Sökresultat för Högskolan i Borås, Livréna...
Rensa filter?
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Tänk att få gå till djurparken en helt vanlig tisdag! Idag ska Lorenc få se världens största landlevande djur den afrikanska stäppelefanten. Men han får också höra en spännande berättelse om en tjuvjägare som gömmer sig i buskarna på den afrikanska savannen. Varför finns det människor som jagar elefanter? Häng med…
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Utbildningsstrategier och utbildningspolitik
När den omfattande högskolereformen genomfördes 1977 var det med en förhoppning om att minska snedrekryteringen till högre utbildning och att främja den ekonomiska utvecklingen utanför storstäderna. Bakgrunden till reformen var att man ville samla all eftergymnasial utbildning inom ramen för högskolan och dessutom…
I en park med utsikt över Borås träffas fyra vänner inför Alphavilles spelning. Det är bibliotekarien Moa som har bjudit in till en mysig vinstund i gräset, men egentligen är det inget annat än ett bakhåll.
De kastas in stormen av sin ouppklarade historia. Nu väntar en kort, och samtidigt evighetslång, kväll då gamla…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: näringsliv och industri Biografi: sport Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Bollsport Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management Företagshistoria Fotboll Fotbollssport Sport, idrott och friluftsliv
Som fotbollsspelare var Wigar Bartholdsons signum att vara först på bollen. Den egenskapen skulle också komma att karaktärisera hans företagargärning. 1961 vann han SM-guld med Elfsborg och tre år senare grundade han det som nu är Sveriges äldsta it-företag – Pulsen. Genom hårt arbete, långsiktighet och entreprenörskap…
Läser du din första termin på högskolan? Den här boken är till för dig. Boken beskriver vad du förväntas lära dig på högskolan, men erbjuder också konkreta verktyg och tips på hur du lyckas med dina studier och vad du ska tänka på när du söker jobb.
Exempel på frågor som boken tar upp är:
• Hur skapar jag goda…
Kategorier: Dietik och näringslära Folkhälsa och personlig hälsa Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Samhällsmedicin och preventiv medicin
Näringslära för högskolan har i sjunde upplagan uppdaterats med ny evidensbaserad kunskap och kompletterats med flera nyskrivna delar. De sju avsnitten återspeglar ämnesområdets tvärvetenskapliga natur.
Kostrelaterade sjukdomar beskriver vanliga sjukdomars samband med kost och hur de kan förebyggas. Från mat till…
Kategorier: Ämnesområden inom filosofi Etik och moralfilosofi Filosofi Filosofi och religion Kulturvetenskap och medievetenskap Religion och tro Religion: allmänt Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
Denna antologi har kandidatprogrammet Människa-kulturreligionsprogrammet (MKR) vid den religionsvetenskapliga ämnesavdelningen vid Högskolan i Gävle som gemensam nämnare och övergripande tema. Programmet har en unik sammansättning kurser som bara finns i Gävle och har i en undersökning pekats ut som det mest populära…
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Juridik Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Särskilda rättsområden Socialrätt Utbildningslagar
Rättsliga regler i högskolan är en liten handbok för ledamöter i högskoleorgan. Tyngdpunkten ligger på beslutsprocessen: vilka regler som gäller för ett sammanträde, hur en omröstning går till samt vad kallelser och protokoll bör innehålla.
Boken…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management Högre utbildning och vidareutbildning Management och företagsledning Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Utbildning: administration och organisation
Högskolor och universitet har under senare decennier expanderat kraftigt – och med det tilltagande lednings- och styrformer. Dessa former präglas alltmer av en myndighetslogik som riskerar att kollidera med och att tränga undan en god kärnverksamhet , det vill säga bra utbildning och forskning. Allt oftare görs…
Försommar och frihet. Livet öppnar sig efter skolsalars trygga tvång. Vår absurda fest på bryggan är början till allt som sen händer. Nyfiken öppenhet och nya möten utmanar fördomar. Fria tankar bryts mot förstelnade åsikter. Känslor och viljor. Vi förnekar inte längre det uppenbara. Romantik kryddas av erotik. Eller…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Reportage och samlingar av journalistiska texter
I en av de krönikor av Åke Englund som vi på Borås Tidning hade glädjen att publicera under några år finns en formulering som vid en ny genomläsning genast fastnade hos mig: «Bortom rädslan ligger livet».
Förutom att den är så vacker att den skulle platsa på vilket kylskåp som helst så sammanfattar den också vad Åkes…
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Juridik Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Särskilda rättsområden Socialrätt Utbildningslagar Utbildningsstrategier och utbildningspolitik
Översyn av universitetens och högskolornas styrning och resurstilldelning. Syftet har varit att utveckla styrningen så att den effektivt och ändamålsenligt stöder målet att Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kunskapsnation, där högkvalitativ forskning, högre…
Magnus Götherström om övergången till bilfärja i gotlandstrafiken. Kenneth Landgren om en tänkt resa mellan Nynäshamn och Visby året 1914.Nils Nordenbrink dels om när gotlandstrafiken även gick till Västervik och dels debatterar han frågan om gotlandstrafik till södra Sverige.Torsten Svensson skriver om den delade…
Detta är det allra första numret av GUSEM. För oss som står bakom utgivningen är det ett historiskt ögonblick att få presentera denna första utgåva av boken.
