Sökresultat för Bazar Förlag, Politikens Forlagshus...
Rensa filter?
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management Geovetenskap, geografi, miljö och samhällsplanering Hållbar utveckling för företag Miljön Miljöpolitik och miljöpolicy
Efter Parisavtalet 2015 har synen på politikens roll i klimatomställningen gradvis förändrats. Klimatfrågan betraktas numera som en central del av samhällsutvecklingen snarare än som ett isolerat problem. Frågan som ställs är: Hur kan samhällsutvecklingens inriktning påverkas så att ekonomin fortsätter utvecklas…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Politik och statsskick Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer Val och folkomröstningar
Är det bra att unga människor har inflytande i politiken, och i så fall från vilken ålder? I den här boken undersöker historikern och barnforskaren Bengt Sandin åldersgränser för rösträtt och valbarhet till riksdagen.
Sverige hade i början på 1900-talet en unikt låg rösträttsålder. Samtidigt gjorde andra…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: historia, politik och försvar Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Politik och statsskick Politiska ledare och politiskt ledarskap Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
Under 1900-talets första decennier var Carl Lindhagen (1860–1946) en av landets mest kända politiker. Här skildras han som politiker och politisk tänkare under sina mest inflytelserika år, som sammanföll med en formativ period i svensk politik, från 1890-talets slut till 1920-talets början. Studien undersöker hur…
Att dansa efter maktens pipa gavs ut första gången 2017 och blev snabbt något av ett standardverk för den som vill förstå svensk kulturpolitik.I denna nya och uppdaterade utgåva beskrivs tiden som förflutit sedan dess, med debatter om konstens frihet, metoo och Black Lives Matter och inte minst den största kris som…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Förlagsbranschen och bokbranschen, press och journalistik Industrier och branscher Media-, underhållnings-, informations- och kommunikationsbranschen Skrivande och redigering Språk och lingvistik Språk: referensverk och allmänt
Bokutgivning är i mångt och mycket ett lagarbete – oberoende av om man arbetar självständigt eller i ett team. Under de möten som sker mellan medlemmarna i Nordiska oberoende förlags förening, NOFF, väcks alltid intressanta diskussioner och frågor: Hur fungerar upphovsrätten? Vilka distributörer finns? Hur söker jag…
Denna introduktion till det vetenskapliga studiet av politik vill ge en grund till att förstå vad politik är och hur statsvetenskaplig kunskapsbildning går till. Med utgångspunkt i fem tematiska kategorier – institutioner och organisationer, regimer och system, idéer och ideologier, normer och beteenden och slutligen…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
I skuggan av de mer uppenbara hoten mot demokratin pågar en annan process. Under de senaste trettio åren har styrningen av offentlig politik i Sverige genomgått genomgripande förändringar som successivt förvandlat politik till marknad. Köp- och säljsystem, resultatenheter, konkurrensutsättning och upphandling har gett…
Kategorier: Genusvetenskap Genusvetenskap: kvinnor och flickor Medborgarskap Politik och statsskick Politiskt kontroll och politisk frihet Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper
Trots att rösträtt för kvinnor är en grundläggande förutsättning för demokrati och medborgarskap har kvinnorösträttsfrågan och kvinnokampen osynliggjorts i den nationella historieskrivningen om demokratiseringsprocessen. Kampen för kvinnors rösträtt hör inte till berättelsen om Sverige och behandlas knappast alls i…
Kategorier: Genusvetenskap Genusvetenskap: män och pojkar Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Mänskliga och medborgerliga friheter och rättigheter Politik och statsskick Politiskt kontroll och politisk frihet Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper Socialhistoria och kulturhistoria
I Politikens hjärta tas läsaren med till 1700-talets Stockholm under frihetstidens riksdagar. Genom en mångfald av källor berättas en historia bortom den gängse förståelsen av hattar och mössor, politiska strider och händelser som satt tydliga spår i historieskrivningen.
Här får vi ta del av det politiska liv som…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Politik och statsskick Samhälle och samhällsvetenskap Socialhistoria och kulturhistoria
Hur kan den moraliskt fördärvade och lättkorrumperade människan upprätta ett stabilt självstyre? Vilka medborgare är tillräckligt dygdiga för att anförtros styret? Och hur kan de skiljas från de korrumperade? Dessa frågor var av central politisk betydelse för den förmoderna människan. De satte också sin prägel på det…
De senaste månaderna har det skrivits och debatterats mycket runt landshövdingar och vilka krav vi ställer på dem. Om deras och om generaldirektörers verklighet har Jan Asplind skrivit en ny bok. Han ger oss en bild av hur det är att leda en organisation som existerar i en miljö styrd av politikens villkor.
