Sökresultat för Jan Olof (Jolo) Olsson...
Rensa filter?
Nu är sannerligen prinskorvsfriheten som bortblåst och smekmånaden förbi. Fingal är irriterad över att han hela tiden manövreras av Solbritt och inte får bestämma själv i en ålder av åttiotvå år. När han beslutar sig för att gräva upp potatislandet har hans käresta åsikter om det också. Efter hundra övertalningstimmar…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Olof hittar en bok till varje barn i Arendal, som de verkligen gillar. Gillar ditt barn att läsa nya ord? Tycker ditt barn om att läsa för sig själv? Den här boken är en perfekt present till en liten bokslukare.
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Ebba Elisabeth – med ”th” – som kallas Humlan, bor under sommaren tillsammans med sina två bröder Mikael och Eric samt lilla syster Victoria i det gula sommarhuset på landet.
Pappa, Carl-Erik driver en mataffär och mamma, Margareta bakar de mest fantastiska bullarna. Genom Ebbas ögon upplever vi somrarnas ljusa dagar…
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år Pysselböcker, målarböcker och leksaksböcker Småbarnsbilderböcker och pekböcker
Följ med till Per Olssons gård och träffa alla djur som bor där! Ditt barn kommer att älska att trycka på knappen och sjunga med i denna klassiska barnvisa.
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Brottslighet och kriminologi Brottsutredning Samhälle och samhällsvetenskap Sanna berättelser Sanna berättelser: brott Socialtjänst, välfärd och kriminologi True crime: serial killers & murderers
”Jämfört med Skandiamannen och Christer Pettersson så vill jag nog påstå att han är den mest troliga.” Leif GW Persson om Christer A, i SVT:s Veckan
”Det glöder om Jon Jordås slagkraftiga bok om Palmemordet”Dagens Nyheter
”Sylvasst och…
När krigsherrarna skrivit historia har fredsvännerna skrivit fiktion. Det gäller inte minst de författare som varit engagerade i den feministiska grenen av den moderna västerländska fredsrörelsen – en rörelse vars organisering och etablering sammanfaller med intensifieringen av den europeiska imperialismen. Hur dessa…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Det är en stor ära att motta Jan Myrdals stora pris Leninpriset , säger Karl Ove Knausgård den 11.11.2023. Jag känner protesterna som ligger i luften. Skam? Sanning? Vad pratar du om? Myrdal ljög väl? Ljög han inte om sin mor och om sin far och om hela sin uppväxt, och om kulturrevolutionen i Kina och om Pol Pot? Så…
Kategorier: Icke-grafisk konst Konst Konst: teman och motiv Konstformer Särskilda konstnärer Skulptur
Jan Fabre’s latest series of works includes brilliant coral sculptures, as if ready to be offered to a temple, and blood drawings.
Nytt år och nya dagar! Låt Jan Stenmark guida dig genom 2025. En väggalmanacka för hela familjen med fyra kolumner.
Mordet på Olof Palme är en imponerande och spännande dokumentär serieroman med fantastiska illustrationer i färg som visar vad som hände dagen då Olof Palme blev mördad.
Olof Palme var Sveriges statsminister 1969–1976 och 1982–1986. Den 28 februari 1986 blev Olof skjuten till döds på öppen gata i Stockholm. Mordet var…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Konst Konst: teman och motiv Modern och samtida poesi Poesi Särskilda konstnärer
"I Jatteland" är en bok om målaren Jan Anders "Jatte" Eriksson. I hans bildvärld öppnar sig norrbottniska himlar och horisonter. I personliga texter av poeten Lennart Sjögren och vännen Anders Marner lär vi känna en konstnär som alltid sökt sin egen väg. I hans drygt 50-åriga livsverk anas rötterna…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Olof Lagercrantz har beskrivit sitt liv som ”tillbragt i läsar- och skrivarlandet”. Avtrycken från en period av det livet samlas i denna bok. I Olof Lagercrantz verk 1951–1975: en kommenterad bibliografi förtecknar och kommenterar Stina Otterberg Engdahl alla de böcker, recensioner, essäer, ledarsidesartiklar,…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Personliga och sociala frågor barn och ungdom Personliga och sociala frågor barn och ungdom: självkänsla och självförtroende Skönlitteratur barn och ungdom: roliga berättelser
Vem är egentligen Månstret Olsson och vad gör han i familjens sommarstuga?
Äntligen är Hjalmars och Sigrids familj framme vid stugan. En fin liten stuga är det, rödmålad och med vita knutar.
Och bakom den ligger sjön, där de kan bada och fiska varje dag. Allt är perfekt… för det är det väl?!
