Sökresultat för BIKA Kultur...
Rensa filter?
Den gustavianska eran kännetecknades av ett intensivt fest- och nöjesliv där maskerader, assembléer och divertissement gavs i både privat och offentlig regi. Platserna där festerna arrangerades samt användandet av arkitektur och konst, såväl befintlig som efemär, var avgörande för att gestalta och ge mening åt de…
Vad vet vi om militära organisationer? Väldigt mycket, skulle många säga. Men den samhällsforskning som finns i ämnet har främst fokuserat på det som anses vara det mest typiska för militär verksamhet, som formalisering, rollstyrt beteende och opersonliga relationer. Vi vet desto mindre om militära organisationers inre…
Kategorier: Konst Musik Musikhistoria Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Skönlitteratur Uppslagsverk och referensverk
She loves you, yeah, yeah, yeah förmedlar kärleken till musiken och är en karta in i författarens musiklandskap. Strands precisa beskrivningar av musikaliska verk, både ur ett lyssnar- och musikerperspektiv, gör mig oerhört nyfiken. Jag vet inte hur många gånger jag lyssnat på sista låten ”A day in the life” på…
Kategorier: Konst Konstformer Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Undervisning i specifika ämnen
Visuell kultur är i dag en central del av skolämnet bild och kan användas för att beskriva både de visuella uttryck som omger oss och metoder för att skapa och visualisera ny kunskap. I den här boken lyfter författarna fram visuell kultur både som ett kunskapsobjekt och som en undersökningsmetod.
Boken erbjuder…
Kategorier: Genusvetenskap Kulturvetenskap Kulturvetenskap och medievetenskap Kulturvetenskap: seder och traditioner Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper
Kulturformer och kulturskapande står i ett dynamiskt förhållande till de aspekter av människan som ryms i begreppet genus, och att sammanföra vetenskapsfälten genus och kultur kan generera nya intressanta frågeställningar. Syftet med den här läroboken är att visa hur genus kan analyseras ur kulturvetenskapliga…
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management
Den världsberömda franska ekonomen Thomas Piketty ger här en lättillgänglig sammanfattning av sin omfattande forskning om hur ojämlikheter uppstår och befästs. Genom att studera faktorer som utbildning, arv, beskattning av förmögenhet, ojämlikhet mellan könen och klimathotets ekonomi utmanar han varje föreställning om…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
I den japanska kulturen har alltid kontrasterna varit drivande. Denna kultur har fascinerat omvärlden i hundratals, om inte tusentals år. Men Japan är ett land som till stor del skapats av migranter inte minst under perioder av folk från Kina och koreanska halvön. Vare sig det rör sig om shintoismens heligaste…
Kategorier: Hälsa, sjukdom och missbruk: sociala aspekter Medicin och omvårdnad Medicin: allmänt Psykologi Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Samhällsmedicin och preventiv medicin Sociala och etiska frågor
En banbrytande bok om hur samhället gör dig sjuk — och hur du kan bli frisk igen
Trots alla framsteg inom medicin och sjukvård ökar kroniska sjukdomar lavinartat i västvärlden, och allt fler unga lider av mental ohälsa. Hur går det ihop? I denna revolutionerande bok undersöker den kanadensiska läkaren Gabor Maté…
Att dansa efter maktens pipa gavs ut första gången 2017 och blev snabbt något av ett standardverk för den som vill förstå svensk kulturpolitik.I denna nya och uppdaterade utgåva beskrivs tiden som förflutit sedan dess, med debatter om konstens frihet, metoo och Black Lives Matter och inte minst den största kris som…
Kategorier: Ämnesområden inom filosofi Filosofi Filosofi och religion Politik och statsskick Politiska ideologier Religion och politik Religion och tro Religion: allmänt Religiösa frågor och debatter Samhälle och samhällsvetenskap Social och politisk filosofi Socialism och vänsterideologier
Socialismen är en politisk rörelse av världshistorisk betydelse. Med argument för bättre arbetsvillkor, jämlikhet och rättvisa har den tilltalat folk världen över i tvåhundra år. Men socialismen har också burit med sig nya idéer om konst, kultur och livsföring, drivkrafterna bakom moderna fenomen såsom avantgardistisk…
Kategorier: Bolagsstyrning: roll och ansvar i styrelser och ledningsgrupper Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management
På aktiebolags bolagsstämmor fastställs föregående räkenskapsårs resultat- och balansräkningar. Bolagsledningar frågas ut och granskas av aktieägarna och hålls ansvariga för sina handlingar. Styrelseledamöter, revisorer och valberedningar väljs, och beslut fattas om vinstutdelningar. Men bolagsstämmor är så mycket mer.…
Lek är avgörande för barns lärande. I den här boken beskriver och analyserar en grupp svenska forskare från olika vetenskapliga discipliner barns lek och relationen mellan lek och lärande. Bokens olika kapitel bidrar till ett mångfacetterat helhetsperspektiv som vuxna behöver för att förstå lek och lärande. Aspekter…
»Vi flyger för högt, det går för fort, vi orkar inte med det vi egentligen tycker är viktigt, och vi bränner ut planeten i samma takt som vi bränner ut oss själva«, skriver Petra Carlsson Redell.
