslas ihop utifrån vilka teman man vill arbeta med. Alla häften är allt-i-ett-böcker med innehåll för cirka 5 veckors sfi-studier. Med hjälp av QR-koder kommer eleverna…
Den högre utbildningens uppdrag är idag mer omfattande än någonsin. Enligt högskolelagen ska högre utbildning bland annat vila på en vetenskaplig grund, hålla en hög kvalitet, verka demokratifrämjande och bidra till en hållbar samhällsutveckling, ett jämställt samhälle och ett sådant livslångt lärande som dagens…
Kategorier: Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Skolor Utbildningsstrategier och utbildningspolitik
Det ligger något av ett magiskt skimmer över skolstarten. Många barn har längtat efter dagen då de får packa sin ryggsäck och träda in genom porten till det mytomspunna skolhuset där nya klasskamrater, lärare och utmaningar väntar.
Denna bok handlar om hur…
Under de senaste decennierna har utbildning allt oftare kommit att betraktas i ett rättighetsperspektiv. Denna bok består av bidrag till ett forskningsprojekt som har undersökt rättighetstänkandet på utbildningsområdet. De behandlar frågeställningar som: Hur har de internationella konventionstexterna om föräldrarätten…
Kategorier: Etnicitet Etniska minoriteter och mångkultur Pedagogik Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper Utbildningsstrategier och utbildningspolitik Utbildningsstrategier och utbildningspolitik: inkluderande pedagogik
Den färgblinda skolan – ras och vithet i svensk utbildning behandlar vad begreppen ras och vithet har att säga om dagens svenska skola. Utgångspunkten för boken är att Sverige numera härbärgerar västvärldens mest heterogena elevsammansättning efter USA, inte…
En av de största och viktigaste utmaningarna för den svenska skolan är att ge eleverna förståelse för hur de kan lyckas i studierna, men också verktyg och förutsättningar för att verkligen göra det. Alltför många elever lyckas inte i dag, och stora grupper återfinns i utanförskap. En betydande grupp är de flerspråkiga…
Kategorier: Geovetenskap, geografi, miljö och samhällsplanering Hållbar utveckling Miljön Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap
En berörande och utmanande undervisning är en förutsättning för ett hållbart lärande för en hållbar utveckling. Utgångspunkten i den här boken är att involvera barn och unga i dagens komplexa och svårlösta utmaningar som vi alla står inför för att nå målen i Agenda 2030. När barn blir delaktiga och deras röster tas på…
Praktiskt material för förskollärare och barnskötare
Äntligen en bok som ger konkreta verktyg för att lyckas med förskolans systematiska kvalitetsarbete i utbildningen och undervisningen! Systematiskt kvalitetsarbete är lätt när vi gör rätt.…
Kategorier: Pedagogik Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Social Integration & assimilation Sociala och etiska frågor Utbildningsstrategier och utbildningspolitik Utbildningsstrategier och utbildningspolitik: inkluderande pedagogik
En av samtidens stora samhällsutmaningar handlar om att skapa förutsättningar för människors inkludering. I den här boken riktar vi uppmärksamhet mot utbildning och dess betydelse för inkludering av migranter i nutidens Sverige.
I Utbildning i migrationens tid undersöks ett flertal utbildningssammanhang för unga vuxna…
Kollegiala samtal är ett viktigt verktyg för att stärka kvaliteten och utveckla undervisningen. Ändå är sådana diskussioner fortfarande sällsynta inom högre utbildning. Den här boken presenterar en modell för kollegiala samtal – så kallade didaktiska utvecklingsdialoger – med utgångspunkt i autentiska…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: allmänt
Håkan Hallander är mest känd som författare till lantrasbibeln ”Svenska Lantraser”. Den kom ut 1989, har sålt i över 20,000 exemplar och säljer fortfarande. Sedan 1970 har han försörjt sig på att resa jorden runt, besöka naturreservat och nationalparker i fler än 90 länder (!) och skriva om dessas djur, växter, ekologi…
Kategorier: Pedagogik Pedagogisk metodik Samhälle och samhällsvetenskap Studievägledning och yrkesorientering Work experience, placements & internships
Hur kan handledare ge största möjliga stöd till studenter under VFU-placeringar?
Studenthandledning är både en lärobok och en handbok. Författaren beskriver VFU-handledarens och studentens roller, uppgifter och delade ansvar. Men boken innehåller också pedagogiska metoder, modeller och praktiska uppgifter som…
Genom att intressera oss för materialens egenskaper, materialitet och deras påverkan och inverkan kan vi börja upptäcka barnens förståelse för sin omvärld. Vi ser hur de skapar relationer, hur de tar sig an materialen, hur de komponerar, lägger till, skapar nya…
Särskolan är en skolform där elever med intellektuell funktionsnedsättning ska få möjlighet till lärande och utveckling. Men hur är de skol- och undervisningsmiljöer som elever i dagens särskola möter utformade? Och hur bildar olika miljöer…
Kategorier: Hälsa, relationer och personlig utveckling Karriär och framgång Samhälle och samhällsvetenskap Självhjälp och praktiska råd Socialtjänst och social omsorg Socialtjänst, välfärd och kriminologi
Att komma från utbildningen till sitt första jobb som socionom är en spännande och ibland lite omtumlande upplevelse – från den relativt förutsägbara vardagen som student till det något mer ostyrbara arbetslivet. Det kan ibland kännas både ansvarstyngt och svårt. Den här boken vill bidra till att skapa en brygga mellan…
Kategorier: Bilkörning och trafikregler Hälsa, relationer och personlig utveckling Självhjälp och praktiska råd
Mopedbok för utbildning till AM-körkort och förare av långsamt gående fordon har sedan år 2000 utvecklats från mopedbok till en bok för utbildning till AM-körkort samtidigt som Mopedskolan utvecklats till Hälludds trafikskola med AM och B-körkortsutbildning.
