Sökresultat för Gösta Johansson...
Rensa filter?
Konstnären Peter Johansson har låtit bjuda in närmare 50 av Sveriges kvinnliga och manliga förebilder inom kultur, politik, samhälle och humaniora för att låta dem presentera några av de konstverk, från 80-talet fram till dags dato, som gjort honom till en av Sveriges skojfriskaste samhällskritiker. Med humor och…
Kategorier: Arbetsmarknadsekonomi Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Nationalekonomi Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociologi Sociologi och antropologi Sociologi: arbete och arbetskraft
I en tid när frågor om inflation, sysselsättning och arbetsmarknadens funktionssätt står i centrum för offentlig debatt på ett sätt som de inte gjort på länge är det särskilt angeläget att Fackföreningsrörelsen och den fulla sysselsättningen görs tillgänglig för en bredare läsekrets än den inbitna arkivbesökaren. Denna…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: poesi och poeter
Jag, en olycklig spåman” oavbrutet fascinerande läsning. Sandén kan 1600-talet innan och utan och lyckas pedagogiskt vägleda läsaren genom Stockholms bakgator. Dessutom skriver hon med lyster.
Aftonbladet
Författaren rör sig otvunget mellan tider, platser och…
Kategorier: Konst
Om Ingela Johanssons måleri
Ingela Johanssons måleri konfronterar betraktaren med en mångfald av vardagliga ting. Verkligheten har sipprat in i bildrummet, men inte för att stanna där utan för att svepas om av ett poetiskt dis. Tingen verkar ha lösgjort sig från konstnärens kontroll. De fortsätter att leva sitt eget…
Kategorier: Konst
Hund, du min hund,
Vart ska vi gå idag? Vart kan vi gå
Vilken stig är för oss? Vilka spår
i sanden, vilka vatten
för vår törst, vart törs vi gå när vi går
i tvåtakt, tretakt,
tralltakt, i vår andakt
Vi tränar oss i ensamhet i otakt
Jag har skällt på dig
du har släpat mig
i regnet, mina händer
I…
Kategorier: Liberalism och centerideologier Politik och statsskick Politiska ideologier Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
Boken skildrar på ett lättsamt men sanningsenligt sätt livet och vardagsarbetet i riksdagen och det som hände runt Gunnar Hedlund, Thorbjörn Fälldin, Karin Söder och Olof Johansson mellan åren 1968 och 1998. Författaren har arbetat nära dem alla, bland annat som politisk sakkunnig i regeringen Fälldin.
Bland annat…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Undervisning i specifika ämnen
Roger fyller 65 år i november och detta vill vi fira med denna festskrift. Med titeln En historiker korsar sitt spår, en parafras på Aksel Sandemoses bok En flykting korsar sitt spår, vill vi lyfta fram att Roger är en person som brutit en del av ”Jantelagens” tabun om vad en arbetargrabb kan göra och åstadkomma. Roger…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Fotoböcker Fotografi Konst Musik Musiker, sångare och grupper Särskilda fotografer
Jörgen Johansson, Finja Town.
Fotograf och musiker. Drömmare och entreprenör.
Fyra gånger nominerad till Årets Bild, två gånger vinnare av första pris. Låtskrivare och frontman i Loserville och The Dimestore Junkies, banden som fick leva rock’n’roll-drömmen på scener i New York City, Asbury Park, Nashville och…
Kategorier: Att hantera funktionshinder Att hantera personliga problem Biografi: allmänt Biografi: sport Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling Parasport Självbiografi: sport Sport och idrott Sport, idrott och friluftsliv
Det finns många frågor jag ställer mig, men som jag aldrig kommer att få några svar på.
VARFÖR skulle just jag bli resultatet av att en svensk kvinna träffade en rysk matros, som under kriget deserterade från ryska flottan och lyckades fly till Sverige?
VARFÖR skulle just jag drabbas av polio bland alla miljoner…
Selma Lagerlöfs debut, Gösta Berlings saga (1891), hör till den svenska skönlitteraturens mest lästa och uppskattade verk; boken har idag översatts till mer än 50 språk.
Romanen, som är både djupt allvarlig och burleskt
humoristisk, ger en beskrivning av livet på den värmländska landsbygden på 1820-talet. I centrum…
Selma Lagerlöf fick tidigt förfrågningar om tillstånd för dramatisering av romanen Gösta Berlings saga, utgiven 1891. Första gången verket sattes upp på en svensk teater var 1911, på den dåvarande nationalscenen, Svenska teatern i Stockholm, och i rollen som Gösta Berling sågs Gunnar Wingård. Rollen som Elisabet Dohna…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Hur var det när LasseMaja-författaren Martin Widmark var liten? ”Gösta & Mona – bästa vänner året om” skildrar hans uppväxt i sextiotalets Linköping, där han också träffade medförfattaren Mia André för första gången.
