Sökresultat för Ludvig Widén...
Rensa filter?
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker med mycket text Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
I den lilla lantliga byn Villingsbro bor valpen Ludvig och hans bästa vän katten Lilly, som är trädgårdsmästare. Båda älskar den årliga Blomsterparaden, men en dag upptäcker Lilly att kaniner varit i farten och förstört hennes blomsterland. Vad ska de ta sig till?
Om Den lilla enhörningen: ”Illustrationerna är…
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker med mycket text Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
Till Läsaren:
Jag är 54 år men är ändå rädd för spindlar. När mina barn var små, ville jag förstås inte överföra min rädsla på dem utan brukade hitta på historier om spindlar vi såg.
Om de sa: -Åh nej! En spindel!!!!!
Då sa jag: -Va? Nej men det är ju Örjan! Kolla så bråttom han har! Vet ni vart han ska? -Nä, sa…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: kungligheter Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Europas historia Historia Historia och arkeologi
När Ludvig XIV drog sitt sista andetag på Versailles den 1 september 1715 var det inte bara ett människoliv, utan en historisk epok, som tog slut. I exakt 72 år och 110 dagar hade han regerat, och gjort sig till en av de mest mytomspunna monarkerna i världshistorien.
Hans tid vid makten var dramatisk och storslagen.…
Kategorier: Konst
Sofia Widén (1900–1961) var en av de största textilkonstnärerna inom kyrklig textilkonst under 1900-talet i Sverige. Hennes konstnärskap sträckte sig över fyra decennier, från 1920-talet fram till hennes död 1961. Under denna tid etablerade hon sig som en pionjär inom den kyrkliga textilkonsten. Boken handlar om…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: action och äventyr
<p><span style="margin: 0px; color: black; font-family: 'Verdana','sans-serif'; font-size: 10.5pt;">Hedvig ska börja högstadiet efter sommarlovet. Hon och hennes lillebror Ludvig snickrar på en flotte. Inga kompisar eller föräldrar…
Den svenska regiutvecklingen följer genom Ludvig Josephson, med Edvard Stjernström och August Bournonville som omedelbara föregångare, mycket nära den kontinentala. Syftet med Tiina Rosenbergs avhandling är att belysa Josephsons estetik och relatera hans regigärning till den kontinentala regiutvecklngen.
Utan tvekan håller författaren Ludvig Nordströms (18821942) namn på att falla i glömska. En anledning till detta är man inte längre får möta hans texter i skolan. Det är synd eftersom inte minst hans noveller och reportage fortfarande är mycket läsvärda. Detta visas i denna essäsamling, där man också får möta en rad…
Kategorier: Europas historia Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Revolutioner och uppror
Extraordinär gåta som spänner över 200 år
Den försvunne prinsen är den tragiska historien om den franske tronföljaren Ludvig XVII, son till Ludvig XVI och Marie Antoinette. Prinsens bekymmerslösa barndom i Versailles fick med revolutionen 1789 ett abrupt slut.
Ludvig fick uppleva hur hans föräldrar avrättades innan…
På hösten 1691 inträdde den 16-årige adelsmannen Louis de Rouvroy som menig musketör i ett av Ludvig XIV:s båda beridna musketörkompanier. I krigstjänst kvarstod han till 1702. Under de dryga tio åren avancerade Louis i graderna och blev pär och hertig av Frankrike. Han blev kort sagt Saint-Simon och började författa…
Ett urval av J.L. Runebergs verk ges ut till diktarens 200-årsjubileum, som firas under år 2004. I volymen ingår de episka dikterna Älgskyttarne och Hanna samt Fänrik Ståls sägner i sin helhet. Ett urval lyriska dikter, med bl.a. sviten Idyll och epigram, är hämtade ur samlingarna Dikter IIII och Strödda dikter.…
Detta är den tredje diktsamlingen som Gunnar Odhner ger ut hos POEM Förlag, och så här skriver han i sin inledning:
Denna har i stort sett samma tema som de föregående: språk och samhälle som två sidor av samma mynt.
Jag menar, till skillnad från de flesta människor, att det teoretiska, språket, vår världsbild, haltar…
Johan Ludvig och Fredrika Runeberg är portalfigurer i 1800-talets litteratur- och kulturhistoria i Finland. Här får vi i ord och bild följa deras liv: barndomen i Jakobstad och Åbo, ungdomstiden med studier och bildningsiver och deras gemensamma liv, först i de akademiska kretsarna i Helsingfors och sedan i Borgå, där…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: kungligheter Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Abbé Liévin-Bonaventure Proyart
Författarens biografi:
Abbén föddes 1743 och dog 1808. Abbé Proyart var en författare och en katolsk präst. Han var monarkist och antirevolutionär. Han var naturligtvis emot revolutionens fasor men också emot filosofernas inflytande. Han emigrerade men återvände under Konsulatet. Efter…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: action och äventyr
Morbror Ludvig är inte morbror till någon, allra minst till de två pojkar som brukar följa med honom på hans äventyr. Men han tycker inte om det fjantiga farbror som alla barn använder till vuxna män. Och man behöver någonting att sätta framför hans förnamn. Det går inte riktigt bara att säga Ludvig. Man känner ändå…
Kategorier: Historia och arkeologi
Ludvig II av Bayern (18451886) är kanske mest känd för de slott han lät uppföra. Det mest spektakulära av dessa, Neuschwanstein, har fått stå modell för Disneys sagoslott. De pengar Ludvig inte spenderade på tinnar och torn skänkte han till Richard Wagner för att denne skulle få tid och utrymme att komponera. Ludvigs…
ÅR 1901 delades de första Nobelprisen ut i Stockholm och Oslo. Sedan dess har Nobelpriset blivit ett begrepp och Sverige ett land att räkna med
för vetenskapsmän, fredskämpar och författare.