Boken är författad av utbildade trafikskolelärare och före…
Hur långt har arbetet med att digitalisera högskolan egentligen kommit och hur kan de problem och utmaningar som digitaliseringen medför hanteras?
Tillitsdelegationen föreslår att det ska införas en lag om en gemensam utbildning inom statsförvaltningen som ska gälla statliga förvaltningsmyndigheter och domstolar.
En välplanerad introduktion i förskolan underlättar samarbetet samtidigt som barn och vårdnadshavare blir väl förtrogna med förskolan, pedagogerna och barngruppen. I boken Introduktion i förskolan – trygg start för likvärdig utbildning beskrivs på ett lättbegripligt och inspirerande sätt hur introduktionen…
Kategorier: Mänskliga och medborgerliga friheter och rättigheter Pedagogik Politik och statsskick Politiskt kontroll och politisk frihet Samhälle och samhällsvetenskap Utbildningsstrategier och utbildningspolitik
Att arbeta med mänskliga rättigheter i utbildning är ett komplicerat men spännande uppdrag. Arbetet bygger på flera delar: kunskaper om rättigheter i sig, kompetens att möta och respektera barn och unga som fullvärdiga människor och rättighetsinnehavare, samt en didaktisk insikt om vad utbildning för mänskliga…
Kategorier: Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Studievägledning och yrkesorientering Work experience, placements & internships
Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, är en obligatorisk, praktiskt inriktad kurs som förläggs i en klinisk verksamhet. Syftet med utbildningen är att studenten ska få möjlighet att använda och tillämpa sin teoretiska kunskap och träna sina färdigheter i konkreta situationer. Att i det kliniska arbetet möta målgruppen…
Ta tema är en läromedelsserie för sfi med praktiska häften där de olika delarna kan pusslas ihop utifrån vilka teman man vill arbeta med. Alla häften är allt-i-ett-böcker med innehåll för cirka 5 veckors sfi-studier och med hjälp av QR-koder kommer eleverna lätt åt ljudet och de digitala övningarna. Med hjälp av Ta…
Denna bilaga till Långtidsutredningen bidrar till att förbättra kunskapsläget om vilken betydelse utbildning för vuxna har för arbetsmarknades funktionssätt.
Institutet för utbildningsrätt – IfU – höll i november 2018 en nationell konferens på temat rättssäker utbildning. Detta är en antologi med bidrag på det temat.
I antologin diskuteras flera utbildningsrättsliga aspekter som på olika sätt berör frågan om vad en rättssäker utbildning är. Analyserna spänner över vida…
Utbildning är inte bara en fråga om kunskaper och färdigheter, utan också om att forma morgondagens medborgare. Vilken roll har utbildning i samhällsbygget och vilken roll bör den ha? Vad är det för slags medborgare som ska fostras och för vilket samhälle?Den här boken handlar om utbildning som medborgarfostran och…
Klimatförändringar, hotad biologisk mångfald och människor på flykt. Världen så som vi känner den är i förändring. Många menar att vi är på väg att träda in i antropocen, en ny epok som ger uttryck för att inget på jordens yta längre står opåverkat av människans avtryck.Blivandets pedagogik använder Gilles Deleuzes…
Klimatförändringar, hotad biologisk mångfald och människor på flykt. Världen så som vi känner den är i förändring. Många menar att vi är på väg att träda in i antropocen, en ny epok som ger uttryck för att inget på jordens yta längre står opåverkat av människans avtryck.
Blivandets pedagogik använder Gilles Deleuzes…
Vad innebär vetenskaplighet i högre utbildning och hur kan den stärkas? Den här boken tar sin utgångspunkt i en institutions systematiska arbete med dessa frågor, i syfte att diskutera positiva erfarenheter och kritiska moment i ett sådant utvecklingsarbete. Exempel på ämnen som tas upp i boken är forskningsanknuten…
Kategorier: Globalisering Högre utbildning och vidareutbildning Pedagogik Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Samhälle och samhällsvetenskap Tvärvetenskap
Globaliseringen, EU-medlemskapet och samhällets ökade behov av kompetens har iscensatt en genomgripande förändring och förnyelse av den svenska högskolan. Med avstamp i en historisk återblick beskriver Jonas Stier på ett insiktsfullt och lättfattligt sätt internationalisering vid högskolor och universitet. Särskilt…
Idealet för den ”modärne” ingenjören för hundra år sedan var en världsman som förutom tekniken skulle förstå sig på samhällsfrågor och leda samhällsutvecklingen. Det idealet hade svårt att hävda sig under lång tid, och ingenjörer betraktades tidvis som ”fackidioter”. Ingenjörer blir ofta ledare inom vitt skilda fält…
Kategorier: Dokumentärfilmer Film Historia Historia och arkeologi Konst Krig och försvar Militärhistoria Samhälle och samhällsvetenskap Scenkonst och film
Film och militär träning
Vilken roll spelade filmen på svenska regementen under 1900-talets första decennier? Varför började officerare göra film till den militära utbildningen? Hur visades filmerna och hur såg de ut – dessa filmer som syftade till att orientera och instruera militärer och värnpliktiga?
Avhandlingen…