Hur var det att vara barn före skärmarnas tid? Då när mamma och pappa var små…
Kategorier: Kulturvetenskap och medievetenskap Medievetenskap Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
I rollen som redaktör, regissör och forskare gjorde Gösta Werner starkt avtryck på den offentliga debatten om filmen som konstform. Vägen in i filmbranschen var för svenska förhållanden ovanlig och gick genom det av nazisterna kontrollerade tyska filmbolaget Ufa och dess svenska filial. Detta kom att prägla bilden av…
Efter en karriär på Postverket debuterade Elsie Johansson som författare i slutet av 1970-talet med diktsamlingen Brorsan hade en vevgrammofon. I dag räknas hon som en av våra främsta författare. Den delvis självbiografiska romantrilogin om Nancy är blivande klassiker och författarskapet är besläktat med föregångarna i…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
”En bok som alla som uppskattar Elsie Johanssons böcker kommer att läsa med stor behållning.” (Upsala Nya Tidning) ”Det är bara att gratulera Anneli Jordahl till att ha skrivit en av årets bästa böcker.” (LO-tidningen)
”Jag läser ´Att besegra fru J´ sakta, vill att sidorna aldrig ska ta…
En samling noveller som med obändig kraft och drastisk humor skildrar vardagen ur en mogen kvinnas perspektiv. Boken uppskattas särskilt av människor som nyss kommit i eller är i närheten av pensioneringen.
I grunden för Anders Johanssons hela författarskap ligger enmelankoli över livets snabba flykt ochöver det enskilda livets utsatthet och skörhet. Kanske finns därockså ett försök till besvärjelse av det oundvikliga: den intensivanu-känslan i både fotografier och texter blir ett slags markering avnärvaro i tiden.
Så…
Lars Nyström tecknar ca 230 porträtt av intressanta personer i sin bok. Här möter vi de verkliga super-kändisarna som Gustav Vasa, Gösta Berling, Gustaf Dalén, Gustave Doré, Gösta Fåglum Pettersson och Gösta Bohman, men också ett stort antal andra intressanta personer, var och en betydelsefull på sitt speciella område,…
Berättelsen handlar om korgmakaren Teodor Johansson som dömdes för ett knivöverfall, men vars liv efter fängelset fick en ny inriktning. Med tiden blev han en aktad samhällsmedborgare.
Boken kan användas som en inspirationskälla till hur man kan kartlägga en individs liv på bredden genom att söka i material på många…
Ulla Fredrikssons Balettscenens glömda geni är en berättelse om obändig tro på den egna talangen och kärlek till balettkonsten för en ung dansare. Från en medioker balettkår i Stockholm fick Christian Johansson en ledande roll i den berömda kejserliga baletten i Sankt Petersburg, som dansare och framför allt som…
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
Nu introducerar Rámus serien En klassiker för de allra minsta. I pedagogiskt och tillgängligt pekboksformat presenteras här våra mest älskade klassiker från den svenska litteraturen, en upplevelse för barn i alla åldrar att dela.
Gösta Berlings färger är omarbetad för de allra minsta läsarna utifrån Selma Lagerlöfs…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Konst: teman och motiv Särskilda konstnärer
Hitler och nazisterna hatade modern konst. Därför ordnade Goebbels den stora utställningen ”Entartete Kunst” 1937 för att håna de ”urartade” konstnärerna Chagall, Kandinsky, Mondrian, Dix och Grosz. Men Eric Johansson, ende svensk bland många konsthistoriska världsnamn på utställningen, är fortfarande okänd. Eric…
Kategorier: Konst
Ingela Johansson – konstkatalog.
Framtagen till hennes uställning på Galleri Öst jan-feb 2011 med de målningar (47 st) som hon kallar ”Stilleben”.
Boken innehåller en text av Thomas Millroth om Ingela Johanssons måleri samt en essä, tidigare publicerad i Hjärnstorm, av Joanna Persman. Texterna är…
I början av 1800-talet blev romanläsandet en populär sysselsättning. Nya tryckmetoder och bättre kommunikationer spred den nya underhållningsformen. Tekniska och vetenskapliga framsteg som järnvägar och elektricitet, tillsammans med spiritism och andra flugor, förändrade världen. Horace Walpole hade skrivit sin…
Platsen är Gräsö socken, skärgården i Norra Uppland. Under krigsåren 193945 tyngs befolkningen av torra somrar, ovanligt kalla vintrar, inkallelseorder, ransoneringar, mångahanda förbud och förordningar. Myndigheternas förlängda arm är fjärdingsmannen.
