Sökresultat för Delbetänkande av Missbruksutredningen Socialdepartementet...
Rensa filter?
Kategorier: Äldreomsorg Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala effekter av katastrofer Sociala och etiska frågor Socialtjänst och social omsorg Socialtjänst, välfärd och kriminologi
Coronakommissionens bedömning avseende de viktigaste orsakerna till den stora smittspridningen och de höga dödstalen bland äldre i Sverige.
Kategorier: Andra tekniker och tillämpade vetenskaper Juridik Övrig yrkesinriktad teknik Särskilda rättsområden Security, safety & protection skills / professions Teknik, ingenjörsvetenskap etc.
Föreslår att åldersgränsen 55 år som bortre gräns för möjligheten att kunna välja kortare karenstid i sjukförsäkringen ska tas bort för en försäkrad med inkomst av annat förvärvsarbete och som betalar egenavgifter.
Utredningen gör bedömningen att den hittillsvarande modellen med finansiering från ATG:s överskott är en hållbar finansieringsmodell för trav- och galoppsporten även efter omregleringen av spelmarknaden.
Kategorier: Juridik
OBS! Detta är preliminär förhandsinformation baserad på utgivningsbeslut från myndigheten/departementet. När Norstedts Juridik får mer uppgifter om innehåll och andra detaljer kompletteras informationen.
Utkommer i september.
Utredningen om förenklade skatteregler för att underlätta och främja egenföretagande. Syftet är att göra det mindre komplicerat att starta och driva enskild näringsverksamhet och att underlätta för den enskilde näringsidkaren att göra rätt och undvika…
Kategorier: Hälso- och sjukvårdsrätt Juridik Katastrof- och brandskyddslagar Krig och försvar Militär strategi och försvarsstrategi Miljö-, transport- och planeringsrätt Samhälle och samhällsvetenskap Särskilda rättsområden Socialrätt
I delbetänkandet redovisas utredningens analys av de förslag till inriktning för hälso- och sjukvården som en del av det civila försvaret som Försvarsberedningen, Försvarsmakten och MSB har lämnat. Utredningens bedömningar är avsedda att utgöra ett underlag…
Presenterar de centrala framgångsfaktorer respektive möjliga hinder för omställningsarbetet som utredningen identifierat. Dessutom lämnar utredningen ett antal förslag som syftar till att stärka olika dimensioner av samverkan och skapa ett mer sammanhanhängande hälso- och…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Finansväsen Finansväsen och redovisning Folkrätt Folkrätt: investeringsavtal och -tvister Folkrätt: utrikeshandelsrätt Internationell rätt Investeringar och värdepapper Juridik
Förslag på hur ett svenskt system för granskning av utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden kan utformas.
Utredningen föreslår att rutavdraget ska utökas med fyra tjänster:
Tvätt vid tvättinrättning, inklusive transport av tvätten.
Möblering av bostad, inklusive montering av nya möbler.
Transport av bohag till andrahandsbutiker, loppmarknader och liknande där bohaget…
Huvuddragen i utredningens förslag är att garantipensionen ska ersättas av en ny förmån kallad grundpension. Grundpensionen ska tjänas in av den försäkrade och beräknas utifrån den tid som personen har arbetat eller varit bosatt i Sverige.
Utredningen redovisar centrala begrepp och lyfter avgörande områden för hur den ser att en ny hälso- och sjukvård ska byggas. Utredningen beskriver prioriteringar och dess avgörande betydelse för såväl utformningen av hälso- och sjukvården som medborgarnas förtroende och medarbetarnas dagliga arbetsmiljö. Några av…
Sverige bör delta i det internationella samarbetet mot organhandel. Utredningen föreslår därför att Sverige tillträder Europarådets konvention mot handel med mänskliga organ Santiagokonventionen. Utredningen har också utrett vilka författningsändringar tillträdandet kräver.
Särskild utredare: Sten Heckscher
Har tittat på möjligheterna att i undantagsfall bedöma en sjukskriven persons arbetsförmåga mot arbete hos dennes arbetsgivare. Detta trots att arbetsförmågan ska bedömas mot ett förvärvsarbete som på arbetsmarknaden är normalt förekommande.
Bland förslagen:
Ett nytt beviskrav, övervägande skäl för återgång i arbete…
Utredningen bedömer att det är av stor vikt för effektiviteten i byggprocessen att byggherren har möjlighet att påbörja byggnadsarbeten omedelbart efter att byggnadsnämnden har gett lov och startbesked. Samtidigt skulle en sådan reform enligt utredningen inte påverka risken för skador på natur- och kulturvärden mer än…
HAR UTGÅTT, GÅR INTE ATT KÖPA.
