Sökresultat för Preben Kok...
Rensa filter?
Kategorier: Genusvetenskap Genusvetenskap: kvinnor och flickor Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper Socialhistoria och kulturhistoria
1800-talet var en tid av självhushållning då nästan allt gjordes från ax till limpa i hemmet. Vardagsmaten kunde kvinnorna laga utan recept, men när det skulle ordnas fest plockade man fram sin receptsamling. Likt många andra högreståndskvinnor hade Betty Gyllensvärd en sådan. Hennes samling omfattade så småningom…
Yrkessvenska inför praktiken är en lärobokserie i svenska som andraspråk tänkt att stödja nyanlända på jakt efter ett arbete i Sverige. Denna bok i serien förbereder elever inför praktik inom områdena lokalvård, hemtjänst och kök.
Svårighetsgraden är anpassad till kursmålen för Sfi B och är noga utprovad för att ligga…
Spaniens sju kök är en färd genom tid och rum i den spanska matkulturen genom regionerna Kastilien, Andalusien, Valencia, Galicien, Katalonien, Baskien och Kanarieöarna. Spanienkännaren Thomas Gustafsson berättar initierat om gastronomin i landets olika delar: om ibéricoskinka och olivolja, de utsökta vinerna…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Livsstil, hobby och fritid Reportage och samlingar av journalistiska texter Reseskildringar Resor och platser
Bak Elbes krök ligger Djävulens kök, Krümmelbornas eget namn på fabriken i Tyskland där Alfred Nobel uppfann dynamiten. Så många flög i luften att arbetskraft fick importeras från Sverige.
Per Erik Tell har traskat i Nobels tegelhögar som ligger i skuggan av Vattenfalls kärnkraftverk som stoppades efter rapporter om…
Den här boken är perfekt för alla som älskar att resa med husbil, husvagn eller andra mobila kök och vill upptäcka nya smaker och rätter under sin resa. Matresan innehåller recept för allt från härliga frukostar till läckra middagar och desserter – allt utformat för att passa i det mobila köket. Att laga…
Kategorier: Hantverk och handarbete Livsstil, hobby och fritid Sömnad och handarbete Stickning Stickning och virkning
Gör ditt kök personligt och hemtrevligt med Lättstickade disktrasor. Det är de små detaljerna som gör ett hem mysigt, och egengjorda disktrasor är definitivt en sådan. Här finns 11 olika stilar att sticka, alla perfekta för nybörjaren. Prova ett nytt garn eller använd dina rester, och skaffa dig ett vackert förråd av…
När Hannah Brown och hennes bror plötsligt får ärva sin fasters
bed & breakfast, Sunshine i Brighton, står det klart för dem att stället omgående behöver förnyas för att hindra att det går i konkurs.
Att hushållerskan miss Lane är kvar och vägrar att lämna Sunshine gör inte saken lättare. Mitt i allt stöter…
Kurderna är ett folk utan ett erkänt land. Därför blir maten och kulturen deras hem. Det kan inte bli tydligare än i matinspiratören Laven Mokris bok I mitt kurdiska kök: Smaker från mitt hemland.
Laven har bott i Sverige sedan barnsben men den kurdiska matkulturen har alltid varit högst levande i hennes släkt. Vi…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Livsstil, hobby och fritid Reportage och samlingar av journalistiska texter Reseskildringar Resor och platser
Bak Elbes krök ligger Djävulens kök, Krümmelbornas eget namn på fabriken i Tyskland där Alfred Nobel uppfann dynamiten. Så många flög i luften att arbetskraft fick importeras från Sverige.
Per Erik Tell har traskat i Nobels tegelhögar som ligger i skuggan av Vattenfalls kärnkraftverk som stoppades efter rapporter om…
”Hur lagar man det där?” frågade Maryam Madaresis kollegor när de såg hennes lunchlådor. Det blev starten på ett Instagramkonto med följare från hela världen där hon delar med sig av traditionella persiska recept blandade med egna. Och nu kommer hennes första kokbok med persisk mat som den lagas hemma i vanliga kök.…
”Genom idogt arbete med provlagning och provbakning av ett 40-tal rätter och bakverk har hon lyckats omformulera originalrecept och svårtydda anteckningar till en inspirerande kokbok. […] Layout, illustrationer och färgsättning är snyggt gjort och som helhet är boken mycket tilltalande.” –…
Indisk mat behöver inte innebära massa kryddor och krångel, utan kan vara snabb vardagsmat. Den är också som gjord för den svenska sommarens alla fester, picknickar, bufféer och grillkvällar. Till hösten passar värmande currygrytor, soppor och frasiga samosas för såväl finmiddag som svamputflykt.
