Sökresultat för Nirstedt/litteratur, Société d\'ethnologie...
Rensa filter?
Kategorier: Barn- och ungdomslitteratur Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Undervisning i specifika ämnen
I avhandlingen Störande litteraturundervisning. Litteratur, demokrati och värdegrundsarbete utforskar Louise Almqvist skönlitteraturens potential att möjliggöra demokratiska diskussioner, med hjälp av queertemporala perspektiv och läsarresponsteori. Avhandlingen behandlar sex skönlitterära verk, romaner såväl…
Kategorier: Förskolan Matematik och naturvetenskap Naturvetenskap Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Skolor Teknik Teknik, ingenjörsvetenskap etc. Undervisning i specifika ämnen
I förskolan läggs en viktig grund för att alla barn ska förstå det innehåll som de kommer att möta genom hela skolväsendet. Förskolans läroplansinnehåll i naturvetenskap och teknik bildar första delen i en progression genom utbildningssystemet. Barnen behöver dels få förutsättningar att lära begrepp, processer och…
Kategorier: Etiska frågor och debatter Mänskliga och medborgerliga friheter och rättigheter Politik och statsskick Politiskt kontroll och politisk frihet Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Vad betyder det att bränna en koran? Varför vill föräldrar rensa ut barnböcker? När låter Sverige despoter strypa vår yttrandefrihet? Är det sant att censur är bra PR? Ida Ölmedal skriver om ett antal uppmärksammade fall där det skrivna ordet väckt debatt, och följer trådarna bakåt i historien. Det blir en undersökning…
Vad kännetecknar egentligen kärleken till litteraturen? Om detta finns det märkligt nog väldigt lite forskning, men i den första boken på svenska som tar sig an passionerad läsning teoretiskt, praktiskt och didaktiskt belyser Magnus Persson frågan från en mångfald av perspektiv.
I stället för att fokusera på de många…
Litteraturläsning kan öppna dörrar till fantasin, språket och världen. Att erbjuda högläsning och litteratursamtal ingår också i förskolans uppdrag.
I fyra teman ger författarna ingångar till hur läsning och litteraturarbete kan bedrivas på varierade sätt. Det handlar om hur bilderböcker kan öppna för svåra samtal om…
”Litteratur, konst och politik i välfärdsstatens Sverige” var rubriken på ett två dagar långt symposium som hölls på Kungl. Vitterhetsakademien våren 2022. Resultatet – tretton artiklar av författare från en rad svenska lärosäten samt Syddansk Universitet – är samlat i denna volym, som också summerar ”Välfärdsstatens…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Genusvetenskap Genusvetenskap: kvinnor och flickor Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Konst Konst: teman och motiv Konsthistoria Litteraturvetenskap och litteraturkritik Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper Socialhistoria och kulturhistoria
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Litteraturvetenskap och litteraturkritik Socialhistoria och kulturhistoria
Lars Lönnroth har ägnat sitt yrkesliv åt diktens giganter – från Egil Skallagrimsson till Sven Delblanc. Denna bok, en samling essäer om litteratur och kulturhistoria, kan ses som ett slags poetiskt bokslut. Den tar sin utgångspunkt i den fornnordiska mytologin och föreställningsvärlden såsom den kommer till uttryck i…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Undervisning i specifika ämnen
Hur kan du arbeta rent praktiskt i din klass med romanläsning, från bokval och introduktion till veckovisa samtal och avslutande uppgifter? Hur kan litteratur bli ett nav i svenskämnet, där ämnets olika delar ges ett naturligt sammanhang? Den här boken ger dig svaren.
