Sökresultat för Oskar Eriksson...
Rensa filter?
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: action och äventyr
Oskar är tolv och har nyss börjat vårterminen i sexan. Han lever ett rätt vanligt liv med kompisar, sport och läxor. Tills nu … Vad gömmer sig i asken han får av farbror Carl? Hur ska han klara av uppdraget och faran som kan vända upp och ned på Sveriges historia?
Följ med Oskar & Oscar på en kuslig och…
Kategorier: Icke-grafisk konst Konst Konst: teman och motiv Konstformer Särskilda konstnärer Skulptur
Christian Eriksson var en av de mest framstående skulptörerna på sin tid. Han var samtida och tillika vän med Anders Zorn och Carl Larsson.
Hans skulpturer finns på många platser i Sverige, men framför allt i Stockholm och på hans minnesgård Oppstuhage i Arvika.
Christian Eriksson föddes på en gård i Taserud utanför…
Kategorier: Konst Konst: teman och motiv Särskilda konstnärer Utställningskataloger och konstsamlingar
Katalogen innehåller en essä av konstkritikern Sara Arvidsson, en längre dikt av poeten Lina Ekdahl och kortare texter av gatukonstnären Daniel Götesson a.k.a. Ekta samt textilkonstnären Annika Ekdahl. Publikationen innehåller också en intervju med Elisabet Eriksson av Rians museichef Love Jönsson.…
När tiden är mogen kan vad som helst hända!…
…Det är något författaren visar med all önskvärd tydlighet när han med sin speciella humor driver med det svenska etablissemanget. En berättelse full av komik men också med en och annan välriktad smocka. Huvudperson är den stillsamme teologen Oskar Charlonne, en…
Det är mars 1969. Om bara några månader ska amerikanerna landa på månen och världen bli en annan. En ung man kliver in på galleriet Malborough Fine Arts i London där man visar en utställning med Oskar Kokoschka. Han vill höra vad det kan kosta för att få den österrikiske konstnären att måla ett porträtt av hans mormor.…
Kategorier: Handböcker för talare och praktisk retorik Språk och lingvistik Språk: referensverk och allmänt
Hur blir man en god talare? Enligt retoriken krävs, förutom teoretiskt kunnande och en naturlig fallenhet, övning och åter övning. Ända sedan antiken har man i de västerländska skolorna övat sin framställningsförmåga med hjälp av en serie retoriska övningar kallade progymnasmata. I dessa ”för-övningar” fick eleverna…
Kung Knut Eriksson och penningarna – Mynt från medeltiden
Knut Eriksson (kung 1167–1196) var son till Erik den helige. Vid tiden för Knuts död, eller något senare, begravdes en ung man med en mängd penningar i Skänninge i Östergötland. Mellan hans lårben låg 127 silvermynt utgivna för kung Knut, sannolikt…
Sapfo, född på ön Lesbos cirka 630 år före vår tideräkning, är den diktande, sjungande urkärlekspoeten. Just är, inte var. Sapfo är ingen antik person ur den grekiska historien utan högst levande. Hennes kärlekslyrik diktar och sjunger vidare genom alla dikter om kärlek som skrivits och framförts under 2000 år. Som den…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Personliga berättelser
Vad blev det egentligen av Oskar, som höll på att drunkna innan han var 3 dagar gammal?
Eller snorungen Oskar som hittade på hyss med sina kompisar till förtret för alla de 48 familjer som bodde i fyravåningshuset.
Eller högskolestuderanden Oskar, som höll på att bli heltidsmusiker i ställer för civilingenjör.
