Sökresultat för Entomologiska Föreningen Östergötland, DanagårdLITHO AB...
Rensa filter?
Kategorier: Arkeologi Arkeologi: perioder och områden Historia och arkeologi Paleografi (skrifthistoria) Språk och lingvistik Språkvetenskap / lingvistik
Hällristningar är speciella på många sätt. På berghällarna kryllar det av bilder på skepp, vapen, människor och djur som ristades för över 3000 år sedan. De är tidsdokument som aldrig upphör att fascinera. Hällristningar och Hällristare är en populärvetenskaplig bok som ger en sammanfattande berättelse om Östergötland…
Grävlingens rika fynd Gnottnehult
Ann-Charlotte Feldt
Tvångsinlöst stadsdel under barnens fötter
Emma Karlsson
Påminnelser om 1500-talets fasor
Emma Karlsson
Främlingar riskerade dödstraff
Emma Karlsson
Ny bok om gamla Skänninge
Lasse Norr
Nytta och nöje i Olivehult
Alf Ericsson & Karin Lindeblad
Riks-geografens…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel
Gro bor i en buss. Tillsammans med mamma Anna och pappa
Otto, undulaterna Gullebullen och Gulleplutten, hunden Zlatan
samt gotlandskaninerna Gute och Guldnos. Den brokiga familjen reser runt med bussen i de svenska landskapen och upplever många spännande äventyr. Gro är en liten tjej med stora känslor. Hon är full av…
Många Strängnäsbor har säkert hört talas om föreningen Strengnenses, men har du koll på vad föreningen egentligen ägnar sig åt eller hur dess historia ser ut? Kanske har du en aning om att det är en kamratförening för elever som gått på Thomasgymnasiet eller läroverket? Kanske har du aldrig hört namnet Strengnenses…
Kategorier: Ande, kropp och själ Folkliga föreställningar och kontroversiell kunskap Folktro, myter och legender Hälsa, relationer och personlig utveckling Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Övernaturliga fenomen / det paranormala Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Socialhistoria och kulturhistoria
Det Förtrollade Östergötland är en bok som välkomnar dig in i den östgötska folktrons föreställningsvärld. Ta del av skildringar som tar avstamp i tron att verkligheten är magiskt besjälad och befolkad av märkliga varelser och väsen som stundtals är lika oss människor intill förväxling men ändå inte mänskliga. Med en…
This thesis is about Föreningen Original-Träsnitt (The Swedish society of Original Wood Engravers), which was founded in 1919, at a time when new photographic methods of image reproduction contributed to a differentiation of the graphic visual culture in Sweden in Europe.
Fjortonde delen i serien över Sveriges landskap och dess färger. Den lilla boken ska locka till upplevelser av landskapets olika sevärdheter, aktiviteter och företeelser genom att sprida färginspiration och fungera som guidebok för turister.
”Jag ser Blå rummet som ett träd som vuxit upp. Vi har vårdat det. Klättrat. Lekt. Försvarat ibland. Det får ett egenvärde i sig. Jag gillar det även om det inte har en nytta. Det har en känslomässig nytta. Att det står där.”
