Sökresultat för Lars Gunnar Norén...
Rensa filter?
Gunnar G:son Wennerberg har alltid intagit en särställning inom det svenska konsthantverket, och alldeles särskilt inom porslinet och keramiken, där han bredvid Alf Wallander framstår som en av de viktigaste representanterna för svensk art nouveau. Han är förvisso känd och etablerad – men också märkligt okänd och…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Dramatik Genusvetenskap Genusvetenskap: män och pojkar Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: dramatik och dramatiker Modern och samtida dramatik Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper
Hur mår egentligen den samtida mannen? Var finns rötterna till det våld som vi dagligen påminns om, i Sverige liksom ute i världen?
Frågan är om någon kulturellt driven aktör tagit sig an dessa frågor på ett mer genomgripande sätt än dramatikern Lars Norén. Han fungerade som ett samtidsvittne till samhällsutvecklingen…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Detta är berättelsen om en nioårig faderlöspojke som ärvde och utvecklade stora egendomar i Sörmland men även fastigheter i centrala Stockholm. Hans förfäder Gustaf och Ulric Celsing hade instiftat ett fideikommiss under slutet av 1700-talet. Innan Lars Gustaf fick ta över det, sköttes bruken och egendomarna av hans…
I år är det tvåhundra år sedan lord Byron avled i kampen för Greklands frihet. Han var sin tids romantiska superstjärna, omsvärmad av kvinnorna, beundrad av männen. Samtidigt drevs han i landsflykt, misstänkt för sexuella relationer med män och med sin halvsyster. Gunnar Harding presenterar här ett brett urval,…
Kategorier: Brottslighet och kriminologi Brottslingar Konst Samhälle och samhällsvetenskap Scenkonst och film Socialtjänst, välfärd och kriminologi Teatervetenskap
Den 28 maj 1999 mördades två poliser i Malexander av nazisterna Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson. Kvällen före morden hade Tony Olsson spelat sig själv i den sista föreställningen av Lars Noréns pjäs Sju tre på Riksteatern. Norén skrev den kontroversiella pjäsen tillsammans med Olsson och två andra tungt…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Musik Musiker, sångare och grupper Reportage och samlingar av journalistiska texter
”Det jag själv har hittat i musik är väl just att man känner sig lite mindre ensam. Att någon förstår precis. Eller kan skriva något som är exakt sådär.””Du har ingenting unikt att säga, menar du?" Lasse skrattar.”Nej. Det tror jag inte. Men jag kanske kan säga det på ett unikt…
Mitt i morgonpromenaden, steg 1834 för att vara mer exakt, bestämmer sig Lars för att han ska ta livet av sig. Han bestämmer också att han ska göra det en regnig dag – han vill nämligen inte påverka någons soliga dag med sitt avslut.
Den soligaste sommaren på 103 år får vi sedan följa Lars och hans tankar när han…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Inledning
Kerstin Hermansson, Finansmarknaden ur olika perspektiv – från FMA till Fondhandlareföreningen
Per-Ola Jansson, Varifrån kommer alla regler?
Charlotta Erikson och Urban Funered, När finansmarknadsregleringen blev EU-rätt
Vigg Troedsson, Några synpunkter från och om den svenska aktiemarknaden
André…
Många har bett mig (tja, många och många förresten, det rör sig väl mest om mig själv) att berätta lite grann om hur mitt liv tog sin början. Man har vid något tillfälle dessutom sagt att man har velat veta hur min barndom såg ut, och om det eventuellt finns något samband mellan dessa tidigare års upplevelser och den…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Pedagogik Pedagogik: historia Samhälle och samhällsvetenskap Socialhistoria och kulturhistoria
Anna Hierta-Retzius var dotter till tidningskungen Lars Johan Hierta, gift med skallmätaren Gustaf Retzius och i sin ungdom nära vän med Ellen Key. Anna Hierta-Retzius arbete för kvinnors och barns rätt har lyfts fram av enstaka moderna kvinnohistoriker men när kvinnokampen beskrivs på bred front faller hon ofta bort.…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
”Minnet och rädslan är en av de mest bildade litteraturbiografier som skrivits på svenska. Varenda dimension av Ekelöfs liv och författarskap belyses – en litteraturens motsvarighet till 3D-utskriften. Dessutom innehåller den författarbiografins ädlaste dygd, nämligen hjärtats bildning. Högström skildrar…
Kategorier: Arbetsmarknadsekonomi Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Nationalekonomi Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociologi Sociologi och antropologi Sociologi: arbete och arbetskraft
I en tid när frågor om inflation, sysselsättning och arbetsmarknadens funktionssätt står i centrum för offentlig debatt på ett sätt som de inte gjort på länge är det särskilt angeläget att Fackföreningsrörelsen och den fulla sysselsättningen görs tillgänglig för en bredare läsekrets än den inbitna arkivbesökaren. Denna…
En skildring av kvinnovåld som utövas av de som istället borde vara till skydd.
