Sökresultat för Lars-Olof Lundberg...
Rensa filter?
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Olof hittar en bok till varje barn i Arendal, som de verkligen gillar. Gillar ditt barn att läsa nya ord? Tycker ditt barn om att läsa för sig själv? Den här boken är en perfekt present till en liten bokslukare.
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Brottslighet och kriminologi Brottsutredning Samhälle och samhällsvetenskap Sanna berättelser Sanna berättelser: brott Socialtjänst, välfärd och kriminologi True crime: serial killers & murderers
”Jämfört med Skandiamannen och Christer Pettersson så vill jag nog påstå att han är den mest troliga.” Leif GW Persson om Christer A, i SVT:s Veckan
”Det glöder om Jon Jordås slagkraftiga bok om Palmemordet”Dagens Nyheter
”Sylvasst och…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Dramatik Genusvetenskap Genusvetenskap: män och pojkar Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: dramatik och dramatiker Modern och samtida dramatik Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper
Hur mår egentligen den samtida mannen? Var finns rötterna till det våld som vi dagligen påminns om, i Sverige liksom ute i världen?
Frågan är om någon kulturellt driven aktör tagit sig an dessa frågor på ett mer genomgripande sätt än dramatikern Lars Norén. Han fungerade som ett samtidsvittne till samhällsutvecklingen…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Detta är berättelsen om en nioårig faderlöspojke som ärvde och utvecklade stora egendomar i Sörmland men även fastigheter i centrala Stockholm. Hans förfäder Gustaf och Ulric Celsing hade instiftat ett fideikommiss under slutet av 1700-talet. Innan Lars Gustaf fick ta över det, sköttes bruken och egendomarna av hans…
Kategorier: Brottslighet och kriminologi Brottslingar Konst Samhälle och samhällsvetenskap Scenkonst och film Socialtjänst, välfärd och kriminologi Teatervetenskap
Den 28 maj 1999 mördades två poliser i Malexander av nazisterna Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson. Kvällen före morden hade Tony Olsson spelat sig själv i den sista föreställningen av Lars Noréns pjäs Sju tre på Riksteatern. Norén skrev den kontroversiella pjäsen tillsammans med Olsson och två andra tungt…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Musik Musiker, sångare och grupper Reportage och samlingar av journalistiska texter
”Det jag själv har hittat i musik är väl just att man känner sig lite mindre ensam. Att någon förstår precis. Eller kan skriva något som är exakt sådär.””Du har ingenting unikt att säga, menar du?" Lasse skrattar.”Nej. Det tror jag inte. Men jag kanske kan säga det på ett unikt…
Mordet på Olof Palme är en imponerande och spännande dokumentär serieroman med fantastiska illustrationer i färg som visar vad som hände dagen då Olof Palme blev mördad.
Olof Palme var Sveriges statsminister 1969–1976 och 1982–1986. Den 28 februari 1986 blev Olof skjuten till döds på öppen gata i Stockholm. Mordet var…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Olof Lagercrantz har beskrivit sitt liv som ”tillbragt i läsar- och skrivarlandet”. Avtrycken från en period av det livet samlas i denna bok. I Olof Lagercrantz verk 1951–1975: en kommenterad bibliografi förtecknar och kommenterar Stina Otterberg Engdahl alla de böcker, recensioner, essäer, ledarsidesartiklar,…
Mitt i morgonpromenaden, steg 1834 för att vara mer exakt, bestämmer sig Lars för att han ska ta livet av sig. Han bestämmer också att han ska göra det en regnig dag – han vill nämligen inte påverka någons soliga dag med sitt avslut.
Den soligaste sommaren på 103 år får vi sedan följa Lars och hans tankar när han…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Inledning
Kerstin Hermansson, Finansmarknaden ur olika perspektiv – från FMA till Fondhandlareföreningen
Per-Ola Jansson, Varifrån kommer alla regler?