Underlag för bedömningen om Sverige bör tillträda protokollet av den 3 juni 1999 om ändring av fördraget om internationell järnvägstrafik (COTIF 1999) av den 9 maj 1980. Utredningen lämnar i betänkandet också förslag till de författningsändringar som behövs för ett sådant…
Kategorier: Juridik Särskilda rättsområden Straffrätt och straffprocess Vägtrafiklagstiftning, trafikbrott
HAR UTGÅTT – GÅR INTE ATT KÖPA I TRYCKT FORM.
Nya broar ska betalas av alla som kör över!
Mot bakgrund av EU:s Eurovinjettdirektiv (1999/52/EG) och svenska regler om vad som är en skatt och vad som är en avgift förslås att avgifter tas ut på ett enhetligt sätt för tre av de broar som håller på att byggas i…
Dagens vårdgaranti i primärvården ska ersättas av en behovsstyrd garanti där en medicinsk bedömning garanteras inom tre dagar istället för dagens sju. Bedömningen kan göras av en läkare eller annan legitimerad vårdpersonal inom primärvården. Utöver en förstärkt vårdgaranti föreslås tre nya principer som ska styra…
Redovisar uppdraget att dels analysera vilken reglering av personuppgiftsbehandling för forskningsändamål som är möjlig och kan behövas med anledning av att dataskyddsförordningen (EU 2016/679) börjar tillämpas den 25 maj 2018, dels lämna de författningsförslag som behövs.
Förslagen ska avse reglering utöver de…
Kartlägger ersättningsmodellernas styrande effekter i hälso- och sjukvård samt socialtjänst. Utredningen presenterar de ersättningsmodeller som är mest aktuella i Sverige i dag och diskuterar sedan deras betydelse för möjligheten att tillvarata medarbetarnas kompetens och förmåga och därigenom bidra till en…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Finansväsen Finansväsen och redovisning Pensioner
Tjänstepensionsföretagsutredningen överlämnade den 27 augusti 2014 sitt delbetänkande ” Genomförande av Omnibus II-direktivet ” till regeringen. Utredningen fick i uppdrag att lämna förslag till de lagändringar som krävs för att i svensk rätt genomföra det s.k. omnibus II-direktivet.
Utredningens förslag i…
Har särskilt analyserat om riksintressen hindrar angeläget bostadsbyggande och orsakerna till detta. Utredningen har också prövat förslag om bostadsförsörjning som riksintresse och andra möjligheter till avvägning mellan bostadsförsörjning och riksintressen, i dialog med myndigheter och andra intressenter.
Utredningen…
Föreslår en samlad nationell strategi för att nå det jämställdhetspolitiska delmålet att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Som en del av uppdraget ingår att utvärdera och bedöma de insatser som regeringen har genomfört under åren 2010-2014 för att bekämpa mäns våld mot kvinnor,
Kategorier: Författningsrätt och förvaltningsrätt Juridik Militär och försvarslagstiftning Särskilda rättsområden
HAR UTGÅTT – KAN INTE KÖPAS.
Förslag om införande av sanktionsavgifter för överträdelser av vissa regler om export av krigsmateriel och av s.k. produkter med dubbla användningsområden.
Updraget innefattar också uppgiften att se över krigsmateriellagstiftningen i syfte att skärpa exportkontrollen gentemot…
Föreslår dels hur tillämpningsdirektivet ska genomföras i svensk rätt och gör en bedömning om svensk rätt är förenlig med tillämpningsdirektivet och presenterar de författningsförslag som behövs för att anpassa svensk lagstiftning till direktivet.
Utredningen föreslår att bestämmelser som syftar till att genomföra…
Digitaliseringen är i dag en del av vardagen för de flesta människor. Utvecklingen av datorer, läsplattor och smartphones med uppkopplingsmöjligheter till internet har starkt bidragit till att de flesta individer använder digitala verktyg och tjänster. Det skapar ett behov av att utveckla digital kompetens. Oavsett…
En yrkesinriktning inom teknikprogrammet. SOU 2015:29. : Delbetänkande från Yrkesprogramsutredningen
Kategorier: Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Studievägledning och yrkesorientering Yrkesutbildning
Utredningen föreslår bl.a. att det högskoleförberedande teknikprogrammet får en yrkesutgång, vilket ska underlätta elevers övergång till arbetslivet efter genomförd utbildning. Vidare föreslår utredningen förändringar i naturbruksprogrammet, som syftar till att säkerställa programmets yrkeskaraktär.
HAR UTGÅTT, GÅR INTE ATT KÖPA.
