Spektrum tema/Stjärnor och planeter
Vackra och förklarande illustrationer underlättar förståelsen för vårt solsystem, planeten vi bor på och de atomer allt är byggt av. Här hittar du spännande och aktuella texter på rätt nivå för bredvidläsning eller tema- och fördjupningsarbeten. Perfekt inspiration för den unge forskaren i skolan.
Spektrumbiblioteket består av två serier, Spektrum Tema och Vetenskapens historia.
Läs mer
Spektrum Tema
Spektrum Tema består av tre böcker med spännande fakta från fysikens, kemins och biologins värld. Från det väldiga universum och vårt solsystem, via vår egen blå planet, till de atomer som allt är byggt av.
Böckerna är skrivna för elever i skolår 6-9 och innehåller korta, tydliga avsnitt som gör böckerna flexibla och lättanvända. Många vackra och förklarande illustrationer underlättar förståelsen.
Atomer och molekyler
Välkommen in i den mikroskopiska världen av atomer och molekyler. Läs om hur vi människor försökt skapa ordning bland grundämnena. Vad är kristaller, hur blir ämnen genomskinliga och varför är skelettet så starkt? Det är bara några av de frågor som besvaras.
Här hittar du bl.a. avsnitt som:
- Livets vätska - Luften vi andas - Osynlig fara - Energi ur atomer - Livets byggstenar - Gaser i atmosfären - Kemiska otäckingar... och mycket mer.
Land, hav och luft
Vår planet har en lång fascinerande historia. Läs om hur forskarna använder stenar och berg för att förstå jordens historia och kontinenternas rörelser. Förundras över hur naturen formats och vad som händer när jorden spricker.
Här hittar du bl.a. avsnitt som:
- När land möter hav - Klimatet och den årliga cykeln - Atmosfären idag - Det blir varmare... och mycket mer.
Stjärnor och planeter
Följ med på en resa genom universum och lär dig mer om galaxer, stjärnor och alla planeterna i vårt solsystem. Läs om stjärnors födelse och död, om kometer och asteroider, och om dagens tankar om liv i universum.
Här hittar du bl.a. avsnitt som:
- På utflykt från vår planet - Skuggor i rymden
- Stenar från rymden - Ett liv som stjärna
- Gasmoln och stjärnsvärmar - Öar av stjärnor... och mycket mer.
Vetenskapens historia
Vetenskapens historia är en serie böcker som på ett lättsamt sätt beskriver hur människans kunskap om naturen vuxit fram genom århundradena. Hur vetenskapsmän byggt vidare på tidigare upptäckter och ibland helt vänt upp och ner på vår världsbild.
I böckerna presenteras de viktigaste vetenskapsmännen tillsammans med deras experiment. Grundtexterna beskriver hur kunskapen utvecklats och faktarutorna ger fördjupning för den intresserade. Sista kapitlet i varje bok beskriver var vi står idag.
Gravitation - från en platt jord till relativitetsteorin
Läs om hur de första astronomerna och antikens tänkare såg på världen. Följ vetenskapens utveckling under 1500- och 1600-talet, hur Newtons lagar växte fram och utmanade kyrkan. Boken innehåller också avsnitt om Einsteins tankar, Big Bang, svarta hål och gravitation samt den fascinerande kvantfysiken.
Materia - från fyra element till kvarkteorin
Från filosofer, alkemister och de fyra elementen går historien vidare till upptäckten av grundämnen och det periodiska systemet. Läs om molekyler, materia och rörelse, och om hur vi till slut började förstå lite av vad som finns inuti atomen. Boken avslutas med att ta oss på en kort resa bland kvarkar och nanoteknologi.
Medicin - från schamaner till genteknik
Möt antikens tänkare och den tidiga österländska läkekonsten. Hur såg greken Hippókrates och romarna på kroppen och sjukdomarna? Följ utvecklingen under medeltid och renässans och se hur ett vetenskapligt förhållningssätt till medicinen sakta växte fram. Boken avslutas med att berätta lite om modern medicin med blickar in i framtiden.
Böckerna finns inlästa hos Inläsningstjänst.