Gunnar Larssons fiende Carl Crüller dyker upp i Innervik men Gunnars sambo, polisen Eva Larsson, är den som får ta sig an uppgiften att få fast den samvetslöse psykiatern.
Gunnar arbetar samtidigt på BUP och hålls länge utanför det…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: poesi och poeter
Poeten Lars Englund blev under 1940- och 50-talen uppmärksammad för sina mästerliga kortdikter, inspirerade av österländsk diktkonst, och för sin impressionistiska naturlyrik. Hans dikter hyllades ofta av kritikerna – poeten Erik Lindegren skrev i en recension 1946 att ”Englund är kanske den som har drivit den…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sexualitet och samhälle Sociala grupper Sociala klasser Sociala och etiska frågor Socialhistoria och kulturhistoria
I augusti 1897 blir två medelålders män i Stockholm – grovarbetaren Frans Albert Pettersson och måleriarbetaren Lars Konrad Johansson – tagna på bar gärning när de håller på att ligga med varandra i skogen. Under polisförhören framgår det att Frans och Lars haft ett förhållande under tio års tid. Periodvis har de även…
”Du måste vänja dig. Du måste anstränga dig för att smälta in”, får Lars höra av sin mamma. Men hur ska det gå till? Han som på sju år knappt kun-nat vänja sig vid sina föräldrar. Och att smälta in, betyder det att man försvinner helt och hållet?
Till hösten är det tänkt att Lars ska börja skolan och det…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Forestry industry Industrier och branscher Lantbruk och primärnäringar
Gunnar Sundblad (1888 1976) är ett legendariskt namn inom skogsindustrin i Sverige. Han var i högsta grad ett aktat namn under många decennier under 1900-talet som vd vid Iggesunds bruk. Han var något av en inkarnation av vad man lade in i 1800-talsbegreppet brukspatron: han månade om inte bara företaget utan också…
Lars Arrhenius (1966 2020) var en sällsynt produktiv och levnadsglad konstnär som i sviterna efter en levertransplantation gick bort i april 2020. Han blev 53 år gammal.
Lars Arrhenius rörde sig bekymmerslöst mellan olika genrer. Han målade i olja, producerade barnprogram för SVT, visade videokonst, gjorde…
Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitterära teman Skönlitterära teman: sociala frågor Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Lars är spänd inför sin första dag i skolan. Mamma Gärda spottar i handflatan för att med sin saliv få hans bångstyriga och rågblonda lugg att ligga stilla mot pannan innan de två tillsammans traskar de tre kilometrarna dit. Men skolan är inte alls som Lars tänkt sig. Att läsa, skriva och räkna är svårt, och inte blir…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Konst Konst: teman och motiv Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare Särskilda konstnärer
Björn Meidal har samlat och kommenterat den mångåriga brevväxlingen mellan August Strindberg och Carl Larsson i en bok som fått titeln Käre Strix! Broder Lars!
