Sökresultat för SoRAD, Stockholms universitet...
Rensa filter?
Anställda, förtroendevalda och frivilligt engagerade i
Svenska kyrkan förväntas kunna berätta om den egna
kyrkans, stiftets och församlingens historia. Många gånger
inskränker sig våra kunskaper till kyrkoarkitektoniska
detaljer, krönikeartade uppställningar av märkesår, series
pastorum och allmänna tolkningar av…
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Juridik Lagar och förordningar Pedagogik Primära rättskällor Samhälle och samhällsvetenskap Särskilda rättsområden Socialrätt Utbildningslagar
Författningssamling med regler och föreskrifter som styr universitet och högskola.
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Pedagogik Pedagogik: historia Samhälle och samhällsvetenskap
Detta är en bok om det moderna universitetets idé. Den tar sin utgångspunkt i den vision om en ny sorts vetenskaplig institution som Wilhelm von Humboldt formulerade i samband med att han grundade universitetet i Berlin 1810. Än i dag utgör Humboldts ideal om bildning, frihet och föreningen av forskning och utbildning…
Kategorier: Antikviteter och samlarobjekt Konst Konst: allmänt Konst: ekonomiska aspekter Livsstil, hobby och fritid
Stockholms Auktionsverk är världens äldsta auktionshus. Det grundades i februari 1674 av riksrådet Claes Rålamb, en maktspelare i stormaktstidens Sverige. Här kunde stockholmarna omsätta sina varor i reda pengar vid skulder, dödsfall eller andra livsomvälvande situationer. Under de 350 år som gått sedan dess har…
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Juridik Lagar och förordningar Pedagogik Primära rättskällor Samhälle och samhällsvetenskap Särskilda rättsområden Socialrätt Utbildningslagar
Författningssamling med regler och föreskrifter som styr universitet och högskola.
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Hur är det att leva som åretruntboende på en ö i Stockholms skärgård? Hur ser utmaningarna ut, glädjeämnena? Har du aldrig längtat i land? Hur är det att åldras på en ö? Och hur upplever du att skärgården har förändrats sedan du var barn?
De frågorna och många fler ställde vi till 16 män och kvinnor, födda på…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Fartyg och båtar Fordon Företagsekonomi och management Företagshistoria Livsstil, hobby och fritid
Denna bok berättar om alla de fartyg som har ingått i Svea bolagets stora flotta.
Stockholms kafeer är en guide till Stockholms allra trevligaste kafeer, konditorier och bagerier. Här möter vi både nyöppnade hantverksbagerier och espressobarer men också äldre, klassiska konditorier. Varje stadsdels mest intressanta kafeer presenteras tillsammans med översiktskartor och ett urval av de bästa…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Boken innehåller minnen från ett långt liv i universitetsvärlden och ett decennium som fritidspolitiker i Umeå. Den börjar första dagen på studentrummet i Uppsala 1960 och sträcker sig till nutid. Däremellan ligger erfarenheter som diabetesforskare, professor, universitetsrektor, ledamot av vetenskapliga och kulturella…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Filosofi och religion Kristendom Religion och tro
”Att läsa text med mystikens öga torde vara en överlevnadsförmåga för kyrkan inför en oviss framtid. Djup framför yta, komplexitet framför förenkling, mystik och motstånd i allt.” K.G. Hammar, Ärkebiskop – i Svensk kyrkotidning 11/2022
”Magnus Olsson har skrivit en egensinnig bok, Hemliga rum i…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Biografiska samlingar Guider till museer och historiska platser Livsstil, hobby och fritid Reseguider Resor och platser
”Jag kastade mig över den för att hitta utflyktsmål på kyrkogårdarna.”
Eva-Karin Gyllenberg, Dagens Nyheter
”en sådan fin liten läspärla. Genom att skriva om begravningsplatserna får författarna anledning att både berätta om Stockholms och Sveriges historia och dela med sig om spännande och udda fakta…
Stockholms slott intar en unik roll i Sveriges historia. Med sina rum och miljöer speglar byggnaden den svenska arkitektur- och inredningstraditionen, med allt den tagit till sig av utländska förebilder sedan byggstarten 1692.