Högskolan på Gotlands Historiska förening, är en alumnförening, som även är öppen för andra än alumner, vilka forskar i historia på Gotland. Föreningen bildades…
Kategorier: Historia och arkeologi
I tre vackra band i färg presenteras här Borås stads historia, en stad vars exceptionella utveckling ger intressant belysning åt ekonomisk och samhällelig utveckling även i övriga Sverige.
Borås stads historia II
Industrins och industrisamhällets framväxt 1860-1920
Claes Caldenby
Lars Johansson
Kent Olsson
Det…
I tre vackra band i färg presenteras här Borås stads historia, en stad vars exceptionella utveckling ger intressant belysning åt ekonomisk och samhällelig utveckling även i övriga Sverige.
Borås stads historia III
Omstrukturering och anpassning 1920-2000
Bengt Berglund
Claes Caldenby
Lars Johansson
Kent Olsson
I det…
Kategorier: Historia och arkeologi
I tre vackra band i färg presenteras här Borås stads historia, en stad vars exceptionella utveckling ger intressant belysning åt ekonomisk och samhällelig utveckling även i övriga Sverige.
Borås stads historia I
Stad och omland fram till 1800-talets mitt
Lennart Andersson Palm
Det första bandet behandlar staden och…
I kåserande och dokumenterande artiklar beskrivs
högskolekulturen i Karlstad, dess framväxt, egenskaper och människor. Författarna är, eller har varit, aktörer i den händelserika process som ledde fram till att Högskolan i Karlstad blev Karlstads universitet den 1 januari 1999.
Fokus är satt på åren mellan 1977 och…
Kategorier: Politik och statsskick Politiska ideologier Politiska partier Samhälle och samhällsvetenskap Socialism och vänsterideologier
Kamrater, Framåt! är inte bara en historik över Vänsterpartiets hundraåriga historia i Borås utan också en skildring av den politiska och sociala miljö i vilket partiet verkade. Den inleds med det förtryckta industriproletariatets hårda villkor i början av det förra seklet, berättar om kvinnorna som först höjde…
Handbok för ledamöter i högskoleorgan. Tyngdpunkten ligger på beslutsprocessen. Vilka regler gäller för ett sammanträde? Hur går en omröstning till? Vad bör kallelser och protokoll innehålla? Boken redogör också för hur ledamöter utses samt deras ansvar, skyldigheter och rättigheter. Vidare finns fakta om lagar och…
Malin Dahlström skriver om samarbeten och företag inom kalkstensindustrin på Gotland under åren 18901975.Johannes Daun forskar under rubriken »Förkvävd av modern«: Regionala skillnader i 1700-talets dödorsaker.Margit Gerhards berättar historien om Väte kyrkas romanska reliefer.Anders R Johansson skriver om handel med…
Nils Blomkvist skriver om Peter Gotlänning och 1200-talets revolutioner i Europa, i Sverige och på Gotland.
Jürgen Beyer skriver om ett gränsöverskridande äktenskap från 1500-talets Gotland och Estland.
Torsten Daun diskuterar de gotländska tidningarnas tidigaste år i ett jämförande perspektiv med andra svenska…
Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi Referensverk Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Seriella publikationer och periodika Uppslagsverk och referensverk
Johannes Daun skriver om rödsotsepidemin i Gothemstrakten år 1779 och smittspridning i tidigmodern tid.Margit Gerhards skriver om lombardiskt och danskt inflytande på Gotland utifrån lejonporten i Hablingbo.Torsten Daun presenterar inledningen till en fallstudie av vägar, forntida och medeltida, på Tofta…
Kategorier: Medicin och omvårdnad
Näringslära för högskolan – från grundläggande till avancerad nutrition är ett svenskt standardverk inom utbildningar på högskolenivå, sedan 30 år tillbaka.Läs merBoken (upplaga 6) presenterar bland annat:– Näringsämnen, digestion, metabolism och behov– Bioaktiva ämnen i kosten och…
Kategorier: Medicin och omvårdnad
Näringslära för högskolan – från grundläggande till avancerad nutrition är ett svenskt standardverk inom utbildningar på högskolenivå, sedan 30 år tillbaka. Denna sjätte upplaga innehåller flera nya och uppdaterade kapitel.Boken presenterar bland annat:– Näringsämnen, digestion, metabolism och behov–…
Läser du din första termin på högskolan? Den här boken är till för dig. Den beskriver vad du förväntas lära dig på högskolan, men erbjuder också konkreta verktyg och tips på hur du lyckas med dina studier.
Exempel på frågor som boken tar upp är:
Hur lär jag på bästa sätt?
Hur skapar jag goda studievanor?
