Sökresultat för Stig Ove Gustafsson...
Rensa filter?
Margareta Huitfeldt tillbringar sina första år i Eiker i Norge, där hennes far Hartvig är länsherre och rikedomar skapas genom skog, sågverk och det stora silveräventyret i Kongsberg. Hon förlorar tidigt sin mor och växer upp under mormor Guruns fasta ledning.Kristian IV är kung över Danmark och Norge och när han…
Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Narrative theme: Love & relationships Skönlitterära teman Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Detta är en feelgood- och relationsroman som speglar den sanna historien om Elvira och hennes liv. Elvira föddes 1922 i Malmö och du får följa hennes liv.
Berättelsen utspelar sig i Malmö med omnejd och inleds dramatiskt med att Elviras första man, Stig, dör.
Det är 1950-talets mitt, den unga änkan är 34 år och står…
Kategorier: Barn och ungdom: husdjur Barn och ungdom: husdjur: hundar Barn och ungdom: naturkunskap Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Faktaböcker barn och ungdom Skönlitteratur barn och ungdom: fantasy och magisk realism Skönlitteratur barn och ungdom: naturberättelser och djurberättelser
Fjärde delen om hundarnas äventyr i den nya världen!
Lucky och Alpha har nått en skakig vapenvila, men spänningarna inom den nyligen enade flocken är fortfarande höga. När hundarna letar efter ett hem långt borta från vildhundarnas marker upptäcker de att inget territorium är helt säkert, och stöter på en ny…
Som ung var han en glödande revolutionär beredd att ta till våld i den politiska kampen. Men en dramatisk omvändelse förvandlade Georg Gustafsson (1899-1983) till en brinnande väckelseförkunnare. Människor i skaror samlades omkring honom, inte minst på grund av de märkliga helanden som skedde. Utan pengar men med stöd…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Filosofi Filosofi och religion Reportage och samlingar av journalistiska texter
Många känner till Stig Dagermans bok Tysk höst där han skildrar efterkrigstidens Tyskland. Vad de flesta inte vet är att han fick ett nytt uppdrag av Expressen i slutet på 1947 – Fransk vår – som han aldrig fullföljde. Det blev bara några artiklar och ingen bok. Varför misslyckades…
Encountering the love of Jesus Christ is a lifechanging experience, and as we learn to abide in it, living loved by Him will become our life. The Father´s plan has always been for us to learn to be good receivers of His goodness. That does not mean that we should remain passive, however. God has placed within our…
Kategorier: Filosofi och religion Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Religion och tro Samhälle och samhällsvetenskap Sociologi Sociologi och antropologi Sociologisk forskning och statistik Tvärvetenskap Vetenskapshistoria (samhällsvetenskap och humaniora)
Religionssociologin i Sverige har sina rötter i efterkrigstidens växande sociologiska och kyrkohistoriska forskning som Berndt Gustafsson (1920 1975) representerade. Denna forskning resulterade i etableringen av Religionssociologiska Institutet (RSI) 1962. Ämnet utvecklades därefter genom Göran Gustafssons (1936 2018)…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Särskilda skådespelare och artister Scenkonst och film
När författaren Stig Dagerman och skådespelaren Anita Björk 1950 blir ett par är de båda 28 år och redan omsusade. Han en etablerad författare, känd för sina romaner, dagsedlar och reportaget Tysk höst, hon en stjärna på uppgång, snart efterfrågad i Hollywood. Vad som är mindre känt är att han nu har problem att…
Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom ”bitter” och ”grannarnas skräck”. Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!
Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Landsbygdskildringen har i svensk litteratur en lång tradition av hembygdsromantik, lantbruksidyller och naturalistiska berättelser om fattigdom och hårt arbete. I litteraturhistorieskrivningen har olika försök gjorts att etablera begreppet ’nyprovinsialism’ på den landsbygdslitteratur som dök upp efter andra…
Emma och Signe återkommer från en gemensam semester i Frankrike. De har under två härliga veckor i den lilla franska staden Albi lärt känna och sakta börjat uppskatta varandra efter sin tidigare frostiga relation. Men tillbaka i Sverige väntar vardagen.
Emma skördar framgångar på jobbet, men hon har svårt att glömma…
Med boken Afton i Ilhéus och andra noveller av Ove Allansson uppmärksammar Ove Allanssonsällskapet att Ove i år skulle ha fyllt 90 år. Ett antal kulturpersonligheter har valt ut varsin favoritnovell av författaren, och inleder varje novell med en personlig motivering. Flera av dem har tidigare samarbetat med Ove i…
At first sight, Ove is almost certainly the grumpiest man you will ever meet. He thinks himself surrounded by idiots – neighbours who can't reverse a trailer properly, joggers, shop assistants who talk in code, and the perpetrators of the vicious coup d'etat that ousted him as Chairman of the…
När ”En man som heter Ove” gavs ut 2012 kunde nog ingen ana att den 10 år senare skulle beskrivas som ett internationellt fenomen, men sagan om störiga grannar och vikten av att köra Saab blev en succé i alltifrån Tyskland till Sydkorea, låg på New York Times bästsäljarlista i mer än ett år och har sålts i 8 miljoner…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: poesi och poeter
Stig Sjödin (1917 1993) var en av de mest betydande svenska poeterna under andra halvan av 1900-talet. Här står arbetarförfattaren Sjödin i centrum, sådan han framträdde i sina diktsamlingar och i de dikter han publicerade i fackförbundspressen eller läste på möten.
