Sökresultat för Andreas Pettersson...
Rensa filter?
Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Brottslighet och kriminologi Dagböcker och brev Familjehistoria och släktforskning Juridik Korruption Kriminalvård och straff Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi Rättsvetenskap och allmänna rättsfrågor Samhälle och samhällsvetenskap Sanna berättelser Särskilda rättsområden Socialtjänst, välfärd och kriminologi Straffrätt och straffprocess
Min farfar Andreas Andersson blev den 7 augusti 1926 oskyldigt dömd till straffarbete i två år av Arbrå och Järvsö Tingslags Häradsrätt. Han satt först i häkte vid Kronohäktet i Hudiksvall under fyra månader i väntan på slutgiltig dom och sedan i fängelse på samma plats under nästan ett år,
sammanlagt från den 8…
Kategorier: Bibeltexter, urval och meditationer Biblar Diverse Filosofi och religion Kristendom Kristna heliga texter Livsstil, hobby och fritid Pappersvaror Religion och tro
I väggkalendern Störst av allt är kärleken skapar kalligraf och formgivare Marianne Pettersson Soold tolv ordbilder av bibelcitat. I starka uttryck får texterna liv. Varje månad har ett unikt manér, skrivet och ritat med inlevelse och känsla. Bilderna blir konstverk som tar plats och talar: ?De förmedlar…
Kategorier: Filosofi och religion Referensverk, informationshantering och tvärvetenskap Religion och tro Samhälle och samhällsvetenskap Sociologi Sociologi och antropologi Sociologisk forskning och statistik Tvärvetenskap Vetenskapshistoria (samhällsvetenskap och humaniora)
Religionssociologin i Sverige har sina rötter i efterkrigstidens växande sociologiska och kyrkohistoriska forskning som Berndt Gustafsson (1920 1975) representerade. Denna forskning resulterade i etableringen av Religionssociologiska Institutet (RSI) 1962. Ämnet utvecklades därefter genom Göran Gustafssons (1936 2018)…
Kategorier: Arbetsmarknadsekonomi Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Nationalekonomi Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociologi Sociologi och antropologi Sociologi: arbete och arbetskraft
I en tid när frågor om inflation, sysselsättning och arbetsmarknadens funktionssätt står i centrum för offentlig debatt på ett sätt som de inte gjort på länge är det särskilt angeläget att Fackföreningsrörelsen och den fulla sysselsättningen görs tillgänglig för en bredare läsekrets än den inbitna arkivbesökaren. Denna…
One to One is the first book on the work of Andreas Martin-Löf Arkitekter. Encompassing twenty selected design projects that range from buildings and interiors to furniture and objects, this monograph is interlaced with a series of essays that give an insight into Martin-Löf’s working process and provide context…
Kategorier: Folkliga föreställningar och kontroversiell kunskap Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap
År 1990 anordnades ett minisymposium till minne av folkskolläraren, folkminnes- och dialektforskaren Olof Petter Pettersson (1859-1944). Boken utgörs av utskrifter av de fem föredragen. Karl-Hampus Dahlstedts artikel har titeln ’Några notiser om O.P. Pettersson och hans familj’, Sigurd Fries artikel heter…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Försök att få en tvättmaskin att studsa uppför en trappa! Det är nästan omöjligt. Men inte för Otto med knallgula kallingar. Han och en svimfärdig gubbe som kallas för Stilige karln har precis flyttat in till nittionioåriga tant Olga. Olga, som förresten snarkar som ett helt fyrverkeri, saknar nämligen några vänner att…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Sveriges mest kände moderne kompositör skapade sin musik utifrån egna hårda erfarenheter, men också med hjälp av en omfattande utbildning och förtrogenhet med 1900-talets konstmusikaliska landvinningar. Allan Pettersson, som till en smidesarbetare och uppväxt i en torftig våning på det proletära Söder fick stora…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Konst: teman och motiv Konstformer Målarkonst Särskilda konstnärer
Här berättar Sven Björkman om sin far Andreas Björkman (1906–1989) som med penna och pensel fångade Åhusbygdens naturskönhet och också var flitigt anlitad vid offentliga utsmyckningar. Med sitt omfattande botaniska kunnande valde han ofta blommor, landskap och stilleben som motiv. Han målade också gärna kyrkor och…
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Bilderböcker Bilderböcker med mycket text Bilderböcker, pysselböcker och pedagogiska böcker 0–5 år Pedagogiska böcker 0–5 år Pedagogiska böcker 0–5 år: yrken
När det ringer i brandlarmet på en brandstation i den allra största staden så är det bråttom. Ett barn är instängt i en villa som brinner.
Följ med när Paradisa Petterson och hennes kollegor sätter full fart och se om de lyckas släcka elden och rädda barnet.
