Sökresultat för Olaus Olsson...
Rensa filter?
Nu är sannerligen prinskorvsfriheten som bortblåst och smekmånaden förbi. Fingal är irriterad över att han hela tiden manövreras av Solbritt och inte får bestämma själv i en ålder av åttiotvå år. När han beslutar sig för att gräva upp potatislandet har hans käresta åsikter om det också. Efter hundra övertalningstimmar…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Ebba Elisabeth – med ”th” – som kallas Humlan, bor under sommaren tillsammans med sina två bröder Mikael och Eric samt lilla syster Victoria i det gula sommarhuset på landet.
Pappa, Carl-Erik driver en mataffär och mamma, Margareta bakar de mest fantastiska bullarna. Genom Ebbas ögon upplever vi somrarnas ljusa dagar…
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år Pysselböcker, målarböcker och leksaksböcker Småbarnsbilderböcker och pekböcker
Följ med till Per Olssons gård och träffa alla djur som bor där! Ditt barn kommer att älska att trycka på knappen och sjunga med i denna klassiska barnvisa.
När krigsherrarna skrivit historia har fredsvännerna skrivit fiktion. Det gäller inte minst de författare som varit engagerade i den feministiska grenen av den moderna västerländska fredsrörelsen – en rörelse vars organisering och etablering sammanfaller med intensifieringen av den europeiska imperialismen. Hur dessa…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Personliga och sociala frågor barn och ungdom Personliga och sociala frågor barn och ungdom: självkänsla och självförtroende Skönlitteratur barn och ungdom: roliga berättelser
Vem är egentligen Månstret Olsson och vad gör han i familjens sommarstuga?
Äntligen är Hjalmars och Sigrids familj framme vid stugan. En fin liten stuga är det, rödmålad och med vita knutar.
Och bakom den ligger sjön, där de kan bada och fiska varje dag. Allt är perfekt… för det är det väl?!
Det händer ju…
Kategorier: Aspekter av religion Filosofi och religion Kristendom Religion och tro Religiösa institutioner och organisationer
Rikssvenska Olaus Petri-församlingen i Helsingfors firar sina första hundra år 2022. Den har under detta sekel varit en betydelsefull och spännande mötesplats mellan Sverige och Finland. Den här jubileumsboken har tillkommit som en del av ett fördjupnings- och visionsarbete i anslutning till jubileet och med…
Självporträttets historia är både lång och snirklig. Dürer, Rembrandt, Van Gogh, Dali, Frida Kahlo, Warhol, Cindy Sherman, Sarah Lucas, Amalia Ullman, Rafia Santana. Om porträttet är ett socialt möte med en annan person, så är självporträttet ett perceptuellt möte med den egna kroppen-och alla de fysiska begränsningar…
Min vän Olsson
– Det var det dummaste jag hört de senaste tjugo åren, sa Olsson. Han pekade upprepade gånger med fingret på en artikelrubrik i VLT, där det stod ”Fallskärm för uteliggare”. Vad menar dom egentligen, ska folk kasta sig ut från Djäknebergets restaurang och flyga iväg över stan, eller va?
Du som…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Hantverk och handarbete Konst Konst: teman och motiv Konstformer Konsthistoria Livsstil, hobby och fritid Mattvävning och mattknytning Textil konst
Från bondmora till konstväverska. Cilluf Olsson 1847 1916
Från bondmora till konstväverska. Cilluf Olsson 1847 1916 är en biografi över väverskan Cilluf Olsson från Österlen. Hon blev en av de mest betydelsefulla profilerna inom den skånska hemslöjdsrörelsen och hennes insatser belönades med flera medaljer och…
Birger Olsson var endast 17 år då han 1898 gav sig ut på havet för första gången. Då tog han hyra på en ångare som hette ”Hemland”. Efter att huvudsakligen rest runt på Östersjön återvände han kort till Sverige innan han gav sig ut igen på våren 1899 med ångaren ”Vanland” och hamnade i…
Efter att ha fått tilldelat sig energiinjektionen familjen tre år tidigare, är livet mer förnöjsamt och Fingal Olsson, som är sjuttioåtta år, känner sig inte en dag äldre än sjuttio. Det mesta i livet rullar på i maklig takt. Fingal är en smula glömsk och katten Harald lika obstinat som vanligt.
