Sökresultat för Spökförlag, Författares Bokmaskin...
Rensa filter?
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Suzanne Brøgger har en närmast seismografisk förmåga att registrera sin omvärld och tidens gång, och hon är aldrig rädd för att sätta sig själv på spel. I denna dagbok, skriven under åren 2010–2020, avhandlar Brøgger vardagslivet på landet, beskriver resor och händelser, samtidigt som hon nyktert iakttar och…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: litteratur
I sin utsmugglade fängelsememoar reflekterar Altan över sin dom och över sitt liv; det liv som nu krympts till att endast omfatta en gallerförsedd rastgård. Men också över hur det hopp och den tröst som litteraturen skänker kan hitta in till den mörkaste av platser.
Med en lågmält insiktsfull och vardagligt poetisk…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Infektionssjukdomar och smittsamma sjukdomar Klinisk medicin och internmedicin Medicin och omvårdnad Personliga berättelser Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sjukdomar och rubbningar Sociala effekter av katastrofer Sociala och etiska frågor
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare Livsstil, hobby och fritid Trädgård Trädgårdar
Stora saker händer i trädgården på riktigt såväl som i litteraturen. När Jane Austen, Agatha Christie och Charles Dickens behövde inspiration till att skapa karaktärer eller miljöer i sina böcker fann de ofta detta i sina trädgårdar och det omgivande landskapet. Författarens trädgårdtittar närmare på tjugo brittiska…
Du som fortfarande drömmer om att bli författare efter att ha läst Lars Thunells elaka refuseringar, vakna upp för fan! Boken är fylld av elaka refuseringsbrev ställda till en och samma författare, Lars Thunell. Här misshandlar bokförlagen upphovsmannen med nedvärderande kommentarer gällande dennes manus, och…
Kampen på den litterära scenen i Sverige 1930-1935 utkämpades inom ett könspolitiskt spänningsfält. Kulturkonservativa litteraturkritiker försvarade en objektiv sanning, radikala författare utgick i Nietzsches efterföljd från att sanningar och ideal var historiska och relativa. Ledande kritiker höll fast vid den…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt
Sigfrid Siwertz (1882–1970) var en av det svenska nittonhundratalets mest framgångsrika författare. Han publicerade ett sjuttiotal böcker och satt på stol fyra i Svenska Akademien från 1932 till sin död 1970. Boken vill spegla en författares uppgång och inträde i ett litterärt etablissemang som i och med den litterära…
Utopiska visioner om en bättre och lyckligare värld har existerat i alla tider och tagit sig olika uttryck beroende på när och av vem de formulerats. Men hur har kvinnornas drömmar sett ut? Hur har deras ideal beskrivits? Hur skildrar de en annan verklighet där de själva kan råda över sina liv?
I denna studie…
12 juni 1951”Vad är avgörande? Att älska och att skriva. Men ingetdera får och kan jag just nu. Tiden går, jag är otålig. Jag är inte fri att skapa ett mästerverk, ty jag kan inte. Jag är inte fri att älska, man måste vara två om det. Jag har inte skrivit en enda sida som är något värd i Palinurus ögon. Jag är 17…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt
Varför skriver vi? Varför läser vi? I den personligt hållna essäsamlingen En författares övertygelse gör Joyce Carol Oates ett försök att finna ut vad det är som har drivit henne och många andra att bli författare. Här behandlas ämnen som fantasi, inspiration, självkritik och misslyckande. Oates berättar om sina första…
Ur ett perspektiv som på sätt och vis kan sägas vara ett efteråt efter genombrottet, efter det stora erkännandet i och med 2001 års Nobelpris i litteratur, och sist men inte minst: med ålderns rätt vänder sig V.S. Naipaul nu till essäformen. Han skriver om författare och författarskap han mött, däribland sin egen…
Detta är en faktabok om stenar & fossiler. Jag är själv en inbiten stensamlare så alla bilder är från min personliga samling, undantaget bilder från muséer och dykningsfotografering.
Jag tycker personligen att det finns alldeles för lite böcker i ämnet därför kom upprinnelsen till att skriva boken.
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare Självbiografi: litteratur
Det förlorade landskapet är en skimrande, rörande och förklarande memoar om händelser, människor och platser som har bidragit till att forma författarens liv. Med en uppriktighet som känns igen från den hyllade Änkans bok återkallar Joyce Carol Oates sin uppväxt på landsbygden i staten New York, med fattigdom, sjukdom…