Sökresultat för Olof Spaak...
Rensa filter?
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Olof hittar en bok till varje barn i Arendal, som de verkligen gillar. Gillar ditt barn att läsa nya ord? Tycker ditt barn om att läsa för sig själv? Den här boken är en perfekt present till en liten bokslukare.
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Brottslighet och kriminologi Brottsutredning Samhälle och samhällsvetenskap Sanna berättelser Sanna berättelser: brott Socialtjänst, välfärd och kriminologi True crime: serial killers & murderers
”Jämfört med Skandiamannen och Christer Pettersson så vill jag nog påstå att han är den mest troliga.” Leif GW Persson om Christer A, i SVT:s Veckan
”Det glöder om Jon Jordås slagkraftiga bok om Palmemordet”Dagens Nyheter
”Sylvasst och…
Mordet på Olof Palme är en imponerande och spännande dokumentär serieroman med fantastiska illustrationer i färg som visar vad som hände dagen då Olof Palme blev mördad.
Olof Palme var Sveriges statsminister 1969–1976 och 1982–1986. Den 28 februari 1986 blev Olof skjuten till döds på öppen gata i Stockholm. Mordet var…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Olof Lagercrantz har beskrivit sitt liv som ”tillbragt i läsar- och skrivarlandet”. Avtrycken från en period av det livet samlas i denna bok. I Olof Lagercrantz verk 1951–1975: en kommenterad bibliografi förtecknar och kommenterar Stina Otterberg Engdahl alla de böcker, recensioner, essäer, ledarsidesartiklar,…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: näringsliv och industri Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
OLOF SÖDERBERG (1872 1931) var en framstående medlem av flera centrala svenska affärsnätverk och en nyckelperson i den svenska järn- och stålindustrin genom firman Söderberg & Haak samt Norges mångårige generalkonsul i Stockholm. Han verkade som styrelseledamot i storföretag, handelsorganisationer och…
“Far Near” is a visual roadtrip to the far geographical corners of Europe and to its very center. The four corners are Iceland to the north west, the northern Ural mountains to the north east, the Caucasus to the south east and Portugal to the south west. Beyond these regions it is no longer Europe.
Jens Olof Lasthein…
Kategorier: Brottslighet och kriminologi Brottsutredning Samhälle och samhällsvetenskap Socialtjänst, välfärd och kriminologi
”Mycket välskriven, detaljerad och spännande … För den som vill fördjupa sig i mordet på statsminister Olof Palme är denna bok ett mycket bra val.” Ur BTJ-häftet nr 21, 2023. Lektör Annette Sjöberg. Betyg 4 av 5
Palmeutredningen är nedlagd och den avlidne Stig Engström är utpekad som…
Carl Olof Rosenius (1816–1868) var ett Guds redskap i de stora folkväckelser som svepte fram i Sverige under mitten av 1800-talet. Genom sitt ledarskap bidrog han till att andligt vitalisera kyrkan och att bevara väckelsen sund. Ledarskapet utövande han främst genom sina artiklar och sin förkunnelse. I denna box finns…
I varje tid under kyrkans historia har god men också mindre god förkunnelse producerats. Detsamma gäller sångtexter och musik. Det som inte håller hög kvalitet faller med all rätt i glömska. Men det som har glöd och lödighet förtjänar att överleva och föras vidare, särskilt som kvaliteten ofta går hand i hand med…
En presentation av Per-Olof Sjögrens ”högkyrkliga” pastorala arbetsprogram och konkreta verksamhet i stadsdelen Guldheden i Göteborg 1951-1968. Belyser vad Sjögren uträttade och vilka förebilder och teologiska erfarenheter som fungerade som inspirationskällor. Med förord av Carl Axel Aurelius.
”Det är otroligt bra” Svenska Dagbladet
”… Petersen är en säker stilist. Andra rader är ren poesi som: ’Min huvudvärk är inte av denna världen/ jag bara lånar den mitt huvud.” Göteborgs-Posten
”Henrik Petersens märkliga,…
I varje tid under kyrkans historia har god men också mindre god förkunnelse producerats. Detsamma gäller sångtexter och musik. Det som inte håller hög kvalitet faller med all rätt i glömska. Men det som har glöd och lödighet förtjänar att överleva och föras vidare, särskilt som kvaliteten ofta går hand i hand med…
Elisabeth Sandlund, ledarskribent på tidningen Dagen, om boken:
”I varje tid under kyrkans historia har god men också mindre god förkunnelse producerats. Detsamma gäller sångtexter och musik. Det som inte håller hög kvalitet faller med all rätt i glömska. Men det som har glöd och lödighet förtjänar att överleva och…
Kategorier: Liberalism och centerideologier Politik och statsskick Politiska ideologier Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
Boken skildrar på ett lättsamt men sanningsenligt sätt livet och vardagsarbetet i riksdagen och det som hände runt Gunnar Hedlund, Thorbjörn Fälldin, Karin Söder och Olof Johansson mellan åren 1968 och 1998. Författaren har arbetat nära dem alla, bland annat som politisk sakkunnig i regeringen Fälldin.
