Sökresultat för Sekel Bokförlag...
Rensa filter?
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Samhälle och samhällsvetenskap Socialhistoria och kulturhistoria Socialtjänst och social omsorg Socialtjänst, välfärd och kriminologi
Stiftelsen Emyhemmet bildades i början av 1900-talet för att på ett framsynt sätt ge Överenhörnas gamla och medellösa ett värdigt liv. Sedan de sociala åtaganden som utgjorde grunden för stiftelsen har tagits över av kommunen ägnar Stiftelsen Emyhemmet sig åt social hjälpverksamhet. Berättelsen om Emyhemmet bidrar till…
I den här personliga kokboken har Jens Linder plockat russinen ur kakan och valt ut de allra bästa recepten från sina 50 år i köket. Från munsbitar till stekar, via soppor och sallader till desserter och annat sött. Med en stor kärlek till råvaran och smakinspiration från hela världen levererar han en i dubbel mening…
Högsta betyg av BTJ:s recensent Ida Sjövall:
”… en vacker bok… Första delen bjuder på en intressant återblick med svartvita fotografier där handarbete som praktik lyfts som en viktig faktor för såväl välmående som kvinnokamp. Därefter följer en lång rad mönster på praktiska handarbeten i olika…
Kategorier: Medicin och omvårdnad Omvårdnad Omvårdnad och medicinska stödfunktioner Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Sköterska / patientrelationen Studievägledning och elevhälsa Utbildningsstrategier och utbildningspolitik
Alla barn i Sverige träffar skolsköterskan under sin skoltid. Hon, eller han, är privilegierad som får träffa alla barn enskilt. Det sker så många fantastiska möten i skolsköterskerummet.
Den allra första skolsköterskan i Sverige anställdes 1919. Hur såg skolsköterskeyrket och skolan ut då? Hur mådde barnen? Den här…
Kategorier: Konst Konst: teman och motiv Människan i konsten Porträtt Utställningskataloger och konstsamlingar
Statens porträttsamling på Gripsholm är världens äldsta nationella porträttgalleri med ursprung i den med internationella mått mätt anspråkslösa konstsamling Gustav Vasa hade på slottet. Först i och med Hedvig Eleonora och senare Gustav III tillkommer här en större samling.
Därmed var grunden lagd till det som skulle…
Det judiska lockar. En betydande del av samtidslitteraturen ägnar sig åt judiska teman. Som en undertext till denna löper en fantasieggande jiddischvärld.
Jiddischens konstutövare kunde hålla sig fria från schablonerna. Inspirationen hämtades från östeuropeiskt vansinne, västligt förnuft och orientalisk gåtfullhet. …
Kategorier: Etnicitet Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper
Ett halvt sekel av sisu tecknar 50 år av sverigefinsk hembygdshistoria, från arbetskraftsinvandringen till dagens minoritetsstatus. Haninge har en stor sverigefinsk minoritet och är en av få kommuner som fortfarande har finskspråkiga klasser. Det finns engagerade föreningar, politiker och medborgare. Men det har varit…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt
Kjell Espmark, ledamot av Svenska Akademien sedan 1981 och under åren 1987–2004 ordförande för dess Nobelkommitté, har en oöverträffad inblick i – och kunskap om – det litterära Nobelpriset. Detta har tidigare kommit till uttryck i hans Litteraturpriset : hundra år med Nobels uppdrag (2001) till vilken föreliggande…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Samhälle och samhällsvetenskap Socialhistoria och kulturhistoria Socialt arbete Socialtjänst och social omsorg Socialtjänst, välfärd och kriminologi Välgörenhet, frivilligorganisationer och filantropi
I början av 1800-talet försämrades livsvillkoren hastigt för den växande befolkningen i Göteborg. Detta var en följd av storpolitiska skeenden i Europa. För många ensamstående och familjer stod nöden för dörren. Fattigdomen medförde svält och usla boendeförhållanden, sjukdomar och barnadödlighet blev vanliga, tiggeriet…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Det har länge saknats ett bokverk om Västerås domkyrka. Med enastående kunskap och bredd ger nu arkitekturhistorikern Fredric Bedoire rättvisa åt denna märkliga katedrals historia. I en medryckande berättelse låter han människor och skeenden i det omgivande samhället från 1200-talet till i dag samspela med byggnaden,…
Den spanske historieläraren Manuel och den sjuttonåriga latinamerikanska Lucía försöker gemensamt lösa mysteriet kring den spanska drottningen Juana ”den vansinniga”. Var hon i själva verket inte vansinnig, utan offrades hon i den bittra striden om den spanska tronen?