I Gråstensteologi väver hon samman sina erfarenheter med reflektioner från tänkare från historia och nutid som sällan hörs i…
In contemporary society temporalities in different scales coexist, cooperate and collide. Clock time serves as a main reference for time, although a lot of processes have nothing to do with clock time and can’t be measured by its scales. One of the dissertation’s points of departure is that temporal narratives is a key…
Kategorier: Arkeologi Biologi och biovetenskap Förhistoriska människor Historia och arkeologi Humanbiologi Matematik och naturvetenskap Samhälle och samhällsvetenskap Sociologi och antropologi
De neandertalare som vi ställs öga mot öga med i Rebecca Wragg Sykes "Släktskap" motsvarar inte den gamla schablonbilden av grovhuggna grottmänniskor som använder musklerna istället för hjärnan. De är tvärtom överraskande lika oss även om deras utseende skiljer sig något från vårt och deras beteende ibland…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Jag ger en inblick i Kungälvs historia, berättar om industrierna i Kungälv, om skolorna, om ett ruskigt skottdrama vid skoldans, om några hus på Västra gatan, om lärarinnan Anna Schwartz och hennes 1600-talshus, om Selma Lagerlöf i Kungälv, om Bergfeltska gården och trädgården, om atomfysikern Lise Meitner, om kyrkan,…
Kategorier: Europas historia Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Konst Socialhistoria och kulturhistoria
Ingen kung har suttit längre på Sveriges tron än Carl XVI Gustaf. Den 15 september 2023 firade han 50 år på tronen och samma år var det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs den 6 juni. Detta speciella jubileumsår uppmärksammades med en stor utställning på Kungliga slottet och denna omfattande bok. I…
Kategorier: Konst
Det här är berättelsen om kulturföreningen bob och den slingriga vägen fram till ett kulturhus i Bergsjön i Göteborg. Allt började vid millennieskiftet och nådde fram i augusti 2022, när det nybyggda kulturhuset slog upp portarna.
Men vem är då bob? Ingen vet säkert, men bobs experimentella arbete med konst, kultur och…
Kategorier: Genusvetenskap Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala grupper
Vanliga uppfattningar i diskussioner om kvinnornas roll under medeltiden är att de utgjorde ”brickor i männens politiska spel” eller att de i första hand verkade som förmedlare av makt. I denna antologi studeras dock maktens olika uttrycksformer genom att fokus förflyttas från politisk och ekonomisk maktutövning…
Kategorier: Förskolan Pedagogik Samhälle och samhällsvetenskap Skolor Utbildningsstrategier och utbildningspolitik Utbildningsstrategier och utbildningspolitik: inkluderande pedagogik
De nationella minoriteterna är en del av Sveriges gemensamma kulturarv och förskolan har enligt läroplanen ett särskilt viktigt uppdrag i att skydda och främja de nationella minoriteternas språk och kulturer. Med kunskap om deras historia, hur de har behandlats av majoritetssamhället…
Skifta skinn en essä om främlingskap, kultur och rasism.
I oktober 2009 blir författaren Thomas Petersson pappa till två adopterade pojkar från Madagaskar. Ett ödets ironi är att någons olycka kan skänka en annan människa den största lyckan. Barn, adoptivbarn.
