Sökresultat för Hjärna utbildning, EO-grafiska...
Rensa filter?
När lärare och elever samspelar är varje ögonblick händelserikt. Undervisning byggs upp av en enorm mängd skeenden som kan ha stor betydelse i stunden, men också på längre sikt.
Den här boken utforskar de komplexa samspel som formar relationer i pedagogiska…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Högre utbildning och vidareutbildning Mänskliga och medborgerliga friheter och rättigheter Pedagogik Politik och statsskick Politiskt kontroll och politisk frihet Samhälle och samhällsvetenskap Skolväsen och utbildningssystem
Utbildning: Fri och Påtvingad av Murray N. Rothbard undersöker de grundläggande frågorna kring statens roll i utbildning och argumenterar för individens rätt att själv bestämma över sin utbildning. Rothbard analyserar hur statligt tvång i skolgång underminerar den individuella utvecklingen och främjar likformighet…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Hälsa, relationer och personlig utveckling Matematik och naturvetenskap Naturvetenskap Personliga berättelser Populärpsykologi och personlig utveckling Populärvetenskap Självhjälp och praktiska råd
Detta är en neuropsykologs berättelser.
Boken är en härlig hybrid där författarens egna
tankar, upplevelser och erfarenhet berikas av
neurovetenskaplig fakta – i lagom dos.
Hybriden fulländas av en episk berättelse om
en ung man som heter SOLEN. Han bestämmer
sig för att ge sig ut i världen – utforska…
Kategorier: Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Studievägledning och yrkesorientering Work experience, placements & internships
Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, är en obligatorisk, praktiskt inriktad kurs som förläggs i en klinisk verksamhet. Syftet med utbildningen är att studenten ska få tillämpa sin teoretiska kunskap och träna sina färdigheter i konkreta yrkessituationer. Att möta målgruppen och använda sina teoretiska kunskaper för…
Att rekonstruera skolor med stöd i forskning – om vägar till likvärdig utbildning behandlar en utmaning som berör alla skolor i samtliga skolformer, nämligen rätten till likvärdig utbildning i skolor som verkar under olika villkor med varierande kapacitet. Denna utmaning kan i…
Kategorier: Medicin och omvårdnad
Dr Natasha Campbell-McBride grundade The Cambridge Nutrition Clinic 1998. Som förälder till ett barn som helt återhämtat sig från en grav inlärningssvårighet, var hon mycket medveten om de svårigheter som andra föräldrar som hon ställs inför, och hon har ägnat mycket av sin tid åt att hjälpa dessa familjer.
Hon insåg…
Det finns ett stort behov av att utveckla förskolan så att varje barn som deltar i den erbjuds en rolig, trygg och lärorik utbildning och undervisning.
En likvärdig och hållbar förskola beskriver dilemman som uppstår när det saknas förutsättningar för att genomföra uppdraget att erbjuda utbildning och undervisning av…
Det här är en bok som lyfter fram ur mörkret de brev jag har skrivit, till min mor och svärmor, till min vänkrets och vänner till familjen. Breven kom till i början av 1980-talet då mor och jag blev okontanta med varandra. Mor och jag, hade nog samma humör, hon i en snällare form.
Mor uppskattade breven, då hon fann…
Kategorier: Hälsa, relationer och personlig utveckling Mindfulness Populärpsykologi och personlig utveckling Självhjälp och praktiska råd
Vill du styras av bruset omkring dig eller vill du själv ta kontrollen över ditt liv?
Vi lever i ett distraktionssamhälle där fokus är en bristvara och stress en överskottsvara. Hur kan vi gå från att känna tidsbrist till att investera tid i rätt saker? Hur kan vi gå från att styras av bruset runtomkring via det…
Sedan mitten av 1990-talet har antalet studenter i högre utbildning i Sverige ökat kraftigt. När fler läser vid högskolor och universitet blir det även fler som har svagare förutsättningar att klara akademiska studier, till exempel de studenter som kommer från studieovana hem eller saknar studievana. Det finns också…
Kategorier: Barnpsykologi och utvecklingspsykologi Förskolan Pedagogik Pedagogisk psykologi Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap Skolor
Hjärnans utveckling i förskolan – fakta och praktiska tips för pedagoger.