En bok om en spännande brandutryckning, men också en bok om…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: religion och andlighet Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Familjehistoria och släktforskning Filosofi och religion Kristendom Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi Religion och tro
Den här berättelsen är sann!
Om än lite polerad av berättarens fantasi.
Om du inte minns Gottfried Hammarsköld – och Johan Pettersson – är du förmodligen inte ensam. Det är därför denna bok kommit till. Den ger en unik inblick i några 1800-talshändelser, som påverkade såväl individer som den kyrkliga…
Kategorier: Geografi Geografiska referensverk Geovetenskap, geografi, miljö och samhällsplanering Ortnamn och namnregister
”Varför har vi efternamn? Systemet med fasta släktnamn, som är den äldre termen, fick fäste i delar av Europa omkring 1100-talet. Syftet med ärftliga släktnamn har bl.a. varit att hålla samman familjen. Det har också funits ett behov av att identifiera och registrera människor. I stora delar av Norden uppstod…
Försök att få en tvättmaskin att studsa uppför en trappa! Det är nästan omöjligt. Men inte för Otto. Han och en gubbe som kallas för Stilige karln har precis flyttat in till tant Olga.
Olga, som snarkar som ett helt fyrverkeri, saknar nämligen några vänner att ha roligt med. Med Otto och Stilige karln i huset händer…
Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Klassisk musik, konstmusik och orkestermusik Konst Musik Musik: stilar och genrer Musiker, sångare och grupper
Allan Pettersson är 1900-talets främsta svenska symfoniker. Efter en trög start får den av sjukdom plågade tonsättaren växande uppmärksamhet, och i och med den sjunde symfonin (1968) sprids ryktet om honom ut i Europa. I synnerhet i Tyskland finner hans ömsom sargade, ömsom trösterika tonspråk genklang. I den tyske…
Berit Pettersson föddes i Surahammar 1950 och arbetade som konstnär i Västerås fram till sin bortgång 2014. Efter sin utbildning på Hovedskous målarskola i Göteborg debuterade hon på Unga tecknare på Nationalmuseum 1981.
Det doftande sinnliga måleri som präglade hennes första period övergavs senare för ett stramt…
Vacker, smal, mahogny – det är vad de flesta tänker när Petterssonbåten kommer på tal. Säger man veteranbåt eller gammal träbåt tänker de flesta: Petterssonbåt! I denna praktfulla och nostalgiska bok berättas om den man som orsakat dessa associationer – båtkonstruktören C.G. Pettersson. Under drygt 50 år…
Kategorier: Alzheimer, demens Andra medicinska specialiteter Medicin och omvårdnad Neurologi och klinisk neurofysiologi
I studieboken finns fallbeskrivning, små berättelser om situationer som kan uppstå i mötet med personer med demenssjukdom. Efter varje berättelse finns frågeställningar som hjälper läsaren att reflektera över hur man bäst bemöter personen som situationen kretsar kring. Här finns också tips på litteratur för den som…
Kategorier: Historia och arkeologi
Therese Bruce, född som kvinna 1808, levde hela sitt vuxna liv som man under namnet Andreas. En dotter föddes i hemlighet, men Andreas agerade därefter konsekvent och kärleksfullt som far, inte mor. Denna tidiga ”gender-benders” gripande levnadsberättelse utges här tillsammans med ett antal brev till…
Andreas första veckor i livet brev dramatiska. Läkarna upptäckte ett komplicerat hjärtfel och hade inget hopp om att han skulle överleva längre än en månad. Men Andreas gav sig inte. Snart kunde han leka och leva nästan som alla andra barn, trots en ständig kamp mot tröttheten. — Det är mitt dumma hjärta som gör…
Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Hösten 2009 fruktar en svensk frilansjournalist i en okänd vrå av världen att säkerhetstjänsten ska ta honom. I nästa stund kallas han in att leda nyhetsrapporteringen på landets statsradio. Det är upptakten till ett journalistiskt äventyr till lika delar psykologisk thriller och bisarr satir med skillnaden att det är…
Kategorier: Alzheimer, demens Andra medicinska specialiteter Medicin och omvårdnad Neurologi och klinisk neurofysiologi
I boken får du lära känna Greta Petterson och ta del av hennes livsresa. Gretas levnadsberättelse växer fram i ett samarbete mellan anhöriga och personal. Gretas dotter har också packat en levnadsväska som är till stor hjälp för omsorgspersonalen. När det passar kan de ta fram ett föremål från Gretas liv och samtala…
Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: historiska berättelser
Året är 1810. Andreas, 14 år, arbetar som dräng hos Margareta och Lars på en gård i Ångermanland. ”Jag är rädd för honom, bonden …”, skriver han. ”Vreden finns nästan hela tiden hos honom och drabbar kor och människor lika. Hästen också …”
Boken ingår i Rabén & Sjögrens…