Sökresultat för Dikt...
Rensa filter?
Och till slut, förblev ingenting som vi trodde men blev som det skulle vara. Vi fick lämna paradiset, den inhägnade trädgården som skapats genom våra eldiga hjärtan och villiga händer. Anförtrodde höga ekar, bäck- o fågelkvitter, botaniska skönheter och pilska paddor till tre generationer kvinnor att förvalta. Strax…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: poesi och poeter Språk och lingvistik Språkvetenskap / lingvistik
En enda dikt i femtielva versmått. Varför?
Vad är vitsen med vers? Finns det någon poäng med poesi? Blir man lycklig av lyrik?
I alla tider och på alla platser har människor skapat vers. Vi har diktat för att berätta, minnas, förmedla känslor, roa, dansa, supa, hålla takten i arbetet … Och valet av…
Kategorier: Filosofi och religion Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Kristendom Religion och tro Socialhistoria och kulturhistoria
Med Kristi himmelsfärd fullbordas och avslutas det kretslopp som påbörjas med inkarnationen. I inkarnationen har Gud uppenbarat sig i världen genom Jesus Kristus. Fastän född såsom människa kunde Jesus med gudomlig kraft utföra underverk bortom mänsklig förmåga. Genom sin uppståndelse och sin himmelsfärd slutförde han…
Dikter ur boken:
BLOMMOR I SITT HÅR
Livet har inte behandlat dig bra.
Därför älskade du en man som behandlade dig likadant.
Han var nålen,
Du var tråden,
Er kärlek var stygn som aldrig läkte.
Du är fri nu,
Men bortkommen,
Utan en sveda att rätta dig efter.
När du fnittrar,
Ser jag flickan,
Som vill ha blommor i sitt…
Detta är Torbjörn Johanssons fjärde bok i denna serie med funderingar från hans plats på jorden. Funderingar om stort och smått.
Efter ett rörligt liv med fiolen som ständig följeslagare tar han det nu lite lugnare i huset vid havet i Halland.
Spelar lite mindre men skriver mer. Nästan varje dag. Det mesta åker direkt…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Diktsamlingar (poesi) Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Poesi
Tänk att det finns en bok som både gör tacktalet för maten lättare och ger dig andlig påfyllning.
En diktsamling som passar bra till högläsning och som present. En bok som omfamnar de stora känslorna; förälskelse, kärlek, gemenskap, förlust, sorg, död – alla huvudrätterna i ett liv, utan att glömma tillbehören. Och det…
Kategorier: Modern romantik Romantik Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: specialutgåvor
I hans smak/ Ända sedan de träffades har Roman Zayn tänkt på Sable Cordero. Men då han är Sables arbetsgivare är den förtrollande kändisstylisten förbjuden mark. När Sable hamnar i knipa tvekar han dock inte att ställa upp – allt för att vara i hennes närhet. Och det visar sig snart att passionen som blossar upp…
Dagsverser var länge ett uppskattat inslag i dagstidningarnas kulturutbud. I den här boken finns samlat valda delar av flera års versproduktioner för UNT, Uppsala Nya Tidning. Med några år på nacken kan de ändå ge en roande eller oroande tidsbild av vad som hände då. Några av dem är före sin tid och är lika aktuella än…
På ett bord på ålderdomshemmet ligger det röda äpplet som en hägring från förr. Människorna som befolkar hemmet kommer och går. I denna obarmhärtiga men också hemligt trösterika långdikt hör vi dem tala om livet som varit och slutet som väntar – nu är vi här, snart är vi det inte.
Med ”Det röda äpplet” befäster…
På ett bord på ålderdomshemmet ligger det röda äpplet som en hägring från förr. Människorna som befolkar hemmet kommer och går. I denna obarmhärtiga men också hemligt trösterika långdikt hör vi dem tala om livet som varit och slutet som väntar – nu är vi här, snart är vi det inte.
