Världens Hajar D. 2 Ordningarna Matthajar Orectolobiformes & Tjurhuvudhajar Heterodontiformes
Världens Hajar D. 2 Ordningarna Matthajar Orectolobiformes & Tjurhuvudhajar Heterodontiformes
Kategorier: Biologi och biovetenskap Matematik och naturvetenskap Zoologi Zoologi: däggdjur Zoologi: marina däggdjur och sötvattensdäggdjur
Närmare 300 hajarter har därmed beskrivits på svenska och tillägnats ett svenskt namn. Böckerna är en del av SVENSKA ZOOLOGILEXIKONET, en populärvetenskaplig samling av löpande skrifter som har till ambition att fördjupa den zoologiska litteraturen i Sverige via uppdaterad och modern forskning. Många arter som aldrig förr haft ett svenskt namn presenteras i denna bok tillsammans med en mängd nya zoologiska termer. I den andra delen fördjupas den första delens introduktionsgrund genom att belysa hajars systematik och morfologi. Hajens kroppsform och olika kroppsdelar beskrivs för att dels förklara hur olika familjer och ordningar av hajar är relaterade till varandra och hur de utvecklas under evolutionen. Morfologikapitlet väcker intresse och förståelse för hur hajars och rockors fysiologi fungerar likvärdigt.
I systematikkapitlet introduceras även begreppet systematik och fylogeni på ett populärvetenskapligt sätt för att ge moderna synsätt ifrån den senaste systematikforskningen inom hajar och rockor.
Boken är skriven av David C. Bernvi som är ordförande och grundare till Svenska Hajföreningen. David C. Bernvi har medverkat i flera radioprogram om hajar och arbetat vid Göteborgs Naturhistoriska Museum. Hajar är mycket populärt, inte minst då hajdykning kommit att bli en succé världen över. VÄRLDENS HAJAR DEL 2 tar upp några av de mer exotiska hajarterna däribland de bottenlevande wobbegongerna och världens största haj valhajen samt sköterskehajarna.
En större del av boken betonar omfattande och faktaspäckade biologiska beskrivningar om tjurhuvudhajar och matthajar. Längd, reproduktion, livslängd, föda och beteende är bara några områden av den fördjupande zoologin detta verk representerar. Förstå och beundra hajbiologi, en bok skriven på svenska för svenskar.