Vad hände på vägen till Jerusalem? : en gåta i historiens utmarker
Vad hände på vägen till Jerusalem? : en gåta i historiens utmarker
Lena Einhorns djärva bok Vad hände på vägen till Damaskus? från 2006 blev en stor framgång och dess slutsatser väcker fortfarande internationellt intresse. Där jämförde hon Nya testamentets berättelser om Jesus och hans lärjungar med romerska och judiska historikers texter från samma tid. Einhorn kom fram till slutsatsen att Nya testamentet är skrivet i två lager, där det övre, uppenbara, är till synes ohistoriskt, men det undre, delvis skylda, nära följer de historiska källorna.
Nu riktar hon samma nyfikna men kritiska blick mot Gamla testamentet, och framför allt mot Moseböckerna. Dessa utspelar sig i stor utsträckning i Egypten, en av forntidens stora civilisationer. I den bibliska texten får vi läsa om egyptiska faraoner och stora arméer, landsomfattande farsoter och massiva folkförflyttningar. Det ser ut som dokumenterad historia. Men stämmer det verkligen?
Varför finns inte ett enda stödjande vittnesbörd under de första mer än tusen år som Bibeln skildrar? Varför finns inte en enda egyptisk inskription, papyrustext, eller gravskrift som bekräftar att israeliten Josef styrde över Egypten, eller ens levde där? Varför syns ingen Mose, Aron eller Josua? Inte någon kung Saul, kung David, eller kung Salomo? Kan förklaringen vara att Gamla testamentets författare brottades med samma oförenliga mål som styrde dem som skrev Nya testamentet? Kan förklaringen vara att vi även i detta fall måste leta efter de historiska spåren under berättelsens yta?
Med obönhörlig forskarnit och öppet sinne har Lena Einhorn bestämt sig för att undersöka saken och det hon upptäcker och blottlägger är häpnadsväckande.