Det händer ju…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: näringsliv och industri Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
OLOF SÖDERBERG (1872 1931) var en framstående medlem av flera centrala svenska affärsnätverk och en nyckelperson i den svenska järn- och stålindustrin genom firman Söderberg & Haak samt Norges mångårige generalkonsul i Stockholm. Han verkade som styrelseledamot i storföretag, handelsorganisationer och…
Kategorier: Biblioteks- och informationsvetenskap, museivetenskap Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap
Under sitt långa äktenskap var skriftställaren Jan Myrdal (1927-2020) och konstnären Gun Kessle (1926-2007) idoga och engagerade samlare. År 2012 skänkte Jan Myrdal till Jan Myrdalsällskapet inte bara sina mer än 50 000 böcker utan därtill klipparkiv och unika samlingar av tidskrifter, konst, fotografier, affischer,…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Ett osannolikt möte mellan två läkare blir till en kärlekssaga. Jan i Sverige och Karola i Tyskland vill båda som unga bli konstnärer. Jan har även författardrömmar. Av olika skäl utbildar sig båda två istället till ortopedkirurger, samtidigt som de älskar att vara ute i naturen. De delar även ett passionerat intresse…
“Far Near” is a visual roadtrip to the far geographical corners of Europe and to its very center. The four corners are Iceland to the north west, the northern Ural mountains to the north east, the Caucasus to the south east and Portugal to the south west. Beyond these regions it is no longer Europe.
Jens Olof Lasthein…
Kategorier: Brottslighet och kriminologi Brottsutredning Samhälle och samhällsvetenskap Socialtjänst, välfärd och kriminologi
”Mycket välskriven, detaljerad och spännande … För den som vill fördjupa sig i mordet på statsminister Olof Palme är denna bok ett mycket bra val.” Ur BTJ-häftet nr 21, 2023. Lektör Annette Sjöberg. Betyg 4 av 5
Palmeutredningen är nedlagd och den avlidne Stig Engström är utpekad som…
Kategorier: Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Kvinnors hälsa Populärmedicin och hälsa
This well-researched book advises all health-conscious women of any age how to benefit by applying Dr. McBarron’s philosophies and natural product recommendations. In Part One, she provides healthy alternatives to HRT and other hormone issues, useful tips for preventing osteoporosis and the heart smart action…
Carl Olof Rosenius (1816–1868) var ett Guds redskap i de stora folkväckelser som svepte fram i Sverige under mitten av 1800-talet. Genom sitt ledarskap bidrog han till att andligt vitalisera kyrkan och att bevara väckelsen sund. Ledarskapet utövande han främst genom sina artiklar och sin förkunnelse. I denna box finns…
I varje tid under kyrkans historia har god men också mindre god förkunnelse producerats. Detsamma gäller sångtexter och musik. Det som inte håller hög kvalitet faller med all rätt i glömska. Men det som har glöd och lödighet förtjänar att överleva och föras vidare, särskilt som kvaliteten ofta går hand i hand med…
En presentation av Per-Olof Sjögrens ”högkyrkliga” pastorala arbetsprogram och konkreta verksamhet i stadsdelen Guldheden i Göteborg 1951-1968. Belyser vad Sjögren uträttade och vilka förebilder och teologiska erfarenheter som fungerade som inspirationskällor. Med förord av Carl Axel Aurelius.
Kategorier: Biblioteks- och informationsvetenskap, museivetenskap Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare Museivetenskap och kulturarvsvård Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap
I denna volym granskar Knutsson Guillous stora serie om tempelriddaren Arn, västgötasonen, som, tvångskommenderad av Kyrkan och för ca 1000 år sedan, hade att bege sig till det Heliga Landet för botgöring och strid. Han är positiv till romansvitens stora berättelse och konstaterar att den lyft intresset för medeltiden,…
”Det är otroligt bra” Svenska Dagbladet
”… Petersen är en säker stilist. Andra rader är ren poesi som: ’Min huvudvärk är inte av denna världen/ jag bara lånar den mitt huvud.” Göteborgs-Posten
”Henrik Petersens märkliga,…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Reportage och samlingar av journalistiska texter
Förordet
Boken bygger på min avhandling och är mer personlig än brukligt, och den inleds med den resa jag tyckte jag måste göra eftersom författaren och ideologen Jan Myrdal av sina belackare emellanåt fått rykte om sig att han hittade på och emellanåt ljög – varför skulle inte detta kunna gälla även byn Liu Lin.…
Självporträttets historia är både lång och snirklig. Dürer, Rembrandt, Van Gogh, Dali, Frida Kahlo, Warhol, Cindy Sherman, Sarah Lucas, Amalia Ullman, Rafia Santana. Om porträttet är ett socialt möte med en annan person, så är självporträttet ett perceptuellt möte med den egna kroppen-och alla de fysiska begränsningar…
Den här festskriften är tillägnad Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet. Författarna bakom boken vill uppmärksamma Darpös stora betydelse för såväl miljörätten som den rättsvetenskapliga forskningen i stort. Vid tiden för överlämnandet av denna festskrift har Jan Darpö, eller Janne som hans vänner…
I varje tid under kyrkans historia har god men också mindre god förkunnelse producerats. Detsamma gäller sångtexter och musik. Det som inte håller hög kvalitet faller med all rätt i glömska. Men det som har glöd och lödighet förtjänar att överleva och föras vidare, särskilt som kvaliteten ofta går hand i hand med…
Ofta har Jan Stenmark ägnat sig åt minnen. I den här boken gör han det i Georges Perecs tradition, fast på sitt eget vis med text och bild. Ibland tar han sig friheten att minnas lite fel.
