Sökresultat för Kris Ghosh...
Rensa filter?
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Etnicitet Etniska minoriteter och mångkultur Juridik Rättsordning, rättssystem Rättsvetenskap och allmänna rättsfrågor Reportage och samlingar av journalistiska texter Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper
»Strindlöv ger här en master class i journalistik.« Erik Hörstadius, Fokus
»Ett helt unikt dokument om ett i den svenska kontexten tidigare ouppmärksammat fenomen.« Ann Heberlein, Expressen
»Boken 'Romani kris' … stökar till det. Där får jag många av mina förutfattade meningar bekräftade i…
Svenska kyrkan har ett nytt förhållande till staten sedan nästan ett kvarts sekel. Förhållandet är inte fritt, men annorlunda än när Svenska kyrkan var en ren statskyrka. Under de nästan tjugofem år som gått har alla medlemssiffror pekat nedåt: medlemsutvecklingen, dopstatistiken, förrättningsstatistiken,…
KRIS YAO | ARTECH’s new monograph Section assembles 28 of the firm’s projects in the dynamic Greater China region, dating back to 2012.
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Claas Relotius, stjärna på Tysklands största nyhetsmagasin Der Spiegel, hade i åratal levererat lysande reportage. Texterna faktagranskades och och publicerades, och Claas Relotius överöstes med priser.
Men reportagen var fulla med lögner.
Frilansreportern Juan Moreno får i uppdrag att skriva en artikel tillsammans…
Kategorier: Bostadsproblem och hemlöshet Politik och statsskick Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor Statlig politik Statlig styrning
Under de senaste decennierna har fastighetsägare, byggbolag, banker och riskkapitalister tjänat enorma summor på bostäder, medan andra förlorat sina hem eller sett sina bostadskostnader öka kraftigt. Den sociala bostadspolitiken har övergivits, hemlösheten har ökat och bostadsstandarden har försämrats. Samtidigt har…
Kategorier: Arbetsmarknadsrelationer och arbetarskydd Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Fackförbund Industrier och branscher Politik och statsskick Politiska ideologier Samhälle och samhällsvetenskap Socialism och vänsterideologier
I år fyller LO 125 år. Jubileet väcker frågor. Att LO försvagats och marginaliserats som samhällskraft står klart. Hur har LO hamnat där? Centralt är vad som hände under den nyliberala marknadsfundamentalismens genombrott i slutet av 1900-talet. Skildringen av arbetarrörelsens reträtter under dessa år har mest handlat…
Kategorier: Andra medicinska specialiteter Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Medicinsk sociologi Psykiatri
Diagnostisering av psykisk ohälsa och behandling med psykofarmaka blir allt vanligare. Men frågan är om det sättet att hantera människors problem är det mest hjälpsamma? I boken presenteras medicinsk och samhällsvetenskaplig forskning som visar att den medicinska modellen, som baseras på diagnostisering, medicinering…
Våra bekväma liv kan utan förvarning skakas om av händelser bortom vår kontroll. Det kan vara globala kriser som pandemier och krig, eller lokala katastrofer som skogsbränder, översvämningar och strömavbrott. Alla behöver kunskaper om hur man ska agera under olika krissituationer.
Hur förvarar och renar man vatten?…
Det finns i västvärlden idag två starka filosofiska och ideologiska inriktningar, postmodernismen och socialkonstruktivismen, som menar att kunskap är osäker och föränderlig, att skolan inte bör lägga lika mycket kraft som tidigare på att lära ut ”skolämnen” utan att det brådskande är att skapa ett jämlikt…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Politik och statsskick Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
»Detta populärvetenskapliga arbete fyller ett tomrum. Författaren ger utifrån sin breda kunskap många intressanta exempel på Roosevelts ledaregenskaper Pehrson skriver på ett intresseväckande sätt om det många gånger komplicerade samspelet mellan Roosevelt och Churchill. Han lyfter förtjänstfullt fram Eleanor…
KARIN BOYE kom ut med denna sin tredje roman Kris 1934. Den är ett modernistiskt formexperiment. Hon kände ett inre tvång att skriva romanen och försöka förstå sig på sina egna inre kval.
Malin Forst är ett alter ego i romanen. Boken kom ut tretton år efter de egentliga händelserna. Karin Boye hade tagit studenten och…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Hälsa, relationer och personlig utveckling Personliga berättelser Populärpsykologi och personlig utveckling Självhjälp och praktiska råd
Ingen människa går igenom livet utan att möta kriser.
