Uppbrottet
Den unga torparflickan Edla tror att hon har mött den stora kärleken. Hon blir gravid och gifter sig med fadern till barnet. Men hennes make, soldat Andersson, visar sig vara någon annan än hon trott. Han är en man som både förtrycker och bedrar.
När han får arbete som kusk hos apotekare Hjalmar Lind i Borås lämnar han sin soldattjänst och flyttar med familjen från landsbygden in till staden. Lind berättar för Edla om arbetarnas dåliga villkor i fabrikerna och det väcker hennes intresse för kvinnornas situation. Hon genomgår ett uppvaknande och börjar ifrågasätta sitt äktenskap.
När barnen är utflugna ur hemmet känner Edla sig ensam. Hon tar kontakt med sin adliga halvkusin Augusta Gyllensvaan i Stockholm. Mötet mellan de båda kvinnorna blir början på en djup vänskap och tillsammans söker de sin gemensamma historia.
Uppbrottet handlar om vänskap, frigörelse och om kampen för kvinnors rättigheter i Sverige i början på 1900-talet. Det är den andra romanen i serien Herravälde, som utspelar sig mellan åren 1813 och 1960 och som är baserad på en sann släkthistoria.
ANA PORSS bor i Stockholm och har tidigare gett ut fem romaner. Hennes passion är att berätta och hon drivs av en nyfikenhet på människans inre. Uppbrottet är den andra romanen i trilogin Herravälde. En kvinnas straff är den första.
"En högst levande och fängslande krönika om livet i Sverige för hundra år sedan." Fyra getingar, Expressen Söndag
"Edlas liv, med ett äktenskap på grund av en graviditet, skrivs här fram inkännande och med stor ömhet. En omvälvande tid som författaren gestaltar väl och dessutom på ett lättillgängligt språk, utan pekpinnar eller banaliteter. Ett gott hantverk." Annette Larsson, BTJ