Så säger en av medlemmarna i Blå rummet – en liten replokalsförening i…
Kategorier: Historia och arkeologi
Kategorier: Pedagogik Pedagogik: historia Samhälle och samhällsvetenskap Vuxenutbildning, vidareutbildning
Folkbildning & Forskning, Årsbok 2021 från Föreningen för folkbildningsforskning består av ett fyrtiotal bidrag om bokcirklar, om praktiknära forskning och forskande folkbildare, om Gösta Vestlund samt om den gränslösa folkbildningen. Föreningen för folkbildningsforskning är en mötesplats för forskare och…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Dagböcker och brev Kemi Matematik och naturvetenskap
Jacob Berzelius (1779-1848) vetenskapliga insatser inom kemin är väl beskrivna, men genom att studera hans nära relationer med släkt och vänner kan vi lära känna människan bakom de vetenskapliga framgångarna. Berzelius glömde aldrig bort födelsebygden Östergötland. I boken Jacob Berzelius och Östergötland –…
Kategorier: Fotvandring Friluftsaktiviteter Livsstil, hobby och fritid Reseguider Reseguider: aktiv semester Resor och platser Sport, idrott och friluftsliv
Östergötland erbjuder vandraren allt från djupa skogar till fri horisont över skärgården. vandra i östergötland hjälper dig att komma ut på den 140 mil långa Östgötaleden för att uppleva det bästa av kultur, natur och sevärdheter. Du får också tips på kortare och längre dagsvandringar längs Östergötlands kanaler,…
Utgiven av Svenskt visarkiv. Svenska låtar är en samlingsutgåva av svensk folkmusik i 24 band. Verket är resultatet av ett insamlingsarbete 1908-1940 initierat av Nils Andersson med målsättningen att skapa ett standardverk för svensk folkmusik. Utgåvan är uppdelad efter landskap och utgår ifrån de enskilda spelmännens…
Syftet med detta arbete är att analysera och beskriva djurhållningen under yngre bronsålder och äldre järnålder med utgångspunkt i ett mångfacetterat arkeologiskt material.
Östergötland och särskilt trakten kring Västerstad i landskapets västra del står i fokus. Den inriktning människorna har haft på boskapsskötseln…
Under 1800-talet blev folkkonst ett begrepp för att skilja föremål som människor, oftast på landsbygden, gjort från den konst som var etablerad i de högre samhällsskikten. Kring det förra sekelskiftet fylldes svenska museisamlingar och hembygdsgårdar av folkkonstföremål i syfte att bevara allmogens konst i en värld som…
Kategorier: Friluftsaktiviteter Livsstil, hobby och fritid Reseguider Reseguider: aktiv semester Resor och platser Sport, idrott och friluftsliv
Skärgårdarna i Sörmland och Östergötland är jämte Stockholms skärgård det största sammanhängande skärgårdsområdet i landet. Denna typ av områden existerar bara på ett fåtal platser på jorden, där inlandsisens verkningar haft stor påverkan, och är därför världsunika. Skärgården sträcker sig miltals i öst-västlig…
De östgötska städerna väckte tidigt historieforskningens intresse och har tidigare behandlats i Projekt Medeltidsstadens rapporter och enskilda stadsmonografier.
I detta arbete diskuteras Östergötlands urbanisering ur ett landskapsperspektiv, med särskild tonvikt på hur platserna fungerat som centralorter.
Genom detta…
Kategorier: Folkliga föreställningar och kontroversiell kunskap Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
I Spöken i Östergötland har Johan Birath bl.a. genom efterlysningar i radio, tv och press, samlat nya och gamla spökhistorier och gengångarföreställningar från Östergötland. Boken gör inte anspråk på att vara någon fullständig kartläggning av gengångarfenomen i länet, men målsättningen att ha med något från alla…
Under 1840-talet kom fototekniken daguerreotypi till Östergötland. Det var den första fotografiska teknik som nådde offentligheten och den räknades då som det mest moderna och innovativa man kunde tänka sig. Det blev möjligt för de allra flesta att bli avbildade på fotografi och under 1800-talets andra hälft startade…
Modernismen inom arkitektur och planering uppstod som en reaktion på det som varit de flesta människors vardag – trångboddhet och fattigdom. Man ville bryta med det gamla och skapa en ny stil för en ny tid. Moderna stadskärnor tog form, förorter byggdes och tätorter expanderade. Det industrialiserade samhället…
Johan Bäckström från Tidersrum i Östergötland fick sin utbildning vid Konstakademien, men kom att ägna sig åt måleri på möbler: ”I granna, blomstrande färger målade han varjehanda gubbar, lejon, valfiskar och brännvinsflaskor på böndernas bord och skåp.”