Under förskoletiden formas hjärnan av allt barnet gör och är med om. Som pedagog påverkar du denna utveckling. Genom större förståelse för hur hjärnan fungerar kan du bidra…
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Språk och lingvistik Språkvetenskap / lingvistik
Lärarna underpresterar, seminarierummen tystnar, studenterna lär sig mindre
Andelen engelskspråkig undervisning och kurslitteratur ökar hela tiden på svenska universitet och högskolor. Men det finns mycket lite stöd för att det skulle gynna kvaliteten på utbildningen. Däremot finns det gott om forskning som…
30 minuter är allt du behöver för att hålla hjärnan i form.
Förbättra din mentala smidighet, ditt ordförråd, din resonemangsförmåga, din kreativitet, ditt minne och mycket mer med 145 utmanande och roliga tankenötter.
Kategorier: Hälsa, relationer och personlig utveckling Minnesteknik och tanketräning Populärpsykologi och personlig utveckling Självhjälp och praktiska råd Självkänsla, självförtroende och motivation
Bli hjärnsmart – sju steg till en starkare hjärna!
Vill du bli mer mentalt hållbar och få mer energi? Skapa förändring, nå dina mål för att bli den bästa versionen av dig själv?
I den här boken får du nya kunskaper om hur hjärnan fungerar och hur du på bästa sätt kan ta hand om den för att bli mentalt hållbar över…
Mårten Silver är en misslyckad medelålders akademiker som vill göra gott, men han vet inte hur. Samma vecka som Leonard Cohen dör och Donald Trump väljs till president snubblar Mårten över ett attraktivt erbjudande att donera sin hjärna till framtida forskning. Genom slumpens skördar lär han känna Lisa Johansson, en…
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Utbildningsstrategier och utbildningspolitik
Vem är det som bestämmer utbudet av högre utbildning i Sverige? Hur går processen till? Hur stort inflytande har politiken, studenterna själva, lärosätena och arbetsmarknaden? Och går styrningen att förbättra?
När Mats Bergman i denna rapport undersöker hur utbildningsutbudet huvudsakligen bestäms och borde…
En bok om fritidshemmets viktiga uppgift att skapa likvärdiga möjligheter för alla elever.
Undervisningen i fritidshem består av tre tydliga områden – eftermiddagstiden, rasten och stöd under den timplanebundna tiden. Alla tre områden är redskap för att ge eleverna…
Kategorier: Att hantera personliga problem Att hantera sjukdom Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Personliga berättelser
I den här boken får vi läsa delar och fragment ur en självbiografisk skildring från delar av författarens liv. Allt från dåtid till nutid som många tankar och känslor hoppar mellan.
Här får vi läsa hur kärleken till barnen och till livet trotsar många hinder, detta får henne att söka nya vägar och hur hon även hittar…
Förbättra din hjärnas kraft och lås upp din fulla potential med den här boken som fokuserar på din koncentration. Här finns ett stort utbud av övningar, från logiska pussel till observationsuppgifter och från nummerutmaningar till kreativitetsövningar.
Boken är uppdelad i åtta separata kapitel, och varje kapitel inleds…
Förbättra din hjärnas kraft och lås upp din fulla potential med den här boken som fokuserar på ditt minne. Här finns övningar för en rad olika typer av minnesfärdigheter, från att memorera listor och bilder till siffror och huvudräkning. Boken är uppdelad i åtta separata kapitel, och varje kapitel inleds med några tips…
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Utbildningsstrategier och utbildningspolitik Utbildningsstrategier och utbildningspolitik: inkluderande pedagogik
Hur tillvaratar vi mångfalden i studentgruppen och hur kan vi stödja enskilda studenter att nå sin fulla potential? I den här boken beskriver författarna inkluderande arbetssätt som ett sätt att möta utmaningar och behov kopplat till breddat deltagande och breddad rekrytering inom den högre utbildningen. Exempel på…
Richard Brautigan (1935 – 1984) var en amerikansk romanförfattare och poet. Han skrev under hela sitt liv och publicerade tio romaner, två novellsamlingar och fyra poesiböcker. Hans mest kända verk är Öringfiske i Amerika som kom ut 1967. Litterärt kom han att tillhöra 1960-talets undergroundrörelse och hans skrivande…
Kategorier: Diskriminering och jämlikhet Högre utbildning och vidareutbildning Pedagogik Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
I Jämställdhetsintegrering i högre utbildning diskuteras och problematiseras jämställdhetsfrågor utifrån olika perspektiv, ämneskulturer och utbildningssammanhang. Boken riktar sig till lärare, pedagogiska utvecklare och pedagogiska ledare i Sverige. Vid svenska lärosäten finns starka åsikter om…
Kategorier: Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Hälsosam mat Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Populärmedicin och hälsa
Den bästa kombuchan och kimchin gör du själv!
