Sökresultat för Cappelen Damm Akademisk...
Rensa filter?
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Avhandlingen Pan Svecicus försvarades i Uppsala den 9 december 1749 av Linnélärjungen Nils Lars Hesselgren. Han föddes 1729, troligen i Karlstad, och kom till Uppsala 1745. Nästan inget är i övrigt känt om honom, men han innehade senare en tjänst vid Höjentorps schäferi i Eggby i Västergötland (Sandermann Olsen 1997).…
Kategorier: Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor Sociala prognoser och framtidsstudier
Hur formar vi framtiden och hur lär vi oss av historien? Vilken roll spelar konsten i ett framtida samhälle, hur fungerar framsynthet inom ekonomi och juridik, och hur kan framtidens komplexa forskningsresultat förmedlas och spridas till samhället utanför akademin?
LU Futura var Lunds universitets tvärvetenskapliga…
Kategorier: Högre utbildning och vidareutbildning Pedagogik Pedagogisk metodik Samhälle och samhällsvetenskap
Hur utformar man sin undervisning så att den gynnar studenters lärande? Är du ny som universitetslärare och behöver praktiska råd? Eller är du mer erfaren men behöver aktivera dina studenter under seminarier? Det har länge saknats en praktisk handbok på svenska som behandlar grundläggande universitetsundervisning –…
Kläder har en stor betydelse för en njutningsfull tillvaro. Omgivningen är viktig för helhetsupplevelsen och för att riktigt kunna njuta av exempelvis en festmåltid, krävs det att man stimulerar människans samtliga sinnen – där även klädseln starkt bidrar! Vilken sällskapsdräkt som passar bäst för vilket tillfälle och…
Tretton dagar återstår mig att leva. Hyran för rummet på Coldbath Fields 26 är betald till och med den 29 mars. Mina drömmar är allt klarare och starkare i sina färger. Lukten av den söndersmulade lavendel som perukmakaren använder sig av till pudret; jag vänjer mig aldrig vid den, föredrar apelsinblommorna. Man går…
Å skrive akademisk innebærer å orientere seg i et uoversiktlig og krevende landskap. Denne boka er et forsøk på å stake ut en kurs, peke på mulige veier og identifisere snublesteiner. Forfatteren tar for seg spørsmål knyttet til formålet med skrivingen og diskuterer hva som kjennetegner et godt akademisk språk. I boka…
Kategorier: Konst
”Grunderna i pedagogisk akademisk teckning” av Lee N. G. är en omfattande guide till tekniker för akademisk ritning. Boken behandlar ämnen som proportioner, perspektiv, komposition och skuggning, samt olika medier som kol, grafit och bläck. Författaren ger steg-för-steg-instruktioner och exempel, vilket gör…
Lärosätenas roll förändras ständigt. Akademisk frihet har länge varit högt värderad som garant för kvalitet, samtidigt som samhällets krav och förväntningar är många och skiftande. För att fungera som akademisk chef i en sådan verksamhet krävs såväl akademisk erfarenhet som god kunskap om styrsystemen.
Syftet med denna…
Avancerad omvårdnad på akademisk grund är en bok om att fortsätta utveckla sitt livslånga lärande och att som erfaren sjuksköterska leda avancerad omvårdnad för en personcentrerad, jämlik, säker och värdig vård.
Du får läsa om varför…
Kategorier: Forskning och informationshantering Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Skrivande och redigering Språk och lingvistik Språk: referensverk och allmänt Vetenskapsmetod
Å skrive akademisk innebærer å orientere seg i et uoversiktlig og krevende landskap. Denne boka er skrevet for å stake ut en kurs, peke på mulige veier og identifisere snublesteiner. Forfatteren tar for seg spørsmål knyttet til formålet med skrivingen og diskuterer hva som kjennetegner et godt akademisk språk.
Innenfor…
Vad gör man när dammet ligger tjockt i lägenheten, när till och med blommorna klagar på att de inte får syre?
Går ut förstås.
Det gör Elias. På gatan hittar han en syrgastub, men den är tom. På jakt efter ett ställe att fylla den hamnar han på en dansskola, och lockas nedför trappan för att påbörja en danskurs. Där…
Nicole Bouchet är en lovande forskarstuderande vid Parisuniversitetet. Hennes mentor är den pensionerade lingvistikprofessorn Henri Bertrand. Hur kan han stötta Nicole i hennes strävan att få ihop sitt liv med inre och yttre krav, konkurrerande tidstjuvar och vacklande självförtroende?
Mentor – En akademisk affär, är…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Vad är ett universitet och vad bör det vara? Svenska politiker tror att det är staten som är universitetens huvudman och att forskning och undervisning kan användas som politiska instrument. Förvånansvärt många inom den svenska universitetsvärlden håller med. Men intellektuell verksamhet måste vara fri från politisk…
I denna bok står den akademiska texten i centrum. Här presenteras och diskuteras skrivprocessens olika strategier, från de första trevande utkasten till textens slutversion. Syftet med boken är att öka den akademiska skribentens medvetenhet om den egna texten, hur den organiseras och hur dess argumentation byggs upp.…
En akademisk essä är en koncentrerad, vanligen kortare text. Inom de akademiska förutsättningarna kan den utformas med en stor individuell frihet. Essä betyder försök! Grundinställningen är tillåtande och prövande. Det väcker engagemang, ansvar, tankeskärpa och skrivlust. Akademisk essä är den första boken i sitt slag…
Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
”En humoristisk och djupt personlig berättelse om en kvinna som drar sig undan till havet för att finna sig själv, bortom förutsägbara mönster. […] Med Damm öppnar Claire-Louise Bennett dörrarna till det kvava instängda rummet där allt är…
Ingemar Lind,
Akademisk resa.
