Sökresultat för Kristina Sjögren Skriftställeri, Eriksson...
Rensa filter?
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Hela äventyret började när jag klev på tåget och skulle åka till min farmor i Ristomta över sommarlovet. Det var ju inte bara det att jag skulle åka själv, utan vad gör man på ett tåg, för att få tiden att gå? Snett framför mig satt en liten gubbe, som såg ut som en tomte och sen var min fantasi i gång. Ni må tro att…
En vacker antologi med 130 av de mest kända svenska dikterna. De som oftast citeras. Mer än 60 poeter. Men här finns också en del mindre känd poesi av moderna poeter.
Det handlar om kärlek, om vänskap, om de stora besluten och om de små, om etik, om drömmar och hård verklighet. Här finns nostalgi, ilska, ensamhet,…
Kategorier: Icke-grafisk konst Konst Konst: teman och motiv Konstformer Särskilda konstnärer Skulptur
Christian Eriksson var en av de mest framstående skulptörerna på sin tid. Han var samtida och tillika vän med Anders Zorn och Carl Larsson.
Hans skulpturer finns på många platser i Sverige, men framför allt i Stockholm och på hans minnesgård Oppstuhage i Arvika.
Christian Eriksson föddes på en gård i Taserud utanför…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Europas historia Historia Historia och arkeologi
Kvinnor på höga maktpositioner är sällsynta i vår svenska historia, eftersom äldre tiders strukturer effektivt hindrade dem tillträde till dessa, även om senare tiders historiker har gjort sitt bästa för att ta fram tidigare okända öden. En möjlighet att i nutid försöka skildra kvinnor i maktens centrum är att…
Kategorier: Konst Konst: teman och motiv Särskilda konstnärer Utställningskataloger och konstsamlingar
Katalogen innehåller en essä av konstkritikern Sara Arvidsson, en längre dikt av poeten Lina Ekdahl och kortare texter av gatukonstnären Daniel Götesson a.k.a. Ekta samt textilkonstnären Annika Ekdahl. Publikationen innehåller också en intervju med Elisabet Eriksson av Rians museichef Love Jönsson.…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Kompositörer och låtskrivare Konst Musik
Under åren kring sekelskiftet 1900 betraktades Emil Sjögren som den viktigaste av tidens svenska tonsättare. Edvard Grieg kallade honom ”Sveriges främste tonpoet” och i liknande ordalag uttryckte sig många av Sjögrens samtida.
Trots att han hade en sådan stark position då har inte särskilt mycket forskning…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Institutioner och lärda sällskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Tvärvetenskap
Vid Svenska Akademiens högtidssammankomst den 20 december 2020 tog Steve Sem-Sandberg sitt inträde i Svenska Akademien. Han efterträdde Kristina Lugn på stol nummer 14. Detta är Steve Sem-Sandbergs inträdestal.
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: kungligheter Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Europas historia Historia Historia och arkeologi
Drottning Kristina, mor till Gustav II Adolf, har oförtjänt fallit i historiens glömska. De som känner henne gör det främst som Den Onda Drottningen som ställde sig i vägen för sonens kärlekslycka.
Med nitton år kom hon 1592 till Sverige från det dansk-tyska Slesvig-Holstein för att gifta sig med hertig Karl. Som…
Kristina är en pjäs av August Strindberg från 1901. Pjäsen hör till Strindbergs historiska dramer och handlar om den svenska drottningen Kristina. Dramat hade urpremiär på Intima teatern 1908, men möttes av en överväldigande negativ kritik och kom att beskrivas som både ohistoriskt och okonstnärligt. Verket har dock…
Kategorier: Handböcker för talare och praktisk retorik Språk och lingvistik Språk: referensverk och allmänt
Hur blir man en god talare? Enligt retoriken krävs, förutom teoretiskt kunnande och en naturlig fallenhet, övning och åter övning. Ända sedan antiken har man i de västerländska skolorna övat sin framställningsförmåga med hjälp av en serie retoriska övningar kallade progymnasmata. I dessa ”för-övningar” fick eleverna…
Den danske Kristian II kröns den 4 november 1520 i Storkyrkan i Stockholm. Efter många år av sammandrabbningar och krig har staden kapitulerat. Efter kröningen blir det kalas på Slottet och många gäster är inbjudna. Festen slutar med avrättningar på Stortorget den 8 – 9 november. Över 80 adelsmän, borgare i…
Kung Knut Eriksson och penningarna – Mynt från medeltiden
Knut Eriksson (kung 1167–1196) var son till Erik den helige. Vid tiden för Knuts död, eller något senare, begravdes en ung man med en mängd penningar i Skänninge i Östergötland. Mellan hans lårben låg 127 silvermynt utgivna för kung Knut, sannolikt…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: kungligheter Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Europas historia Historia Historia och arkeologi