I Romanläsning i praktiken – samtala och skriva om…
Kategorier: Filosofi Filosofi och religion Kulturvetenskap och medievetenskap Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
Dans le monde, la croissance économique ne cesse de battre tous les records, la pauvreté et l’analphabétisme n’ont jamais été au plus bas et l’innovation technologique offre à tous d’incroyables opportunités. Et, pourtant, l’insatisfaction règne. Comme s’il y avait quelque chose de…
I januari 2024 är det fem år sedan den första boken kom ut på förlaget Nirstedt/litteratur. Med recensionsböckerna och läsexemplaren som skickas till kulturredaktioner, media och bokhandel har jag ända sedan starten bifogat ett brev där jag undviker säljklyschorna som hör till genren och hellre väljer ett mer…
Med utgångspunkt i de omvälvande händelser som under 1960- och 70-tal satte den radikala psykiatrin i centrum för samhällsdebatten undersöker Peter Degerman i Månens mörka sida förhållandet mellan litteratur och psykisk sjukdom. Det sker dels utifrån antagandet att det schizofrena och det litterära språket…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Djur och natur Djur och natur i konsten (stilleben, landskap, marinmålningar) Essäer Konst Konst: teman och motiv Livsstil, hobby och fritid Vilda djur Vilda djur: fåglar
Med utgångspunkt i personliga erfarenheter, umgänge med andra ornitologer och läsning av såväl nyare som äldre litteratur utvecklar Bo Ekberg i denna innehållsrika volym tankar om evolution, ekologi och faunaförändringar som sker i samband med den mänskliga kulturens framryckning.
Författaren berättar om vetenskapliga…
Kategorier: Barn- och ungdomslitteratur Barn- och ungdomslitteratur: läsguider, kommentarer och boktips Biografier och litteraturvetenskap Förskolan Litteraturvetenskap och litteraturkritik Mänskliga och medborgerliga friheter och rättigheter Pedagogik Politik och statsskick Politiskt kontroll och politisk frihet Samhälle och samhällsvetenskap Skolor
Sedan 2020 är barnkonventionen lag i Sverige. Värdegrundsarbetet i förskolan handlar om barns rättigheter här och nu och att ge alla barn kunskaper och värderingar för att framöver kunna delta aktivt i samhället. För att barnen ska kunna utveckla ett eget förhållningssätt som bygger på grundläggande demokratiska…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Kulturvetenskap och medievetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Medievetenskap Medievetenskap: internet, digitala medier och samhälle Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
När alla som vill kan publicera sig tvingas envar ständigt att tampas med överflödet. Distribution av litteratur, idéer, kritik och konst handlar inte längre, som ordets etymologi anger, om att ”fördela, dela ut” utan om att navigera i bortsållandets uppmärksamhetsekonomier. I vår fas av digitaliseringen har…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Konst Konst: allmänt Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap
Skapande och sjukdom har sedan 1983 getts ut i 19 upplagor på engelska, tyska, spanska och svenska. Denna rikt illustrerade utgåva i klotband är den sjätte svenska upplagan.
Den eminente svenske kirurgen och universitetsrektorn Philip Sandblom (1903–2001) var en internationellt erkänd pionjär inom…
Adventskalender i bokformat för vuxna, med 24 samtida svenska konstnärer, forskare, författare, historiker, musiker, poeter och skådespelare, som fritt tolkat temat förväntan. Mellan 1–24 december öppnas dagens lucka genom att boksidans framkant sprättas upp, på samma sätt som man gjorde förr i tiden när det lästes…
Kategorier: Språk och lingvistik
Boken gräver djupt i folklor och populär litteratur, utforskar kulturella nyanser och berättartraditioner. En upplysande resa genom de levande uttrycken av det gemensamma berättararvet.
Kategorier: Bibliotek, arkiv och informationshantering Biblioteks- och informationsvetenskap, museivetenskap Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Litteraturvetenskap och litteraturkritik Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap
En text i en blogg fångar ögonblicket, och med tiden blir den ett vittnesmål om hur författaren en gång tänkte och kände. Lars Burman började blogga 2012, och i den här volymen har han samlat 84 av sina texter från nätet. Den sista är skriven våren 2022. Författaren har inför publiceringen skrivit för- och efterord,…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Litteraturvetenskap och litteraturkritik
Omistligt om hemlöshet och litteratur./…/ en orädd och underhållande resa in i litteraturhistorien.