Sin egen resa startade Ingemar Lind 1952 med femton år vid Uppsala universitet där han förvärvade en doktorsgrad i matematik och också rika erfarenheter både som student och yngre lärare. Även kårlivet engagerade honom. Han var Förste kurator (1Q) vid Kalmar nation 1958 och vice ordförande…
Kategorier: Liberalism och centerideologier Politik och statsskick Politiska ideologier Samhälle och samhällsvetenskap
De gångna hundra åren ändrade synen på möjligheten att förena demokrati och kapitalism. Före 1914 tog både vänster och höger för givet att ettdera av dessa båda rättesnören skulle behöva överges. De bägge världskrigen ledde till att inte bara vänstern utan också högern lät sig övertygas om det slags kompromiss, som…
Långfilmen Ask the Dust bygger på denna roman. Denna amerikanska kultbok gavs ut första gången 1939. Den ingår i den s k Bandini-kvartetten. Det är Einar Heckscher som översätter både John Fante och Charles Bukowski till svenska.
Just romanen Ristat i damm blev långfilm 2006. Nu finns den återutgiven i denna…
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker med mycket text Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år
Banditen Bak och Krok O’Deal är tillbaka! Men Krok har tröttnat på det ljuva livet och drar till havs med deras skatt. Med hjälp av en en liten tuss som kanske heter Damm bygger Bak en båt av blad som döps till Fram. Så far de ut på de sju haven på jakt efter Krok.
Genom älv och fors och flodde färdas fram i Fram…
”Rött damm” har kallats för en ny ”Vilda svanar” i engelsk press och vann Thomas Cook Travel Book Award år 2002. Den är en försäljningssuccé i England och USA och en given bok inför Kinaresan eller för den Kinaintresserade.
Hans konstnärsvänner tyckte att han var konservativ, hans…
Bil- och turistatlas över Norge i skala 1:325 000. Hitta till sevärdheter, campingplatser, golfbanor och mycket annat. Innehåller 75 detaljerade stadsplaner med lättlästa symboler. Teckenförklaring på norska, engelska, tyska och franska.
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management Högre utbildning och vidareutbildning Management och företagsledning Management: ledarskap och motivation Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap
Det finns ingen samlad kunskap om hur högskolesystemet i Sverige fungerar. Den här boken fyller denna lucka och ger en empiriskt baserad beskrivning av hur den faktiska styrningen går till i dag. Författarna tar upp aktuella diskussioner och ger även mer personliga råd baserade på sina egna erfarenheter. Är det…
Kategorier: Språk och lingvistik
I denna bok presenteras och diskuteras skrivstrategier som är till god hjälp i skrivprocessen, från textens första utkast till dess slutversion. Syftet är att öka textförfattares medvetenhet om, organisering av och argumentation i egna texter. Målet är att författaren ska bli bättre på att…
Hur ser högskoleutbildningens bildningspraktiker ut? Vad utgör det bildande momentet i en akademisk undervisningsprocess? Vilken typ av bildningsbegrepp kan användas för att diskutera bildande undervisning?
I denna antologi, som vuxit fram som en motkraft mot ett insnävat instrumentellt synsätt på kunskap och…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: naturvetenskap, teknik och medicin Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Geografi Geografiska upptäckter och utforskningar Geovetenskap, geografi, miljö och samhällsplanering
Axel Hamberg (1863–1933) var professor i geografi vid Uppsala universitet och har för eftervärlden mest förknippats med sitt livslånga utforskande av Sarek. I ett tidigare skede av karriären var han mineralog vid Stockholms högskola och deltog då även i några arktiska expeditioner, både med A. E. Nordenskiöld och A. G.…
Vad innebär det egentligen att vara sjuksköterska? Den här boken ger vägledning för blivande och yrkesverksamma sjuksköterskor att forma sin yrkesidentitet och finna kärnan i sin profession. Anna Forsberg guidar läsaren i att reflektera över vad det innebär att ge omvårdnad på akademisk grundutifrån vetenskap, etik och…
Hvordan vet man om en elev har akademisk talent, og hva kan skolen gjøre for å motivere og stimulere akademiske talenter? Hva innebærer det for elevene å ha et slikt talent, og skille seg sterkt fra de andre elevene i kognisjon og interesser?
Elever med akademisk talent i skolen beskriver særtrekk ved elever med…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: rysare och spökhistorier
Bella går en teaterkurs på Gamla Ekmanska Teatern på höstlovet. En anrik teater med knarrande golvtiljor och tjocka, röda sammetsridåer. Ryktet säger att det spökar där, men det är så klart bara skrock. Eller? Snart slocknar ljuset utan anledning, mystiska bankningar hörs på dörren och under avslappningsövningen bryts…