ALFRED SKAPADE en förmögenhet främst genom patent på dynamit och försäljning av densamma. Men tio procent av Nobelprisets…
Ludvig Holberg, född 1684 i Bergen och död 1754 i Köpenhamn, är ett av de största namnen i den nordiska litteratur- och kulturhistorien. I Danmark och Norge har Holberg närmast rang av nationalskald, medan man i Sverige främst känner honom som upphovsman till den ofta spelade komedin Jeppe på Berget. Holberg i Norden…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: kungligheter Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Man har talat om ätten Bourbons tragedi när så många tronföljare dog innan de hann bestiga tronen. Men även om dessa prinsar är okända har de ändå lämnat efter sig texter om sin syn på sitt kommande regerande, som kan vara av intresse för efterkommande generationer.
Prinsen i denna bok var Ludvig XIV:s sonson och…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: allmänt
Greve, officer, rik, vacker, framgångsrik Adolph Ludvig Ribbings liv (17651843) liknar ingen annans. Han var kvinnornas favorit och en alldeles ovanligt stilig man med ett glödande temperament. Han erbjöds allt som var fördelaktigt under 1700-talets andra hälft: förmögenhet, utbildning, närhet till kungligheter i…
Jag tror att de berättelser som nedtecknas om hovet efter det att vi alla är borta kommer att vara bättre och mer underhållande än någon roman, och jag fruktar att de som efterträder oss inte kommer att tro på dem utan avfärdar dem som amsagor.
Liselotte, hertiginna av Orléans
Versailles var överväldigande,…
Olof Högbergs ”Den stora vreden” (1906) och Ludvig Nordströms ”Petter Svensks historia” (fyra delar 1923–27) är historiska romaner skrivna med den uttalade ambitionen att lyfta fram en ny bild av Norrlands historia och kultur. Författarna riktar sig båda mot en rad historiska förhållanden…
”Ludvig Jönsson har varit död i tjugofem år, och jag är övertygad om att jag inte är ensam om att sakna hans röst och gärningar i den kristendom som finns i Sverige. Han bröt mot konventioner och blev en mentor för många inom kyrkan och kanske ännu mer för många utanför den.”
Asta Bolin är författare och…
I höst är det 100 år sedan de första Nobelprisen delades ut i Stockholm och Oslo. En stor del av Nobelprisets grundkapital kom från Naftabolaget Bröderna Nobel, ett imperium med säte i S:t Petersburg, som Alfred Nobel på 1870-talet byggde upp tillsammans med sina två bröder. På de rika oljefälten i Baku vid Kaspiska…
Alldeles i början av 1900-talet introducerade fem författare från Sundsvall och Härnösand en ny gestaltningsmodell som gjorde fiktion av verkliga personer och livssituationer på verkliga gator i verkliga städer. Den litterära texten fick en ny huvudfunktion: den
inriktades på att visa individernas sociala strategier…
När jag läste boken på franska slogs jag av att Dauphins liv och tankar borde publiceras även på svenska. Om han fått möjlighet att regera när monarken fortfarande var enväldig hade han kunnat påverka utvecklingen av historien i positiv riktning. Kanske hade revolutionen 1789 inte inträffat. Man talar ju ofta om att…
Ludvig Jönssons namn är inte känt bland yngre i vårt land idag, men på den tiden som han var verksam i vår huvudstad var det få som undgick honom och många som hade en mening m hans sätt att föra fram sitt budskap i det offentliga rummet. I den här boken ger författaren sin tydliga uppfattning som hans sätt att föra ut…
”Den lille Ludvig XIV hade ännu inte fyllt fem år när han iförd en violblå dräkt trädde fram inför parlamentet och alla rikets samlade höga herrar i sin första ’lit de justice’ i maj 1643. Med hög och klar röst höll han sitt första anförande. Det var kort: ’Mina herrar, jag har kommit för att…
1909 gifte sig författarinnan Marika Stiernstedt med författaren Ludvig Nordström. Äktenskapet blev ett av dåtidens mest omtalade. Det stormiga äktenskapet har skildrats i hennes självbiografi , som blev en skandalsuccé, i hans dagböcker utgivna av deras gemensamme förläggare och av sentida biografer. Vad är sant och…