När Bella berättar att…
Kategorier: Aspekter av religion Filosofi och religion Kristendom Kristna riktningar Protestantism och protestantiska kyrkor Religion och tro Religion: allmänt Religionshistoria Religiös undervisning Religiöst liv och praxis
Swebilii katekes från 1689 är ett unikt dokument som Sveriges första riksnormerande katekes. Under mer än 120 år präglade den svenskt kyrkoliv, hem och skola. Katekesen är fylld med gedigen teologisk kunskap, skickligt och vackert återgiven i frågor och svar. Svaren är ibland, med pedagogisk finess, utformade i flera…
Kategorier: Aspekter av religion Filosofi och religion Kristendom Kristna riktningar Protestantism och protestantiska kyrkor Religion och tro Religion: allmänt Religionshistoria Religiös undervisning Religiöst liv och praxis
Swebilii katekes från 1689 är ett unikt dokument som Sveriges första riksnormerande katekes. Under mer än 120 år präglade den svenskt kyrkoliv, hem och skola. Katekesen är fylld med gedigen teologisk kunskap, skickligt och vackert återgiven i frågor och svar. Svaren är ibland, med pedagogisk finess, utformade i…
”Årets sportbok” enligt Sundsvalls tidning 15 december:
Året sportbok 2013 handlar inte enbart om bragdmedaljörens vardag och tävling utan ger hans jämtländska träningsmiljö form och färg Anna och Johan Olsson plus deras litterära vallateam, medförfattare och grafiska designer, är en klass bättre än allt…
Den bok du nu håller i din hand handlar om Olaus Lithander i Klösta (1796–1849) vars liv är ett typexempel på ekonomisk och social framgång i Jämtland under 1800-talets första hälft, en i många avseenden brytningstid för det svenska – och därmed jämtländska – bondesamhället. Livet var en hård verklighet där den…
Författaren och journalisten Stig Hansén har genom
åren träffat ofantligt många intressanta människor
och besökt åtskilligt många spännande platser. Om
dessa har han sedan skrivit ännu fler välskrivna och
personliga texter och reportage.
I När Tony Olsson mötte Janne Josefsson presenterar
Stig Hansén ett urval av…
Erik Olsson Sanda
Korumpianen
Erik Olsson (1919-2006) är en av Gotlands stora allkonstnärer och folkbildare. I nästan varje hem och bygdegård finns hans avtryck. I 60 gotlandskyrkor har han lett konserveringsinsatser. I tidningsarkiven kan man hitta hans dräpande inlägg. Längs kusten hittar man bodar och båtar som…
Kategorier: Historia och arkeologi
Kyrkomannen Olaus Magnus (1490-1557) användes tidigt av Gustav Vasa för diplomatiska uppdrag. Han var motståndare till reformationen och kom tidigt på kant med kungen. Redan 1527 var han tillsammans med sin bror Johannes Magnus, Sveriges siste katolske ärkebiskop, tvungen att lämna landet och levde resten av sitt liv i…
På väg är inte bara titeln på denna vänbok till Sven E Olsson Hort, utan uttrycker också en för honom karakteristisk livshållning, i både geografisk och intellektuell mening.
I boken medverkar ett drygt tjugotal av Svens vänner, kollegor och tidigare doktorander. De ger en kalejdoskopisk bild av Sven. Författarna har…
Hjort Anders Olsson (1865-1952) är en av Sveriges allra främsta spelmän. Född i Bingsjö på Rättviks finnmark fick han sin musikaliska skolning av byns övriga spelmän, men lärde sig också låtar under flera års säsongsarbeten i Hälsingland.
År 1906 flyttade Hjort Anders till Uppsalatrakten, där han snart uppmärksammades…
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
Titta på bilderna, tryck på knappen och sjung med!
Följ med till Per Olssons bonnagård och hör hur alla djuren låter!
Ditt barn kommer att älska att trycka på knappen och sjunga med i denna klassiska barnvisa.
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
Tryck på knappen och sjung med i den här älskade barnvisan. Här finns många verser och dessutom 10 roliga djurläten att lyssna på. Barnen kommer att älska att trycka på knapparna, sjunga med i sången och höra djurens läten!
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker med mycket text Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
Sjung eller läs med i berättelsen om Per Olsson och alla hans djur! Den här boken, som är baserad på den välkända sången, kommer garanterat att bli en ny favorit för alla små djurälskare!
Min sång bok: Per Olssons bonnagård är en bok med hårda sidor och ljudknappar på sidan.
Sjung dagisfavoriten om Per Olsson och hans djur. På varje sida träffar vi ett nytt djur.
Tryck på knappen så hör du hur djuret låter!
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
Lennart Hellsings visa om Annabell Olsson har tolkats i bild av Augustnominerade Lena Sjöberg. Hon har själv valt visan och uttryckt den romantiska stämningen.
Flickan Annabell har både mamma och pappa, men vardagslivet biter inte på henne. Hon sitter och drömmer, trär pärlor på snoddar och luktar på blommor. Iklädd…
De vassaste fotbollstexterna från det kritikerrosade sportmagasinet Offside. Här kan du läsa om stjärnor som Luis Figo och Tony Adams, storlag som Liverpool och Real Madrid, landslagsspelare som Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson.
