Sökresultat för Svenskt Näringsliv...
Rensa filter?
Andra upplagan
Sedan början av 1980-talet har det svenska näringslivet genomgått stora förändringar. Sveriges ekonomi har vuxit snabbt i förhållande till jämförbara länder, samtidigt som näringslivet har tvingats anpassa sig till en alltmer föränderlig omvärld. Globaliseringen, digitaliseringen, statens förändrade…
I De kunskapsintensiva leverantörernas ekonomiska betydelse i svenskt näringsliv- nationell och regional analys presenteras en kartläggning och beskrivning av omfattningen, strukturen och den ekonomiska betydelsen av de svenska kunskapsintensiva tjänsteleverantörerna, både nationellt såväl som som i våra tre…
Under perioden 1965 1985 upplevde det svenska näringslivet både tillväxt och kris. I mitten av sextiotalet gick industrin på högvarv och de svenska hushållen köpte konsumtionsvaror som aldrig förr.
Men molnen började snart hopa sig. »De gyllene åren« gick mot sitt slut och ersattes under sjuttiotalet av stagflation…
HAR UTGÅTT – GÅR INTE ATT KÖPA.
Författarna visar att det skett en mycket stor omsättning av jobb i det svenska näringslivet under de senaste decennierna. De största förändringarna har skett bland de små företagen. Men det betyder inte att det är bland småföretagen som framtidens jobb skapas. Det är därför inte…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management Management och företagsledning Management: personal Management: särskilda områden
Går personalarbetet mot en ny vår? Dagens organisationer har fastnat i regler, rutiner och kontroll. Den överlastade chefsrollen gör att intresset för att bli chef har minskat avsevärt. Samtidigt ser vi en trend mot ”mjuka” frågor som tillit och arbetstrivsel. Relationer, nätverk och kommunikation blir allt…
Kategorier: Diskriminering och jämlikhet Genusvetenskap Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper Sociala och etiska frågor Sociologi Sociologi och antropologi Sociologi: arbete och arbetskraft
HAR UTGÅTT – KAN INTE KÖPAS.
Delegationen för jämställdhet i arbetslivet (JA-delegationen) har till uppgift att främja jämställdheten i arbetslivet. I uppdraget ingår att sammanställa och tillgängliggöra kunskap om kvinnors och mäns olika villkor och möjligheter i arbetslivet och de faktorer som leder till…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management
Företagsdoktor eller städgumma? Resultatorienterad eller ambitiös? Hur skildrar egentligen medierna toppchefer i svenskt näringsliv? Fyra inflytelserika personer Marianne Nivert, Birgitta Johansson-Hedberg, Leif Johansson och Kurt Hellström berättar om sina erfarenheter av att möta medierna i rollen som vd och vilka…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management
Det räcker att gå tillbaka ett kvartssekel i tiden för att hamna i ett Sverige nästan helt utan kvinnor på höga positioner i samhället. Detta förändras nu snabbt. Kvinnor innehar redan 55 procent av alla chefspositioner i offentlig sektor och har på kort tid gjort ett genombrott upp till mellanchefsnivån i…
Sedan början av 1980-talet har det svenska näringslivet genomgått stora förändringar. Sveriges ekonomi har vuxit snabbt i förhållande till jämförbara länder, samtidigt som näringslivet har tvingats anpassa sig till en alltmer föränderlig omvärld.
Globaliseringen, digitaliseringen, statens förändrade roll och den…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Ekonomisk historia Industrier och branscher Nationalekonomi
Sveriges utveckling till ett modernt land och den ofattbart snabba höjningen av levnadsstandard hade sin grund i en rad genomgripande reformer på skilda områden vid artonhundratalets mitt. Ett avgörande moment var införandet av allmän näringsfrihet 1864.
Här skildras industrialiseringens genombrott och omvandlingen av…
Människor, information, varor och kapital har i alla tiderkorsat Sveriges gränser och bidragit till att forma och omformavårt land ekonomiskt, politiskt, kulturellt och socialt.De internationella impulserna är i dag snabbare och mer omfattandeän någonsin tidigare, men vi får inte underskattabetydelsen av tidigare…
Varför monterade arbetsgivarna ned den svenska modellen på lönebildningens område? Varför gav de upp sitt inflytande i de statliga myndigheternas styrelser? Hur formades den nya lönebildningsmodellen?
1990-talet blev strukturomvandlingens tid i det svenska näringslivet. Det gällde också arbetsmarknadens institutioner…