Sökresultat för Lars-Johan Stiernstedt...
Rensa filter?
Denna samling av dikter du läser är ett resultat av de tankar och minnen jag har burit och bär med mig genom livet. Alla texter är ärliga, utifrån mitt hjärta och min inre spegelbild.
Ingenjören Johan Tiger ligger illa till. Han kommer i konflikt med den mäktiga Wangelbergfamiljen som i det dolda styr Sverige med järnhand. I sökandet efter rättvisa blir Johan mer och mer indragen i Wangelbergs mörka affärer: Från mordförsök till hemliga organisationer, psyket och Försvarsmakten.
Kommer Johan kunna…
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker med mycket text Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
Äpplet Ingrid-Marie tycker att livet är trist när det regnar. Hon kommer att tänka på sin svampvän Karl-Johan. Han älskar regnigt väder, då växer han fort och får nya kläder, det kan bli kul! Ingrid-Marie skyndar iväg och stöter ihop med pojken som bor i huset intill. När han får höra om Karl-Johan blir han nyfiken…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Dramatik Genusvetenskap Genusvetenskap: män och pojkar Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: dramatik och dramatiker Modern och samtida dramatik Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper
Hur mår egentligen den samtida mannen? Var finns rötterna till det våld som vi dagligen påminns om, i Sverige liksom ute i världen?
Frågan är om någon kulturellt driven aktör tagit sig an dessa frågor på ett mer genomgripande sätt än dramatikern Lars Norén. Han fungerade som ett samtidsvittne till samhällsutvecklingen…
Kategorier: Tecknade romaner och tecknade serier Tecknade romaner och tecknade serier: action och äventyr Tecknade romaner och tecknade serier: genrer Tecknade romaner, serier och skämtteckningar
Efter att ha träffat en indisk maharadja under en skidsemester blir Johan, Lotta och Jocko och deras föräldrar inbjudna till Kobrornas dal, där det är tänkt att deras pappa ska arbeta med ett brobygge. Men en mystisk fakir med mörka planer är fast besluten att sabotera projektet och göra sig av med alla inkräktare i…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Detta är berättelsen om en nioårig faderlöspojke som ärvde och utvecklade stora egendomar i Sörmland men även fastigheter i centrala Stockholm. Hans förfäder Gustaf och Ulric Celsing hade instiftat ett fideikommiss under slutet av 1700-talet. Innan Lars Gustaf fick ta över det, sköttes bruken och egendomarna av hans…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: religion och andlighet Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: religion och andlighet
Johan Anders Linder (1783-1877) var präst på Backen i Umeå landsförsamling. Han satte sin prägel på den kulturella utvecklingen i 1800-talets Umeå och var verksam som arkitekt, musiker, författare, tecknare m.m. Dessutom bidrog han med skildringar av Norsjö och Umeå samt av samernas liv. Linders magnum opus är hans…
Kategorier: Brottslighet och kriminologi Brottslingar Konst Samhälle och samhällsvetenskap Scenkonst och film Socialtjänst, välfärd och kriminologi Teatervetenskap
Den 28 maj 1999 mördades två poliser i Malexander av nazisterna Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson. Kvällen före morden hade Tony Olsson spelat sig själv i den sista föreställningen av Lars Noréns pjäs Sju tre på Riksteatern. Norén skrev den kontroversiella pjäsen tillsammans med Olsson och två andra tungt…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Musik Musiker, sångare och grupper Reportage och samlingar av journalistiska texter
”Det jag själv har hittat i musik är väl just att man känner sig lite mindre ensam. Att någon förstår precis. Eller kan skriva något som är exakt sådär.””Du har ingenting unikt att säga, menar du?" Lasse skrattar.”Nej. Det tror jag inte. Men jag kanske kan säga det på ett unikt…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Biography: adventurers & explorers Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen
»Hvarthän ögonblickets ingifvelse kallat.« Johan Adam Graaner är sjuk, och han vet att slutet är nära. Han är i sitt rätta element – långt hemifrån. Till havs, på andra sidan jordklotet, tecknar han sina sista självrannsakande ord om ett kort men förbluffande händelserikt liv.
Vid tiden för Napoleonkrigen ger sig…
Mitt i morgonpromenaden, steg 1834 för att vara mer exakt, bestämmer sig Lars för att han ska ta livet av sig. Han bestämmer också att han ska göra det en regnig dag – han vill nämligen inte påverka någons soliga dag med sitt avslut.