»Författaren ger utifrån de senaste decenniernas forskningsrön en initierad bild av drottning Kristina… Harrison skriver intresseväckande dels om Kristinas agerande som drottning, dels som individ och kan på så sätt ge en förståelig bild av hennes livsval. Han placerar föredömligt in drottningen i ett historiskt…
Sapfo, född på ön Lesbos cirka 630 år före vår tideräkning, är den diktande, sjungande urkärlekspoeten. Just är, inte var. Sapfo är ingen antik person ur den grekiska historien utan högst levande. Hennes kärlekslyrik diktar och sjunger vidare genom alla dikter om kärlek som skrivits och framförts under 2000 år. Som den…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Biografiska samlingar Europas historia Europas historia: renässansen Historia Historia och arkeologi
Möt prinsessan Cecilia Vasa som drev vapensmedjor och järnbruk och gjorde hela Europa osäkert med sina upptåg. Möt super-macho-mannen som fostrade flera franska kungar, var lika skicklig med svärdet som på hästryggen och som hette Anne, döpt efter sin mor. Möt Nostradamus, berömd för sina profetior – pestläkare,…
För inte så länge sedan var Kristina Gyllenstierna ett namn laddat med symbolvärden såsom försvar av fäderneslandet, tapperhet och stolthet. Under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet, när nationella stämningar präglade mycket av kulturlivet och politiken i Sverige, hölls hon upp som exempel för barn och ungdomar,…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: kungligheter Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Europas historia Historia Historia och arkeologi
Drottning Kristina – Ett liv handlar om en av Sveriges tre första kvinnliga regenter. Hon ärvde tidigt tronen efter sin far och kröntes till drottning 1644. Men Kristina gjorde oväntade val: hon gifte sig inte, hon abdikerade från tronen, lämnade Sverige och konverterade till katolik. Drottning Kristina har…
Sven Söderman kallade i en recension Strindbergs skådespel om drottning Kristina (1901) ”ett slyngelaktigt, okunnigt och okonstnärligt verk”. Sedan har pjäsen blivit en av våra mest spelade i den historiska genren. Huvudrollen med dess skiftningar har varit ett virtuosnummer för framstående…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: kungligheter Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Europas historia Historia Historia och arkeologi
Vem var drottning Kristina? När hennes grav öppnades möttes vittnena av en välbevarad mask i silver över hennes ansikte. Dess uttryck tycktes skifta beroende från vilket håll den betraktades – en talande parallell till drottningens gäckande person, en av vår…
I den här boken beskriver jag numerologiskt, de vibrationer som namnet Kristina består av. Att se varje bokstav som en symbol, kan hjälpa dig i din fortsatta utveckling på din livsväg. I boken finns allt från barndom till ålderdom beskrivet, tillsammans med positiva och negativa sidor av varje vibration.
Kategorier: Konst
Kristina var dotter till riddaren och riksrådet Laurens Ulfsson av Aspenäsätten som egentligen borde kallas Lejonörn. Vid mitten av 1430-talet gifte sig Kristina med Magnus Gustavsson av ätten Tre rosor av Horshaga och blev husfru på Horshaga, som låg några kilometer väster om Skara.. Magnus Gustavsson var…
En biografi över Peder Sjögren, resenär, frihetskämpe och egensinnig författare, en av den svenska prosans märkligaste förnyare. Illustrerad med foton m.m.
Kristina Matousch undersöker ämnen som erotik, våld, matsmältning och transformation. Hennes utgångspunkt är mötet mellan kroppen och de vardagsföremål som omger den. Ett möte där intimitet blandas med utanförskap och lust med avsky. Kristina Matousch (f. 1974) bor och arbetar i Malmö. Hon har gått på Kungliga…
Vad drev drottning Kristina att abdikera och lämna Sverige? I Fenixelden undersöker Susanna Åkerman det faktum att hon var alkemist. Kristina hade ett magnifikt alkemiskt bibliotek och ett eget laboratorium på vinden till sitt italienska palats. Här anställde hon en arbetande alkemist att assistera henne i sökandet…
Kristina är en episk krönika om tre unga människor – Thorleif Braatland, Kristina Johansson och Walter Rothkopf – och deras liv och relationer. Boken berättar också om deras fäder Terje Braatland, Julius Johansson och Wilhelm Rothkopf – och om hur de påverkade sina barn. Kristina är en berättelse om…
Från Fjärås socken i norra Halland kommer denna omfångsrika folkmusiksamling utgiven i faksimil och kommenterad av Karin Eriksson. Samlingen upptecknades ursprungligen av Gottfrid Fornander (1871-1946) under slutet av 1920-talet och tillhör Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg. Den innehåller 225 låtar…
” Onsdag 1925, Min ljuva dröm i månljus natt. Jag drömde om en skatt, ”drömde” att jag mitt kärleksföråd ”tömde” ty skatten det var du!”