Hur läser jag…
Boken förklarar den grundläggande matematiken och dess begrepp och kalkyler på ett tydligt, detaljerat och nytt sätt. Mycket av den tysta kunskap som finns inom matematiken, och som är väsentlig för att kunna räkna på ett kvalitetssäkrat sätt, framhävs. Boken avslöjar räknandets yrkeshemligheter för studenterna och är…
Läser du din första termin på högskolan? Har du frågor om kurslitteratur och studievanor, eller undrar du vilka krav som kommer att ställas på dig som student? Den här boken är till för dig. Den beskriver vad du förväntas lära dig på högskolan, men erbjuder också konkreta verktyg och tips på hur du lyckas med dina…
Den här boken, som även går att köpa som e-bok, bidrar med värdefulla kunskaper och exempel på hur anställda vid högskolor och universitet på bästa sätt kan möta studenter med funktionsnedsättning. Hur får studenter med olika förutsättningar en likvärdig utbildning? Vad betyder egentligen begrepp som…
Handbok för ledamöter i högskoleorgan. Tyngdpunkten ligger på beslutsprocessen. Vilka regler gäller för ett sammanträde? Hur går en omröstning till? Vad bör kallelser och protokoll innehålla? Boken redogör också för hur ledamöter utses samt deras ansvar, skyldigheter och rättigheter. Vidare finns fakta om lagar och…
Som en skimrande saga är berättelsen från verkliga livet om Pradyumna Kumar som föddes fattig och oberörbar i en liten by i Orissa i östra Indien. Han kallar sig Pikej. Palmbladet med astrologens profetia har han levt med hela livet: ”Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte…
Detta är en bok om framtiden och det förflutna.
Om en framtid som redan är verklighet i megastaden Shanghai. Om ett förflutet som fortfarande är nutid i Rumänien.
Om människorna som svepts med av tidsströmmarna men ändå försökt göra det bästa av situationen och av sina liv.
Redan som barn i början av 1920-talet…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Redan som barn i början av 1920-talet tvingades Wang Shixun arbeta som kuli i Peking, eftersom bägge föräldrarna missbrukade opium. Under många år var han legosoldat under vitt skilda krigsherrar dock aldrig Mao.
I slutet av 50-talet skickades han till arbetsläger i tjugo år. Efter frigivningen försökte han gång på…
Lars Tunbjörk är en av Sveriges allra mest kända och uppskattade fotografer. Han har en egen stil som är så särpräglad och underfundig att den blivit ett begrepp hos alla inom den fotografiska världen. Hans tidigare böcker, som till exempel Landet utom sig , har blivit älskade och extremt uppmärksammade.
I love Borås!…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Sanna berättelser
Som en skimrande saga är berättelsen från verkliga livet om Pradyumna Kumar som föddes fattig och oberörbar i en liten by i Orissa i östra Indien. Han kallar sig Pikej. Palmbladet med astrologens profetia har han levt med hela livet: ”Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte…
Hur står det till i högskolan? Svaret är inte lätt att ge. Olika verklighetsbilder konkurrerar. Å ena sidan beskrivs högskolan som en framgångsrik och lyckligt lottad sektor i samhället, å andra sidan möts vi av rapporter om en högskola som gått in i väggen. Vad skall vi tro? Beror skillnaderna i debatten på att det…
Under de närmaste åren rekryteras ett betydande antal nya lärare av olika kategorier till högskolor och universitet. Det sker i en tid då studentgrupperna blir större och mer heterogena, då nationell och global konkurrens ökar. Samtidigt skärps de ekonomiska förutsättningarna och kraven på studenternas…
Arbetslivets förändrade kompetenskrav, bland annat till följd av digitaliseringen, gör att behoven av livslångt lärande är större idag än i början av 2000-talet. Validering och erkännande av tidigare lärande är en central komponent för att…
Tyngdpunkten i boken ligger på beslutsprocessen; Vilka regler gäller för ett sammanträde? Hur går en omröstning till? Vad bör kallelser och protokoll innehålla? Boken redogör också för hur ledamöter utses samt deras ansvar, skyldigheter och rättigheter. Vidare finns fakta om lagar och förordningar för högskolan,…
Tyngdpunkten i boken ligger på beslutsprocessen; Vilka regler gäller för ett sammanträde? Hur går en omröstning till? Vad bör kallelser och protokoll innehålla? Boken redogör också för hur ledamöter utses samt deras ansvar, skyldigheter och rättigheter. Vidare finns fakta om lagar och förordningar för högskolan,…
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Juridik Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Särskilda rättsområden Socialrätt Utbildningslagar
”Rättsliga regler i högskolan” är en liten handbok för ledamöter i högskoleorgan. Tyngdpunkten ligger på beslutsprocessen: vilka regler som gäller för ett sammanträde, hur en omröstning går till samt vad kallelser och protokoll bör innehålla. Boken redogör också för hur ledamöter utses och för deras ansvar,…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Det globala samhällets kompetensbehov har förändrat svensk högskola. Utifrån en historisk återblick och med hänsyn till Bolognadeklarationen belyser Jonas Stier insiktsfullt och lättfattligt akademins internationalisering – med fokus på utlandsstudier, läraren samt utbildningens utformning, innehåll och…