Charlotta Erikson och Urban Funered, När finansmarknadsregleringen blev EU-rätt
Vigg Troedsson, Några synpunkter från och om den svenska aktiemarknaden
André…
Många har bett mig (tja, många och många förresten, det rör sig väl mest om mig själv) att berätta lite grann om hur mitt liv tog sin början. Man har vid något tillfälle dessutom sagt att man har velat veta hur min barndom såg ut, och om det eventuellt finns något samband mellan dessa tidigare års upplevelser och den…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: näringsliv och industri Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
OLOF SÖDERBERG (1872 1931) var en framstående medlem av flera centrala svenska affärsnätverk och en nyckelperson i den svenska järn- och stålindustrin genom firman Söderberg & Haak samt Norges mångårige generalkonsul i Stockholm. Han verkade som styrelseledamot i storföretag, handelsorganisationer och…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Pedagogik Pedagogik: historia Samhälle och samhällsvetenskap Socialhistoria och kulturhistoria
Anna Hierta-Retzius var dotter till tidningskungen Lars Johan Hierta, gift med skallmätaren Gustaf Retzius och i sin ungdom nära vän med Ellen Key. Anna Hierta-Retzius arbete för kvinnors och barns rätt har lyfts fram av enstaka moderna kvinnohistoriker men när kvinnokampen beskrivs på bred front faller hon ofta bort.…
“Far Near” is a visual roadtrip to the far geographical corners of Europe and to its very center. The four corners are Iceland to the north west, the northern Ural mountains to the north east, the Caucasus to the south east and Portugal to the south west. Beyond these regions it is no longer Europe.
Jens Olof Lasthein…
Kategorier: Brottslighet och kriminologi Brottsutredning Samhälle och samhällsvetenskap Socialtjänst, välfärd och kriminologi
”Mycket välskriven, detaljerad och spännande … För den som vill fördjupa sig i mordet på statsminister Olof Palme är denna bok ett mycket bra val.” Ur BTJ-häftet nr 21, 2023. Lektör Annette Sjöberg. Betyg 4 av 5
Palmeutredningen är nedlagd och den avlidne Stig Engström är utpekad som…
Kategorier: Arbetsmarknadsekonomi Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Nationalekonomi Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociologi Sociologi och antropologi Sociologi: arbete och arbetskraft
I en tid när frågor om inflation, sysselsättning och arbetsmarknadens funktionssätt står i centrum för offentlig debatt på ett sätt som de inte gjort på länge är det särskilt angeläget att Fackföreningsrörelsen och den fulla sysselsättningen görs tillgänglig för en bredare läsekrets än den inbitna arkivbesökaren. Denna…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Konst: teman och motiv Särskilda konstnärer Självbiografi: konst och underhållning
En rikt illustrerad bok om en pojke som växer upp under enkla förhållanden i 1920-30-talens Uppsala. Nyfiken på livet tar han för sig av stadens utbud och genom filmens värld väcks intresse för steppdans. Andra världskrigets utbrott får livet att ta en annan vändning. Efter krigsslutet kom sedan bildkonsten att ta allt…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: poesi och poeter
Poeten Lars Englund blev under 1940- och 50-talen uppmärksammad för sina mästerliga kortdikter, inspirerade av österländsk diktkonst, och för sin impressionistiska naturlyrik. Hans dikter hyllades ofta av kritikerna – poeten Erik Lindegren skrev i en recension 1946 att ”Englund är kanske den som har drivit den…
Carl Olof Rosenius (1816–1868) var ett Guds redskap i de stora folkväckelser som svepte fram i Sverige under mitten av 1800-talet. Genom sitt ledarskap bidrog han till att andligt vitalisera kyrkan och att bevara väckelsen sund. Ledarskapet utövande han främst genom sina artiklar och sin förkunnelse. I denna box finns…
I varje tid under kyrkans historia har god men också mindre god förkunnelse producerats. Detsamma gäller sångtexter och musik. Det som inte håller hög kvalitet faller med all rätt i glömska. Men det som har glöd och lödighet förtjänar att överleva och föras vidare, särskilt som kvaliteten ofta går hand i hand med…
En presentation av Per-Olof Sjögrens ”högkyrkliga” pastorala arbetsprogram och konkreta verksamhet i stadsdelen Guldheden i Göteborg 1951-1968. Belyser vad Sjögren uträttade och vilka förebilder och teologiska erfarenheter som fungerade som inspirationskällor. Med förord av Carl Axel Aurelius.