Mat med nyttiga bakterier har positiv inverkan på kroppen och hjärnan! Kombucha, kimchi, surkål, kefir och kvass får de goda bakterierna i tarmen att frodas. Det förbättrar i sin tur immunförsvaret, prestationsförmågan, vårt inre lugn och ger även mer glädje i livet.
Vill…
Till dig som är lycklig
och till dig som inte är det
Till dig som fått ditt hjärta krossat
och till dig som nyss blivit hel
Till dig som är ensam
och till dig som har många omkring
Till dig som inte orkar
då orkar jag för två
När du inte ser någon utväg
hittar jag en ändå
Till dig som tänker för mycket
och…
24-timmarskoden : hur tajming av mat, sömn och träning ger effekter på hjärna, immunförsvar och vikt
En kod för att hålla dig friskare, gladare och smalare, finns det? Ja, och den är enkel att knäcka! Det handlar om att följa dina inneboende dygnsrytmer. Helt enkelt att äta, träna och sova vid rätt tid på dygnet. Vad sägs om att NÄR du äter är viktigare än vad? Satchin Panda är världsledande inom denna banbrytande…
Vassare hjärngymnastik än såhär är svår att hitta!
Träna din hjärna med 10 kompletta IQ-tester, sammanlagt 200 frågor, som är speciellt framtagna av Mensa. Mensa är en förening för personer med mycket hög IQ och de har över 50 års erfarenhet av olika slags IQ-test.
Alla utmaningar i boken är uppbyggda på samma sätt som…
Kategorier: Mänskliga och medborgerliga friheter och rättigheter Pedagogik Politik och statsskick Politiskt kontroll och politisk frihet Samhälle och samhällsvetenskap Utbildningsstrategier och utbildningspolitik
Att arbeta med mänskliga rättigheter är ett svårt men spännande uppdrag för förskollärare och lärare. I arbetet behöver kunskaper om rättigheter förenas med respekt för barn och unga som fullvärdiga människor och innehavare av rättigheter.…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Personliga berättelser
Författaren låter oss i denna andra del av krönikan till att börja med följa med till 1930-talets kindergarten för att sedan följa honom genom barnaårens och tonårens med – och motgångar i skolans olika stadier. Akademiska studiers liksom militärutbildningens och militärtjänstgöringens vedermödor och glädjeämnen…
Kategorier: Andra medicinska specialiteter Medicin och omvårdnad Neurologi och klinisk neurofysiologi
Hjärnan analyserar och registrerar stimuli efter logiskt uppbyggda mönster. Vid intellektuell memorering avbildar vi med ord den verklighet vi lever i. Den intellektuella utbildningen är intensiv och människan är, jämfört med andra arter, den mest avancerade vad gäller intelektuell kapacitet. När en människa stimuleras…
Kategorier: Funktionslära Matematik Matematik och naturvetenskap Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Undervisning i specifika ämnen
The aim of this thesis is to investigate in what ways students’ opportunities to discern graphical aspects of the concept of derivative can be related to the design of instruction. The thesis is based on two empirical studies that together included 144 Swedish upper-secondary students who were enrolled in the course in…
Kategorier: Att hantera personliga problem Att hantera sjukdom Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Personliga berättelser
Fram till april 2019 var förre finansministern Kjell-Olof Feldt en ganska frisk 87-åring som trodde att han skulle kunna fortsätta att åldras i en tämligen normal takt. Som 70-åring hade han överlevt en prostatacancer och kunnat återgå till att sköta uppdrag i styrelser och delta i den politiska debatten. Och han kunde…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Personliga berättelser
Högkänslighet – Handikapp eller superkraft?