Följ med på en vindlande färd genom århundradena, från Nicodemus Tessin den yngres tidiga…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
I november 2019 fick en grupp sjukvårdsanställda inom Region Stockholm nog. Gång på gång bevittnade de hur regionledningens felprioriteringar och besparingar ledde till missförhållanden bland både patienter och kollegor. Initiativet Stockholms sjukvårdsupprop startades och på nolltid hade tusentals sjukvårdskollegor…
Kategorier: Arkeologi Arkeologi: perioder och områden Historia och arkeologi Paleografi (skrifthistoria) Språk och lingvistik Språkvetenskap / lingvistik
Bronsålderns hällbilder har alltid fascinerat både yrkesarkeologen och den intresserade allmänheten. Hällristningar finns i de flesta av Sydsveriges landskap. De mest kända finns i Tanum i norra Bohuslän, Att även Södermanland är ett område rikt på hällristningar är inte lika känt. När författarna till denna bok för 50…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Under 1900-talets sista decennier påbörjades en omfattande förändring av välfärdspolitiken och, som en del av den, bostadspolitiken. Det skulle innebära att en betydande del av den kommunala allmännyttans hyreslägenheter privatiserades. I vissa fall har detta inneburit stora förändringar för människors tillgång till…
Kategorier: Konst
Stockholms slott intar en särställning som kungligt residens och omistlig kulturmiljö. Denna bok berättar om hur slottsbyggnaden under det långa 1900-talet har etablerats som ett betydelsefullt konst- och kulturhistoriskt monument och nationellt kulturarv. I studien tecknas 1900-talets strävan att restaurera, vårda,…
Den här rapporten är en delrapport inom ramen för det Vinnovafinansierade projektet Strategiska partnerskap för effektiv och transparent samverkan (Spets) och belyser Malmö universitets samverkan med organisationer inom den idéburna sektorn. Rapporten bygger på en intervjustudie med tio idéburna organisationer, och…
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Juridik Lagar och förordningar Pedagogik Primära rättskällor Samhälle och samhällsvetenskap Särskilda rättsområden Socialrätt Utbildningslagar
Författningssamling med regler och föreskrifter som styr universitet och högskola.
Kan det vara lika mycket värt med en four-billion-star övernattning under bar himmel som en skön säng på ett fyrstjärnigt hotell? Den här boken hävdar det och guidar till Stockholms gröna naturupplevelser utan att tulla på bekvämligheterna. Lämna staden för en helg, gör dig hemmastadd på ett mysigt hotell och upplev…
Kategorier: Biografiska romaner Klassiker Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
Maksim Gorkijs mästerverk den självbiografiska romanen Mina universitet i nyöversättning och med efterord av Bengt Samuelson.
Mina universitet handlar om hur författaren som ung reser till Kazan för att studera vid universitetet trots att han inte har pengar till det. Han hankar sig fram bland samhällets mest utsatta.…
Kategorier: Aspekter av religion Filosofi och religion Högre utbildning och vidareutbildning Pedagogik Religion och tro Samhälle och samhällsvetenskap Teologi
År 1916 stadfästes nya statuter för de svenska universiteten. För Uppsalas del skildras här den teologiska fakultetens förhållanden därefter och under hela 1900-talet. Oloph Bexell klarlägger i boken hur fakultetens månghundraåriga förbindelser med kyrkan successivt löstes upp både formellt och vad gäller forskning och…
»Stockholm har en otroligt rik historia … alltihop ryms på 350 sidor … man får en mycket högre förståelse för staden.« SVT Gomorron Sverige
»En veritabel läseskatt.« Expressen
Stockholm har en rik och fascinerande historia som sträcker sig från medeltiden ända fram till våra dagar. En historia väl värd…
Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi Språk och lingvistik Språkhistoria och jämförande språkvetenskap Språkvetenskap / lingvistik
I Theresia Petterssons doktorsavhandling undersöks språk och texter från Stockholms rådstugurätts protokoll, tänkeböckerna, 1476–1626. Under svensk senmedeltid och tidigmodern tid tas skriftspråket i bruk i allt fler sociala och samhälleliga sammanhang, inte minst i städernas administration. I tänkeböckerna kommer vi…
Att gå i en skog eller att vistas i skärgården för att njuta och och möta den ena efter den andra fågeln utan att alls kunna relatera intrycken till vad det kan vara för fåglar, hur de lever och bor eller vad det är för art, kan nog för många kännas lite fattigt. För visst är nyfikenheten en drivfjäder för alla som…
Den danske Kristian II kröns den 4 november 1520 i Storkyrkan i Stockholm. Efter många år av sammandrabbningar och krig har staden kapitulerat. Efter kröningen blir det kalas på Slottet och många gäster är inbjudna. Festen slutar med avrättningar på Stortorget den 8 – 9 november. Över 80 adelsmän, borgare i…
Kategorier: Geovetenskap, geografi, miljö och samhällsplanering Miljön Regional planering och områdesplanering Stadsplanering och kommunal planering
Stockholm är en stad vid vatten som erbjuder sina invånare möjlighet att bo nära vattenlinjen och njuta av naturen.