Drottning Juana av Kastilien…
Orgelliv – Sju sekel i Stockholms stifts kyrkor
Orgeln är kyrkans instrument framför alla andra. Inget kan som orgelklangerna fylla valven i den stora katedralen och vara lika självklart i det lilla kapellet. För orgeln finns inga begränsningar. Späda flöjter och änglastämmor samsas ibland med smattrande…
Nikola Madzirov är född 1973 i Stumica och bosatt i Skopje, Makedonien. Han räknas till en av de starkaste rösterna i den samtida europeiska poesin och hör till världens mest översatta poeter i sin generation.
Madzirov kommer från en familj som i början av förra seklet tvingades på flykt undan Balkankrigen, därifrån…
Kategorier: Juridik
Under senare år har de högsta domstolarna i Norden i ett antal uppmärksammade avgöranden åsidosatt lagar, som stått i strid med respektive lands grundlag eller med EKMR. En omdebatterad fråga är om domstolarna har gått för långt – eller om de har väntat för länge med att ta på sig denna uppgift.
I denna bok sätts de…
UR RECENSIONER AV NILS-MAGNUS FOLCKES POESI:Dikter som onekligen har de rätta pulsslagen ett öppet sinne för andliga värden.Bo Bergman i Dagens Nyheter.Dessa dikter har nerv och must, har färg och kontur.Johannes Edfelt i Dagens Nyheter.En allvarlig sanningssökare, en kämpe mot förljugenheten.Harald Schiller i…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management
Med 66 länder på fem kontinenter som bas ger Annorlunda nu ett sammanhängande perspektiv över alla sorters finanskriser och lotsar oss fram genom åtta fascinerande århundraden av statsbankrutter, bankpanik och inflationstoppar – från medeltidens myntförsämringar till dagens katastrofala amerikanska bostadslån.…
På 1700- och 1800-talen skedde stora förändringar i jordbrukssamhället i hela Västeuropa. Här beskrivs förändringarna i Sverige och övriga Europa, med tonvikt på den sociala strukturen.
Denna titel har tidigare givits ut av SNS förlag men ingår numera i Studentlitteraturs sortiment.
Sjöhistoriska museet har under många år samlat minnesberättelser, dagböcker, brev och foton från sjöfolk. I denna bok presenteras smakprov ur denna väldiga minnesbank. De självbiografiska texterna täcker nära två sekel, från 1830-talet till nutid.
De som skriver har haft olika yrken ombord: mässkalle, lämpare,…
I sin bok om Dalarnas trädgårdar väljer landskapsarkitekt Inger Berglund ut åtta anläggningar från tre olika sekel. Genom att sätta in trädgårdarna i ett historiskt sammanhang kopplat till landskapets naturliga förutsättningar och ägarnas intentioner förstår vi hur trädgårdarna funnit sin form. Boken blir en spännande…
Yasar Kemal, IB-affären, Bang, Ockulta dagboken, Kollontay, Kamrat Jesus, Jösses flickor… Gidlunds förlag är årsbarn med de radikala strömningar som förknippas med året 1968. Kvinnokamp, folklig kultur, marxism, antiimperialism,
alternativa barnböcker Tiden och litteraturen präglades av engagemang och…
Slutet på ett sekel är en bred episk och satirisk roman om de svenska så kallade rekord- och revolutionsåren när allting verkade möjligt, skildrad genom sex sammanvävda livsöden, tre syskonpar från samma fabriksby.
Tord Karlsson bestämmer sej, efter tuff militärutbildning och krigserfarenhet som FN-soldat, för att…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Majornas historia börjar före grundandet av Göteborg.
Majorna är en av Göteborgs mest särpräglade stadsdelar. Hit kom invånarna för cirka 8 000 år sedan. Sedan dess har sjöfolk och andra levt här, periodvis under danska herrar. Sedan 1619 har området varit i svenska händer, även om våra bröder i söder har gjort försök…
Kategorier: Arkitektur Arkitektur: offentliga byggnader Juridik Konst Rättshistoria Rättsvetenskap och allmänna rättsfrågor
Under långt mer än 350 år har Göta hovrätt utövat sin dömande verksamhet på en och samma plats i Jönköping. Detta har gett upphov till en rik och spännande historia. Helt säkert är det många av dem som upplever domstolsmiljön i dag som också känner historiens vingslag i sandstensfasadens inristningar, de knarrande…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Samhälle och samhällsvetenskap Socialhistoria och kulturhistoria Socialtjänst och social omsorg Socialtjänst, välfärd och kriminologi
Boken ”Från kamratförening till yrkesförening : Ett sekel med Föreningen Social Omsorg” är en rapport som tar sin början med den utbildning som Svenska fattigvårdsförbundet startade 1908 för att komma till rätta med problemen inom fattigvården i Sverige. De personer som gått utbildningen, t.ex.…
På hemväg är en retrospektiv fotoutställning i bokform med fotografier från ett halvt sekel. Människor och miljöer från Sverige och andra länder, allt fångat med den känsla av eftertänksamhet och värme som präglar fotojournalisten Ulf Norenius sätt att fotografera och skriva. Ord och bild smälter samman till en fin…
Kristendomen är världens största religion. För tvåtusen år sedan spreds den över världen, främst i Europa, Mellanöstern och Nordafrika. Hårda förföljelser kunde inte hejda den snabba utbredningen. Vad berodde framgångarna på?