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sexualitet och samhälle Sociala grupper Sociala klasser Sociala och etiska frågor Socialhistoria och kulturhistoria
I augusti 1897 blir två medelålders män i Stockholm – grovarbetaren Frans Albert Pettersson och måleriarbetaren Lars Konrad Johansson – tagna på bar gärning när de håller på att ligga med varandra i skogen. Under polisförhören framgår det att Frans och Lars haft ett förhållande under tio års tid. Periodvis har de även…
”Du måste vänja dig. Du måste anstränga dig för att smälta in”, får Lars höra av sin mamma. Men hur ska det gå till? Han som på sju år knappt kun-nat vänja sig vid sina föräldrar. Och att smälta in, betyder det att man försvinner helt och hållet?
Till hösten är det tänkt att Lars ska börja skolan och det…
”Det är otroligt bra” Svenska Dagbladet
”… Petersen är en säker stilist. Andra rader är ren poesi som: ’Min huvudvärk är inte av denna världen/ jag bara lånar den mitt huvud.” Göteborgs-Posten
”Henrik Petersens märkliga,…
I varje tid under kyrkans historia har god men också mindre god förkunnelse producerats. Detsamma gäller sångtexter och musik. Det som inte håller hög kvalitet faller med all rätt i glömska. Men det som har glöd och lödighet förtjänar att överleva och föras vidare, särskilt som kvaliteten ofta går hand i hand med…
Lars Arrhenius (1966 2020) var en sällsynt produktiv och levnadsglad konstnär som i sviterna efter en levertransplantation gick bort i april 2020. Han blev 53 år gammal.
Lars Arrhenius rörde sig bekymmerslöst mellan olika genrer. Han målade i olja, producerade barnprogram för SVT, visade videokonst, gjorde…
Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitterära teman Skönlitterära teman: sociala frågor Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Lars är spänd inför sin första dag i skolan. Mamma Gärda spottar i handflatan för att med sin saliv få hans bångstyriga och rågblonda lugg att ligga stilla mot pannan innan de två tillsammans traskar de tre kilometrarna dit. Men skolan är inte alls som Lars tänkt sig. Att läsa, skriva och räkna är svårt, och inte blir…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Konst Konst: teman och motiv Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare Särskilda konstnärer
Björn Meidal har samlat och kommenterat den mångåriga brevväxlingen mellan August Strindberg och Carl Larsson i en bok som fått titeln Käre Strix! Broder Lars!
Strindberg och Carl Larsson flyttade runt i världen och befann sig ofta långt ifrån varandra men höll kontakt per brev. De kämpade med sina liv och med den…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Musik Musiker, sångare och grupper
Svensk jazzmusik blev på 1950-talet internationellt uppmärksammad man talade om en gyllene epok . Längst fram bland de främsta fanns barytonsaxofonisten och kompositören Lars Gullin (1928 1976), med en särställning bland europeiska jazzmusiker. Hans vackra, nordiskt klingande och högst personliga tonspråk färgades…
Arkitekten Erik Lundberg (1895–1969) är en av Sveriges genom tiderna mest inflytelserika kyrkorestaurerare, och som den danska konstnären Asger Jorn beskrev honom “…den enda riktiga arkitekturhistoriker vi alls har…”. Lundbergs tio volymer stora verk Arkitekturens Formspråk (1945–60) är än idag en oöverträffad källa…
Elisabeth Sandlund, ledarskribent på tidningen Dagen, om boken:
”I varje tid under kyrkans historia har god men också mindre god förkunnelse producerats. Detsamma gäller sångtexter och musik. Det som inte håller hög kvalitet faller med all rätt i glömska. Men det som har glöd och lödighet förtjänar att överleva och…
Moderniteten som framgång och tragedi : en vänbok till Lars M Andersson om ett föränderligt 1900-tal
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor Socialhistoria och kulturhistoria
Vilka uttryck tog sig modernitetens födelse i Sverige? Hur ser förbindelsen ut mellan folkmord och kultur? Och hur återskapar historikern förlorade historiska erfarenheter?