Men du träffar också Ine Mani, mittback i ett av världens sämsta landslag. Du följer…
Lizzie Olsson Arle (1926-2006) har en viktig plats i det svenska konstlivet. Hon var en nyskapande konstnär som inte så lätt låter sig beskrivas. Hennes bilder sätter fantasin i rörelse. I alla material sprudlar det av kreativitet och färg. Allt överraskar i tanke och utformning, men samtidigt är det alltid…
Han matade hackspettar med Urho Kekkonen, teg ihop med Paavo Nurmi, slank in till baren på Socis och Kämp och åt borsjtj vid den ryska katedralen.
Jolo – DN-journalisten Jan Olof Olsson – anlände till Helsingfors beväpnad med skrivmaskin, kikare, cykel, fyra kostymer och oräkneliga Fänrik Stål-citat.
1952 återvände han…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Äventyr i Gibraltar och Kraków. Möten med Ingrid Bergman i Paris och Igor Stravinskij i SJ:s restaurangvagn. Utmattande samvaro med Fritiof Nilsson Piraten som bjöd på helstekt kalvhuvud.
Jolo – journalisten Jan Olof Olsson – skrev oupphörligt om samtiden och historien. Efter 7 000 DN-artiklar och ett femtiotal böcker…
Han matade hackspettar med Urho Kekkonen, teg ihop med Paavo Nurmi, slank in till baren på Socis och Kämp och åt borsjtj vid den ryska katedralen.
Jolo – DN-journalisten Jan Olof Olsson – anlände till Helsingfors beväpnad med skrivmaskin, kikare, cykel, fyra kostymer och oräkneliga Fänrik Stål-citat.
Efter den…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Reportage och samlingar av journalistiska texter
En man som hade spelat fotboll med Sarajevo-mo¨rdaren Gavrilo Princip. En bosnisk bondkvinna som ville prata om Dag Hammarskjo¨ld. En striptease-danso¨s som vra¨kte i sig wienerschnitzel. Stolta Tito-partisaner. Ett svenskt par pa° desperat solsemester vid Adriatiska havet.
Jolo – DN-journalisten Jan Olof Olsson –…
Dagens Helsingborg har vuxit från en liten sömnig småstad till en storstad, den åttonde i storleksordning i Sverige år 2009. Dess växande har många rötter, men en av de personer som starkast präglat utvecklingen är författarens farfars far, konsul Petter Olsson, som levde och verkade under åren 1830-1911. Utvecklingen…
?Musik och kunskapsbildning. En festskrift till Bengt Olsson? är en hyllning till professor Bengt Olsson, innehavaren av professuren i Musikpedagogik vid Göteborgs universitet, på hans 65-årsdag. I bokens 27 artiklar reflekterar forskarkollegor och vänner från Sverige, Norge, Danmark, Finland, England, Italien,…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: roliga berättelser
Alltså, jag heter faktiskt inte Krisabella. Egentligen heter jag Isabella Olsson. Krisabella säger min pappa bara på skämt. Fast jag tycker inte att det är särskilt roligt. Det är inte ens sant att det blir kris jämt när jag ska göra något. Det är bara det att ibland blir mina briljanta idéer inte så bra i praktiken…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: roliga berättelser
Alltså, jag heter faktiskt inte Krisabella. Egentligen heter jag Isabella Olsson. Krisabella säger min pappa bara på skämt. Fast jag tycker inte att det är särskilt roligt. Det är inte ens sant att det blir kris jämt när jag ska göra något. Det är bara det att ibland blir mina briljanta idéer inte så bra i praktiken…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: roliga berättelser
Alltså, jag heter faktiskt inte Krisabella. Egentligen heter jag Isabella Olsson. Krisabella säger min pappa bara på skämt. Fast jag tycker inte att det är särskilt roligt. Det är inte ens sant att det blir kris jämt när jag ska göra något. Det är bara det att ibland blir mina briljanta idéer inte så bra i praktiken…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: roliga berättelser
Alltså, jag heter faktiskt inte Krisabella. Egentligen heter jag Isabella Olsson. Krisabella säger min pappa bara på skämt. Fast jag tycker inte att det är särskilt roligt. Det är inte ens sant att det blir kris jämt när jag ska göra något. Det är bara det att ibland blir mina briljanta idéer inte så bra i praktiken…
Kategorier: Aspekter av religion Filosofi och religion Katolicism, romersk-katolska kyrkan Kristendom Kristna riktningar Religion och tro Religiösa institutioner och organisationer Religiösa och andliga ledare
I litteraturvetaren Elena Balzamos essäer får vi möta Olaus Magnus, den ledande intellektuelle i det svenska 1500-talet.