Att vid 57-års ålder komma till insikten att man är högkänslig kan vara omvälvande. Alla dessa år jag gått och tyckt jag varit udda och inte riktigt passat in. Men nu när jag förstår, har det inneburit den finaste insikten jag fått i mitt liv. Somliga kan bli bittra vid…
Kategorier: Digital livsstil Guider och tjänster på nätet Högre utbildning och vidareutbildning Informationsteknik Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Sociala medier
Sedan Facebook lanserades i Sverige 2006 har plattformen vuxit dramatiskt och utgör numer det dominerande sociala mediet även för svenska studenter. I tidigare forskning har fokus i hög grad riktats mot möjliga pedagogiska vinster med Facebook, eller Facebook som en alternativ lärandearena i högre utbildning. Denna…
Närmar vi oss utbildningsområdet på fel sätt? Denna boks smått chockerande slutsats är att ”vi” helt enkelt inte kan reformera ”våra” skolor ”tillsammans”. Vi vet faktiskt inte ens vad skolor och utbildning egentligen är. Utbildning kan bara förbättras på samma vis som vi förbättrar och uppfinner saker på andra…
Kategorier: Att hantera personliga problem Att hantera stress Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Personliga berättelser
Charlotte Kaupang berättar om sin resa efter att hon själv nått väggen 2009 och diagnostiserats med utmattningsdepression. Charlotte normaliserar flera tillstånd som många tror hör hemma inom vården. Alla kan må dåligt ibland. Att ha ångest, oro, nedstämdhet hör till livet och är inte psykisk ohälsa. Det är när vi inte…
Kategorier: Biografiska romaner Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Anders Paulrud (1951–2008) var en destruktiv livsnjutare. Genom hans sju böcker – varav två här återges i sin helhet – strömmar förgängelsen. De handlar om det övergående och underminerade livet, dock med en lätthet i anslaget, en humor och självironi, som bär honom över bråddjupen. Hans fasta grund förblev Karlskrona…
Vem har rätt till utbildning? Vad ska elever lära sig i olika årskurser? Vilket ansvar har skolan? Vad förväntas av eleverna? I den här boken får läsaren lära sig mer om hur utbildningen fungerar i Sverige, från förskoleklass till och med vuxenutbildning.
Lätt om Sverige är en faktaserie om det svenska samhället. Den…
Kategorier: Förskolan Högre utbildning och vidareutbildning Lärarutbildning Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Skolor
Den här boken hjälper dig och dina kollegor att få till ett reflektions- och utvecklingsarbete som gynnar barns utveckling och lärande och skapar en utbildning i förskolan av hög kvalitet.
Utvecklingsarbete är ett självklart men komplicerat begrepp i förskolans utbildning.…
Ta tema är en läromedelsserie för sfi med praktiska häften där de olika delarna kan pusslas ihop utifrån vilka teman man vill arbeta med. Alla häften är allt-i-ett-böcker med innehåll för cirka 5 veckors sfi-studier. Med hjälp av QR-koder kommer eleverna…
Den högre utbildningens uppdrag är idag mer omfattande än någonsin. Enligt högskolelagen ska högre utbildning bland annat vila på en vetenskaplig grund, hålla en hög kvalitet, verka demokratifrämjande och bidra till en hållbar samhällsutveckling, ett jämställt samhälle och ett sådant livslångt lärande som dagens…
Kategorier: Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Skolor Utbildningsstrategier och utbildningspolitik
Det ligger något av ett magiskt skimmer över skolstarten. Många barn har längtat efter dagen då de får packa sin ryggsäck och träda in genom porten till det mytomspunna skolhuset där nya klasskamrater, lärare och utmaningar väntar.
Denna bok handlar om hur…
Lös utmanande krypton och chiffer!
Att knäcka koder är en konst med gamla anor. I århundraden har slipade hjärnor hållits skarpa med hjälp av chiffer, koder och kluriga kryptogram, långt före nymodigheter som korsord och sudoku. I Knäck koden! finns mängder av sådana kryptiska meddelanden, mystiska lappar och…
Under de senaste decennierna har utbildning allt oftare kommit att betraktas i ett rättighetsperspektiv. Denna bok består av bidrag till ett forskningsprojekt som har undersökt rättighetstänkandet på utbildningsområdet. De behandlar frågeställningar som: Hur har de internationella konventionstexterna om föräldrarätten…
Kategorier: Etnicitet Etniska minoriteter och mångkultur Pedagogik Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper Utbildningsstrategier och utbildningspolitik Utbildningsstrategier och utbildningspolitik: inkluderande pedagogik
Den färgblinda skolan – ras och vithet i svensk utbildning behandlar vad begreppen ras och vithet har att säga om dagens svenska skola. Utgångspunkten för boken är att Sverige numera härbärgerar västvärldens mest heterogena elevsammansättning efter USA, inte…
I vår hjärna fastnar negativa erfarenheter lättare än positiva. Det är ett arv från människans ursprung när det gav bäst förutsättningar för överlevnad. I vårt moderna samhälle ser utmaningarna annorlunda ut och hjärnan skapar helt i onödan oro, stress och andra negativa reaktioner.
Den goda nyheten är att forskningen…