Bland annat…
Magnus Persson, präst och inspiratör inom EFS, beskriver boken såhär:
”Rosenius texter har haft en avgörande betydelse för mig personligen, inte minst i urskiljandet mellan synd och moralism och distinktionen mellan evangeliets goda nyheter och allmänt goda råd. Alltför få i dagens generation känner till Rosenius…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Politik och statsskick Politiska ideologier Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Socialism och vänsterideologier Statsskick och politiska processer
I stort sett alla nu levande svenskar känner till vad som hände på Sveavägen den 28 februari 1986. Många har exakta minnen av var de befann sig och vad de gjorde när nyheten att Sveriges statsminister blivit mördad nådde dem. Det var ett extraordinärt levnadsöde som tog slut i förtid, och bilden av Olof Palme är…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: naturvetenskap, teknik och medicin Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
När Olof Hammarsten kom som student till Uppsala 1861, var hans mål att bli läkare, men det vetenskapliga arbetet fångade hans intresse och blev en livslång passion. Han kallades 1883 till en professur i medicinsk och fysiologisk kemi, ett fält inom vilket han blev internationellt känd, och hans läroböcker översattes…
När Olof Hammarsten kom som student till Uppsala 1861, var hans mål att bli läkare, men det vetenskapliga arbetet fångade hans intresse och blev en livslång passion. Han kallades 1883 till en professur i medicinsk och fysiologisk kemi, ett fält inom vilket han blev internationellt känd, och hans läroböcker översattes…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Denna skrift återger dagboksanteckningar som skrevs i Undersvik åren 1886–90 av Lars Olof Fahlén. Vid ett besök våren 2003 hos Karl-Hugo Salling i Nyköping, 79 år, fick jag kännedom om dagboken. Det var hans morfar som skrivit. Han ställde den till mitt och Carinas förfogande. Vi ville gärna dokumentera innehållet –…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Brottslighet och kriminologi Brottsutredning Politik och statsskick Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Sanna berättelser Sanna berättelser: brott Socialtjänst, välfärd och kriminologi Statsskick och politiska processer
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Brottslighet och kriminologi Brottsutredning Politik och statsskick Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Sanna berättelser Sanna berättelser: brott Socialtjänst, välfärd och kriminologi Statsskick och politiska processer
Olof Palme mördades inte av en slump. När det dödande skottet avlossades klockan 23.21 den 28 februari 1986 var han Sveriges mest omstridda person och många, även högt uppsatta personer inom polisen, Säpo och militären, såg honom som ett hot mot landet och till och med som en landsförrädare. Lars Borgnäs, känd för sina…
Kategorier: Politik och statsskick Politiska ideologier Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Socialism och vänsterideologier Statsskick och politiska processer
Olof Palme var sin tids dominerande politiker i Sverige. Socialdemokratisk partiledare, svensk statsminister, internationell statsman. Alltid kontroversiell. Idag har Olof Palme fått förnyad aktualitet. Hur var han som politiker? Och hur var politiken?
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: poesi och poeter
Olof von Dalin (1708–1763) är en skepnadsskiftande person och diktare. I sina texter anlägger han gärna masker, talar genom främmande, uppdiktade munnar. Dalin är inte bara en författare, utan många. Han anteciperade Bellman, som i likhet med sin förebild Dalin gav liv åt olika karaktärer och talade och sjöng med…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Politik och statsskick Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
Författaren har också varit verksam som hjälparbetare vid tsunamin i Asien, den värsta katastrofen i modern tid – som dödade mer än 240 000 människor. Den svåra dramatiska tiden återspeglar sig även i denna intervjubok.
Ingvar Ygeman har förutom tsunamin verkat som hjälparbetare i några av de senaste årens värsta…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Brottslighet och kriminologi Brottsutredning Politik och statsskick Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Sanna berättelser Sanna berättelser: brott Socialtjänst, välfärd och kriminologi Statsskick och politiska processer
Mordet på Sveriges statsminister Olof Palme den 28 februari 1986 skakade nationen och världen. Vår internationellt mest kände politiker avrättades med ett skott i ryggen på öppen gata mitt i Stockholm. Attentatsmannen flydde in i en gränd utan att lämna några spår efter sig. Trots landets genom tiderna största…
Att fika är lika svenskt som Dalahästar, dansen runt midsommarstången och surströmming – själva ordet är något som utländska besökare snabbt lär sig. Men det är ingen riktig fika om det inte serveras något gott till kaffet. Den här boken är en hyllning till fikakulturen och innehåller 75 recept på våra allra mest…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Olof Palmes väg till makten gick spikrakt. Hans drivkrafter var politikens glädje och övertygelsen att världen gick att förändra. Vad hände med dem när vinden vände?