Dagens Nyheter
Dynamiskt storverk av fantastisk hjärna.
Aftonbladet
En passionerad essäbok som väcker läslusten. Varför skriver inte fler om litteratur på det…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Filosofi och religion Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Kristendom Kristna riktningar Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt Ortodoxa och orientaliska kyrkor Religion och tro Socialhistoria och kulturhistoria
De spridda pärlorna är en omfattande översikt av den syrisk litteraturhistorien. Till skillnad från motsvarande europeiska verk redogör De spridda prälorna för den syriska litteraturhistorien från dess början till 1900-talet. Ignatius Aphram I Barsoum baserar De spridda pärlorna på hudratals handskrifter som han själv…
Vad förenar Jenny Diskis Främling på tåg, Malte Perssons Underjorden och Olga Tokarczuks Löparna? Alla är de exempel på litteratur från senare decennier som uppsöker rum för genomfarter och transporter, som tåget, tunnelbanan och flygplatsen, för att reflektera över sina egna förutsättningar. Det litterära skapandet…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Konst Konst: allmänt Litteraturvetenskap och litteraturkritik
Om konstens, diktens väsentliga förmåga är att uppenbara kan den inte sällan kretsa kring en röd fläck – eller andra röda former. Den röda fläcken kan dansa på näthinnan som en påminnelse om både hjärtslag och blodförlust, Eros och Död.
Det röda lyser till i språkliga vändningar – den röda tråden, den röda rosen, den…
”De lyfter även den gråaste dag och mörkaste jord… de övervinner tyngdlagen oavbrutet. Därför kan trötthetens tyngd rinna av mig…”
Så beskriver Christer Petersson sin upplevelse av lärkorna och deras intensiva sång en solig vårdag på Ölands södra udde. Han är allmänläkaren och fågelälskaren som varje dag i…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt
Kjell Espmark, ledamot av Svenska Akademien sedan 1981 och under åren 1987–2004 ordförande för dess Nobelkommitté, har en oöverträffad inblick i – och kunskap om – det litterära Nobelpriset. Detta har tidigare kommit till uttryck i hans Litteraturpriset : hundra år med Nobels uppdrag (2001) till vilken föreliggande…
Sveriges litterära närvaro i Frankrike sträcker sig ett par hundra år tillbaka, men det var först under andra hälften av 1900-talet som flödet av svensk litteratur till Frankrike sköt fart på allvar. På 1980- och 1990-talen var utgivningen av svensk litteratur i fransk översättning, framför allt på prosans område, så…
Kategorier: Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Språk och lingvistik Språkundervisning och språkinlärning Undervisning i specifika ämnen
Att rätta elevernas stavfel är en del av en lärares arbetsuppgift, men hur kan du som lärare ta vara på det som blir fel och undervisa så att det blir rätt?