Samtidigt tilltar hatretoriken i främlingsfientlighetens…
Kategorier: Historia och arkeologi
Bilder av ras i svensk visuell kultur är en tvärvetenskaplig antologi om hur representationer av ras etablerats, omformulerats och kritiserats i Sverige under tvåhundra år. Författarna är forskare i genusvetenskap, historia, konstvetenskap, litteraturvetenskap, medievetenskap, musei- och biblioteksvetenskap samt…
Kategorier: Amerikas historia Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Essäer Historia Historia och arkeologi
Den amerikanska självständighetsförklaringen från revolutionen 1776 förkunnar att alla människor är skapta lika, men länge var det bara de vita rika männen som hade några rättigheter i USA. Nybyggarna stal sin mark från Amerikas urinnevånare, plantageägarna gjorde sig rika på svarta slavar som kidnappades från Afrika,…
Kategorier: Politik och statsskick Samhälle och samhällsvetenskap Statsskick och politiska processer Statsskick: demokrati
Häromåret firade Sverige 100 år som demokrati, men trots att vi har demokratiska val och fri åsiktsbildning finns det anledning att vara orolig. Utöver en illavarslande global utveckling där många länder rör sig åt ett auktoritärt håll, har vi en rad problem på hemmaplan. Allt oftare tycks vi höra om människor som blir…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
I Per-Arne Bodins bok Rysk kultur i tusen år ges innehållsrika och fängslande berättelser om den mäktiga ryska kulturen. I tjugo kapitel behandlas konst, film, teater, litteratur, opera och balett. Här berättas om storfurst Vladimir i Moskva, om Andrej Rubljov och om Boris Gudonov. Det handlar om städerna Moskva och…
Boken utforskar 50 aspekter av kinesisk kultur genom engelska diskussioner. Den undersöker traditioner, historia, värderingar och sedvänjor, främjar tvärkulturell förståelse och språkinlärning.
Har inte rädslan fått en alltför stor roll i dagens samhällsklimat? Fabricerade hot förs fram där få eller inga tecken på fara syns, medan verkliga hot överdrivs för egen vinning. Denna ”oordnade” rädsla försvagar den moraliska blicken, vilket får många att fokusera mer på de faror man vill undvika än på det goda man…
Kategorier: Arkeologi Biologi och biovetenskap Förhistoriska människor Historia och arkeologi Humanbiologi Matematik och naturvetenskap Samhälle och samhällsvetenskap Sociologi och antropologi
»Viktig läsning, inte bara för dem som fascineras av våra förhistoriska kusiner, utan för alla som bryr sig om varifrån vi kommer.» /Yuval Noah Harari i NEW YORK TIMES
»Wragg Sykes beskriver fänslande ett forskningsfält som under de senaste trettio åren har gått framåt med stormsteg.» /Simon Ings i NEW SCIENTIST
»Det…
Detta är en konstbok utformad för elever i fjärde klass som studerar bosniska språket. Den utforskar olika konstformer, tekniker och konstnärer och erbjuder kreativa aktiviteter och engagerande innehåll för att främja konstnärligt uttryck och uppskattning.
Kategorier: Aspekter av religion Filosofi och religion Kristendom Kristna riktningar Pingstkyrkor Protestantism och protestantiska kyrkor Religion och tro Religiösa institutioner och organisationer
Hur utvecklas och utövas ett gott och sunt andligt ledarskap?
Haveriet i Knutby har förstärkt uppfattningen att det bästa är att få bort karismatiken i församlingarna. Kan verkligen en sund karismatik och ledarskapsmodeller utan maktanspråk och andliga övergrepp bli verklighet?