Ett stort antal möbler och föremål ur Johan…
Smideslämningar på en boplats från äldre järnåldern blev utgångspunkt för en spännande jakt efter det förhistoriska järnet i Östergötland. Boplatsen låg i Kallerstad, idag ett industri- och affärscentrum i nordöstra Linköping. Men var hade själva råjärnet till smidet producerats – i boplatsens närhet eller kom…
Boken ger i 14 artiklar en skildring av arkeologi i Östergötland. Här blandas uppsatser om järnframställningen i Järnstad med texter om jägarstenålderns hyddor. Bondelivet under äldre järnålder skildras med bland annat exempel från stensträngslandskapet i Tinnerö. Olika kultplatser presenteras som det hedniska…
Kategorier: Arkeologi Arkeologi: perioder och områden Europas historia Europas historia: medeltiden Historia Historia och arkeologi
Ta del av den medeltida stadsdelen Sanden, vars innevånare avhystes då Vadstena slott skulle byggas. Byggnadsresterna blev kvar under slottsvallen och ger oss information om hur bebyggelsen såg ut. En ursprunglig gatstump finns kvar i originalläge i slottet! Boken beskriver också framträdande arkeologiska fynd såsom…
Välkommen in i trädgårdsriket Östergötland. Boken berättar om de trädgårdsentusiaster som format det grönskande länet, om klostrens lustgårdar, om slottens överdådiga anläggningar, om bondens trädgård och torparens täppa.
Framstående trädgårdsarkitekter har varit verksamma i Östergötland – Nicodemus Tessin d y på…
Östergötland har en fantastisk bebyggelse med allt från herrgårdar från 1600-talet, rundlogar från det sena 1800-talet, skolor, lantliga industrier och byar till små, speciella hus för ankor. Boken berättar om vanliga och typiska hus, men också om hustyper som är ovanliga eller på väg att försvinna. Gemensamt för alla…
”utmärkt som följeslagare för den kulturhistoriskt intresserade resenären”
Eskilstuna-Kuriren
”Bra guide i det östgötska kulturlandskapet”
Vadstena Tidning
”En liten pärla.”
Frykdals-Bygden
Varje vår blommar klosterliljorna i tusental i Vadstena klosters trädgård. Liljorna har…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt
Flera namnkunniga författare har sett dagens ljus i Östergötland, andra har för längre eller kortare tid valt ett stycke östgötabygd till sitt så väl yttre som inre landskap. Här återfinns 1800-talsprofiler som Henrik Bernhard Palmær, Per Daniel Atterbom, Leonard Fredrik Rääf och Carl Anton Wetterbergh, mer känd som…
Kategorier: Arkitektur Arkitektur: sakrala byggnader Biblioteks- och informationsvetenskap, museivetenskap Konst Museivetenskap och kulturarvsvård Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap
These are the proceedings of the symposium Medieval Murals in the Church Attics of Östergötland, held in September 2015, at Norrköping Art Museum, organised by ICOMOS Sweden’s Scientific Working Group for Mural Paintings. The purpose of the symposium was to bring different disciplines together to shed light on diverse…
Kategorier: Sport, idrott och friluftsliv
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi Reportage och samlingar av journalistiska texter
Johan Birath är en välkänd lokalhistorisk forskare, skribent och föreläsare, uppskattad för sin förmåga att både i skrift levandegöra gångna tider i Östergötland och trollbinda en publik med sina muntliga berättelser. Sedan 2007 skriver han varje vecka en krönika i Länstidningen Östergötland, länets veckotidning för…
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
Världens sämsta barnvakt, Professor Gullström, passar Bettan, Saga och Lille Klas. De har smitit iväg som vanligt. De tre plockar blommor. Den klåfingrige Klas sticker sig på ett bi och det blir ett himla liv. Klas skriker och Bettan skäller. Saga står inte ut. Hon traskar iväg till skogen och går vilse.
Det blir…
Kategorier: Konst
Hur ser den samtida konstscenen i Östergötland ut?
Den frågan ställer sig Christer Fällman och låter det bli startskottet på en resa genom det östgötska konstlandskapet. Resan gör halt hos några av de mest välkända konstnärerna, men också hos några mindre kända konstnärer som etsat sig fast i Christers medvetande.…