Sökresultat för Gunnar Tenevall...
Rensa filter?
Gunnar G:son Wennerberg har alltid intagit en särställning inom det svenska konsthantverket, och alldeles särskilt inom porslinet och keramiken, där han bredvid Alf Wallander framstår som en av de viktigaste representanterna för svensk art nouveau. Han är förvisso känd och etablerad – men också märkligt okänd och…
I år är det tvåhundra år sedan lord Byron avled i kampen för Greklands frihet. Han var sin tids romantiska superstjärna, omsvärmad av kvinnorna, beundrad av männen. Samtidigt drevs han i landsflykt, misstänkt för sexuella relationer med män och med sin halvsyster. Gunnar Harding presenterar här ett brett urval,…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
”Minnet och rädslan är en av de mest bildade litteraturbiografier som skrivits på svenska. Varenda dimension av Ekelöfs liv och författarskap belyses – en litteraturens motsvarighet till 3D-utskriften. Dessutom innehåller den författarbiografins ädlaste dygd, nämligen hjärtats bildning. Högström skildrar…
En skildring av kvinnovåld som utövas av de som istället borde vara till skydd.
Gunnar Larssons fiende Carl Crüller dyker upp i Innervik men Gunnars sambo, polisen Eva Larsson, är den som får ta sig an uppgiften att få fast den samvetslöse psykiatern.
Gunnar arbetar samtidigt på BUP och hålls länge utanför det…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Forestry industry Industrier och branscher Lantbruk och primärnäringar
Gunnar Sundblad (1888 1976) är ett legendariskt namn inom skogsindustrin i Sverige. Han var i högsta grad ett aktat namn under många decennier under 1900-talet som vd vid Iggesunds bruk. Han var något av en inkarnation av vad man lade in i 1800-talsbegreppet brukspatron: han månade om inte bara företaget utan också…
Kategorier: Liberalism och centerideologier Politik och statsskick Politiska ideologier Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
Boken skildrar på ett lättsamt men sanningsenligt sätt livet och vardagsarbetet i riksdagen och det som hände runt Gunnar Hedlund, Thorbjörn Fälldin, Karin Söder och Olof Johansson mellan åren 1968 och 1998. Författaren har arbetat nära dem alla, bland annat som politisk sakkunnig i regeringen Fälldin.
Bland annat…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Politik och statsskick Politiska ideologier Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Socialism och vänsterideologier Statsskick och politiska processer
Ingen annan politiker i svensk historia har suttit i regeringen lika länge som Gunnar Sträng trettioett år, varav tjugoett år som finansminister. I dag ses han som en ikonisk ledare inom socialdemokratin. Men vem var Gunnar Sträng? Vad drev honom och hans politiska arbete? I biografin ges en unik inblick i Gunnar…
Gunnar, psykologen, trasslar till det. Med sin käresta,
polisen Eva. Med psykvården vars metoder han ogillar.
Med sin antagonist psykiatern Crüller, han som använder
patienter för egna behov. Och så de instängda
flickorna som Gunnar försöker hjälpa. Han vill så väl,
men det går inte alltid som han tänkt sig.
Ett…
– Tre förtalsprocesser: Borg, Schyman och Persbrandt, Mats Bergstrand
– Rättsstaten och folket. Några reflexioner om de rättsstatliga principernas folkliga förankring, Percy Bratt
– 25 år av censur? Om konstitutionell rätts kontextuella betydelse, Thomas Bull
– Några reflektioner om social…
Lasse Dahlquists schlager & Gunnar Bohmans visor
Lasse Dahlquist (1910-1979) var en av sin tids mest populära artister, sångare och kompositörer som från 1930-talets början sjöng in sig i svenskarnas hjärtan med melodier som ”Det är dans på Brännö brygga” och ”Engelska flottan”. Generation…
Kategorier: Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Gunnar Jonson i Vaplan (1843-1912) var en utomordentligt energisk entreprenör med många strängar på sin lyra: färdman, hästhandlare, storbonde, brukspatron och sågverksägare för att nämna några. Under sin levnad blev han känd som Jämtlands störste jordägare med fler hemman och avverkningsrätter än han kunde hålla reda…
Gunnar Jonson i Vaplan (1843-1912) var en utomordentligt energisk entreprenör med många strängar på sin lyra: färdman, hästhandlare, storbonde, brukspatron och sågverksägare för att nämna några. Under sin levnad blev han känd som Jämtlands störste jordägare med fler hemman och avverkningsrätter än han kunde hålla reda…
Kategorier: Arkitektur Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Särskilda arkitekter och arkitektfirmor
Bland de byggnader han ritat finns Etnografiska museet, Leksands kulturhus, Länsmuseet Västernorrland och Birkamuseet. Med en liten produktion av hög kvalitet ingår Gunnar Mattsson i en viktig tradition i det sena 1900-talets svenska arkitektur. Ledighet och precision , tydlighet och mångtydighet är begrepp han själv…
Ole Gunnar Solskjaer is an Old Trafford legend. He blazed through a decade at Manchester United, scoring 126 goals in 366 appearances for the Red Devils. The Norwegian striker became famous for his uncanny ability to score in the dying minutes of important games, often coming on as a ’super-sub’ –…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Politik och statsskick Politiska ideologier Samhälle och samhällsvetenskap Socialism och vänsterideologier
Gunnar Sträng, 1906–1992, var med och byggde det svenska välfärdssamhället. Som den minister som suttit längst av alla, i 31 år, hade han stort inflytande. Han fördes fram som efterträdare till statsminister Tage Erlander men fick stå tillbaka för Olof Palme.