Strindberg och Carl Larsson flyttade runt i världen och befann sig ofta långt ifrån varandra men höll kontakt per brev. De kämpade med sina liv och med den…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Musik Musiker, sångare och grupper
Svensk jazzmusik blev på 1950-talet internationellt uppmärksammad man talade om en gyllene epok . Längst fram bland de främsta fanns barytonsaxofonisten och kompositören Lars Gullin (1928 1976), med en särställning bland europeiska jazzmusiker. Hans vackra, nordiskt klingande och högst personliga tonspråk färgades…
Moderniteten som framgång och tragedi : en vänbok till Lars M Andersson om ett föränderligt 1900-tal
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor Socialhistoria och kulturhistoria
Vilka uttryck tog sig modernitetens födelse i Sverige? Hur ser förbindelsen ut mellan folkmord och kultur? Och hur återskapar historikern förlorade historiska erfarenheter?
I Moderniteten som framgång och tragedi undersöker tjugosex forskare ett motsägelsefullt och dynamiskt 1900-tal. Utifrån skilda perspektiv…
Kategorier: Liberalism och centerideologier Politik och statsskick Politiska ideologier Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
Boken skildrar på ett lättsamt men sanningsenligt sätt livet och vardagsarbetet i riksdagen och det som hände runt Gunnar Hedlund, Thorbjörn Fälldin, Karin Söder och Olof Johansson mellan åren 1968 och 1998. Författaren har arbetat nära dem alla, bland annat som politisk sakkunnig i regeringen Fälldin.
Bland annat…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Pava Lars Nilsson Tuorda (1847 1911), vars bedrifter och insatser kom att få stor betydelse för utforskandet av polarområdena, kartläggningen av fjällvärlden samt ökad förståelse för rennäringens villkor och den samiska kulturen.
Pava Lars var en levande legend för sin tid som fjällguide, stigfinnare, jägare och inte…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
I denna antologi möter vi en av stormaktstidens viktiga personer – Fältmarskalken och Riksmarsken, greve Lars Kagg. Han föddes den 1 maj 1595 på Källstorp, Örslösa socken i Västergötland, och avled den 19 november 1661 på godset Fjällskefte i Floda socken i Södermanland.
Kagg gifte sig 1628 med Agneta Ribbing, dotter…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Europas historia Historia Historia och arkeologi Kulturvetenskap och medievetenskap Medievetenskap Medievetenskap: journalistik Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
Då demokratins dörrar öppnades
Lars Johan Hierta var en ovanligt verksam person under ett halvt sekel av 1800-talet. De flesta känner honom som orädd publicist och ägare av Aftonbladet. Tidningen utmanade regelbundet den offentliga makten, men utkom ständigt under delvis nytt namn. Ändå tillhörde Hierta själv i högsta…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: naturvetenskap, teknik och medicin Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Kirurgi Medicin och omvårdnad Neurokirurgi
Lars Leksell Neurokirurgen Innovatören Humanisten
Lars Leksell (1907-1986) var en framgångsrik neurokirurg, forskare, professor, innovatör och humanist. Han ägnade en stor del av sitt innehållsrika och idoga liv åt sin profession men hade även ett rikt och spännande privatliv. Som engagerad och framstående medicinare…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Politik och statsskick Politiska ideologier Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Socialism och vänsterideologier Statsskick och politiska processer
Ingen annan politiker i svensk historia har suttit i regeringen lika länge som Gunnar Sträng trettioett år, varav tjugoett år som finansminister. I dag ses han som en ikonisk ledare inom socialdemokratin. Men vem var Gunnar Sträng? Vad drev honom och hans politiska arbete? I biografin ges en unik inblick i Gunnar…
Gunnar, psykologen, trasslar till det. Med sin käresta,
polisen Eva. Med psykvården vars metoder han ogillar.
Med sin antagonist psykiatern Crüller, han som använder
patienter för egna behov. Och så de instängda
flickorna som Gunnar försöker hjälpa. Han vill så väl,
men det går inte alltid som han tänkt sig.