Boken lyfter särskilt Sjödins skildringar av arbete,…
Böcker om blandat ger både nybörjarläsaren och den som redan kan läsa ett bibliotek av nivågraderade texter att välja bland. De rikligt illustrerade böckerna ger läsaren den förförståelse som är så viktig i den tidiga läsningen. Böcker om blandat tar upp ämnen som roar, berör och intresserar, och innehåller flera olika…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Love går i trean och drömmer om att bli rockstjärna. Hans stora intressen är att lyssna på musik, spela gitarr, skriva låtar och Pokémon Go. Love vill börja i musikklass på Blomstraskolan i fyran. Kommer Love bara in på skolan så blir han säkert rockstjärna. Och kanske finns det kanske någon på skolan som vill bli hans…
Kategorier: Att hantera personliga problem Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Coping with mental health issues Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Personliga berättelser
Denna bok är en sorts livsväv bestående av ett urval av min mammas dikter, mina minnen och även dikter som jag har skrivit. Jag har velat skapa en helhet av detta för att öka förståelsen för psykisk sjukdom. Få visa att det under den ofta skrämmande och frånstötande ytan finns något stort och vackert. Jag vill få ge…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Internationella relationer Kalla kriget Politik och statsskick Samhälle och samhällsvetenskap Spionage och säkerhetstjänst
”Det är från polisen. Översten är anhållen.” I juni 1963 skakade avslöjandet av Stig Wennerströms förräderi Sverige. Han hade hunnit lämna ut minst 20 000 sidor hemliga dokument till Sovjetunionen innan han avslöjades. Wilhelm Agrell minns hur hans far Jan Agrell, chef för Militärpsykologiska institutet, under strängt…
Är det detta som kallas postmodernism? : en studie i Katarina Frostensons och Stig Larssons diktning
Postmodernism. Termen kom i svang i Sverige någon gång på 1980-talet, då kontinentala filosofiska och estetiska strömningar plötsligt och oförutsett sköljde in över landet och fick bäring på den samtida debatten. Men hur relevant är egentligen begreppet för perioden som helhet? I sin avhandling Är det detta som kallas…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Stig Ahlgren var en av 1900-talets främsta svenska skriftställare, journalist och kritiker, inflytelserik och hänsynslös. Verksam inom den socialdemokratiska pressen fram till 1946 då han köptes över av Bonniers till Veckojournalen, och förlorade sin auktoritet över en natt. Oupplösligt förenad med Ahlgren var Birgit…
Vi lever idag i ett alltmer medialiserat samhälle där gränserna mellan fakta och fiktion precis som mellan privat och offentligt är i upplösning. För att få legitimitet måste författaren i betydligt högre grad än tidigare göra sig synlig inte bara genom den litteratur han eller hon skriver, utan också genom att vara…
Kategorier: Hälsa, relationer och personlig utveckling Populärpsykologi och personlig utveckling Självhjälp och praktiska råd
TABLE TENNIS IS A PSYCHOLOGICAL SPORT.
Anyone who has ever played a game of ping-pong knows this.
The purpose of this book is to provide the reader with
theoretical knowledge and tangible tools in order to become a winner in the mental game. Although the examples are primarily taken from the game of table tennis, the…
Syftet med denna bok är att ge läsaren teoretiska kunskaper och konkreta verktyg för att bli en vinnare i det mentala spelet. Exemplen är i första hand hämtade från bordtennis, men den mentala träningen är givetvis applicerbar på all idrott och all typ av prestation.
Författarna har valt att utgå från en mästares idéer…
Stig Borglind (1892 – 1965) konstnär tillhörand de sk Falugrafikerna. Verket är en monografi med en fulständig verksförteckning.