Mest ihågkommen är Gunnar Sträng som finansminister, som…
I Georg Karlssons bok får vi nu följa Gunnar Hirdmans livsväg från ungdomstiden i Avesta till ett mycket omfattande engagemang inom såväl den svenska som den internationella arbetarbild-ningen under närmare fyrtio år under 1900-talets första hälft. Han var ABF-s förbundsstudierektor
i 20 år men engagerade sig även i…
Kategorier: Akvarellmålning Konst Konst: teman och motiv Konstformer Målarkonst Särskilda konstnärer
Gunnar Widforss (1879–1934) var en fantastisk målare med akvarellen som uttrycksmedel. Han lämnade Sverige 1920 för USA, där han slog igenom stort och blev välkänd som ”Nationalparksmålaren” och ”Grand Canyons främste skildrare”. Han fick till och med en bergstopp uppkallad efter sig, ”Widforss Point”.
I Sverige…
Kategorier: Konst
”Varje människa har sitt eget inre rum, sitt revir. Även tystnaden har sitt revir. Att behålla kontrollen över det högst personliga egna inre rummet kan vara en grundläggande förutsättning för skapande, och för kreativitet” Ur Några inledande ord om Nils Gunnar Zanders konstnärskap av Karin Sidén
En slipcase i färg som samlar Gunnar Krantz böcker STÖRSTA MÖJLIGA ALLVAR och FRÅN SUPERANGST TILL SERIESTADEN. Mycket begränsad upplaga!
Tre personer började samtidigt läsa till arkitekter i Stockholm 1952, nämligen Gunnar Jonsson(19302012), Hilding Lögdberg(f. 1928) och John Sjöström
(f. 1931). John har här med värme beskrivit sina vänners
yrkesbanor där de som medvetna och trogna vardags arkitekter befunnit sig i en samhällsutveckling som…
Gunnar Smoliansky har porträtterat Lars Kleens konstverk sedan fyrtio år tillbaka. Vartendaste ett. Det är ett unikt samarbete mellan två konstnärer, och en unik skatt i svenskt konstliv. Den här boken visar det som återstår av en mycket sparsmakad dialog och blir därmed ett tredje, gemensamt konstverk. Gunnar…
Många har berättat om sina möten med poeten och människan Gunnar Ekelöf (1907-68). I den här boken har ett trettiotal ögonvittnesskildringar samlats. Några av bidragen har tidigare varit tryckta i tidningar, memoarböcker, essäsamlingar och självbiografier. De resterande är utanför en trängre krets helt okända, och…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: poesi och poeter
Gunnar Ekelöf (190768) intervjuades ofta och medverkade i åtskilliga tidnings- och tidskriftsenkäter. Här har nära nog samtliga kända intervjuer och enkätsvar med och av honom samlats. Den äldsta texten är en intervju om tidskriften Spektrum, publicerad i norska Dagbladet i april 1932.
Bokens titel är ett citat ur en…
Inte nog med att han framstår som en av de verkliga portalgestalterna i den moderna svenska poesin, Gunnar Ekelöf och hans dikt kan dessutom betraktas som en viktig mötesplats: en mötesplats för konstarterna och deras samspel.
I Gunnar Ekelöf mellan konstarterna presenteras essäer om Ekelöfs poesi utifrån olika…
För halvannat sekel sedan inledde Glunten och Magistern ett tioårigt dundrande kalas – ett kalas som pågår än!
Gunnar Wennerbergs älskade sångcykel Gluntarne lever vidare. Duetterna mellan den unga studenten Glunten och den äldre Magistern skildrar Uppsalas studentliv, med allt vad det innebär av vänskap och kärlek,…
Gunnar Broberg, professor i idéhistoria vid Lunds universitet, har genom hela sin gärning som forskare, handledare och lärare haft ett starkt intresse för bildens betydelse som idéhistorisk källa och idéhistoriskt arbetsmaterial.
Till hans 60-årsdag har sjutton författare från Uppsala och Lund, Gunnar Brobergs båda…
Gunnar Ekelöfs dikt Till de folkhemske är ofta citerad och åberopad. Men någon djupgående studie över författarens samhällssyn har inte blivit skriven förrän nu.
David Andersson understryker att Ekelöfs folkhemskritik förtjänar att tas på allvar. Och han reflekterar över hur denna kritik förhåller sig till den…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
En tretton år lång kommunikation där den ene skriver brev och den andre ritar
En ovanlig brevväxling mellan Nina Hemmingsson och hennes vän Gunnar där Nina har tolkat Gunnars brev genom att rita bilder. Så här skriver Nina Hemmingsson om denna bok:
”En vecka efter mitt och Gunnars första möte fick jag ett brev…
Kategorier: Keramik och glaskonst Kommersiell konst och design Konst Konst: teman och motiv Konstformer Särskilda formgivare Särskilda konstnärer
»Petter Eklund, som tidigare skrivit om Wilhelm Kåge, tecknar Nylunds gärning med konstnärlig insikt, kunskap och entusiasm.« Bibliotekstjänst
Ny och bildrik biografi över allkonstnären på Rörstrands.
Gunnar Nylund var keramiker och formgivare. Under 1930-talet blev han en funktionalistisk pionjär på Rörstrand, där…
Den första biografin över den finlandssvenske författaren Gunnar Björling (1887-1960). Numera betraktad som en av de främsta litterära modernisterna, fick Björling under sin livstid kämpa för att nå uppskattning och förståelse. Redan innan han 1922 som 35-åring debuterade som diktare, var han i vänkretsen känd som…