Så inleds en av breven i Erik Olof Wiklunds roman Breven till Kristina. Detta är Erik Wiklunds debutroman som omskrivits i tidningar och på tv.…
Kategorier: Barn och ungdom: biografier Barn och ungdom: historia Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Faktaböcker barn och ungdom
Kristina fick lära sig allt som behövdes för att kunna styra ett land. Hon blev drottning av Sverige,
men trivdes aldrig i sin roll som drottning. Hon avsade sig kronan och ställde till med skandal när hon övergick till att bli katolik. Kristinas far, Gustav den andre Adolf, hade varit en hängiven protestant.
I boken…
Kristina Thun har gett ut en vackert inbunden bok med sina grafiska blad gjorda mellan 2014-2017. Bilderna är i skiftande tekniker som litografi, torrnål, etsning och fp-gravyr som ibland får inslag av både måleri och teckning.
Kristina Thun bjuder in i en drömsk, lockande, egen och konkret värld. Främmande med ändå…
Kategorier: Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Berättelser om hennes svenska släkt under 1800-talet till nutid.
Förord av Agnetha Jarius.
Kristina och Anders-Petter levde tillsammans med sina nio barn i ett soldattorpet Ingerberskerud i Kila i Värmland. I den här boken berättas om Anders-Petters alltför tidiga död och om Kristinas kamp att hålla samman familjen.…
Denna bok handlar om folkbildningens utmaningar och möjligheter under de närmaste åren. Ett antal personer med tankar om både nuet och framtiden har från skilda utgångspunkter redovisat sina iakttagelser och uppslag.
De har svarat på en fråga som lite förenklat kan formuleras så här:
Vad får du lust att skriva när du…
Kategorier: Barn och ungdom: historia Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Faktaböcker barn och ungdom Skönlitteratur barn och ungdom: historiska berättelser
Boksmart ger ut sagolika historier för dig mellan 3-115 år – skrivna och illustrerade med både humor och värme. På bara tio minuter får du och ditt barn koll på en historisk person och händelse som ni kan minnas livet ut. För vem glömmer en saga?
Sarah Riedel sjunger Kristina Lugns dikter, tillsammans med Jonas Östholm på piano och Viktor Skokic på bas. Tonsättningarna är gjorda av Georg Riedel, Sarah Riedel, Jonas Östholm och Viktor Skokic. Sarah säger ”Att sjunga Kristina Lugn är en upptäcktsfärd. En poetisk labyrint full av lika sorgsen som absurd…
Kristina är en episk krönika om tre unga människor – Thorleif Braatland, Kristina Johansson och Walter Rothkopf – och deras liv och relationer. Boken berättar också om deras fäder – Terje Braatland, Julius Johansson och Wilhelm Rothkopf – och om hur de påverkade sina barn. Kristina är en…
För inte så länge sedan var Kristina Gyllenstierna ett namn laddat med symbolvärden såsom försvar av fäderneslandet, tapperhet och stolthet. Under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet, när nationella stämningar präglade mycket av kulturlivet och politiken i Sverige, hölls hon upp som exempel för barn och ungdomar,…
”Det är ju bara en varubeteckning, det där Kristina Lugn,
hävdar Lugn i en TV-intervju 1996.
I Jag är baserad på verkliga personer undersöker litteraturvetaren Ann-Helén Andersson den rolldiktning som poeten, dramatikern och mediepersonen Kristina Lugn ägnar sig åt i sina verk och i sina framträdanden i media.…
Kategorier: Arkitektur Hus och hem Konst Livsstil, hobby och fritid Särskilda arkitekter och arkitektfirmor
Detta är den andra delen i serien om Wingårdhs villor. Villa Kristina byggs på en jungfrulig tomt i västra Göteborg. Hur bygger man en ny villa på en trång, avstyckad tomt? Hur skapar man sin egen värld, tätt omgiven av högst varierade grannbyggnader? Boken är en kokbok över husbyggande. Med enkla ord och anekdoter…