Under drygt 100 år har en speciell…
Effektiv visuell kommunikation : om nyheter, reklam, information och identitet i vår visuella kultur
Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Företagsekonomi och management Försäljning och marknadsföring Kommunikationsvetenskap Kulturvetenskap och medievetenskap Medievetenskap Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Reklam och annonsering Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Tvärvetenskap
Tolfte och senaste upplagan
En värld utan bilder, filmer, texter, former och färger är svårt att tänka sig. Lika svårt är det att bortse från de budskap dessa förmedlar. Denna fack- och kursbok, Effektiv visuell kommunikation, ger en övergripande bild av den visuella världen för de professionella kommunikatörerna och…
Kategorier: Ämnesområden inom filosofi Etik och moralfilosofi Filosofi Filosofi och religion Kulturvetenskap och medievetenskap Religion och tro Religion: allmänt Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
Denna antologi har kandidatprogrammet Människa-kulturreligionsprogrammet (MKR) vid den religionsvetenskapliga ämnesavdelningen vid Högskolan i Gävle som gemensam nämnare och övergripande tema. Programmet har en unik sammansättning kurser som bara finns i Gävle och har i en undersökning pekats ut som det mest populära…
Boken Af, dhaqan iyo aqoon, språk, kultur och kunskap (9) är avsedd för elever som har grundläggande kunskaper i sitt förstaspråk och är mogna att använda modersmålet som redskap till inlärningen i andra skolämnen. Boken rekommenderas till elever i årskurs 8 och 9 samt elever som går i Introduktionsprogrammet i…
Vilken betydelse har barns skapande för deras möjligheter att skapa mening i tillvaron? Hur kommuniceras dessa processer mellan barn och vuxna i den pedagogiska praktiken? Hur gör barn sina röster hörda? Den här boken vill visa på den dynamik som råder mellan å ena sidan pedagogiska och kulturella praktiker och, å…
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: pesten, sjukdomar etc. Historia: särskilda händelser och ämnen
”I sina bästa stunder får Agneta Rahikainen mig att tro att jag läser en ny bok av Karin Johannisson.”Kristian Ekenberg, Nerikes Allehanda
Syfilisens historia är fylld av myter, romantiseringar och skönskrivningar. Sjukdomen smittar genom sexuell överföring och kan leda…
Kategorier: Annan tillverkningsteknik Arbetsmarknadsrelationer och arbetarskydd Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Fackförbund Industriell kemi och tillverkningsteknik Industrier och branscher Paper & pulp manufacture & processing Teknik, ingenjörsvetenskap etc. Timber & wood processing
Jämställdhet, kulturella skillnader och samhälleliga orättvisor har debatterats flitigt under de senaste decennierna. Inom psykologiämnet har en ökad kunskap om genus, etnicitet, sexualiteter och andra sociala kategorier växt fram. Boken går igenom och diskuterar grunderna inom…
Kategorier: Andra frikyrkosamfund och evangeliska kyrkor Filosofi och religion Kristendom Kristna riktningar Protestantism och protestantiska kyrkor Religion och tro
Från senare delen av 1800-talet påverkades svenskt kyrkoliv av olika väckelserörelser. En av dem var den nyevangeliska. År 1878 bildades Svenska Missionsförbundet (SMF) som organiserade både missionsföreningar och missionsförsamlingar. Även i Siljansbygden i Dalarna etablerades missionsförsamlingar anknutna till SMF.…
Kategorier: Icke-statliga organisationer (NGOs) Politik och statsskick Politisk aktivism Samhälle och samhällsvetenskap Socialt arbete Socialtjänst och social omsorg Socialtjänst, välfärd och kriminologi Statsskick och politiska processer Statsskick: demokrati
Behovet av insatser som stärker och bygger demokratin i
Sverige och motverkar extrema rörelsers propaganda och
rekrytering är större än någonsin. Antidemokratiska budskap
sprids på nätet, i skolkorridorer, på våra arbetsplatser och i
civilsamhället. Samtidigt som problemet ökar, finns det också föreningar…
Kategorier: Cykling Friluftsaktiviteter Livsstil, hobby och fritid Reseguider Reseguider: aktiv semester Resor och platser Sport, idrott och friluftsliv
Skåne är unikt i Sverige med tre nationella turistcykelleder.
De markerade lederna tar dig runt hela kusten, från Bromölla till Båstad och passerar många av Skånes vackraste platser. Det handlar om riktig njutcykling, ofta ligger trevliga kaféer och restauranger längs vägen och vill du bada svänger du bara ner till…
Kategorier: Konst
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Läromedel Läromedel: samhällsorienterande ämnen och humaniora Läromedel: språk
För en infödd svensk känns nog det mesta i det svenska samhället ganska självklart och helt naturligt. Men för människor födda i utlandet – första generationens invandrare, gäststudenter, turister eller allmänt intresserade – kan Sverige tvärtom te sig som Landet Annorlunda.
Sverige på svenska ger alla läsare…