I Moderniteten som framgång och tragedi undersöker tjugosex forskare ett motsägelsefullt och dynamiskt 1900-tal. Utifrån skilda perspektiv…
Kategorier: Liberalism och centerideologier Politik och statsskick Politiska ideologier Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
Boken skildrar på ett lättsamt men sanningsenligt sätt livet och vardagsarbetet i riksdagen och det som hände runt Gunnar Hedlund, Thorbjörn Fälldin, Karin Söder och Olof Johansson mellan åren 1968 och 1998. Författaren har arbetat nära dem alla, bland annat som politisk sakkunnig i regeringen Fälldin.
Bland annat…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Pava Lars Nilsson Tuorda (1847 1911), vars bedrifter och insatser kom att få stor betydelse för utforskandet av polarområdena, kartläggningen av fjällvärlden samt ökad förståelse för rennäringens villkor och den samiska kulturen.
Pava Lars var en levande legend för sin tid som fjällguide, stigfinnare, jägare och inte…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
I denna antologi möter vi en av stormaktstidens viktiga personer – Fältmarskalken och Riksmarsken, greve Lars Kagg. Han föddes den 1 maj 1595 på Källstorp, Örslösa socken i Västergötland, och avled den 19 november 1661 på godset Fjällskefte i Floda socken i Södermanland.
Kagg gifte sig 1628 med Agneta Ribbing, dotter…
Magnus Persson, präst och inspiratör inom EFS, beskriver boken såhär:
”Rosenius texter har haft en avgörande betydelse för mig personligen, inte minst i urskiljandet mellan synd och moralism och distinktionen mellan evangeliets goda nyheter och allmänt goda råd. Alltför få i dagens generation känner till Rosenius…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Politik och statsskick Politiska ideologier Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Socialism och vänsterideologier Statsskick och politiska processer
I stort sett alla nu levande svenskar känner till vad som hände på Sveavägen den 28 februari 1986. Många har exakta minnen av var de befann sig och vad de gjorde när nyheten att Sveriges statsminister blivit mördad nådde dem. Det var ett extraordinärt levnadsöde som tog slut i förtid, och bilden av Olof Palme är…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Europas historia Historia Historia och arkeologi Kulturvetenskap och medievetenskap Medievetenskap Medievetenskap: journalistik Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
Då demokratins dörrar öppnades
Lars Johan Hierta var en ovanligt verksam person under ett halvt sekel av 1800-talet. De flesta känner honom som orädd publicist och ägare av Aftonbladet. Tidningen utmanade regelbundet den offentliga makten, men utkom ständigt under delvis nytt namn. Ändå tillhörde Hierta själv i högsta…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: naturvetenskap, teknik och medicin Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Kirurgi Medicin och omvårdnad Neurokirurgi
Lars Leksell Neurokirurgen Innovatören Humanisten
Lars Leksell (1907-1986) var en framgångsrik neurokirurg, forskare, professor, innovatör och humanist. Han ägnade en stor del av sitt innehållsrika och idoga liv åt sin profession men hade även ett rikt och spännande privatliv. Som engagerad och framstående medicinare…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: naturvetenskap, teknik och medicin Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
När Olof Hammarsten kom som student till Uppsala 1861, var hans mål att bli läkare, men det vetenskapliga arbetet fångade hans intresse och blev en livslång passion. Han kallades 1883 till en professur i medicinsk och fysiologisk kemi, ett fält inom vilket han blev internationellt känd, och hans läroböcker översattes…
När Olof Hammarsten kom som student till Uppsala 1861, var hans mål att bli läkare, men det vetenskapliga arbetet fångade hans intresse och blev en livslång passion. Han kallades 1883 till en professur i medicinsk och fysiologisk kemi, ett fält inom vilket han blev internationellt känd, och hans läroböcker översattes…