Det romerska riket erbjöd goda kommunikationer. Judendomens upphöjda gudsbild och höga…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
”En av framtida historikers uppgörelser med vår tids Sverige kommer sannolikt att handla om ”invandrare”. Denna uppgörelse kommer inte nödvändigtvis att handla om integration av invandrare i det svenska samhället, ej heller om hur öppna gränserna faktiskt var för ”invandrare”. Mer…
Slutet på ett sekel är en bred episk och satirisk roman om de svenska så kallade rekord- och revolutionsåren när allting verkade möjligt, skildrad genom sex sammanvävda livsöden, tre syskonpar från samma fabriksby. Tord Karlsson bestämmer sej, efter tuff militärutbildning och krigserfarenhet som FN-soldat, för att…
På 1200-talet stiger Sverige fram ur historiens mörker. Seklets ledande gestalt var riksjarlen Birger Magnusson, en man som numera betecknas som Sveriges förste verklige monark. Med hård hand enade han riket och krossade dem som satte sig emot honom. Av allt att döma var det också han som grundade staden Stockholm.
I…
Kategorier: Geovetenskap, geografi, miljö och samhällsplanering Liberalism och centerideologier Miljöaktivism, miljövårdsorganisationer och gröna organisationer Miljön Politik och statsskick Politiska ideologier Politiska partier Samhälle och samhällsvetenskap
En unik politisk rörelse
Var sig beteckningen är agrardemokrati, ekohumanism eller grön liberalism kombinerar Centerpartiets idé- och värdegrund frihet, trygghet, miljöansvar och decentralisering på ett unikt sätt. Ska partiet även framöver framgångsrikt kunna möta framtidens utmaningar är det viktigt att hämta…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Ett sekel av tystnad är en dagbok skriven mellan åren 2003 och 2005. Den handlar om vad som händer i en familj i dagens Sverige, om svårigheter och glädjeämnen, men också om familjens släkt och dess historia. Det är en fängslande berättelse om liv och död, om människors villkor och om författarens grundläggande…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Samlingen av konsthantverk på Grönsöö spänner över vida perspektiv både beträffande de konkreta föremålen som i mer abstrakta aspekter. Koncentrerar man sitt intresse till keramik hamnar man dessutom ofta i internationell historia. På Grönsöö hittar vi keramiska alster från länder som Holland, Tyskland, Frankrike,…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Rällsjö Brita växer upp på Rällsjögården där flera generationer bor och där det mesta produceras på gården. Den nya tiden gör sig påmind genom sommargäster, unga skolfröknar och byns gemensamma tidning och telefon. Brita är ung och äventyrslysten, hon vill ut och se sig om, och kanske studera! Hon har inte en tanke på…
Kategorier: Historia och arkeologi
I tretton kapitel med över 400 illustrationer diskuteras tidningslöpsedlarnas historia, funktion och föränd ring under det förra seklet. Med avstamp i frågor om bland annat politik, sexualitet och kvinnans roll på löpsedeln tecknas en egen värld fram, i både symbios med och kontrast till samhället och tidsandan.
För…
I anslutning till milleniumskiftet föreslogs att årets symposium, och skrift nr 33, skulle belysa barn under 20 sekel. Det gick inte att riktigt hålla de angivna ramarna men denna skrifts artiklar spänner över hela tidsperioden. Från antikens barn till framtidens barn. Däremellan några musikaliska underbarn,…
»En vacker bok, rikt illustrerad, om fenomenet svenska lanthus«SvD
»Jag förförs!« Dala-Demokraten
»en spännande resa genom tid och rum«Skånska Dagbladet
Svenska lanthus är ett praktverk om en av Europas bäst bevarade hemligheter. Det är en på många sätt helt okänd kulturskatt som nu lyfts fram av Susanna Scherman och…