Jan Asplind…
I ”Att dansa efter maktens pipa” tar Lars Anders Johansson ett stort grepp om den svenska kulturpolitiken.
I bokens första del följer vi den kulturpolitiska utvecklingen från 1930-talets sociala ingenjörskonst via 1960- och 70-talens radikalism, 1980-talets postmodernism och 1990-talets mångkulturalism. I…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Politik och statsskick Politiska ledare och politiskt ledarskap Reportage och samlingar av journalistiska texter Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
”Politikens Pippi Långstrump” publicerades ursprungligen i nummer 2 1992 av Vanity Fair-inspirerade magasinet Intrig, vars slogan var ”Adjö tristess”. I Intrig, som gavs ut av Intellecta, kunde vi möta världsstjärnor som Madonna, Catherine Deneuve eller Federico Fellini och svenska som Jonas Gardell, Harry Schein och…
Gör världen ny! Det var utopin för den radikala tidskriften och bokförlaget Spektrum. Den var ett prisma för 1930-talets nya idéer – litterär modernism, funktionalism, kollektivboende, rationell socialpolitik och psykoanalys. Människan skulle befrias både utifrån och inifrån, tills Den nya människan kunde…
Halls förlag utgav under många år religiös uppbyggelselitteratur, biblar, psalmböcker som förväntat men också tidningar som Dagens lösen. Men böckerna omtalades sällan på kultursidor och återfanns inte alltid i den vanliga bokhandeln. Denna litteratur hade sitt eget kretslopp. Denna bok är ett försök att synliggöra en…
Publicera dig! är en engagerande handbok som riktar sig till alla som skriver och som vill publicera sina egna texter. Författaren Susanne Holmgren bjuder på sina kunskaper i publicerandets konst på ett sätt som öppnar många vägar mot läsarna. Hon förmedlar en stark optimism och visar på ett brett spektrum av…
Innehåll
Eget förlag Tre nivåer
Ekonomiska bidrag
Att öva sitt skrivande
Upphovsrätt
Formgivning
Kortfattad ordlista
Program att använda
Bokens format
Bokens första sidor
Bokens titel
Bokens omslag
Binding
Satsyta Marginaler Paginering
Typsnitt
Grad Radavstånd Radlängd m.m.
Rubriker och styckeindelning
Att markera i…
Kategorier: Kulturvetenskap Kulturvetenskap och medievetenskap Politik och statsskick Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
I Att dansa efter maktens pipa tar Lars Anders Johansson ett stort grepp om den svenska kulturpolitiken.
I bokens första del följer vi den kulturpolitiska utvecklingen från 1930-talets sociala ingenjörskonst via 1960- och 70-talens radikalism, 1980-talets postmodernism och 1990-talets mångkulturalism. I den andra delen…
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Politik och statsskick Politiska ledare och politiskt ledarskap Reportage och samlingar av journalistiska texter Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer
Ursprungligen publicerad i Makt & Media 1995
En slags politikens plock-isär-snut, som med sina pm satte skräck i folk och vars obönhörliga logik och briljans får resten att känna sig dumma än idag. En maktspelare som aldrig förväntat sig folkets kärlek, en manlig feminist och sann demokrat i det att arrogansen…
”Skräck och hat i valkampanjen 1994” publicerades ursprungligen i CityNytt, september 1994, under rubriken ”Valfläsket brinner”. I ny, modern förpackning var CityNytt en vass uppstickare bland stockholmska gratistidningar mellan åren 1994 och 1996. CityNytt bevakade hela storstadsutbudet – kultur, krogar, nattliv,…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management Kvalitetssäkring Management och företagsledning
Syftet med denna bok är att försöka beskriva under vilka förutsättningar och begräsningar ett ledarskap i offentlighetens tjänst utövas och vilka svårigheter och möjligheter detta innebär. Fokus ligger inte på ledarskapsteorier utan på den verklighet myndighetschefer möter och har att hantera. Boken används av…
Varför fortsätter politiken att vara nationell i en tid av stark globalisering? politiska organisationer talar gärna om gränslösa samarbeten, men det politiska landskapet ser i stort sett likadant ut idag som för 100 år sedan.