Enligt kommittédirektiv (2013:29) ska utredningen U 2013:02 utvärdera statsbidraget till särskilda insatser på skolområdet (SIS) för att få kunskap om hur bidraget fördelas och om användningen är effektiv. Vid behov ska utredningen även lämna förslag på hur användningen och fördelningen…
Kategorier: Föroreningar och miljöhot Geovetenskap, geografi, miljö och samhällsplanering Hantering av mark- och naturresurser Juridik Klimatförändringar Miljö-, transport- och planeringsrätt Miljön Särskilda rättsområden
Dricksvattenutredningen lämnar i detta delbetänkande en uppdaterad analys av klimatförändringarna i Sverige under återstoden av detta sekel, med de risker för dricksvattenförsörjningen som kan förutses. Det gäller en rad pågående och framtida effekter på vattenförekomster, berednings- och distributionssystem för…
Kategorier: Informationsteknik It: allmänt Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor Sociala prognoser och framtidsstudier
Några av kapitelrubrikerna:
Det biologiska samhället (av Anders Ekholm)
Digitaliseringens möjligheter och utmaningar (av Anna Felländer)
Digital Disruption at Work (av Carl Benedikt Frey, Thor Berger)
Sverige som IT-nation (av Anders Frick)
Digitaliseringen och den framtida välfärdsteknologin (av Bodil Jönsson)
Vilken…
I grundskolan och grundsärskolan ska en kommun få göra undantag från bestämmelserna om placering enligt vårdnadshavarnas önskemål och elevers berättigade krav på en placering nära hemmet om det finns särskilda skäl med hänsyn till kommunens mottagande av nyanlända elever eller andra elever som varit bosatta i landet en…
Föreslår hur skolhuvudmän för grundskolan, grundsärskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska ges ökade möjligheter att dels ingå avtal med andra skolhuvudmän om att utföra undervisning, dels i vissa fall använda undervisningsformer som medger ett mer flexibelt sätt att erbjuda utbildning. Syftet är att öka…
Kategorier: Geovetenskap, geografi, miljö och samhällsplanering Juridik Miljö-, transport- och planeringsrätt Miljön Miljöpolitik och miljöpolicy Miljörätt Särskilda rättsområden
Världen behöver nå nollutsläpp av koldioxid vid mitten av seklet, menar Miljövårdsberedningen. De bedömer att historiska och pågående utsläpp av växthusgaser redan ger upphov till påtaglig och allvarlig klimatförändring, vilket medför oacceptabla risker för ekosystem och samhällen.
Sverige ska fortsätta bedriva en…
Har haft i uppdrag att lämna förslag på reglering av försök med självkörande fordon på väg. Försöksverksamheten föreslås regleras i särskild lag och att tillsyn ska utövas av Transportstyrelsen.Utredaren bedömer att:
De internationella konventionerna om vägtrafik inte hindrar försöksverksamhet med självkörande fordon…
Kategorier: Författningsrätt och förvaltningsrätt Integritetsrätt Juridik Mänskliga och medborgerliga rättigheter Särskilda rättsområden
Utredningens grundläggande slutsats; den fredade zon medborgare har rätt till minskar samtidigt som insamlandet och vidareanvändningen av personuppgifter ökar.
Det som är förknippat med den högsta risken för den personliga integriteten:
handlar oftast om den stora insamling och hantering av uppgifter om enskilda som…
Analyserar det nya direktivet och lämnar förslag på åtgärder som behöver vidtas för att genomföra direktivet i svensk rätt. Utredningen har övervägt om direktivets bestämmelser om informationsansvar, ansvar för fullgörandet av paketreseavtalet m.m. bör genomföras i befintlig lagstiftning, genom ändringar i lagen…
Kategorier: Juridik Särskilda rättsområden Social trygghet och välfärd: juridik Socialförsäkringsrätt Socialrätt
Utredningen föreslår en begränsning av rätten till föräldrapenning för föräldrar som kommer till Sverige med barn, eftersom den gruppen i dag blir överkompenserad inom ramen för föräldrapenningen. Detta gäller särskilt föräldrar som kommer till Sverige med något äldre barn.
Utredningen föreslår att begränsningen…
Diskuterar och analyserar såväl styrning som uppföljning av folkhälsopolitiken och lägger fram en rad förslag med syfte att utveckla och förtydliga det folkhälsopolitiska ramverket för en god och jämlik hälsa.
Utredningen menar att det behövs:
ökat fokus på jämlikhet och tydligare mål
att arbetet organiseras så att…
Utredningen bedömer att det finns potentiella effektivitetsvinster att realisera med hjälp av OPS-modeller inom investeringar i statlig transportinfrastruktur. (OPS-modeller: ett långsiktigt kontrakt mellan staten och en privat part avseende tillhandahållandet av en infrastrukturtjänst, inte en anläggning.) Dessa…
Utredningen analyserar hur svensk rätt förhåller sig till EU-direktivet om oskuldspresumtionen och rätten att närvara vid sin egen rättegång och föreslår förändringar som krävs för att genomföra direktivet i svensk rätt.