Med ”Det röda äpplet” befäster…
Författaren (82+) orkar inte längre gå ut på gator och torg, demonstrera och protestera, som hon gjort sedan 1970-talet. Hon har i stället samlat tankar och bilder till en bok ”hjälp” (alla behöver förr eller senare hjälp) ! Dikterna talar om sakernas tillstånd i världen, om djur och natur, kärnkraft och…
Kategorier: Andra medicinska specialiteter Biografier och litteraturvetenskap Farmakologi Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt Medicin och omvårdnad
Ingen kultur har använt så många olika ämnen för att bli friska, bli ”höga”, eller bara klara av att leva, som vår moderna civilisation. Men människor har i alla tider och alla kulturer försökt lindra smärta och bota sjukdomar, eller sökt påverka sitt medvetande. Att läkemedel och droger är två sidor av samma mynt…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Modern och samtida poesi Modern och samtida skönlitteratur Noveller Poesi Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
Texterna i Liv visar sig är exempel på tillstånd och situationer i barns och kvinnors liv under ett sekel runt millenieskiftet.
De är skrivna mellan 1982 och 2015.
Män rör sig i berättelsernas utkant även om en riktigt liten flicka tänker att hon skulle vilja smälta upp i sin far när hon ligger och tittar på hans…
Kategorier: Antologier Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Poesi
En antologi innehållande dikter, kåserier och noveller av kända och okända författare. Denna lilla antologi innehåller varierande texter, de flesta med hälsingeanknytning, vilka kommer att ge dig en trevlig läsupplevelse. Deltagande författare: Håkan Ågren deltar med fyra betraktelser på temat En utbölings syn på…
Kategorier: Antologier Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Modern och samtida skönlitteratur Noveller Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
Åter på rätt kurs – för tjugo nya, spännande, gripande, galna, intressanta, romantiska, humoristiska och stämningsfyllda berättelser. Av sjöfarare om sjömanslivet på de sju haven.Så tillsammans med de befarna – mot nya äventyr på exotiska platser och i kända hemmavatten. Såsom Cristobal, Buenaventuras, Bislig Bay,…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: prosa och prosaförfattare
Allt en författare skriver handlar i grund och botten om författaren själv. Det är en idé som genljuder i Stefan Zweigs mäktiga bok om tre av litteraturhistoriens mest inflytelserika namn: Casanova, Stendhal och Tolstoj. Med en oförliknelig stilistisk skärpa och skenbart enkel ton leder Zweig läsaren genom författarnas…
Vistelsen i London är en besvikelse. Lady Dove Sanford-Wallis drömde om sagolik romantik, men verkligheten har slagit drömmen i spillror. Kavaljererna som omger henne är bara intresserade av att skryta inför varandra, och har inget intresse av att lära känna henne, utöver titeln. Men när hovdiktaren prins Illarion…
”Crossing Brooklyn Ferry” är en av Walt Whitmans (1819-1892) mest ikoniska dikter och blev en inspirationskälla för kommande generationers poeter. Denna rikt illustrerade utgåva tar läsaren med tillbaka till Brooklyn och New York vid 1800-talets mitt och följer Whitmans hårda arbete med att finna rätt uttryck för sin…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management Management och företagsledning Modern och samtida poesi Poesi
Det här är en annorlunda bok för chefer, ledare och medarbetare skriven på rim. En bok som genom att korsa, eller vi kanske ska säga krocka, affärsvärldens verklighet med den kulturella världens uttryck, vill få människor att reflektera över arbetslivets villkor och näringslivets moral, och tänka till ett varv på allt…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: poesi och poeter
”Jag skriver, på basis av mina anteckningar, ut en ny bok” – så står det på en ensam rad i Göran Sonnevis diktsamling ”Bok utan namn” från 2012. Av sammanhanget framgår att han sitter med anteckningar från 1957 till 2012 och på grundval av dessa ”skriver ut” eller kanske komprimerar en dikt på 414 sidor,…
Tuija Nieminen Kristofersson har tidigare gett ut två diktsamlingar, ¿Hägerns öga¿ (93) och ¿Björnboken¿ (95) på annat förlag. För ¿Björnboken¿ nominerades hon 1996 till FIB Lyrikklubbs Stig Carlsson-pris. Hon är sociolog och arbetar på högskolan i Kristianstad.
Hennes debut hos oss sker med en samling dikter på…
Ruben Nilson (1893-1971) är en av vårt lands främsta visdiktare. Hans vistexter är både underfundiga, humoristiska och inte sällan samhällskritiska. Ruben var även bildkonstnär och karikatyrtecknare och deltog i olika utställningar, bland annat på Liljewalchs i början av 1930-talet.
