Sökresultat för Gösta Friberg...
Rensa filter?
Kategorier: Arbetsmarknadsekonomi Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Nationalekonomi Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociologi Sociologi och antropologi Sociologi: arbete och arbetskraft
I en tid när frågor om inflation, sysselsättning och arbetsmarknadens funktionssätt står i centrum för offentlig debatt på ett sätt som de inte gjort på länge är det särskilt angeläget att Fackföreningsrörelsen och den fulla sysselsättningen görs tillgänglig för en bredare läsekrets än den inbitna arkivbesökaren. Denna…
Selma Lagerlöfs debut, Gösta Berlings saga (1891), hör till den svenska skönlitteraturens mest lästa och uppskattade verk; boken har idag översatts till mer än 50 språk.
Romanen, som är både djupt allvarlig och burleskt
humoristisk, ger en beskrivning av livet på den värmländska landsbygden på 1820-talet. I centrum…
Selma Lagerlöf fick tidigt förfrågningar om tillstånd för dramatisering av romanen Gösta Berlings saga, utgiven 1891. Första gången verket sattes upp på en svensk teater var 1911, på den dåvarande nationalscenen, Svenska teatern i Stockholm, och i rollen som Gösta Berling sågs Gunnar Wingård. Rollen som Elisabet Dohna…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Hur var det när LasseMaja-författaren Martin Widmark var liten? ”Gösta & Mona – bästa vänner året om” skildrar hans uppväxt i sextiotalets Linköping, där han också träffade medförfattaren Mia André för första gången.
Hur var det att vara barn före skärmarnas tid? Då när mamma och pappa var små…
Kategorier: Kulturvetenskap och medievetenskap Medievetenskap Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
I rollen som redaktör, regissör och forskare gjorde Gösta Werner starkt avtryck på den offentliga debatten om filmen som konstform. Vägen in i filmbranschen var för svenska förhållanden ovanlig och gick genom det av nazisterna kontrollerade tyska filmbolaget Ufa och dess svenska filial. Detta kom att prägla bilden av…
Maria Friberg’s work is characterised by her great interest in societal issues and a desire to depict the phenomena of contemporary life. Narratives about mans place in a world where the power of nature and culture is difficult to master emerge in her carefully staged images, the production of which often…
Lars Nyström tecknar ca 230 porträtt av intressanta personer i sin bok. Här möter vi de verkliga super-kändisarna som Gustav Vasa, Gösta Berling, Gustaf Dalén, Gustave Doré, Gösta Fåglum Pettersson och Gösta Bohman, men också ett stort antal andra intressanta personer, var och en betydelsefull på sitt speciella område,…
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
Nu introducerar Rámus serien En klassiker för de allra minsta. I pedagogiskt och tillgängligt pekboksformat presenteras här våra mest älskade klassiker från den svenska litteraturen, en upplevelse för barn i alla åldrar att dela.
Gösta Berlings färger är omarbetad för de allra minsta läsarna utifrån Selma Lagerlöfs…
Platsen är Gräsö socken, skärgården i Norra Uppland. Under krigsåren 193945 tyngs befolkningen av torra somrar, ovanligt kalla vintrar, inkallelseorder, ransoneringar, mångahanda förbud och förordningar. Myndigheternas förlängda arm är fjärdingsmannen.
Östen Andersson, som tidigare givit ut boken I gränslandet till…
”Här finns gott om snärtiga och fräscha formuleringar … glosor som skulle få August Strindberg att piggögt vädra morgonluft. … Ann-Charlotte Alverfors är en lyhörd tidsresenär som iakttar en alltmer välmående Sverige med ett kallnande kulturklimat. … Läser man Vem ska trösta Gösta? som ett…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Klassisk musik, konstmusik och orkestermusik Kompositörer och låtskrivare Konst Musik Musik: stilar och genrer
Gösta Nystroem lärdes upp av sin far i både bildkonst och musik. På 1910-talet var han en ung målare / musiker som stegade in i nya världar i Matisses och Debussys, senare också Stravinskijs spår. Med åren utvecklades han sedan till en av landets främsta symfoniker, med verk där den musikaliska arkitekturen alltid…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare Livsstil, hobby och fritid Reportage och samlingar av journalistiska texter Reseskildringar Resor och platser
Följ med till Selma Lagerlöfs Mårbacka. Efter att ha läst ”Gösta Berlings” saga vill journalisten Josefin Olevik krypa in i berättelsen, se kavaljererna komma roende nere på Fryken, upprörda efter att lerhelgonen dumpats i sjön och hämndlystna på greve Dohna som förskjutit sin sköna hustru. Hon tittar på…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Reportage och samlingar av journalistiska texter Särskilda skådespelare och artister Scenkonst och film
Ursprungligen publicerad i Göteborgs-Posten Två dagar 2001-02-03
”När vi vandrar genom Haga är Gösta Ekman som en parodi på den avige konstnären. Hans kommentarer är korthuggna och han verkar tycka att fotografen och jag är måttligt proffsiga och intressanta. Men någonstans i höjd med Gillestugan på Järntorget vänder…
Anna Möller-Sibelius undersöker den finlandssvenska poesin under 1960- och 1970-talen utgående från tre centrala författare: Gösta Ågren, Lars Huldén och Claes Andersson. Hon diskuterar motsättningen mellan socialt engagemang och poesins genrekrav, och visar att den konflikten är produktiv. Perspektivet är…
Vad kan ett litterärt verk avslöja vid olika typer av läsning? Vad skiljer en professionell litteraturvetares läsning från en egen läsning av en text? Vilka likheter finns?
