Sökresultat för Gustaf Almkvist...
Rensa filter?
Kategorier: Historia och arkeologi
EUROPAS MEST MISSFÖRSTÅDDA KUNG.
Vem mördade egentligen Gustaf III?
Boken presenterar Gustaf III i ett helt nytt ljus, manlig i alla bemärkelser, långt ifrån den över två hundra år ständigt återkommande nidbilden av honom som en ”teaterfjant”. Han är den mest begåvade av alla våra historiska kungar som suttit på den…
Nothäftet ”Vackert väder” innehåller tre visor med texter av Gustaf Fröding: Vackert väder; I Solnedgången; Tröst.
Förord: Som barn besökte jag nästan varje sommar Brunskog i Värmland – en av de vackraste platser jag kände till. På Skutboudden vid sjön Värmelns strand framfördes varje år…
Gustaf Reuter var hälsingemålare, verksam i en fantastisk konst- och hantverkstradition, bosatt i Delsbo. Han var en av dessa målare som under 1700- och 1800-talen med sina arbeten smyckade kyrkor och bondgårdar med traditionella motiv från Bibeln men med lokala referenser. Reuter ansågs som den kanske främste…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Detta är berättelsen om en nioårig faderlöspojke som ärvde och utvecklade stora egendomar i Sörmland men även fastigheter i centrala Stockholm. Hans förfäder Gustaf och Ulric Celsing hade instiftat ett fideikommiss under slutet av 1700-talet. Innan Lars Gustaf fick ta över det, sköttes bruken och egendomarna av hans…
Isak Gustaf Clason var en av Sveriges mest inflytelserika arkitekter kring sekelskiftet 1900. Om detta vittnar alla de byggnader som han ritat och restaurerat, och som än i dag beundras för sin skönhet. Hans kanske mest kända verk är Nordiska museet, som han arbetade med under 17 år, från skiss till färdig byggnad.…
Kategorier: Arkeologi Biblioteks- och informationsvetenskap, museivetenskap Biografi: allmänt Biografi: kungligheter Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Historia och arkeologi Museivetenskap och kulturarvsvård Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Musik Musik: stilar och genrer Musiker, sångare och grupper Opera
Kerstin Thorborg var vårt lands ledande operasångerska under drygt 20 år. I Berlin, Wien, London och New York hördes hon med Toscanini, Melchior och Björling. Omsvärmad, intervjuad, fotograferad och inspelad, sjöng på julaftnar i radion med hälsningar hem från Metropolitan, särskilt till sitt älskade Björkhagen i…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Europas historia Historia Historia och arkeologi
Kungen och människan Gustaf III var komplex och motsägelsefull. Han bidrog till många av upplysningsdebattens kärnfrågor och var djupt engagerad i sin tids politiska, filosofiska och kulturella debatter. Bilden av honom är i ständig förändring när hans ord och handlingar tolkas på nytt ur senare tiders historiska,…
Kategorier: Aspekter av religion Biografi: allmänt Biografi: religion och andlighet Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Filosofi och religion Religion och tro Teologi
Gustaf Wingren (1910 2000) var professor i systematisk teologi i Lund åren 1951 77 och är fortfarande en av Sveriges internationellt mest kända teologer. Han var inte bara en av världens främsta experter på kyrkofadern Irenaeus och reformatorn Martin Luther utan framför allt bibelteolog. Hans drivkraft var viljan att…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: kungligheter Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Europas historia Historia Historia och arkeologi
Gustaf VI Adolf bidrog personligen till att rädda monarkin i Sverige när han 1918-1919, tillsammans med bland andra Hjalmar Branting, som kronprins pressade Gustaf V och högern att gå med på en demokratisk rösträttsreform. Hans personliga popularitet gjorde senare att republikfrågan avfärdades från vår nuvarande…
Kategorier: Historia och arkeologi
The materials that are used in artworks can function as catalysts for remembrance. They can help us to envisage intangible aspects of the past that are currently hidden from the present. Studies that focus on materials offer us other ways in which we can gain insights into the past that would otherwise have been…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: kungligheter Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Det är ett speciellt år för den svenska kungafamiljen – allas vår konung Carl XVI Gustaf fyller 75 år!
I årets specialutgåva av Vår kungafamilj i fest och vardag firar vi kungen och hans imponerande decennier som Sveriges längst regerande monark. Boken är fylld till bredden med nostalgiska tillbakablickar och nedslag…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Gustafs mamma, liksom Isabellas föräldrar, bodde i samma kvarter i Falköping-Ranten. Gustaf hade resetjänst inom Postverket, med tjänstgöring i postvagnarna på tågen mot Uddevalla och även Nässjö. Isabella arbetade inom sjukvården på Restads sjukhem vid Vänersborg. Isabellas syster Kerstin hade gift sig med arrendatorn…
Gift dig aldrig med en spelman : röster om folkmusik i Dalarna, från Isakes Kisti till Päkkos Gustaf
Följ med till Dalarna, en plats befolkad av egensinniga spelmän: Isakes Kisti, Sparf Anders, Knis Karl, Björs Olle, Lapp-Nils, Hans Haglöf, Anders Frisell och Päkkos Gustaf. Alla var inte spelmän, förstås – här finns även Päkkos Svea. Utan henne, ingen Bingsjöstämma. Här finns berättelsen om de första…
Nordiska museets huvudbyggnad på Djurgården i Stockholm är ett arkitektoniskt landmärke. Den invigdes 1907 och hade då tagit mer än ett kvarts sekel att färdigställa. Men det inbyggda tidsperspektivet är längre än så. Arkitekten Isak Gustaf Clason förhöll sig kritiskt till både historiska och samtida mönster och bidrog…
Kategorier: Barn och ungdom: naturvetenskap och teknik Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barn och ungdom: uppfinningar och experiment Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Faktaböcker barn och ungdom Skönlitteratur barn och ungdom: biografiska berättelser
Första barnboken om Gustaf Dalén som gav oss ett fantastiskt fyrsystem, och den berömda AGA spisen. År 1912 fick han Nobelpriset i fysik.