I den här boken visar den flerfaldigt prisbelönade läraren Anne-Marie Körling sin framgångsrika och väl beprövade väg mot ett rikt och nyanserat språk i…
Kategorier: Alternativa trossystem Eklektiska och esoteriska religioner och trossystem Filosofi och religion Konst Konst: allmänt Religion och tro
I den här boken belyser författaren en förbisedd ockult tradition som går som en esoterisk underström i europeiskt kulturliv. Den var särskilt märkbar decennierna kring sekelskiftet, då rosenkreuziska läror, alkemi, teosofi m.m. attraherade en rad av tidens ledande författare och konstnärer. I den ockulta…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Förlagsbranschen och bokbranschen Förlagsbranschen och bokbranschen, press och journalistik Industrier och branscher Litteraturvetenskap och litteraturkritik Media-, underhållnings-, informations- och kommunikationsbranschen
Den kommersiella ljudboken har med stora kliv gjort intåg på den svenska bokmarknaden. Men det faktum att allt fler väljer att tillägna sig litteratur genom en mobiltelefon och ett par hörlurar på samma gång som de pendlar till jobbet, tränar eller lagar mat har också lett till intensiv diskussion. Det är tydligt att…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Reportage och samlingar av journalistiska texter
Av den gigantiska världslitteraturen kan en läsare blott inhämta en bråkdel. Inriktningen här bestämdes väl en gång mest av en slump, senare av en mer medveten fördjupning. Här står den amerikanska litteraturen i viss mån i centrum eftersom författaren mötte den på plats i USA i sin ungdom, liksom även den irländska,…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Fotografi Konst Litteraturvetenskap och litteraturkritik
Fotografins födelse på 1800-talet var en avgörande händelse i de visuella konsternas historia — en medieteknologisk omvälvning som förändrade förutsättningarna också för litterärt skapande. Litteraturens och fotografins fortsatta samverkan kom att sätta djupa spår i fältet för konstnärlig produktion under 1900-…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt
Syftet med skönlitteratur på läkarutbildningen är inte i första hand bildning utan utbildning. Det handlar om att använda litteraturen till det den är bäst på — att tillgängliggöra mänsklig erfarenhet och belysa människans villkor. I Litteratur och läkekonst skriver Katarina Bernhardsson, Immi Lundin och Evelina…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Litteraturvetenskap och litteraturkritik Pedagogik Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper Sociala klasser Vuxenutbildning, vidareutbildning
Litteratur kan förändra liv. En människa kan i skönlitterära berättelser hitta både sig själv och sin väg genom livet. Men kanske viktigare, berättelserna hjälper oss också att hitta varandra. De kan förändra samhällen. 1900-talets svenska bildningsrörelse är ett bra exempel. Författaren och litteraturvetaren Frank…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: läsguider, kommentarer och boktips Litteraturvetenskap: referensverk
Det har skrivits många böcker om vad som bör läsas, utifrån vilka böcker som
är bäst. De litterära sällskapen i Sverige, DELS, får ofta frågor om sådana lästips
men vill inte komma med några ”bör”, utan tipsa om böcker och författarskap
som många läsare kan njuta och ha glädje av. Och återupptäcka, böcker som sjunkit…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Arbetarlitteraturen är en inflytelserik strömning i nittonhundratalets litteratur. Dess ställning har skiftat mellan olika länder. Den har varit och är betydligt starkare i Sverige än i exempelvis Frankrike. Det ser även olika ut i de nordiska länderna, där den svenska arbetarlitteraturen ofta framstått som unik med…
Kategorier: Alkoholdrycker Biografier och litteraturvetenskap Drycker Kulturvetenskap Kulturvetenskap och medievetenskap Kulturvetenskap: mat och samhälle Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Vin
Kategorier: Språk och lingvistik
Libers litteratur är en textantologi med berättelser från hela världen och från olika tider med en bred variation av teman. Boken har romanutdrag, noveller, dikter och låttexter från såväl etablerade författare som debutanter. Ambitionen är att skapa engagerade och lustfyllda läsupplevelser som sedan mynnar ut i…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Undervisning i specifika ämnen
Hur kan du arbeta rent praktiskt i din klass med romanläsning, från bokval och introduktion till veckovisa samtal och avslutande uppgifter? Hur kan litteratur bli ett nav i svenskämnet, där ämnets olika delar ges ett naturligt sammanhang? Den här boken ger dig svaren.
I Romanläsning…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Stig Ahlgren var en av 1900-talets främsta svenska skriftställare, journalist och kritiker, inflytelserik och hänsynslös. Verksam inom den socialdemokratiska pressen fram till 1946 då han köptes över av Bonniers till Veckojournalen, och förlorade sin auktoritet över en natt. Oupplösligt förenad med Ahlgren var Birgit…
Till det omöjligas konst rymmer åtta essäer om litteraturens och konstens relation till det som inte låter sig fångas i en språklig eller konstnärlig framställning.
Carin Franzén rör sig över ett vitt fält av estetiska, filosofiska frågor, från Dante till Jelinek. På olika vis handlar texterna om den långa väg som gör…