Sökresultat för Gunilla Paetau-Sjöberg...
Rensa filter?
Kategorier: Barn och ungdom: husdjur Barn och ungdom: husdjur: hästar Barn och ungdom: naturkunskap Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker med mycket text Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år Faktaböcker barn och ungdom
Gunilla får inte rida på gårdens häst. Hon är för liten, det tycker i alla fall mamma och pappa. Men Gunilla ger sig inte och därför får de andra djuren på gården prova på att vara riddjur, vare sig de vill eller inte.
Författaren och illustratören Anna-Sofia (Gunilla) Persdotter är lärare och målarinnna. Hon är född i…
Kategorier: Icke-grafisk konst Konst Konst: teman och motiv Konstformer Särskilda konstnärer Skulptur
Gunilla Bandolin: Bruksskulptur/Applied Sculpture presenterar med bild och text Gunilla Bandolins unika produktion av landskapsskulpturer. Oavsett storlek är Bandolins skulpturer på ett säreget sätt förankrade i sina omgivningar. Som bruksskulpturer utmanar hennes verk gränsen mellan det yttre och det inre, mellan…
Kategorier: Kulturvetenskap Kulturvetenskap och medievetenskap Livsstil, hobby och fritid Människor och platser Resor och platser Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
I november 2021 fyller Rinkeby femtio år. Stadsdelen är omskriven och omdebatterad ända sedan den byggdes men hittills saknar den en skriven historia. Gunilla Lundgren har skrivit böcker och gjort filmer, flerspråkiga häften och utställningar tillsammans med barn och unga i Rinkeby ända sedan stadsdelen började byggas…
Kategorier: Familjehistoria och släktforskning Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi
Historik kring Stora Munkebo och Smedstorp Utgåva 2, utökad.
Från var sitt håll möts två björkvikssläkter i dessa gårdar. Nu blir det en tidsresa bakåt i Björkvik och varifrån dessa släkter kommer ifrån. Vi ser hur man arbetar sig upp från torpare till självägande bönder i mitten av 1800-talet. Två personer lyckas…
Kategorier: Konst Konst: teman och motiv Konstformer Religiös konst Särskilda konstnärer Textil konst
Vad ögonen ser lär man sig lättare än vad öronen hör skrev skalden Horatius (65 – 08 f. Kr.) Gunilla Sjögren har tagit till sig dessa ord när hon nu i bokform för första gången vill förmedla en del av sin konst till en större krets människor. Utställningar och föredrag kompletteras med alster från ett helt…
När Fredrik Sjöberg presenterades för Martina Müntzings konst, och det faktum att hennes farfar var en känd genetikprofessor, började han upptäcka beröringspunkter mellan Martinas konstnärsskap och sitt stora vetenskapliga intresse. Han broderar ut texten och hamnar snabbt på sidospår som blir en parallell…
Kategorier: Barn- och ungdomslitteratur Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Självbiografi: litteratur
Gunilla Bergström, författaren och illustratören bakom bland annat de klassiska Alfonsböckerna, har under en drygt fyrtioårig karriär valt att hålla sig i bakgrunden. Man är väl en ensamvarg, utan att tycka att det är snyftigt.
Nu berättar Gunilla Bergström för första gången öppenhjärtigt om sitt eget liv i en…
Kategorier: Konst
Gunilla Persson lämnar ingen oberörd. Ingen av Hollywoodfruarna har skapat så mycket uppmärksamhet med löpsedlar och rubriker som hon och antingen älskar man henne eller så hatar man henne .
Kombinationen av att vara journalist och filmskapare samt utbildad skådespelare och fotomodell med mycket vana framför kameran…
Kategorier: Konst
Kjellander + Sjöberg räknas till förnyarna av den svenska arkitekturen. Under sina över tio år har de skapat en arkitektur som skyr det alltför uppenbara och som i stället framstår över tid, under lång daglig användning. Det är en arkitektur där bostadsbyggandet, sociala frågor om hur vi lever våra liv och vårt behov…
Gunilla Allard, designer och scenograf, har med sitt formspråk och exakta filmiska uttryck utvecklat en egen fortsättning av arvet från modernismen. I boken Gunilla Allard – Designer Scenograf får vi följa hennes utveckling och hur hon sedan sent 1980-tal pedagogiskt och egensinnigt nytolkat, finslipat och…
Sjömanskap för Gunilla är en handbok i seglingsteori, praktisk sjömanskap och underhåll för råseglare.
Boken ger en allmän introduktion till fartygstjänsten ombord på råseglare och är skriven med utgångspunkt från Barken T/S Gunillas rigg.
Peter Kaaling är sjökapten och befälhavare på ostindiefararen Götheborg. Han…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Fotografi Konst Konst: teman och motiv Konstformer Särskilda konstnärer Textil konst
Minns ni affischen ”Det är inte klokt vad det är skönt att leva”från 1970-talet? Den retade och gladde. Vem kunde vara så glad? Raine Navin i Kalmar så klart. Textilkonstnär, f d tillförordnad professor, resande i livsfilosofi, levnadskonstnär och inspiratör. -Ooooohhh, så roligt. Det är ett av hans stående…
Det är 1962 och försommar i Halmstad. 17-åriga Gunilla har efter folkskolan strulat runt ett par år och är för tillfället både arbets- och bostadslös. En väninna har blivit kär i en tivoliarbetare och Gunilla följer med henne till tivolit på Kiviks marknad på Österlen. Där börjar för Gunilla en livsresa som är…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
»Nils-Otto Sjöbergs Sagan om ägget är en kulturhistoria som tar ett helhetsgrepp på äggets centrala roll i både natur och kultur … boken infriar sin underrubrik, En kulturhistoria. Författaren är faktiskt något så ovanligt som en renässansmänniska i vår egen tid. Här möts medicin och humaniora, konst och…
Axel Sjöberg (18661950) var en känd målare på sin tid, utbildad vid Konstakademien. Han arbetade med kraftfulla penseldrag i måleriet och svärta i teckningarna. Ofta landskap med människor och djur i kamp med hårda livsvillkor. Han hämtar mycket inspiration och motiv från ytterskärgården, något som också syns i hans…
Patrik Sjöberg – Att leva på hoppet
Från allra första sund betraktas han som något märkvärdigt – han var nämligen ovanligt stor när han föddes. Det går ett sus genom ”publiken” redan på förlossningskliniken. Under en orolig och ganska annorlunda uppväxttid bestämmer han sig för att aldrig,…
Hur gick den till, den stora och snabba förändringen i Birger Sjöbergs författarskap från de idylliska och lätt parodiska Fridas Bok 1922 och Kvartetten, som sprängdes 1924 till den banbrytande och svårbegripliga Kriser och kransar 1926?
Eva Hættner Aurelius lyfter fram två faktorer. Den första är stilens, särskilt…
”Pelops ö” är en essä i lyrisk ton, ett läggspel av korta texter där ordningen är skenbart slumpartad. Sven Smedberg gör resor på Peloponnesos, genom dess historia, historier och myter. Men att resa i Grekland är att oundvikligen färdas också i texter, från Homeros till Svenbro. Resor, således, både i…
I år fyller Alfons Åberg, en av Sveriges mest älskade barnbokskaraktärer, 40 år. Oräkneliga barn har delat Alfons vardagsgrubblerier, lek, våndor och glädjeämnen och minst lika många föräldrar har tagit både Alfons och hans pappa till sitt hjärta.
Jubileumsboken är en hyllning till och presentation av både Alfons och…