Fiktion och fakta, text och bild i en fin mix
Dalén 150-årsjubileum 1869-2019
Ann-Sofie Jeppson är författare och arkitekt.
Jens Ahlbom har illustrerat många barnböcker genom åren…
Kategorier: Antikviteter och samlarobjekt Antikviteter och samlarobjekt: guld, silver och andra metaller (ej smycken) Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Livsstil, hobby och fritid Socialhistoria och kulturhistoria
En regnig kväll i oktober 1935 kliver den unga ädlingen och cirkusflygaren Carl Gustaf von Rosen in på Folkets hus i Göteborg, mest för att skydda sig mot kylan. Där inne pågår ett föredrag om italiens hänsynslösa bombanfall av Etiopien. Omedelbart därpå kontaktar han ordföranden över Röda korset i Sverige, Prins Carl,…
Denna vänbok är tillägnad Carl Gustaf Spangenberg, universitetslektor i rättshistoria vid Juridiska institutionen, Uppsala universitet.
Medverkande författare: Luisa Antoniolli, Jonas Christensen, Marianne Dahlén, Bruno Debaenst, Hans Eklund, Görel Granström, Dirk Heirbaut, Johan Hirschfeldt, Cyril Holm, Mia Korpiola,…
Gustav II Adolf avlider på slagfältet i Lützen 1632 men vem var han? I denna roman får vi följa kungens varje steg både som landets mäktigaste person och som människa. Vi får både följa med honom på slagfältet, bland barbariska fiender, och leva med i hans känslo- och kärleksliv. Framförallt hans kärlek till den unga…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
En brud för kung och fosterland det är själva kärnan i denna bröllopshistoria genom fem århundraden. Här möter de många prinsessor som kommit till vårt land för att som brickor i ett politiskt spel trygga allianser, skapa dynastiska förbindelser och utgöra en garanti för monarkins fortlevnad.
I denna brett…
Arkeologen Gustaf Hallström (1880-1962) var en fängslande och mångsidig personlighet. Han var den förste som under strapatsrika slädfärder kartlade Norrlands tidiga historia. Men vid sidan av sitt arbete som arkeolog engagerade han sig djupt i sin samtid. Bl a detog han i räddningsaktioner för krigsfångar i Sibirien,…
Kategorier: Andra världskriget Historia Historia och arkeologi Militärhistoria Särskilda krig och fälttåg
Gustaf Mannerheim är en av 1900-talets mest enastående militära befälhavare och betraktas av många som det moderna Finlands fader, men under sin första karriär var han rysk undersåte och framstående kavalleribefälhavare i den kejserliga armén. Han avslutade sin ryska karriär som högt dekorerad generallöjtnant och…
Det här är en bok om bilden av Sverige som modern demokrati och rättsstat. Enligt den dominerande Sverigebilden är Sverige världens modernaste land och världens ledande demokrati. Å andra sidan har Sveriges ledande intellektuella alla kategorier under 1900-talet gett en helt annan bild. Samtidigt saknas det verklig…
Gustaf och Johanna träffas på en disputationsmiddag i 50-talets Stockholm. Han är obekväm i sin frack. Under ytan kommer han alltid att vara en bondpojke från en lappmarksby. Hon är en fin flicka, som undrar om det här är kvällen hon till slut ska träffa den rätte. Hennes tyska pappa skulle ha ärvt en juvelfirma, om…
Carl-Michael Edenborg berättar om den svenske greven, riksrådet och alkemisten Gustaf Bonde som sökte De vises sten i sina egna tarmar.
Den första längre studien av Gustaf Rune Eriks, Söders och Sveriges främste novellist. Med noggrannhet och inlevelse tecknar Thörnvall konturerna av Eriks liv och ger en kunnig karaktäristik av hans författarskap.
Gustaf är en roman som berör. Pojken Gustaf föddes 1810. Vi får följa hans första år i livet, den lille pojken, ungdomsåren och utvecklingen till en vuxen man. Gustafs liv är fyllt av varma glädjestunder blandade med stora sorger och grymma besvikelser.
I Gustaf får vi på ett lättillgängligt sätt läsa om människorna…
Årgång 1986 av Gotlands Hembygdsförbunds årsskrift – Från Gutabygd – upptas till största delen av ett vänporträtt av Gustaf Larsson. Han hade gått ur tiden året innan och porträttets författare var Anna Kajsa Hallgard (alter ego för Margit Olofsson). Kontakten dem emellan började på nyåret 1941, brevledes, och…
Gudmund Jöran Adlerbeth vann Gustaf lll:s gunst genom sin litterära talang, gjorde också karriär som ämbetsman och riksantikvarie. Under riksdagen 1789 höll han på riddarhuset ett uppmärksammat tal starkt kritisk till kunglig maktutvidgning men förhållandet till monarken förändrades inte mycket. Gustaf lll sa sig hysa…