Svensk skola mår inte bra. Som medborgare borde vi vara mer än oroliga över kritiska lägesrapporter och domedagsprofetior. Men vad är det som gått snett och kan vi göra något åt det? Och vad säger lärarna om sakernas tillstånd - de borde rimligen veta.
Stolpe Ut! tar pulsen på 15 lärare från olika delar av landet, på grundskola och i gymnasium. Starka personligheter som talar ur skägget med uppfriskande klarsyn utifrån skilda perspektiv men emellanåt med självklar samstämmighet. Bland annat om läraryrkets förtvinade status och om ett konskevent feltänk kring hur man hanterar barn i behov av särskilt stöd.
Boken beskriver parallellt de stora omvälvningar svensk skola upplevt sedan 1990-talets början där kommunaliseringen och friskolereformen utgör avgörande vägval för var vi befinner oss i dag. Fundamentala reformer som kom med ett pris. Dokumentationshets, betygsinflation, segregation är inte löst hängande repstumpar utan orsaksmässig förankring.
Jesper Annell är lärare och kommunikatör och har jobbat med utbildningsfrågor en stor del av sitt yrkesverksamma liv. Stolpe Ut! är hans debut.