Att överleva dem och komma ut på andra sidan, är en gåva
För Petter Stordalen blev pandemin en ekonomisk kraschlandning. Men det var inte första gången han tvingades hantera motgångar. Hur klarar Petter det oväntade? Hur håller man modet uppe när livet tar en…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Politik och statsskick Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
Miljontals amerikaner var arbetslösa, det var en kamp att hitta mat för dagen och banksystemet stod inför ett sammanbrott. USA var i sin värsta kris sedan inbördeskriget när Franklin D. Roosevelt efter segervalet 1932 tog över Vita huset som USA:s trettioandra president.
För att motverka den djupa depressionen drog…
Kategorier: Aspekter av religion Filosofi och religion Kristendom Religion och tro Religiösa institutioner och organisationer Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala effekter av katastrofer Sociala och etiska frågor
Corona-pandemin har förändrat förutsättningarna för kyrkligt liv i Sverige. Kyrkorum har stängts och mycket religiös verksamhet har flyttat ut på internet. Vad betyder detta för kristen tro nu och i framtiden? Det är avgörande att en teologisk bearbetning inleds omkring dessa frågor, så att man kan urskilja vilka…
Kategorier: Seriestrippar Tecknade romaner och tecknade serier Tecknade romaner, serier och skämtteckningar
I sina direkta och ibland surrealistiska dialoger beskriver Nina Hemmingsson på ett naket och avskalat sätt vår tids relationer, tankar och vardag. Med sin omisskännliga stil, både vad gäller språket och den grova teckningslinjen, gör hon serier som är svåra att värja sig mot.
Inför tjugoårsjubileet av den första…
Incel är ett begrepp som skrämmer och som ofta förknippas med kvinnohat och våld. Men stämmer verkligen den bilden? Är män som lever i ofrivilligt celibat potentiella våldsverkare och terrorister eller bara ensamma män, bortstötta av samhället? Är de rent av en del av en manlighetskris där kvinnorna håller på att köra…
Kategorier: Genusvetenskap Genusvetenskap: män och pojkar Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sexualitet och samhälle Sociala grupper Sociala och etiska frågor
”En mycket upplysande bok… starkast intryck gör Krakowskis informanters bottenlösa ensamhet.” Nina Solomin, Fokus
Incel är ett begrepp som skrämmer och som ofta förknippas med kvinnohat och våld. Men stämmer verkligen den bilden? Är män som lever i ofrivilligt celibat potentiella våldsverkare och…
Kategorier: Barnpsykologi och utvecklingspsykologi Förskolan Pedagogik Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap Skolor
Förskolan är en viktig arena för att möta och fånga upp de barn som på något sätt upplevt en svår händelse. Genom att agera i tid och känna till tecken på när ett barn har drabbats av en kris eller ett potentiellt trauma (som följd av till exempel en naturkatastrof, svår bilolycka, krig, genom bristande omsorg eller…
Kategorier: Författningsrätt och förvaltningsrätt Juridik Politik och statsskick Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Särskilda rättsområden Sociala och etiska frågor Statsskick och politiska processer Statsskick: demokrati
Under fredliga och lugna förhållanden kan den demokratiska rättsstaten tas för given. Men det finns svagheter som kan hämma statens möjligheter att skydda medborgare och vitala samhällsfunktioner.
Hur ska staten klara sina uppgifter under allvarliga kriser?
Författarna diskuterar hur Sverige kan förbereda sig inför…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
Att lära sig hantera en kris är centralt i människans tillvaro. Krig, revolutioner och pandemier är återkommande företeelser i mänsklighetens historia. I denna antologi undersöker tjugofem världsledande forskare hur olika samhällen reagerar i sådana situationer. De belyser människans unika förmåga till anpassning och…
Begreppet vit melankoli är ett sätt att på djupet förstå den konfliktfyllda, paradoxala och nostalgiska situation som råder i vår tid. Detta melankoliska tillstånd har uppstått som en följd av förlusten av både det vita, homogena Sverige och det färgblinda, solidariska Sverige.
Forskarna Catrin Lundström och Tobias…
Den tyske filosofen Edmund Husserl (1859-1938) etablerade och utvecklade fenomenologin, en filosofisk riktning med ett djupgående och vittförgrenat inflytande över 1900-talets filosofiska tänkande och fortfarande ett område för livlig forskning.