Mot bakgrund av den snabba temperaturökning som sker globalt, med stigande havsnivåer, stormar och översvämningar, är det mer angeläget än någonsin att belysa vattnets viktiga roll i våra liv och i vårt…
Kategorier: Aspekter av religion Filosofi och religion Kristendom Religion och tro Religiösa institutioner och organisationer
Den här boken är skriven därför att jag har saknat den. Under, min tid som biskop i Stockholms stift hade jag velat ge en sådan bok till de blivande prästerna och diakonerna, till nyanställda och till förtroendevalda – och naturligtvis till alla som har någon form av intresse för kyrkan.
Caroline…
Kategorier: Arkitektur Arkitektur: sakrala byggnader Filosofi och religion Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Judendom Konst Religion och tro Socialhistoria och kulturhistoria
”Beslutet att sälja den befintliga synagogan i Gamla stan fattades redan på 1860-talet. Istället skulle man låta uppföra en ny och ståtlig gudstjänstlokal i stadens nya centrum. Detta blir upptakten till ett helt nytt kapitel i svenskjudisk historia. Den nya synagogan skulle ligga inom broarna eller ”strax…
Kategorier: Geovetenskap, geografi, miljö och samhällsplanering Regional planering och områdesplanering Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper Stadsplanering och kommunal planering Urbana samhällen
En stad är en geografisk plats som består av byggnader, infrastruktur och administrativa institutioner. Men staden består också av de människor som genom tiderna har byggt, bott och levt i och mellan husen. Staden har inte blivit till av sig själv. Den har gjorts, och den görs kontinuerligt, av olika grupper av…
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Juridik Lagar och förordningar Pedagogik Primära rättskällor Samhälle och samhällsvetenskap Särskilda rättsområden Socialrätt Utbildningslagar
Författningssamling med regler och föreskrifter som styr universitet och högskola.
»Stockholm har en otroligt rik historia … alltihop ryms på 350 sidor … man får en mycket högre förståelse för staden.« SVT Gomorron Sverige
»En veritabel läseskatt.« Expressen
Ett modernt standardverk om Stockholms historia!
Denna reviderade utgåva innehåller även historiska stadsvandringar med kartor. I…
»Dick Harrison är en mycket skicklig författare som uttrycker sig enkelt och intresseväckande … Författaren hinner med imponerande mycket, trots bokens korta format. Betyg 5/5.« BTJ
Den 8 november 1520 rullar huvudena på Stortorget. Offrens blod blandar sig med regnet och flyter ut mellan gatstenarna. Det…
Stockholms stadsbibliotek öppnade 1928 och sågs snart som ett av de viktigaste moderna folkbiblioteken. Den här boken handlar om hur biblioteket växte fram, om dess verksamhet det första decenniet, dess organisation, och personalens arbetsvillkor. Särskilt intresse ägnas den litteratursyn som präglade verksamheten –…
Kategorier: Biblioteks- och informationsvetenskap, museivetenskap Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap
Stockholms stadsbibliotek öppnade 1928 och sågs snart som ett av de viktigaste moderna folkbiblioteken. Den här boken handlar om hur biblioteket växte fram, om dess verksamhet det första decenniet, dess organisation, och personalens arbetsvillkor. Särskilt intresse ägnas den litteratursyn som präglade verksamheten –…
År 1928 gjorde Anna Ahrenberg en första donation till Göteborgs högskola för att finansiera ett lektorat i italienska, ett ämne som låg henne varmt om hjärtat. 1931 gjorde hon en större donation och skapade Anna Ahrenbergs italienska lektorsfond, vilken säkrade undervisningen i ämnet och finansierade de lektorstjänster…