Sökresultat för Hallands Akademi...
Rensa filter?
Vad är teologi? Ett akademiskt ämne, den kristna kyrkans självreflektion eller en kristisk instans för religionens roll i samhället? Även i ett mångreligiöst land som Sverige har den akademiska teologin flera funktioner. Men i vår tid verkar både kyrka och samhälle tro att det går att klara sig utan teologi och…
Kategorier: Historia och arkeologi
Ny bok om Hallands historia!
När kom de första människorna till Halland?
Har Halland verkligen varit ett eget rike?
Hur gick det till när det danska Halland blev svenskt?
Och hur kunde det en gång så fattiga Halland bli ett av Sveriges snabbast växande län?
Detta och mycket mer om vår historia från jägarstenåldern till…
Kategorier: Arkitektur Arkitektur: bostadshus Arkitektur: slott och fästningar Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Konst
I boken Varbergs fästning – och dess roll i Hallands historia möter du hertiginnan Ingeborg Håkansdotter, upprorsledaren Marcus Meyer, dödsdömda Anna Björnsdotter, glasmästaren Jacob Stolpe, slakteribiträder Kristin Olsdatter, fästningsfången Wilhelm Leonard Ahlberg och många andra.
Kategorier: Institutioner och lärda sällskap Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Tvärvetenskap
Året är 1744. Anders Celsius har i nära 20 år drivit verksamheten inom Sveriges första lärda sällskap när han plötsligt går bort. Kungl. Vetenskaps-Societeten i Uppsala står utan sekreterare och inom den lilla grupperingen finns inte många kandidater att ta över efter Celsius. Den som till slut tar på sig uppgiften är…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Children’s / Teenage fiction: Magical realism Skönlitteratur barn och ungdom: fantasy och magisk realism Skönlitteratur barn och ungdom: klassiker
I slutet av Chokladgatan ligger Herr Klex akademi, en magisk skola där eleverna varken lär sig multiplikationstabeller eller grammatik. Istället lär herr Klex och staren Matteus sina elever klexografi och bokstavsspinneri, går på skattjakt bland sagorna i den stora skolparken och gör studiebesök i en hålfabrik. Tiden…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Konst: allmänt Personliga berättelser
En konstbok med färgbilder och några korta berättelser om konsten och livet
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Forskning och informationshantering Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap
Denna essäsamling syftar till att belysa och diskutera hur kunskap förstås och genereras i gränslandet mellan akademi och praktik. I detta gränsland utspelar sig en kamp om kunskap en kamp som ofta färgas av förenklade, extrema bilder av forskaren som antingen isolerad i ett elfenbenstorn eller frivolt minglande på…
Tro och religion är ingen privatsak. De är en betydande del av samhället. Så för att förstå samhället behöver vi ta religiösa fenomen och teologiskt tankegods på allvar. Inte minst i tider då religionens synlighet i det offentliga ger upphov till en rad frågor om hur vi bäst kan leva tillsammans. Samhällsteologi…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Forskning och informationshantering Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap
Mänsklighetens samlade kunskap kan beskrivas som ett stort pussel. Bitar av nytt vetande bygger på och hakar i den tidigare samlade förståelsen om världen vi existerar i. Kunskap från olika vetenskapsområden bygger upp motiven som tillsammans bildar pusslets helhet. Små pusselbitar, till synes isolerade kan leda till…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Genusvetenskap Genusvetenskap: kvinnor och flickor Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Självbiografi: allmänt Sociala grupper
Vi är alla bärare av vår tids möjligheter inom den verklighet, där vi befinner oss. Utifrån mina minnen vill jag ge ett perspektiv på utvecklingen inom Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet under 1900-talets andra hälft. I början av 1960-talet började Kersti Ullenhag arbeta på den…
Kategorier: Historia och arkeologi
Gränsbygd och svenskkrig
ISBN 978-91-85767-03-8
BESKRIVNING
1500- och 1600-talen var en period av maktkamp om herraväldet i Norden, men också en period av statsbildning, centralisering och stora samhällsförändringar. Dessa händelser hade också stor effekt på gränsbygdens innevånare. Gränsbygdernas politiska betydelse…
Mma Ramotswe drömmer märkliga drömmar om en lång, främmande man och snart börjar också märkliga saker hända omkring henne och hennes detektivbyrå. En kvinna försvinner spårlöst och mannen från Mma Ramotswes drömmar uppenbarar sig och erbjuder sig att hjälpa dem med fallet
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi Företagsekonomi och management
I ett ekosystem ingår en mängd organismer, som tillsammans skapar en vital livsmiljö. Sveriges entreprenöriella ekosystem består av individer och organisationer på olika nivåer. Företagen, akademin och politiken spelar huvudroller i detta ekosystem. Deras samspel måste fungera för att säkerställa en frodig och…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
På senare tid har vetenskapliga akademier för unga forskare etablerats runt om i världen. Så också i Sverige, där Sveriges unga akademi inrättades 2011. Dess syfte är att fungera som ett tvärvetenskapligt forum och en forskningspolitisk plattform för unga forskare i landet.