De europeiska vetenskapernas kris och den transcendentala fenomenologin är…
Kategorier: Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala effekter av katastrofer Sociala och etiska frågor
Den pandemi som rasat i världen är på många sätt unik, inte minst i sin globala och totala omfattning. Men den delar också många egenskaper med andra kriser. I Kris! Från Estonia till Corona sätter idéhistorikern Sverker Sörlin in coronakrisen i ett större historiskt sammanhang. Vad är en kris, hur ska vi förstå kriser…
Kategorier: Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala effekter av katastrofer Sociala och etiska frågor
Den svenska krisberedskapen har fortfarande brister trots att vi genom historiska erfarenheter är väl medvetna om vilka katastrofer som kan komma och vilka utmaningar vi står inför. Sverige har en lång tradition av att ha svårt att hantera oväntade kriser; Palmeutredningen, Estonia, Tsunamin, Skogsbranden i Västmanland…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Den medicinska professionen Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Medicinsk etik och yrkesetik Medicinsk forskning Medicinsk utrustning och medicinska tekniker Personliga berättelser
Nu måste det komma något gott ur detta. Så föll orden naturligt när jag fick reda på att rektor för Karolinska Institutet skulle avgå vid midnatt ochatt jag skulle ta över ledningen av ett av världens främsta universitet i universitetets absolut värsta kris, den som kommit att kallas Macchiarini-krisen. Paolo…
Kategorier: Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Medicinsk forskning Medicinsk utrustning och medicinska tekniker Samhälle och samhällsvetenskap
Forskning är det bästa som hänt mänskligheten. Miljoner människoliv har räddats genom upptäckter som penicillin, vaccin och insulin. Även icke-medicinsk forskning har gjort våra liv längre och bättre. Kanske är det forskningens ovärderliga förtjänster som gjort att medier, politiker och skattebetalare så sällan…
Kategorier: Politik och statsskick Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
»Utifrån sin breda erfarenhet ger Åsard utmärkta analyser av Trumps väljarbas, det republikanska partiets omvandling, de många samhällsproblemen, affärerna , samt en trolig förklaring till undfallenheten gentemot Ryssland Denna lättlästa och genomarbetade bok vänder sig till en bred allmänhet. Med lögnen som vapen ger…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Politik och statsskick Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
»Detta populärvetenskapliga arbete fyller ett tomrum. Författaren ger utifrån sin breda kunskap många intressanta exempel på Roosevelts ledaregenskaper Pehrson skriver på ett intresseväckande sätt om det många gånger komplicerade samspelet mellan Roosevelt och Churchill. Han lyfter förtjänstfullt fram Eleanor…
Kategorier: Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala effekter av katastrofer Sociala och etiska frågor
För fyrtio år sedan skedde ett dramatiskt paradigmskifte i svensk politik och det inleddes med en Big Bang: Avregleringen av finans- och valutamarknaderna. Denna omvälvande förändring av maktförhållandena i samhället följdes snabbt av en lång rad reformer inom i stort sett alla samhällssektorer. Mer marknad och…
NÄR DET KRISAR I FÖRSKOLAN är en handledning som på ett konkret och handfast sätt beskriver hur man i förskolan kan förbereda, hantera och följa upp olika krissituationer.
I boken finns varje handlingsplan beskriven på ett uppvikbart uppslag. Varje handlingsplan beskrivs i tre faser: akut, bearbetning och uppföljning.…
I den här boken får du lära dig hur du överlever och klarar en nödsituation, till exempel om du gått vilse, tvingas övernatta utomhus, överraskas av dåligt väder på fjällturen eller om vattnet eller maten tar slut. Men du får också veta hur du nödsignalerar, gör upp eld och utrymmer.
Den som förberett sig mentalt och…
År 1972 utkom en bok med titeln ”Från Platon till Lenin: de politiska idéernas historia” skriven av idéhistorikern Sven-Eric Liedman, sedermera känd professor och författare till uppmärksammade böcker som ”I skuggan av framtiden: modernitetens idéhistoria” (Augustvinnare 1997) och ”Ett…
Inte bara en kokbok – en bok om att äta! Kulturjournalisterna och amatörkockarna Anna Hellsten och Annina Rabes Kris, kalas och kolhydrater innehåller massor av recept, men handlar lika mycket om allt annat som hör ätandet till: minnen, möten, fantasier och fiaskon. Detta är en bok med roliga och allvarliga texter om…
Kategorier: Genusvetenskap Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper Sociala och etiska frågor
Genus, risk och kris riktar fokus mot strukturer, normer och värderingar som kännetecknar det svenska samhällets syn på risk- och krishantering. Bokens olika kapitel ger exempel på och lyfter fram vikten av att kritiskt granska hur maktordningar arbetats in i processer av risk- och krishantering i nutida såväl som…
Människor som blir obotligt sjuka upplever oftast en existentiell kris. Som personal i vården kan det då vara svårt att veta hur man bäst kan ge stöd åt dessa patienter.
