Träd i Sverige – kulturhistoriska och samtida perspektiv
Utgiven av:Institutet för språk och folkminnen, Uppsala
Den 25–26 augusti 2022 arrangerade Isof ett välbesökt, tvärvetenskapligt symposium, där olika kulturhistoriska och samtida perspektiv på träd presenterades och diskuterades i fjorton föredrag. Föredragshållarna kom från olika håll och arbetar till vardags som landskapsarkitekt, dialektolog, botaniker, etnobiolog, naturgeograf, agrarhistoriker,
religionshistoriker, folklorist, skogshistoriker, namnforskare, etnolog respektive slöjdare. Det övergripande temat var träd i Sverige och Svenskfinland och den tvärvetenskapliga bredden bland föredragshållarna gjorde att en rad olika ämnen och infallsvinklar togs upp.
Föredragen belyste trädens betydelse för människan i vid bemärkelse och sträckte sig tidsmässigt ända från spår av träd från omkring 1600 f.Kr. och fram till modern tid. I boken Träd i Sverige presenteras nio av de fjorton föredragen.
Symposiet om träd var inspirerat av två tidigare symposier (år 2015 och 2018), vars teman var getens respektive nötkreaturens betydelse i Sverige. Dessa symposier resulterade i böckerna Geten i Sverige och Nötkreatur i Sverige, och vi är glada att nu kunna fortsätta denna bokserie med Träd i Sverige.