Eller…
Det är mars 1969. Om bara några månader ska amerikanerna landa på månen och världen bli en annan. En ung man kliver in på galleriet Malborough Fine Arts i London där man visar en utställning med Oskar Kokoschka. Han vill höra vad det kan kosta för att få den österrikiske konstnären att måla ett porträtt av hans mormor.…
OSKAR SKEDÅ befinner sig i det lilla bergssamhället Saint Jean Pied de Port i södra Frankrike och imorgon ska han ta sina första stapplande steg längs den cirka åttio mil långa vandringen mot Santiago de Compostela.Han är trött på människor och tar till alla tänkbara knep för att hålla dem på avstånd. Vad han gör där…
Syftet med denna inventering är att försöka bevara de gamla torpnamnen och de personer som bott där under ofta torftiga förhållanden.
Oskar Olofsson (1921-2012) ägnade mycket av sin tid att samla ihop och skriva ner minnen och berättelser om bygdens historia. Östra Blekinge Hembygdsförening fick ta emot en pärm med…
Pekoralet är litteraturens motsvarighet till kalkonfilmen: en konstprodukt där ambitionen står i himmelsskriande kontrast till resultatet. Pekoralisten har en särskild begåvning som gör honom eller henne blind för såväl formmässiga som innehållsliga olyckor. Men tvärtemot vad man kan tro är pekoral och framför allt så…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Oskar är en ganska vanlig kille. Sedan han var liten har han haft en kompis som heter Liam. De har kul tillsammans. Allra bäst är det när de är helt själva. I skolan, med andra, kan det bli jobbigt. Det blir ofta bråk med Liam och Oskar hänger på, fastän han egentligen inte vill.
Oskar misstänker att det är något som…
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
Oskar är matvägrare. Han nobbar allt – glass, tårta, prinskorv och bullar. I stället föredrar han … hus! Hans mamma får börja laga till rätter som varma tegelstenar med cementsås. Och som lördagsgodis köper Oskar en strut blandade skruvar.
Nu finns äntligen den här fantastiska kultboken i nytryck!
Kategorier: Konst
Den tidiga nygotiken lånade motiv från den gotiska monumentalarkitekturens formförråd för att använda som ren dekoration till rumsinredningar, herresäten och villor. Avsikten var att skapa associationer och stämningar som speglade byggherrarnas dagdrömmar om en svunnen tid fylld av äventyr och spänning.I Sverige har…
Från Fjärås socken i norra Halland kommer denna omfångsrika folkmusiksamling utgiven i faksimil och kommenterad av Karin Eriksson. Samlingen upptecknades ursprungligen av Gottfrid Fornander (1871-1946) under slutet av 1920-talet och tillhör Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg. Den innehåller 225 låtar…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
“Mister Eriksson, normal?” publicerades ursrpungligen i förkortad version på engelska i Scanorama, juni 1999
“Första gången jag ser honom är på lördagens träning. Jag har bara sett några tidningsbilder innan, men det är inte på ansiktet jag känner igen en av världens framgångsrikaste tränare, utan på det distingerade…
Oskar får inte vara med i fotbollslaget för Adrian. Adrian säger att Oskar är en liten parvel. Men när mamma skjutsar Adrians mamma till sjukhuset får Oskar vara ensam hemma. Det klarar jag, säger Oskar. Äntligen är det han som bestämmer.
Nu kan han bevisa att han inte är en liten parvel. Och på fotbollsplanen får han…
Bo Thomasson var på 1960- och 70-talen verksam som buktalare och trollkonstnär. Under många år skrev han kåserier i Skånska Dagbladet. Numera ritar han kluriga gubbar under signaturen Svarte Bot.
Oskar i Svängen är en samling skrönor och berättelser från författarens uppväxt i en liten skånsk by. Här träder såväl kända…
Christian Eriksson var en av de mest framstående skulptörerna på sin tid. Han var samtida och tillika vän med Anders Zorn och Carl Larsson. Hans skulpturer finns på många platser i Sverige, men framför allt i Stockholm och på hans minnesgård Oppstuhage i Arvika. Christian Eriksson föddes på en gård i Taserud utanför…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
En liten akacia växer i orangeriet på Nordiska museets gård Julita i Sörmland. Ett frö i en glasburk i museets stora samling av fröprover från 1800-talet började gro tack vare en forskares nyfikenhet och envishet en sensation som väckte många frågor. Fröet växte till en buske och ur fröet växte också en berättelse om…
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
Glöm choklad och leksaker! Den här kalendern är bra för hela familjen. Här har vi samlat 24 härliga Pixiböcker i en rolig julkalender. Bakom luckorna hittar du berättelser om julen, klassiska sagor, vardagsberättelser och mycket mer. Med en Pixikalender får barnen läsupplevelser som varar hela december!