I sin senaste kokbok…
Hur ser själen egentligen ut hos en vuxen människa som inte gillar lök?, Varför ska vi människor behöva utstå fenomenet hemmabrunch? Och vad är det egentligen med 40-talsmäns relation till ägg? Detta är frågor som ställs i den här boken.
Empiriska svar kan dessvärre inte utlovas, däremot kommer du få recept på…
Mundekulla är en gammal gård på den småländska landsbygden där människor samlas för kurser, konferenser, festivaler, personlig utveckling och Stephanies underbara näringsrika mat. Fokus ligger på god färsk mat med lokala råvaror och smaker från hela världen gjord med kärlek och omtanke om miljön.
Boken innehåller över…
I Khadijas kitchen står det östafrikanska köket i fokus med recept på injera, sambusas, dorho wat och femtiotalet andra smakrika, välkryddade rätter. Mat som många gillar att äta men som få av oss vet hur man lagar! Khadija Mohamud har här samlat sina godaste rätter vars recept annars kan vara svåra att hitta på…
”Planen var att göra en ny bok om svensk husmanskost. Det blir lätt, tänkte jag. Men snart märkte jag att alla raggmunkar, fläskläggar, kalopser och stekta strömmingar tagit slut. Jag hade lagat ALLA de mest älskade godingarna redan. Men om jag kikade runt hörnet? Därute i Europa finns ju massor av rätter med rötter…
Kategorier: Arkitektur Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Inredningsarkitektur Konst Socialhistoria och kulturhistoria
Skildringen tar sin början under 1880-talet när många städer växer kraftigt i industrialiseringens spår. Det råder bostadsnöd och knappa ekonomiska förhållanden. Bostäderna värms med kakelugnar eller kaminer, maten lagas på vedspis och på gården finns torrdass. 120 år senare, år 2000 när berättelsen avslutas, är hög…
Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Matlagning och kokböcker Matlagning: länder och regioner
Det här är en bok om Restaurang Plats på Hanaholmen, kulturcentrum för Sverige och Finland. Recepten, skrivna av kökschef Lukas Hemnell och hans team, lyfter fram den rika nordiska smakpaletten och hyllar kvaliteten hos lokala, närodlade och hållbara råvaror. Här bjuds på rena smakupplevelser och oväntade…
Ulrika Eleonora Muncks receptsamling skrevs omkring 1770–1780 och innehåller etthundrasexton recept på bakverk, desserter, pastejer och andra maträtter. Kokboken gick i arv till Ulrika Eleonoras dotter sångerskan Brita Catharina Lidbeck och tillhör nu den Rettigska samlingen på Skånelaholms slott. Receptsamlingen är på…
Kategorier: Kokböcker av tv- / kändiskockar Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Matlagning: länder och regioner
Neapel … Bara namnet får en att längta dit – vare sig man har varit där eller inte. En som har tillbringat mycket tid där är Paolo. Ända sedan han var en liten kille har han vistats många och långa perioder i byn Maddaloni, strax utanför Neapel. Och numera är han så hemmastadd att han till och med har en egen…
I Astrids kök doftar det av färska örter och nybakat bröd. Där lyser skålar med blankröda tomater och gula citroner, och på matbordet står en korg med öländska äpplen. I en järngryta på spisen sjuder kanske en mustig kötträtt med trattkantareller eller så lagas det strömming på Medelhavsvis med basilika och vitlök. …
Det persiska köket ett av världens största och flödar av smaker, dofter och färger. Det bygger på utsökta ingredienser som saffran, granatäpple, tamarind, valnötter och lime, för att inte tala om örtkryddor som koriander, mynta och bockhornsklöver. Smakkombinationerna är oändliga!
När Rozbeh Javid och Amir Akhoond kom…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: näringsliv och industri Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck
Chez Olga, La Petite France, Möllan, Brogatan och La Couronne – alla som rört sig genom Malmös moderna kulturhistoria har varit på någon eller flera av Staffan Askers restauranger.
Under fyra decennier förde Staffan Asker samman maten och kulturen, krogen och scenen, och avdramatiserade dem båda. Trots att många vet…
Erica andas och lever raw food sedan hon vistades hos sin kusin i Kalifornien 2004. När hon steg in i hennes kök möttes hon av ett berg av apelsiner, solmogna tomater och nyskördade avokadofrukter. Det var kärlek vid första ögonkastet.
Efter bara en vecka i USA, på 100% raw, närproducerad och ekologisk mat kände jag…
Vinnaren av Stora Matbloggspriset 2015.
I Karins Kök mat och minnen från Mollösund bjuder Karin på sina bästa recept från matbloggen Trattoria. Recepten är inspirerade av hennes uppväxt på västkusten, de gamla bohuslänska traditionerna men också av Karins många resor i Italien och runt Medelhavet. Med sin kamera har…
Skapa en storlagen trädgård på en liten yta.