Den soligaste sommaren på 103 år får vi sedan följa Lars och hans tankar när han…
Kategorier: Amerikas historia Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Historia Historia och arkeologi Livsstil, hobby och fritid Reseskildringar Resor och platser
En marzo de 1816, el capitán sueco Johan Adam Graaner, desembarcó en Buenos Aires iniciando una travesía que lo llevaría hasta la ciudad de Tucumán. Su viaje era secreto y tenía como objetivo postular a Jean Baptiste Bernadotte, príncipe heredero del Reino de Suecia, a un eventual trono en el Rio de la Plata.
En…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Inledning
Kerstin Hermansson, Finansmarknaden ur olika perspektiv – från FMA till Fondhandlareföreningen
Per-Ola Jansson, Varifrån kommer alla regler?
Charlotta Erikson och Urban Funered, När finansmarknadsregleringen blev EU-rätt
Vigg Troedsson, Några synpunkter från och om den svenska aktiemarknaden
André…
Många har bett mig (tja, många och många förresten, det rör sig väl mest om mig själv) att berätta lite grann om hur mitt liv tog sin början. Man har vid något tillfälle dessutom sagt att man har velat veta hur min barndom såg ut, och om det eventuellt finns något samband mellan dessa tidigare års upplevelser och den…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Pedagogik Pedagogik: historia Samhälle och samhällsvetenskap Socialhistoria och kulturhistoria
Anna Hierta-Retzius var dotter till tidningskungen Lars Johan Hierta, gift med skallmätaren Gustaf Retzius och i sin ungdom nära vän med Ellen Key. Anna Hierta-Retzius arbete för kvinnors och barns rätt har lyfts fram av enstaka moderna kvinnohistoriker men när kvinnokampen beskrivs på bred front faller hon ofta bort.…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: poesi och poeter
Erik Johan Stagnelius är för Sverige vad Shelley och Keats är för England, vad Hölderlin och Novalis är för Tyskland. Han är den svenska romantikens mörka stjärna.
I Näktergalen tecknar Simon Sorgenfrei en biografi över…
Kategorier: Arbetsmarknadsekonomi Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Nationalekonomi Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociologi Sociologi och antropologi Sociologi: arbete och arbetskraft
I en tid när frågor om inflation, sysselsättning och arbetsmarknadens funktionssätt står i centrum för offentlig debatt på ett sätt som de inte gjort på länge är det särskilt angeläget att Fackföreningsrörelsen och den fulla sysselsättningen görs tillgänglig för en bredare läsekrets än den inbitna arkivbesökaren. Denna…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: poesi och poeter
Poeten Lars Englund blev under 1940- och 50-talen uppmärksammad för sina mästerliga kortdikter, inspirerade av österländsk diktkonst, och för sin impressionistiska naturlyrik. Hans dikter hyllades ofta av kritikerna – poeten Erik Lindegren skrev i en recension 1946 att ”Englund är kanske den som har drivit den…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sexualitet och samhälle Sociala grupper Sociala klasser Sociala och etiska frågor Socialhistoria och kulturhistoria
I augusti 1897 blir två medelålders män i Stockholm – grovarbetaren Frans Albert Pettersson och måleriarbetaren Lars Konrad Johansson – tagna på bar gärning när de håller på att ligga med varandra i skogen. Under polisförhören framgår det att Frans och Lars haft ett förhållande under tio års tid. Periodvis har de även…
”Du måste vänja dig. Du måste anstränga dig för att smälta in”, får Lars höra av sin mamma. Men hur ska det gå till? Han som på sju år knappt kun-nat vänja sig vid sina föräldrar. Och att smälta in, betyder det att man försvinner helt och hållet?
Till hösten är det tänkt att Lars ska börja skolan och det…
Då Karl Johan Bernadotte valdes till kronprins var det många officerare som hoppades på att han med hjälp av stöd från Napoleon skulle besegra Ryssland och återerövra Finland. Men med sina erfarenheter av krig i Europa insåg han att detta inte var Sveriges framtid. En säkrare framtid vore att erövra Norge från Danmark.…
Kategorier: Konst
JAMES A. BAKER, III by Johan Falkman at the National Museum of American Diplomacy är ett praktverk om konstnär Johan Falkmans porträttbyst av USA:s legendariske utrikesminister James Baker.