Boken Litteraturvetenskaplig analys genom hundra år. Åtta sätt att läsa Gösta Berlings saga ger en intressant inblick i hur litteraturvetenskaplig…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Gösta Bohmans är en av nittonhundratalets stora svenska politiska personligheter. När han i november 1970 valdes till partiordförande för moderaterna fick han ta över ett parti som led av interna stridigheter, och som under en lång följd av år stadigt hade tappat väljare. Under hans ledning vitaliserades och…
Vad betyder skrattet, det som får oss att skratta vad är det egentligen?
På Teaterhögskolan i Stockholm ägnade skådespelare och magisterstudenter ett år åt att i första hand praktiskt, men också teoretiskt, utforska det skrattretande.
Under ledning av professorerna Gösta Ekman och Karin Helander, tillsammans med…
Kategorier: Konst
En sammanfattning av Gösta Gierows målande, tecknande, graverande och skrivna värld skulle kunna vara Tiden. I allt han gör är tiden närvarande, det passerade ögonblicket likaväl som fossilens miljontals år. Gösta Gierow blev en framstående hantverkare i tidens tjänst. Det gällde allt från hans utsökta miniatyrskrift…
"Mångfalden av perspektiv är stor, men boken präglas av närhet. Den är en pärla till biografi, alltigenom högintressant läsning." – Kristianstadsbladet
"Även den som trodde sig veta allt om Gösta Ekman får en rikare bild i denna generösa biografi." – Leif Zern, Dagens Nyheter
"Det…
"Mångfalden av perspektiv är stor, men boken präglas av närhet. Den är en pärla till biografi, alltigenom högintressant läsning." – Kristianstadsbladet
Gösta Ekman är en av Sveriges mest kända och älskade skådespelare, pappa till odödliga figurer som den snubblande mahatman, Papphammar och…
Sent och motvilligt blev Gösta Bohman politiker. När han valdes till moderat partiledare 1970 var han nära sextio år. Alltid kontroversiell framställdes han som en smått reaktionär, hetlevrad reservkapten och kritstrecksrandig handelskammardirektör.
Bohman tog över ett parti i djup kris. På tio år hade det förlorat…
För dig som älskar vackra böcker! I ett unikt samarbete med några av Sveriges intressantaste illustratörer ger Telegram ut valda världsklassiker. Varje bokomslag är ett unikt konstverk som tillsammans bildar en exposé över hur spännande det blir när dagens konstnärliga uttryck möter tidlösheten hos litteraturens mest…
”Äntligen stod prästen i predikstolen…” Med detta klassiska citat inleder Selma Lagerlöf sin storslagna debutroman från 1891. I centrum står den försupne prästen Gösta Berling, som efter att ha predikat onykter avsatts från sitt ämbete. Uppgiven och desillusionerad ämnar han supa ihjäl sig, men räddas…
Kategorier: Genusvetenskap Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper
Och vem är Gösta? Och vad menas med genusordning? Svaret på båda dessa frågor finns i denna bok, där Yvonne Hirdman, kvinnohistoriker och en av Sveriges främsta genusforskare, samlat en rad texter, publicerade och opublicerade, från de sista tio åren.
Gösta Sandels var en i generationen ”1909 års män”, de som inledde den moderna konsten i Sverige genom en utställning i Hallins konsthandel i Stockholm. De bröt med sekelskiftesmåleriet och de tre Stora: Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljeforss. Andra i gruppen var Isaac Grünewald, Einar Jolin,…
Den försupne, avsatte prästen Gösta Berling räddas till livet av den hårda majorskan på järnbruket Ekeby, i vars flygel en grupp dagdrivare och festprissar – »kavaljererna« – fått fristad. Under en blöt julfest får de besök av brukspatron Sintram, som står i förbund med djävulen. Gösta Berling lockas skriva…
Kategorier: Konst
Roj Friberg debuterade konstnärligt som nittonåring 1954. Fram till början av 1980-talet gjorde han stora svartvita teckningar som fick sin speciella karaktär av att de var ett slags negativa teckningar. Han färgade in papperet med grafit och fransk terpentin och suddade fram linjer och fläckar med en roterande…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Boken om Entreprenad AB E & G Jönsson berättar företagets hela historia från 1950-talets unga entusiastiska entreprenörer genom ett bekymmersfritt 1960-tal med gott om jobb som räckte till alla. Historien fortsätter genom 1970- och 1980-talen då företaget stod på sin absoluta topp och slutar i 1990-talets…
Kategorier: Arkitektur Arkitektur: offentliga byggnader Geovetenskap, geografi, miljö och samhällsplanering Konst Regional planering och områdesplanering
Boken som är en vänbok till Gösta Blücher, f.d generaldirektör för Boverket, innehåller bidrag från ett stort antal framträdande planerare och forskare. Bidragen hur svensk samhällsplanering har förändrats under ett halvt sekel. Frågor som riksintressen, regelförenklingar, stadsplanering, bostadsmässor,…
En hyllning till Gösta Walin, ursprungligen avsedd att överlämnas till honom på hans etthundraårsdag den 30 november 2002. Gösta Walin avled en kort tid dessförinnan, men verket gavs ut som festskrift som planerat. –Trettio bidrag speglar Gösta Walins unika engagemang i praktiskt taget hela civilrätten, liksom…