När döden utmanar livet ger personal i palliativ vård den kompetens de behöver för…
Kategorier: Bostadsproblem och hemlöshet Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Den här boken handlar om de konsekvenser som följer av hyresreglering: i första hand bostadsbrist, långa köer, många ombildningar avhyresrätter till bostadsrätter och svarthandel med hyreskontrakt.
Med hjälp av statistik över Stockholm bostadskö och relationen till antalet sökande samt antalet nyproducerade bostäder…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Konst Konst: allmänt Liberalism och centerideologier Politik och statsskick Politiska ideologier Samhälle och samhällsvetenskap
Konstnären Dana Schutzs målning ”Open Casket” – baserad på ett fotografi av den 1955 lynchade svarte fjortonåringen Emmett Till – väckte häftig debatt när den ställdes ut på The Whitney Museum i New York 2016. Var målningen (ännu) ett exempel på den förhärskande (vita) kulturens exploatering av den svarta amerikanska…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management Management och företagsledning
En kris behöver inte bli en katastrof – om den hanteras på rätt sätt. De snabba förändringarna i vår omvärld gör att risken för ett företag att drabbas av en kris är större idag, och det innebär en ökad sårbarhet. Det företag som hanterar krisen på ett bra sätt kan få ett större förtroende från kunder och allmänhet och…
I ett medmänskligt samtal är syftet att stödja och visa att det finns en annan person som bryr sig och vill lyssna, och ibland ge förslag eller råd. Boken ges ut i samarbete med föreningen Mind som förebygger psykisk ohälsa genom att erbjuda medmänskligt…
Kris är en modern klassiker om ungdom, sexualitet och tro. När studenten Malin upptäcker att hon har känslor för en studiekamrat ställs hennes världsåskådning på ända.
Karin Boye var en svensk poet, författare och översättare. Hon är en av Sveriges mest älskade författare med läsare i alla åldrar. Hon var som mest…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management Management och företagsledning Management: särskilda områden
I 10 år har Varg Gyllander arbetat på Rikskriminalen och som presschef vid Polisen i Stockholm den kanske mest granskade, utsatta och krishärdade myndigheten i Sverige. Under hela sitt yrkesverksamma liv har han lärt sig vad som fungerar och vad som inte fungerar när det bränner till.
KRIS är en handbok som testar…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management
Carl-Henric Svanberg började på Ericsson våren 2003. Telekomjätten var mitt uppe i ett stålbad som Sverige aldrig tidigare upplevt. Med Kurt Hellström som VD hade Ericsson skurit kostnader med en halv miljard kronor i veckan under 100 veckor. Under denna omstrukturering var nära 70 000 personer tvungna att lämna…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Litteraturvetenskap och litteraturkritik
Karin Boyes Kris orsakade stor debatt. Den självbiografiska romanen ställer avgörande frågor om sexualitet och moral. Men framför allt kastar berättelsen om Malin Forsts djupa kris ljus över människans tidlösa existentiella öde. Peter Jansson skriver i sin essä om en förtvivlad röst som aldrig kom ur ungdomskrisen,…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Dagligen nås vi av nyheter om olika kriser: ekonomiska kriser, långdragna konflikter, länder som hamnat i förhandlingskriser, kändisar som intervjuas om sina senaste kriser mitt i livet, politiska ledare som handlat tvivelaktigt och försatt sitt parti eller sitt land i kris. Det kan upplevas som om vi idag befinner oss…
Kategorier: Familj och hälsa Familj och relationer Hälsa, relationer och personlig utveckling Populärpsykologi och personlig utveckling Separation och skilsmässa Självhjälp och praktiska råd
En fot i golvet är en praktisk och lättillgänglig bok i konsten att ta sig igenom en kris. Den röda tråden är författarens eget trauma, att bli lämnad av sin livspartner. Parallellt följer vi andra kvinnor och män som delar med sig av sina erfarenheter efter skilsmässa, uppsägning, sjukdom och död. Berättelserna ramas…
Stora delar av 1900-talet kännetecknades av att intagna på hospitalen/mentalsjukhusen gjorde allt för att undslippa vård. Vid slutet av 1900-talet och början av 2000-talet föreligger närmast en konkurrenssituation bland psykiskt sjuka om att få plats inom den slutna vården. Även poliklinisk öppenvårdspsykiatri är…