Verklighetens Kvadratrötter : vad den där matematiken faktiskt används till
Verklighetens Kvadratrötter : vad den där matematiken faktiskt används till
Gymnasieelever och mattelärare vänder sig boken främst till, även om den utan problem kan läsas av och fascinera vem som helst. Vad som erbjuds är en spännande inblick i det kanske mest missförstådda skolämnet.
Förkunskaper är absolut inget krav!
Mer information på www.kvadratrot.se
Matematikerstudent vid Uppsala Universitet som brinner för matematik, vetenskap och utbildning.
Med boken Verklighetenes kvadratrötter vill Marcus Näsund, själv matematikerstudent vid Uppsala Universitet, återupprätta matematiken ett ämne som många ser som onödigt och tråkigt, samtidigt som det har fascinerat människan i tusentals år.
Näslund riktar sig framför allt till gymnasieelever och mattelärare för att visa på matematikens många olika användningsområden. Han liknar det vid att man inom språkundervisningen inte bara lär ut ord och grammatik utan också låter eleverna få använda språket och prata med varandra. Visst kan det vara dags att se på matematiken på samma sätt?
Boken går på ett intresseväckande sätt igenom nyttan av matematik och matematikernas roll inom ett flertal områden såsom arkitektur, medicin, säkerhet, datorspel, sport, prognoser, energiförbrukning och rymdforskning. I slutet av boken tar Näslund upp några olösta matematiska problem som läsaren kan fundera vidare på.
http://kulturbloggen.com, juli 2013
Det finns gott om användningsområden för matematiken och det presenteras kortfattat i kapitel som till exempel handlar om statistik, medicin och vård, energiförbrukning med mera. Jag tycker om hur det under varje kapitelrubrik listas vilken typ av matematik som används inom de olika områden, eftersom det gör att jag får ett hum om hur den matematik jag lärde mig i skolan kan användas.
Författarens passion för ämnet märks och gör denna bok skapligt lättläst, även för någon som mig. Någon som har svårt att koncentrera sig vad det gäller matematik. Men fastän att den är lättläst är det inte en bok som sträckläses, utan det sker bäst i små doser för att kunna vrida och vända på alla nya kunskaper som boken ger. Det måste få sjunka in och bearbetas. Det finns mycket att lära från boken.
http://lacrimamens.com/blog/verklighetens-kvadratrotter.html, augusti 2013