”Årets sportbok” enligt Sundsvalls tidning 15 december:
Året sportbok 2013 handlar inte enbart om bragdmedaljörens vardag och tävling utan ger hans jämtländska träningsmiljö form och färg Anna och Johan Olsson plus deras litterära vallateam, medförfattare och grafiska designer, är en klass bättre än allt…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: allmänt
Säg ”Kenta” och många svenskar får starka bilder på näthinnan. Knut Kenneth ”Kenta” Gustafsson blev känd för den breda massan som riksflummare, evighetsrebell och framför allt ”överlevare”. Han syntes först i Stefan Jarls Modsfilmer och blev sedan via Melodifestivalen (bärande den…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
En bok om en dirigent från Karlskoga – den måste väl ändå bara ha lokalt intresse. Den som tar del av denna bok kommer att finna att Stig Gustafson är en uppskattad dirigent och arrangör inte bara i Norden utan också i Europa och USA, ja t.o.m. i Japan, framför allt på blåsmusikens område. Bofors Musikkår fick under…
Kategorier: Fotvandring Friluftsaktiviteter Livsstil, hobby och fritid Reseguider Resor och platser Sport, idrott och friluftsliv
Prins Bertils stig är Halmstads mest omtyckta vandringsled. Promenadstråket startar vid slottet och går via badparadiset Tylösand till Möllegårds trolska naturreservat. Följ med på en omväxlande vandring, hela tiden med vattnet som sällskap – först Nissan, sedan havet och slutligen Nyrebäcken. Den här boken…
Kategorier: Andaktsböcker Aspekter av religion Bibeltexter, urval och meditationer Biblar Böner och liturgi Filosofi och religion Gamla testamentet Kristendom Kristna heliga texter Kristna riktningar Lutherska kyrkor Protestantism och protestantiska kyrkor Religion och tro
Ett ljus på min stig utgör 167 andakter med utgångspunkt i Evangeliebokens förslag på gammaltestamentliga texter till kyrkoårets söndagar. De är tänkta att utgöra underlag för helgmålsböner inför den aktuella söndagen. De ger en bakgrund till texten: När den kan ha tillkommit, under vilka förhållanden och om man kan…
Händelser som Stig upplever och gör att han vaknar för olika saker. Texten i denna bok är ingen roman eller något annat, som vanligen räknas till skönlitteratur, utan en självbiografisk berättelse om händelser och minnen såsom författaren kommer ihåg dem. Allt har skett precis som det skildras i texten, allt har en…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Avhandlingen fokuserar skildringen av människans existentiella belägenhet i Stig Dagermans diktning som ett uttryck för en underliggande religiös problematik. Läsningen genomförs med en särskild uppmärksamhet på det för Dagermans människa och berättelse centrala ’ögonblicket’ och på en rad passager och…
Roland E. Lindholm FN-tolk och koordinerare
i Kongo vid Svenska och Irlänska bataljoner 1960-1962:
Denna bok är en av de bästa Kongo-böckerna hittills – med många unika bilder.
Här kommer äntligen fakta och sanningen fram från Kongo-operationen, vilket man innan alltid tidigare sökt dölja eller skriva om…
Djur och djursymbolik är ständigt närvarande i Dagermans författarskap, men faunan förnyas efter hand. Det handlar om både vanlig boskap, vilda djur och en mångfald av fantasidjur. Dagerman debuterar med tre dikter i tidskriften 40-tal som alla har djur i titeln råtta, orm och markdjur och hans författargärning…
Stig Dagermans författarskap har relaterats till idétraditioner som existentialism och anarkosyndikalism och det har studerats utifrån biografisk-psykologiska utgångspunkter. I den första delen av Fallets lag och jagets stjärna anläggs ett helt annat perspektiv. Här uppmärksammas istället Dagermans mycket personliga…
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
”Stig och jag har kul ihop. Men så kommer Susanne. Nu ska vi leka alla tre. Jag fattar ingenting.”En härlig bok om vänskap och svartsjuka. Om hur det är när en tredje person tränger sig emellan, skrattar på rätt ställe och har olidligt fint rött hår.
Stig Lindberg var en av 1900-talets mest namnkunniga formgivare för det svenska folkhemmet. Endast 21 år gammal anställdes han vid KF:s porslinsindustri i Gustavsberg. Hans genombrott som konstnär ägde rum 1942 då han ställde ut fajanser tillsammans med Wilhelm Kåge i AB Gustavsbergs butik på Östermalm i…
Vad är ledarskap? Denna fråga verkar många gånger vara något självklart som inte problematiseras. Enligt principen ledarskap är bra, och allt bra är ledarskap, kan total förvirring uppstå. En dialog som mynnar ut i en medveten ledningslogik är ett val som förhoppningsvis kan skapa ändamålsenliga system. Denna lilla bok…
Stig Ramel, tidigare chef för Nobelstiftelsen och nu framgångsrik författare, har hyllats med en vänbok, Till en konstnärssjäl.
Tjugofem författare från Sverige, Norge, Danmark och Finland har i olika bidrag speglat Stig Ramels verksamhetsområden.
Resultatet har blivit en essäsamling som både är en solkatt på Stig…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Möt mannen som besegrade Bosse Högberg fem gånger av fem möjliga.Stig Waltersson är en av Sveriges främsta boxare genom tiderna. Han gick 168 matcher som amatör, erövrade sex svenska mästerskap, blev Nordisk mästare, uttogs till EM och 31 nationella uppdrag samt förärades Svenska Boxningsförbundets utmärkelse Stor…
Sällskapsresan som soffbordsbok!
Lagom till den sjätte filmen om hela Sveriges antihjälte Stig-Helmer kommer den utlimata soffbordsboken om Sällskapsresefilmerna. Filmbilder, bakombilder, citat, dialog, fakta, kuriosa, anekdoter och andra minnesvärda utsikter och insikter från en drygt 30 år lång sällskapsresa…
Vi översköljs dagligen med nyheter om religiösa konflikter, och allt oftare används religion och etnicitet som identitetspolitiska markörer. Samtida argument blandas med historiska och mytologiska föreställningar om den Andre. Istället för något gemensamt och enande, blir religionstillhörighet något särskiljande. Detta…