Med utgångspunkt i den socialdemokratiska arbetarrörelsen i Sverige diskuterar Adrienne…
Kategorier: Historia och arkeologi
De industrimän som representerade högern i riksdagen i början av 1900-talet arbetade för att bevara ett traditionellt patriarkalt system både i sina företag och i samhället i stort. Demokrati och arbetarinflytande var onödigt. Arbetarna kunde förlita sig på sina patroner. Industriledare inom högern höll fast vid en i…
Kategorier: Genusvetenskap Genusvetenskap: män och pojkar Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Mänskliga och medborgerliga friheter och rättigheter Politik och statsskick Politiskt kontroll och politisk frihet Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper Socialhistoria och kulturhistoria
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Tillfälliga massdemonstrationer, dialoger, nätverk, karnevaliska upptåg och sökande diskussioner: kan det kallas politik? Kan uppjagade känslor, kravaller, brinnande barrikader, poliser som skjuter skarpt också kallas politik?
Frågorna har väckts i efterdyningarna av EU-toppmötet i Göteborg sommaren 2011. Vid…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Att förtroendet för politiker och politiska institutioner minskar är känt sedan lång tid. Men vad är det som karakteriserar misstron? Hur allvarlig är den och vad beror den på?Läs merFörfattaren analyserar misstrons karaktär med hjälp av djupintervjuer. Han menar att det finns olika typer av misstro. De olika formerna…
Här analyseras den tjeckiske filosofen Jan Patočkas (1907–1977) politiska tänkande. Det som står i centrum är frågan om hur vi bör förstå det politiska livets särart: Vilka är dess kännetecknande drag och hur ska vi närma oss dem begreppsligt? Frågan ställs här mot bakgrund av Patočkas så kallade ”a-subjektiva…
Är lokalpolitikerna pampar och småpåvar – eller är de kanske vardagshjältar som uträttar storverk utan att vi andra märker det? Journalisterna Claes-Göran Kjellander och Margit Silberstein har rest och träffat kommunal- och landstingspolitiker. De har fångat spännande berättelser om det tunga ansvaret och om de…
En ny borgerlig idédebatt?
Visst. Politikens makt måste minskas för att människors frihet ska öka. Men är det en borgerlig politiks enda idétema?
I denna antologi visar yngre ledarskribenter från ett antal borgerliga och moderata tidningar på samhällsproblem som idag sällan tas upp i en politisk diskussion.
Ett…
Kategorier: Medborgarskap Politik och statsskick Politiskt kontroll och politisk frihet Samhälle och samhällsvetenskap
Trots att rösträtt för kvinnor är en grundläggande förutsättning för demokrati och medborgarskap har kvinnorösträttsfrågan och kvinnokampen osynliggjorts i den nationella historieskrivningen om demokratiseringsprocessen. Kampen för kvinnors rösträtt hör inte till berättelsen om Sverige och behandlas knappast alls i…
Kategorier: Forskning och informationshantering Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap
I den här antologin presenterar analyserar en rad forskare effekterna av de många forskningsstiftelserna. Den torde intressera alla de som i sitt arbete kommer i kontakt med dessa organ.
Hur gör regeringen när den styr? På vilket sätt är myndigheterna beroende av politiken? Gör förvaltningen som politikerna vill eller är det annat som spelar in? I den här boken presenteras resultaten från en unik undersökning av fem myndigheter – Lunds universitet, Naturvårdsverket, NUTEK, Socialstyrelsen och…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Entreprenörskap Företagsekonomi och management
Hur ser politikens entreprenörskap ut? Gäller samma regler och processer här som inom de klassiska entreprenörskapsteorierna? Kan vi lära av varandras entreprenörskap, och hur gör vi det i olika sammanhang?Hur kan man studera och förstå politikens entreprenörskap? Entreprenörskap har blivit ett modeord inom flera…
Vad driver en människa till att bli politiker? Hur orkar man fortsätta? Hur står man ut när man attackeras dag efter dag? Om detta handlar min bok. Jag beskriver också hur det gick till när jag blev minister. Hur sa Ingvar Carlsson, Göran Persson? Och varför blev jag bortsänd till Brasilien, berodde det på min…