Ruben Nilson växte upp i Stockholm…
DEN SOM FLYGER över jordklotet en klar natt ser skenet från de mänskliga apparaterna. Planeten lyser allt starkare i mörkret. Detta är människornas epok, den som av ledande naturvetenskapliga forskare fått namnet antropocen.
Med svedda vingar lyfter fåglarna ur de brinnande skogarna. Haven mellan kontinenterna…
Jag har alltid tyckt om Åkes konst där han med penseln målar fram naturen i dess egen färgrikedom. Det var naturligt för mig att be honom göra omslag och illustrationer till min första diktsamling jag lyfter bäcken som kom ut 2008. Nu är det dags för min andra diktsamling och vårt samarbete har varit det omvända. Jag…
Édouard Glissant (1928 2011) räknas som en av det franskspråkiga Karibiens främsta författare. Även om hans verk till stor del handlar om hemön Martinique, sträcker sig hans tankar långt utanför Antillerna och står i nära samklang med aktuell debatt inom estetik, politik, filosofi och litteratur. För hela sitt verk har…
Lyrikvännens debutantnummer 1981 Åttahundra bidrag, fyratusen dikter Dan Alatalo blev en av de utvalda med dikten SÖNDAGSRITUALEN
—- om söndagsmorgnarna sega och släpiga gnuggade min far in rysstvålens lödder i sin veckogamla skäggstubb och striglade rakknivens kupade blad mot avigsidan av sin svettstela livrem…
För första gången kliver……för-byrålådan-skrivande Vänersborgare i åldrarna 15-86 år fram ur sina gömslen och publicerar sig. Modigt! För att beträda författarscenen som amatör krävs mod, men ordet amatör betyder den som älskar och den som älskar kan ibland bli väldigt modig … Så efter skrivarcirklar…
Ebba Lindqvist gestaltar i sin lyrik havet, kärleken och döden med en allmängiltighet och personlig laddning som gör henne aktuell inte bara i sin tid utan även i vår. Hennes diktporträtt är förankrade i såväl biblisk/klassisk tradition som nutid. Inte minst hennes kvinnoporträtt rymmer en ännu outforskad stark dynamik…
Elda under din vrede skriver Ingrid Sjöstrand (f. 1922) i en av sina mest lästa och spridda dikter från 1979. Under åren som följde framfördes Elda under din vrede och andra dikter av Sjöstrand vid otaliga manifestationer inom tidens fredsrörelse, miljörörelse och kvinnorörelse. I början av 1980-talet stod…
Kategorier: Historia och arkeologi
Vid en rasolycka i Falu koppargruva 1670 omkom och försvann gruvdrängen Fet-Mats Israelsson. Hans kropp upptäcktes välbevarad, till synes förstenad, med fortfarande ungdomligt utseende, mer än fyra årtionden senare 1719. Han igenkändes då av sin trolovade Margreta nu en gammal gumma. På grund av den märkligt…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Är en författares liv värt att spåra? Många menar att man ska se till verket, inte till människan bakom det. Troligt är väl dock att liv och verk hänger samman och kanske till och med är varandras förutsättningar. Uppmärksammade författare är dessutom, möjligen mer än de flesta, delaktiga i den tid och i det allmänna…
Lyrik kring liv och skärningspunkter. Söderslätt, den onda kroppen och en barndom.
Den som vill lära känna den danska poesins utveckling under mer än 200 år, är lyckligt lottad! I fem ståtliga band har utvecklingen från folkvisor till poeter efter 1960 skildrats. Det är givetvis omöjligt att på ett begränsat utrymme som det här, ge mer än några smakprov. Jag har valt band 4 – 1870-1960 Fra…
Ur förordet:
”Kärleken kan komma när man minst anar det. När man sitter på ett tåg på väg till Stockholm och har bokat tyst avdelning för att få vara ifred till exempel.”
”en dikt om dan – 100 dikter om kärlek” är dikter om kärleken mellan två människor som fann varandra mitt i livet. Det…
Anna Möller-Sibelius undersöker den finlandssvenska poesin under 1960- och 1970-talen utgående från tre centrala författare: Gösta Ågren, Lars Huldén och Claes Andersson. Hon diskuterar motsättningen mellan socialt engagemang och poesins genrekrav, och visar att den konflikten är produktiv. Perspektivet är…