Denna bok samlar korta självbiografier,…
På senare tid har vetenskapliga akademier för unga forskare etablerats runt om i världen. Så också i Sverige, där Sveriges unga akademi inrättades 2011. Dess syfte är att fungera som ett tvärvetenskapligt forum och en forskningspolitisk plattform för unga forskare i landet. Denna bok samlar korta självbiografier,…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
År 1977 bildades ett antal högskolor i en reform byggd på idén om utbildning som investering i det framtida samhället. Högskolorna skulle försörja arbetslivet med kompetens, medan forskning var förbehållet universiteten. Uppdelningen var kontroversiell och stred mot traditionen att akademiska lärare både ska forska…
Ett nytt fall för Mma Ramotswe
Mma Ramotswe drömmer märkliga drömmar och snart börjar märkliga saker hända omkring henne och hennes detektivbyrå.
Mma Ramotswe sover normalt väldigt bra men plötsligt börjar hon drömma om en lång, främmande man. Hon anar oråd, men är inte riktigt redo att ta tag i drömmens betydelse.…
Traditionellt har högre utbildning och forskning ansetts vara kvalitativt annorlunda än renodlade kommersiella varor och tjänster. Precis som vi har svårt att föreställa oss en
marknad för medborgerliga rättigheter eller nobelpris, så skulle många av oss inte tänka på högre utbildning och forskning som en marknad där…
Kategorier: Arkitektur Arkitektur: sakrala byggnader Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Konst Socialhistoria och kulturhistoria
en tredje boken om Hallands kyrkliga inventarier är nu klar. Det har varit mycket intressant att få skriva om den tid som kom efter medeltiden. Den ligger något närmare oss och berör såväl vetenskapliga som geografiska förändringar, men framför allt om en enskild människans kamp med Gud. Jag tänker på Martin…
Mårtagården – en av Onsalas bäst bevarade kaptensgårdar – står i centrum för en 350-årig krönika, befolkad av sjöfarare, bönder, och emigranter. Sjöfartens vågspel mellan välmåga och armod, magra år och massutvandring, emigranternas hemlängtan, kolonibarnens lekar och stadsbornas sommarnöje,…
Kategorier: Arkitektur Arkitektur: sakrala byggnader Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Konst Socialhistoria och kulturhistoria
Hallands kyrkor hyser en unik konstskatt med rötter i landskapets danskkatolska medeltid. I denna bok sätter konstvetaren Inga Lindén Nilsson och fotograf Jonas Gerdle ljuset på mästerligt huggna dopfuntar, oskattbara kalkar och rökelsekar, händelsemättade väggmålningar och övriga medeltida ting i Hallands…
Med sin speciella historia och särpräglade växt- och djurliv är Hallands Väderö i Skåne en av de stora sevärdheterna i nordisk natur. Äntligen har så denna unika ö, som i över 800 år ägts av den lilla församlingen i Torekov, fått en värdig beskrivning som står på historisk och ekologisk grund.
Här skildar författaren…
Stewe Claesons nya roman är en historia full av vändningar och överraskningar. Att alla familjer bär på hemligheter vet vi, men vad gör en familj när hemligheten visar sig vara mycket obehaglig?
Storpatriarken Johannes Halland är död. Och nu samlas för första gången på länge hans sex söner. Bland all bråte han lämnat…