Vill du skapa en yppig, grönskande och blomrik trädgård? Bär du på odlingsdrömmar, drömmar om en trädgård med olika delar och med olika innehåll? Önskar du snabba resultat och lättskötta odlingar?
Dessa drömmar och önskningar är inte helt ovanliga, men många av oss har en…
Läckra recept, inspirerande fotografier och enkla steg-för-steg instruktioner gör både matlagning och bakning simpelt och glädjefyllt.
Medelhavskosten har under senare år
fått rykte om sig att vara hälsosam.
De olika medelhavsköken är enkla och
färggranna och maten är mycket god.
Den består huvudsakligen av ett…
Följ med Rachel Khoo på en läcker matresa genom det svenska matåret från vårens första picknick på skärgårdsöns klippor genom höstens mysiga middagar till snöklädda vintermåltider med levande ljus, pepparkakor och glögg.
Rachel Khoo slog igenom 2012 då hon gav ut boken Little Paris Kitchen som blev en…
Nigellas kök är en praktisk och engagerande kokbok med riktig må-bra-mat för dig som tycker om att laga mat eller bara äta gott. Hemtrevliga men alltid förföriska recept, nostalgiska men med moderna vinklingar – vare sig det handlar om lätt exotiska snabbrecept för vardagsjäktet, mer makligt långsamma rätter till…
Linds Kök, Finlands första växthus-restaurang öppnades 2005 av Maria Berg. Hennes maträtter har lockat matgäster från när och fjärran. För innovativa smakkombinationer, nya smakupplevelser och förmågan att använda traktens egna råvaror har Maria premierats med finlandssvenska matkulturstipendiet 2006 av Finlandssvenska…
Allt du behöver veta om lågkolhydratkost
Att begränsa mängden kolhydrater i maten ger stora hälsovinster. Äter du dessutom rätt kolhydrater får du ännu bättre effekt.
Att hitta balansen och veta vad som skapar hälsa och resultat är inte alltid enkelt, och ännu svårare kan det vara att hitta motivationen för att…
Kategorier: Hantverk och handarbete Livsstil, hobby och fritid Sömnad och handarbete Stickning och virkning Virkning
Gör ditt kök personligt och hemtrevligt med Lättvirkade disktrasor. Det är de små detaljerna som gör ett hem mysigt, och egengjorda disktrasor är definitivt en sådan.
Här finns 11 olika stilar att virka, alla perfekta för nybörjaren. Prova ett nytt garn eller använd dina rester, och skaffa dig ett vackert förråd av…
Kategorier: Hantverk och handarbete Livsstil, hobby och fritid Sömnad och handarbete Stickning Stickning och virkning
Gör ditt kök personligt och hemtrevligt med Lättstickade disktrasor. Det är de små detaljerna som gör ett hem mysigt, och egengjorda disktrasor är definitivt en sådan.
Här finns 11 olika stilar att sticka, alla perfekta för nybörjaren. Prova ett nytt garn eller använd dina rester, och skaffa dig ett vackert förråd av…
På semestern, i båten eller i husbilen, vill man kanske njuta lite extra av god mat. Men hur ska det gå till när köket är ytterst begränsat både vad gäller storlek och utrustning? Kanske har man inte heller någon ugn, och kylskåpets kapacitet skiljer sig från det man har hemma.
Här finns recepten! Mat som passar…
Vi blir allt fler som uppskattar det vegetariska köket. I Italien har frukt och grönt alltid utgjort en naturlig och viktig del av måltiden. Paula Modig har sitt andra hem i Italien och delar här med sig av italiensk matfilosofi och vegetariska recept som hon genom åren samlat på sig. Vi får även följa året i hennes…
Inspirerad av sina barns och barnbarns intresse för den traditionella etiopiska och eritreanska maten, har bokens författare Gennet Awalom valt ut recept och anpassat dem till svenska kök vad gäller mått och tillagningssätt. Resultatet har blivit en kokbok som tar oss med in i en ny värld av smaker och dofter.
I den…
Varsågod, i Sigrids kök är allt gott och äkta, långkoket i husmantappning lika väl som den fina och festliga bjudmaten eller den snabba vardagspastan. Och mellan praktiska tips och skabrösa historier blir du ständigt påmind om att smaka och smaka och smaka igen … I sin andra bok bjuder allas vår…
När vi ska ut på vandringstur, biltur, cykeltur, en tur med båten eller husvagnen, vill vi göra det enkelt för oss. Därför består maten ofta av torrsoppor, smörgåsar eller korv på termos, men det krävs inte särskilt mycket mer arbete att laga riktigt god och varierande mat att ta med sig eller laga klart ute. …