Jan Stenmark (f. 1949) är en av landets mest välkända humorister och bildkonstnärer. Han definierar sig själv som en komisk…
Kategorier: Juridik
I augusti 2021 går Jan Kleineman i pension från professuren i civilrätt vid Stockholms universitet. För att hedra Jan Kleinemans gärning
– som författare, föreläsare och handledare,
– som grundare av Juridisk Tidskrift (JT),
– som den avgörande kraften bakom Stockholm Centre for Commercial Law (SCCL),
och
– som…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Särskilda skådespelare och artister Scenkonst och film Självbiografi: konst och underhållning
En skådespelares memoarer. Med öppenhet skildras utvecklingen från barndomen via teaterskola till livet på scener som Unga Klara, Skånska Teatern, Berns Salonger och flera av landets stadsteatrar. På ett nära och personligt sätt flätas berättelsen samman med en revolt i vuxen ålder. Den slätkammade och osäkre Putte…
Min vän Olsson
– Det var det dummaste jag hört de senaste tjugo åren, sa Olsson. Han pekade upprepade gånger med fingret på en artikelrubrik i VLT, där det stod ”Fallskärm för uteliggare”. Vad menar dom egentligen, ska folk kasta sig ut från Djäknebergets restaurang och flyga iväg över stan, eller va?
Du som…
Elisabeth Sandlund, ledarskribent på tidningen Dagen, om boken:
”I varje tid under kyrkans historia har god men också mindre god förkunnelse producerats. Detsamma gäller sångtexter och musik. Det som inte håller hög kvalitet faller med all rätt i glömska. Men det som har glöd och lödighet förtjänar att överleva och…
Kategorier: Liberalism och centerideologier Politik och statsskick Politiska ideologier Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
Boken skildrar på ett lättsamt men sanningsenligt sätt livet och vardagsarbetet i riksdagen och det som hände runt Gunnar Hedlund, Thorbjörn Fälldin, Karin Söder och Olof Johansson mellan åren 1968 och 1998. Författaren har arbetat nära dem alla, bland annat som politisk sakkunnig i regeringen Fälldin.
Bland annat…
Magnus Persson, präst och inspiratör inom EFS, beskriver boken såhär:
”Rosenius texter har haft en avgörande betydelse för mig personligen, inte minst i urskiljandet mellan synd och moralism och distinktionen mellan evangeliets goda nyheter och allmänt goda råd. Alltför få i dagens generation känner till Rosenius…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Jolo – vem var det?
För många svenskar var journalisten och författaren Jan Olof Olsson (1920–74) den som skrev tv-serien ”Någonstans i Sverige”. Andra minns Jolo som hyllad skribent i Dagens Nyheter, kåsör, romanförfattare och populärhistoriker.
Lennart Svedin använde under många år som lärare Jolos texter i sin…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Politik och statsskick Politiska ideologier Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Socialism och vänsterideologier Statsskick och politiska processer
I stort sett alla nu levande svenskar känner till vad som hände på Sveavägen den 28 februari 1986. Många har exakta minnen av var de befann sig och vad de gjorde när nyheten att Sveriges statsminister blivit mördad nådde dem. Det var ett extraordinärt levnadsöde som tog slut i förtid, och bilden av Olof Palme är…
När Olof Hammarsten kom som student till Uppsala 1861, var hans mål att bli läkare, men det vetenskapliga arbetet fångade hans intresse och blev en livslång passion. Han kallades 1883 till en professur i medicinsk och fysiologisk kemi, ett fält inom vilket han blev internationellt känd, och hans läroböcker översattes…