Verket donerades av affärsmannen Dan Olofsson och hans fru Christin och avtäcktes av USA:s nuvarande utrikesminister, Antony…
Nytt år och nya dagar! Låt Carl Johan De Geer guida dig genom det nya året. Väggalmanacka för hela familjenmed fyra kolumner!
Lars Arrhenius (1966 2020) var en sällsynt produktiv och levnadsglad konstnär som i sviterna efter en levertransplantation gick bort i april 2020. Han blev 53 år gammal.
Lars Arrhenius rörde sig bekymmerslöst mellan olika genrer. Han målade i olja, producerade barnprogram för SVT, visade videokonst, gjorde…
Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitterära teman Skönlitterära teman: sociala frågor Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Lars är spänd inför sin första dag i skolan. Mamma Gärda spottar i handflatan för att med sin saliv få hans bångstyriga och rågblonda lugg att ligga stilla mot pannan innan de två tillsammans traskar de tre kilometrarna dit. Men skolan är inte alls som Lars tänkt sig. Att läsa, skriva och räkna är svårt, och inte blir…
Arkitekten Johan Fredrik Åbom (1817–1900) har på grund av sin stora produktion blivit kallad ”Sveriges flitigaste arkitekt”. Han är upphovsman till en rad kända byggnader såväl i Stockholm som i andra svenska städer och samhällen. Under sin drygt fyrtioåriga tjänstgöring vid Överintendentsämbetet hade han också många…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Konst Konst: teman och motiv Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare Särskilda konstnärer
Björn Meidal har samlat och kommenterat den mångåriga brevväxlingen mellan August Strindberg och Carl Larsson i en bok som fått titeln Käre Strix! Broder Lars!
Strindberg och Carl Larsson flyttade runt i världen och befann sig ofta långt ifrån varandra men höll kontakt per brev. De kämpade med sina liv och med den…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Hälsa, relationer och personlig utveckling Poesi Sanna berättelser Skönlitteratur
Johan dog i en tumörsjukdom när han var trettionio år.
I berättande dikter söker jag skapa honom om och om igen. Hans födelse och död, hans liv som barn, ung och vuxen man. Sjukdomstiden, kampen mot döden och hur stark hans närvaro är i mitt liv.
Så även om han lämnat vårt runda bord finns han här.
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Musik Musiker, sångare och grupper
Svensk jazzmusik blev på 1950-talet internationellt uppmärksammad man talade om en gyllene epok . Längst fram bland de främsta fanns barytonsaxofonisten och kompositören Lars Gullin (1928 1976), med en särställning bland europeiska jazzmusiker. Hans vackra, nordiskt klingande och högst personliga tonspråk färgades…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: religion och andlighet Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: religion och andlighet
Johan Anders Linder (1783-1877) var präst på Backen i Umeå landsförsamling. Han satte sin prägel på den kulturella utvecklingen i 1800-talets Umeå, var verksam som arkitekt, musiker, författare, tecknare m.m. och bidrog dessutom med skildringar av Norsjö och Umeå samt av samernas liv.
Unders magnum opus är hans…
Moderniteten som framgång och tragedi : en vänbok till Lars M Andersson om ett föränderligt 1900-tal
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor Socialhistoria och kulturhistoria
Vilka uttryck tog sig modernitetens födelse i Sverige? Hur ser förbindelsen ut mellan folkmord och kultur? Och hur återskapar historikern förlorade historiska erfarenheter?
I Moderniteten som framgång och tragedi undersöker tjugosex forskare ett motsägelsefullt och dynamiskt 1900-tal. Utifrån skilda perspektiv…
Kategorier: Barn och ungdom: naturkunskap Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker med mycket text Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år Faktaböcker barn och ungdom
Den här boken är skriven för att passa åldersspannet 0 100. Man kommer få träffa skogens lilla men ändå tuffa beskyddare Karl-Johan, en svamp i sina bästa dagar. Karl-Johan och hans alldeles egna scoutkår Småkallarna låter oss följa med på ett spännande äventyr fyllt med både fart och farligheter, men mest av allt…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: religion och andlighet Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: religion och andlighet
Johan Anders Under (1783-1877) var präst på Backen i Umeå landsförsamling. Han satte sin prägel på den kulturella utvecklingen i 1800-talets Umeå, var verksam som arkitekt, musiker, författare, tecknare m.m. och bidrog dessutom med skildringar av Norsjö och Umeå samt av samernas liv. Linders magnum opus är hans…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Pava Lars Nilsson Tuorda (1847 1911), vars bedrifter och insatser kom att få stor betydelse för utforskandet av polarområdena, kartläggningen av fjällvärlden samt ökad förståelse för rennäringens villkor och den samiska kulturen.