Östen Andersson, som tidigare givit ut boken I gränslandet till…
Knut K. Selma Johansson är en alldeles vanlig 17-åring – som inte gjort inbrott, inte knarkar, inte är politiskt orienterad utan vars enda problem är hur det ska bli med Charlotta. En verklig allåldersbok, som ger en osentimental inblick i hur det är att vara utlänning fast man är svensk medborgare, hur det är…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Läs- och skrivkunnighet Socialhistoria och kulturhistoria Språk och lingvistik Språkvetenskap / lingvistik
Under nära 30 år har den svenske pastorn och socialhistorikern Egil Johanssons forskningsinsats förbluffat den internationella akademiska världen. Johansson, som tidigt kom att intressera sig för kyrkoförsamlingarnas arkiv i norra Sverige, och särskilt för kyrkornas undervisningsregister, upptäckte dessa dokuments…
”Här finns gott om snärtiga och fräscha formuleringar … glosor som skulle få August Strindberg att piggögt vädra morgonluft. … Ann-Charlotte Alverfors är en lyhörd tidsresenär som iakttar en alltmer välmående Sverige med ett kallnande kulturklimat. … Läser man Vem ska trösta Gösta? som ett…
Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Noveller Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
Kan det verkligen finnas litteratur på det internationella språket esperanto? Och i så fall, vad är meningen med den, och vad har den för värde?
Litteraturen vidgar vår verklighet, den skapar parallella världar, den underhåller oss, bildar oss, provocerar oss, den fördjupar våra liv. Om det här i världen finns…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Klassisk musik, konstmusik och orkestermusik Kompositörer och låtskrivare Konst Musik Musik: stilar och genrer
Gösta Nystroem lärdes upp av sin far i både bildkonst och musik. På 1910-talet var han en ung målare / musiker som stegade in i nya världar i Matisses och Debussys, senare också Stravinskijs spår. Med åren utvecklades han sedan till en av landets främsta symfoniker, med verk där den musikaliska arkitekturen alltid…
Jan Johansson (1931 1968) kom att inta en särställning i den svenska jazzmusiken, trots sin korta levnad. Hans mångsidighet och briljans som improvisatör, kompositör och arrangör var märklig. Med samma lekfulla experimentlusta skapade han Pippi Långstrumps signaturmelodi som hisnande moderna kompositioner åt…
Ivar Lo-Johansson är en modern författare. I romanerna Godnatt, jord, Bara en mor och Traktorn berättar han om det moderna Sveriges framväxt. Samtidigt bidrar han med dessa berättelser till moderniseringen av den svenska litteraturen.
Magnus Nilsson gör i sin litteraturvetenskapliga avhandling reda för flera aspekter…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare Livsstil, hobby och fritid Reportage och samlingar av journalistiska texter Reseskildringar Resor och platser
Följ med till Selma Lagerlöfs Mårbacka. Efter att ha läst ”Gösta Berlings” saga vill journalisten Josefin Olevik krypa in i berättelsen, se kavaljererna komma roende nere på Fryken, upprörda efter att lerhelgonen dumpats i sjön och hämndlystna på greve Dohna som förskjutit sin sköna hustru. Hon tittar på…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Reportage och samlingar av journalistiska texter Särskilda skådespelare och artister Scenkonst och film
Ursprungligen publicerad i Göteborgs-Posten Två dagar 2001-02-03
”När vi vandrar genom Haga är Gösta Ekman som en parodi på den avige konstnären. Hans kommentarer är korthuggna och han verkar tycka att fotografen och jag är måttligt proffsiga och intressanta. Men någonstans i höjd med Gillestugan på Järntorget vänder…
Anna Möller-Sibelius undersöker den finlandssvenska poesin under 1960- och 1970-talen utgående från tre centrala författare: Gösta Ågren, Lars Huldén och Claes Andersson. Hon diskuterar motsättningen mellan socialt engagemang och poesins genrekrav, och visar att den konflikten är produktiv. Perspektivet är…
Vad kan ett litterärt verk avslöja vid olika typer av läsning? Vad skiljer en professionell litteraturvetares läsning från en egen läsning av en text? Vilka likheter finns?
Boken Litteraturvetenskaplig analys genom hundra år. Åtta sätt att läsa Gösta Berlings saga ger en intressant inblick i hur litteraturvetenskaplig…