Rätten till en rättvis rättegång är av fundamental betydelse. Den garanteras inte minst genom…
Kategorier: Fattigdom och arbetslöshet Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Delegationen för unga till arbete, Dua, har uppdraget att verka för attarbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet får störregenomslag på lokal nivå. Delegationen ska främja statlig ochkommunal samverkan och utveckling av nya samverkansformer.
Utredningen anser bland annat att:
Regeringen bör tydliggöra…
Kategorier: Biomedicinsk teknik Hälso- och sjukvårdsrätt Juridik Medicin och omvårdnad Omvårdnad och medicinska stödfunktioner Särskilda rättsområden Socialrätt
En översyn av lagstiftningen som reglerar hanteringen av humanbiologiskt material, s.k. vävnadsprover, och information om proverna i biobanker. Syftet med utredningen är bl.a. att anpassa lagstiftningen så att den underlättar utvecklingen och förbättrar förutsättningarna för användning av prover och uppgifter i svenska…
Kategorier: Geovetenskap, geografi, miljö och samhällsplanering Juridik Miljö-, transport- och planeringsrätt Regional planering och områdesplanering Särskilda rättsområden Stadsplanering och kommunal planering
Uppdraget innebär att verka för att få till stånd ett bostadsbyggande på statens fastigheter. Där utredningen bedömer att ett bostadsbyggande skulle kunna vara aktuellt ska relevanta aktörer sammanföras i syfte att realisera bostadsbyggandet.
Uppdraget består av två delar. Den första delen, som redovisas i det här…
Kategorier: Författningsrätt och förvaltningsrätt Förvaltningsrätt Juridik Offentlig förvaltning: juridiska aspekter Särskilda rättsområden
För att Arbetsförmedlingens vägledning ska stärkas och samspela med annan vägledning föreslår utredningen att:
en digital plattform för livslång vägledning ska inrättas och drivas av flera myndigheter i samverkan. Utifrån arbetsmarknadens behov nationellt och regionalt ska plattformen möta individers behov av…
Kategorier: Ekonomisk förvaltningsrätt och offentlig affärsjuridik Författningsrätt och förvaltningsrätt Juridik Lagar för lokalt styre Lagen om offentlig upphandling Särskilda rättsområden
Utredningen konstaterar att den kommunala lokaliseringsprincipen inte innebär något absolut hinder mot kommunal avtalssamverkan. Samtidigt innebär lokaliseringsprincipen en tydlig rättslig begränsning. Om nyttan inte anses proportionerlig mot åtgärden är den inte rättsligt tillåten. Den rättsliga osäkerheten kring…
Den parlamentariska public service-kommittén redovisar i detta delbetänkande sitt förslag till en finansierings- och uppbördsmodell för public service. Den bedöms vara långsiktigt stabil, legitim och värna verksamhetens oberoende från politiska och kommersiella intressen.
I syfte att ytterligare stärka oberoendet…
Riksbankskommittén behandlar i delbetänkandet hur Riksbankens ansvar för en väl fungerande kontanthantering i hela landet bör tydliggöras i lag. Dessutom behandlas Riksbankens roll och ansvar för kontanttillgången i hela landet. Kontanttillgången, i betydelsen tillgången till kontanttjänster i samhället, innefattar…
Utredningens övergripande målbild är att lägga förslag som innebär att det svenska systemet för stöd vid korttidsarbete blir mer konkurrensneutralt i förhållande till viktiga konkurrentländer. Förslaget tar sin utgångspunkt i det nuvarande systemet och innebär att ett nytt kompletterande stöd vid korttidsarbete…
Det ska bli enklare att använda kamerabevakning i brottsbekämpningen.
Utredningen föreslår bland annat följande:
dagens tillståndsplikt för kamerabevakning tas bort för Polismyndigheten, Kustbevakningen, Säkerhetspolisen och Tullverket.
i syfte att bibehålla ett starkt integritetskydd får myndigheterna även…
Ur innehållet:
analyserar om och i vilken utsträckning F-skattesystemet uppfattas leda till att personer som egentligen är anställda har anlitats som näringsidkare, s.k. falska egenföretagare,
analyserar användandet av s.k. faktureringsplattformar, egenanställningsföretag eller liknande, och
utifrån ovanstående punkter…
Kategorier: Juridik
Utredningen anser att Sverige bör tillträda de aktuella ändringarna till Romstadgan. Att stärka den internationella straffrätten genom att bekämpa straffrihet och verka för lagföring av personer som begår brott mot de regler som internationell straffrätt ställer upp, är ett viktigt medel för att upprätthålla fred och…