Ett…
Kategorier: Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Min farmors kusin Kerstin Andersson kallades för ”Lill-Kicka” och kom från gården Ol-Lars i byn Bondarv i Järvsö socken. Jag känner till mycket lite om Lill-Kicka, men har ändå blivit berörd av hennes öde. Dessutom är jag fascinerad av hennes utseende och blick. Hon föddes den 3 mars 1886, som ett ”oäkta” barn som det…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Denna skrift återger dagboksanteckningar som skrevs i Undersvik åren 1886–90 av Lars Olof Fahlén. Vid ett besök våren 2003 hos Karl-Hugo Salling i Nyköping, 79 år, fick jag kännedom om dagboken. Det var hans morfar som skrivit. Han ställde den till mitt och Carinas förfogande. Vi ville gärna dokumentera innehållet –…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Min pappas morfar Per Persson blev 1891 måg och bonde i min fädernegård Ol-Lars i byn Bondarv i Järvsö. Efter femton år som hemmansägare och familjefar medförde olika omständigheter att han kokade lite för mycket brännvin och kanske lite för ofta på gårdens fäbodvall i Harsen. Han fick nämligen problem med spriten. Han…
»De tematiska kapitlen är speciellt intressanta som Claes Mosers text om J.A.G. Acke och hans krets. Patrik Steorn, chef på Göteborgs konstmuseum, skriver intressant om Kropp, kläder och homoerotik … Volymen, fint formgiven och överdådigt illustrerad, vänder sig till en bredare läsekrets än maritimt…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi Sanna berättelser Sanna berättelser: brott
Karin Joensdotter föddes för ca 350 år sedan i gården Ol-Lars i byn Bondarv i Järvsö socken. På samma gård föddes också min far Anders Bergman. I februari 1677 blev Karin anklagad för att ha dödat sitt nyfödda barn. Detta fick jag veta av Gunnar Käller i Vallentuna, som forskat mycket i gamla tingsprotokoll från…
Kategorier: Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Min pappas morfar Per Persson blev 1891 måg och bonde i vår fädernesgård Ol-Lars i byn Bondarv i Järvsö. Efter ca femton år som hemmansägare och familjefar medförde olika omständigheter att han kokade lite för mycket brännvin och kanske lite för ofta på gårdens fäbodvall i Harsen. Han fick nämligen problem med spriten.…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi Sanna berättelser Sanna berättelser: brott
Natten den 15–16 december 1891 utsattes min fädernegård Ol-Lars i byn Bondarv, Järvsö, för en fräck inbrottsstöld. Saker till ett värde av över 1000 kr stals – ett ganska stort belopp om man betänker att 1000 kr då motsvarar betalning för lika lång arbetstid som 1 miljon kr idag mätt med löneindex för en manlig…
– Tre förtalsprocesser: Borg, Schyman och Persbrandt, Mats Bergstrand
– Rättsstaten och folket. Några reflexioner om de rättsstatliga principernas folkliga förankring, Percy Bratt
– 25 år av censur? Om konstitutionell rätts kontextuella betydelse, Thomas Bull
– Några reflektioner om social…
Du som fortfarande drömmer om att bli författare efter att ha läst Lars Thunells elaka refuseringar, vakna upp för fan! Boken är fylld av elaka refuseringsbrev ställda till en och samma författare, Lars Thunell. Här misshandlar bokförlagen upphovsmannen med nedvärderande kommentarer gällande dennes manus, och…
Lasse Dahlquists schlager & Gunnar Bohmans visor
Lasse Dahlquist (1910-1979) var en av sin tids mest populära artister, sångare och kompositörer som från 1930-talets början sjöng in sig i svenskarnas hjärtan med melodier som ”Det är dans på Brännö brygga” och ”Engelska flottan”. Generation…
Kategorier: Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Gunnar Jonson i Vaplan (1843-1912) var en utomordentligt energisk entreprenör med många strängar på sin lyra: färdman, hästhandlare, storbonde, brukspatron och sågverksägare för att nämna några. Under sin levnad blev han känd som Jämtlands störste jordägare med fler hemman och avverkningsrätter än han kunde hålla reda…
Gunnar Jonson i Vaplan (1843-1912) var en utomordentligt energisk entreprenör med många strängar på sin lyra: färdman, hästhandlare, storbonde, brukspatron och sågverksägare för att nämna några. Under sin levnad blev han känd som Jämtlands störste jordägare med fler hemman och avverkningsrätter än han kunde hålla reda…