Pava Lars var en levande legend för sin tid som fjällguide, stigfinnare, jägare och inte…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
I denna antologi möter vi en av stormaktstidens viktiga personer – Fältmarskalken och Riksmarsken, greve Lars Kagg. Han föddes den 1 maj 1595 på Källstorp, Örslösa socken i Västergötland, och avled den 19 november 1661 på godset Fjällskefte i Floda socken i Södermanland.
Kagg gifte sig 1628 med Agneta Ribbing, dotter…
Kategorier: Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Kost och träning Motion och träning
Det finns många böcker om hälsa och träning på marknaden, men detta är inte en i mängden. Den enkla vägen till träningsvana är en unik bok som ger dig precis det du behöver – den enklaste möjliga metoden
för att komma igång och, framförallt, fortsätta med din träning.
Boken riktar sig till dig, man eller kvinna, som…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: naturvetenskap, teknik och medicin Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Kirurgi Medicin och omvårdnad Neurokirurgi
Lars Leksell Neurokirurgen Innovatören Humanisten
Lars Leksell (1907-1986) var en framgångsrik neurokirurg, forskare, professor, innovatör och humanist. Han ägnade en stor del av sitt innehållsrika och idoga liv åt sin profession men hade även ett rikt och spännande privatliv. Som engagerad och framstående medicinare…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Europas historia Historia Historia och arkeologi Kulturvetenskap och medievetenskap Medievetenskap Medievetenskap: journalistik Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
Då demokratins dörrar öppnades
Lars Johan Hierta var en ovanligt verksam person under ett halvt sekel av 1800-talet. De flesta känner honom som orädd publicist och ägare av Aftonbladet. Tidningen utmanade regelbundet den offentliga makten, men utkom ständigt under delvis nytt namn. Ändå tillhörde Hierta själv i högsta…
Kategorier: Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Min farmors kusin Kerstin Andersson kallades för ”Lill-Kicka” och kom från gården Ol-Lars i byn Bondarv i Järvsö socken. Jag känner till mycket lite om Lill-Kicka, men har ändå blivit berörd av hennes öde. Dessutom är jag fascinerad av hennes utseende och blick. Hon föddes den 3 mars 1886, som ett ”oäkta” barn som det…
Kategorier: Djur och natur Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Jorden: naturhistoria allmänt Livsstil, hobby och fritid Socialhistoria och kulturhistoria Väder och klimat
Denna bok är den första grundliga dokumentationen av samisk snökunskap. Boken bygger helt på en enda persons utomordentliga kunnande, Johan Rassa i Jokkmokk. Yngve Ryd intervjuade honom i många år och skrev ned hans vetande. Här förklaras mer än 300 ord som rör snö och is. Vi får ta del av den gamle renskötarens…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Denna skrift återger dagboksanteckningar som skrevs i Undersvik åren 1886–90 av Lars Olof Fahlén. Vid ett besök våren 2003 hos Karl-Hugo Salling i Nyköping, 79 år, fick jag kännedom om dagboken. Det var hans morfar som skrivit. Han ställde den till mitt och Carinas förfogande. Vi ville gärna dokumentera innehållet –…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Min pappas morfar Per Persson blev 1891 måg och bonde i min fädernegård Ol-Lars i byn Bondarv i Järvsö. Efter femton år som hemmansägare och familjefar medförde olika omständigheter att han kokade lite för mycket brännvin och kanske lite för ofta på gårdens fäbodvall i Harsen. Han fick nämligen problem med spriten. Han…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi Sanna berättelser Sanna berättelser: brott
Denna skrift utgör en sammanställning av händelserna kring mordet den 11 oktober 1886 på landstingsmannen Johan Söderqvist i Offerberg, Undersviks socken, såsom de beskrivits i rättegångsprotokollen samt i tidningen Gefle-Posten som bevakade detta mål särskilt ingående. Förutom att vara landstingsman och nämndeman var…
»De tematiska kapitlen är speciellt intressanta som Claes Mosers text om J.A.G. Acke och hans krets. Patrik Steorn, chef på Göteborgs konstmuseum, skriver intressant om Kropp, kläder och homoerotik … Volymen, fint formgiven och överdådigt illustrerad, vänder sig till en bredare läsekrets än maritimt…