När vinden vände är andra delen av Kjell Östbergs biografi om Olof Palme och behandlar hans tid vid makten fram till mordet.
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Olof Palme var en av 1900-talets ledande, mest kända och kontroversiella politiker; Sveriges enda politiker av internationell resning. Han hade en sällsynt förmåga att läsa tiden och samspela med den. I boken I takt med tiden får vi följa Olof Palmes väg till den politiska makten från uppväxten på Östermalm till…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Brottslighet och kriminologi Brottsutredning Politik och statsskick Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Sanna berättelser Sanna berättelser: brott Socialtjänst, välfärd och kriminologi Statsskick och politiska processer
”De första 350 sidorna ägnas åt det som hände den första halvtimmen efter mordet. (…) Inuti labyrinten ger här en nyttig, lätt paranoid men i stort sett lysande granskning fylld av komik. Praktiskt taget ingenting görs rätt de första timmarna. En obegriplig apati utbreder sig. Resurser sätts in som gällde…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: allmänt
En vardagkväll i februari 2016 möter Anna sin egen blick i tv-rutan. Det är blicken hos en skrämd sjuttonåring. En tjej med sprejat hår i 80-talsfrisyr sitter i Aktuelltstudion och berättar om mordnatten då Olof Palme mördades. Nu, trettio år senare, sitter Anna hemma i tv-soffan och drabbas av frossa. Det skakar i…
Efter många år får Anders Sander höra från sin ungdomskärlek Eli som ligger svårt sjuk på ett sjukhus i Skåne. De har inte sett varandra sen de jobbade som volontärer tillsammans på en kaffeplantage i 80-talets sönderfallande Nicaragua. Eli har kvar ett manuskript till en ofärdig roman som Anders arbetade på under sin…
Patron Stubbe – ingen fattig riddare
Nils Olof Näs och hans bröder, verksamma i Östersund, Sundsvall och större delen av Norrland
Se, huru gott och ljuvligt är, att bröder kunna sämjas. Denna psalmanförda åsikt kan tillskrivas den brödrakvartett från Öst-jämtland som under 1800-talets andra hälft kom att spela en…
Kategorier: Agronomi och lantbruk Bibliografier och kataloger Referensverk Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Teknik, ingenjörsvetenskap etc. Uppslagsverk och referensverk
Per Magnus Hebbe var överbibliotekarie vid Lantbrukshögskolan och genom Lantbruksakademiens försorg publicerades denna bibliografi åren 1939-45. den framstår vid en internationell jämförelse som ett unikt arbete genom sin ämnesuppställning. Ytterst få böcker, småskrifter och tidningsartiklar har undgått Hebbes…
Kategorier: Konst
Lars Olof Loeld har som konstnär skapat sig en egen värld fri från konventioner, en värld fylld av poesi, ord, föremål och handlingar. I den världen får det oväntade, tystnaden, mellanrummen, det lekfulla och allvarliga tala sida vid sida. Loelds iscensatta bildvärld är en konstruktion fylld av eftertanke.
Katalogen…
Att skildra personen och helgonet Olav Haraldsson är inte lätt. De skriftliga källor, som behandlar hans liv, är med få undantag omkring 200 år yngre än hans samtid. De är inte heller alltid helt pålitliga. Vi bör därför inte bli förvånade om författare, som har föresatt sig att skildra människan Olav, har kommit fram…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Brottslighet och kriminologi Brottsutredning Samhälle och samhällsvetenskap Sanna berättelser Sanna berättelser: brott Socialtjänst, välfärd och kriminologi
»Det var i stort sett som att lyssna på en högläsning ur Thomas Petterssons bok.« Lars Olof Lampers, SVT Veckans Brott, om åklagare Krister Peterssons presskonferens om nedläggningen av Palmeutredningen.
Journalisten Thomas Pettersson avslöjade sanningen om »Skandiamannen« Stig Engström i magasinet Filter 2018.…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Som ett långsamt uppvaknande till verklighet…
Så såg han själv på sitt liv, författaren och kritikern Olof Lagercrantz (1911-2002). I den här berättelsen får läsaren följa med på en resa, en färd genom decennierna, längs med tidens ström. Det blir en innehållsrik historia, mer än många andras, som handlar om en…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Politik och statsskick Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
Olof Palme – Ett liv berättar historien om pojken från Östermalm som blev socialdemokratisk statsminister och en av Sveriges mest internationellt kända politiker genom tiderna. Palme ville göra det bättre för samhällets svaga, och engagerade sig för fred och rättvisa i världen.Olof Palme var Sveriges…