När John och Ida Maria Sundquist efter sina första år som immigranter i USA besökte hemmet i Österbotten var John beredd att stanna kvar i det gamla hemlandet. Den driftiga Ida Maria var den som insisterade på att återvända till Amerika. Hon hade förestått ett pensionat i Telluride och hon insåg vilka möjligheter det fanns i det nya landet: ?Till Amerika vi gå?.
Från gruvsamhället Telluride i Colorado flyttar den unga familjen i början av 1900-talet till Skagit Valley i Seattle. Som nybyggare röjer de land, bygger hus, skaffar kor och höns och odlar marken omkring. Sondottern Arlene Sundquist Empie föddes på bondgården och växte upp i en helt amerikansk omgivning. Hon visste ingenting om sin bakgrund, eftersom farföräldrarna talade svenska trodde hon att de ursprungligen kom från Sverige.
I ?Till Amerika vi gå? berättar Arlene Sundquist Empie om hur hon genom ett rent detektivarbete lyckas spåra släktrötterna i Kronoby och Nykarleby. Livet på bondgården i Skagit Valley under de första decennierna av 1900-talet blir livfullt beskrivet. Gamla traditioner och värderingar förenas med nya insikter och upplevelser som formar en värdefull del av den nordiska emigrantberättelsen.
Arlene Sunquist Empie
Arlene Sundquist Empie, FK från The Evergreen State College med diplom som författare av dokumentärromaner från University of Washington. Hennes första bok, Minding a Sacred Place, skriven under pseudonymen Sunnie Empie, erhöll år 2002 Independent Publishers IPPY Award för arkitekturlitteratur.
The Legacy of Ida Lillbroända (sv. Till Amerika vi gå), som publicerades i USA år 2010, prisbelönades som historisk dokumentärroman, med guldmedalj vid Independent Publishers Group 2011; silvermedalj vid Ben Franklin Award; bronsmedalj vid IPPY Award; National Best Books Award 2010.
Boken var även finalist i kategorin mångkulturell dokumentärroman vid International Book Award 2011.
Poesisamlingen Love Is A Place: A collection of poetry vann kategorin allmän poesi vid The 2012 USA Best Book Awards.
The Legacy of Ida Lillbroända utvecklades till författarens personliga sökande för att hitta sina finska rötter och lära sig mer om sitt kulturella arv och gav henne en djup vördnad för landet Finland.
?Läsning och forskning öppnar vyer som man inte förr sett, men man kan ta del av atmosfären i Finland endast genom att besöka landet. Jag söker efter ord som skulle kunna göra våra sommarnätter i Finland rättvisa, när världen sov och det såg ut som om någon glömt att släcka ljuset. En upplevelse som jag för alltid kommer att bära med mig, när jag begrundar de där oförglömliga, dröjande ljusa färgerna och ljuden i den nordiska natten när solen aldrig går ner.?
Skagit Valley i nordvästra USA är författarens själsliga hem. I hennes författarateljé på en ö i San Juans skärgård smälter tankar och minnen ihop innan skymningen lägger sig över Salish Sea.