Årets omslag är…
En båt kommer farande över havet med destination cirkusen. Ombord finns elva elefanter, en av dem är Oskar. Men cirkusdirektören har bara beställt tio elefanter. Oskar får ge sig ut för att leta efter något annat att göra. Han går till djurparken men där behövs det ingen elefant. Kan han behövas som sällskapsdjur då?…
Med städgurun Marléne Erikssons hjälp blir städningen både enklare, roligare och mer miljövänlig! Giftfria medel som citron, ättika och bikarbonat räcker faktiskt för att få ditt hem skinande rent. Marléne Eriksson driver en egen städfirma och medverkar regelbundet som städexpert i tv och radio, hon var bl a…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Det här är berättelsen om Britta Reich Eriksson, berättat och illustrerat med henne egna ord och bilder. Det är en livsresa som handlar om möten i vardagen som gett inspiration till bilder. Samtidigt ger det också en glimt av 1900-talets konsthistoria i Sverige.
Britta Reich Eriksson utbildades till målare på Valand i…
Fredrik Eriksson, mannen bakom Villa Källhagen, TV-kocken, Europamästare, Årets kock 1987 och Kockarnas kock, har samlat 48 av sina middagstips från TV4:s Nyhetsmorgon i denna bok och kryddat recepten med minnen och anekdoter. Dessutom bjuder han på 12 gröna tillbehör som är fräscha, nyttiga och dessutom vackra att se…
Denna bok är unik för den är egentligen ett radioprogram. Ett populärt radioprogram som på mångas begäran blev en bok. Och när programledaren Roger Eriksson skrev en krönika till vart och ett av de 23 ämnen som boken handlar om blev det en krönikebok – också. Alltså: Ett radioprogram, en frågebok och en…
”Jag tycker att det som utmärker en musiker, eller i det här fallet en körledare, är att han inte vet hur man gör körmusik, utan han ägnar livet åt att utforska det.” ”För mig har körmusik varit ett sätt att förklara livet och att kommunicera med andra människor kring det som är sorgligt eller roligt…
Denna bok handlar om folkbildningens utmaningar och möjligheter under de närmaste åren. Ett antal personer med tankar om både nuet och framtiden har från skilda utgångspunkter redovisat sina iakttagelser och uppslag.
De har svarat på en fråga som lite förenklat kan formuleras så här:
Vad får du lust att skriva när du…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Bonadsmålaren och klockaren Anders Eriksson (1774-1855) i småländska Ås var uppskattad och aktad i sin samtid och smyckade åtskilliga ryggåsstugor med sina verk. För eftervärlden är han känd som en skicklig och rationell, tidvis också djärv och humoristisk, målare som bildade skola. Eriksson väckte allmogeforskningens…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: sport Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Kampsport och självförsvar Självbiografi: sport Sport, idrott och friluftsliv
Alexander Gustafsson är killen från Arboga som blivit superstjärna i världens snabbast växande publiksport, MMA. Han var bondgrabben som drog på sig flera fängelsedomar innan han upptäckte sporten som i ett slag förändrade hans liv.
För första gången någonsin berättar Alexander Gustafsson för författarparet Leif…
Vad innebär det att vara sann mot sig själv? Är det att vara en god far, make och vän, eller är det att i varje vaket ögonblick följa sin nyfikenhet och lust?
För Johannes Brost har det handlat om det sistnämnda – en inställning som har fört honom in i många märkliga och underhållande situationer.
I Dö inte…