Idag är Södra ett välmående skogsföretag som ägs av drygt 50 000 skogs-ägare. Men det hade kunnat vara väldigt annorlunda. I boken Södra på egna ben vägen tillbaka efter krisen berättar Lars-Eric Åström och Christer Segerstéen om vad som hände bakom kulisserna under en händelserik och dramatisk tid i företagets historia. Om vad som blev bra och lärdomar av sådant som blev mindre bra. Tillsammans har de över 30 år som ordförande och vice ordförande i Södra.
I slutet av 1970-talet gick Södra in i en djup kris som resulterade i att staten blev delägare. I en tid med löntagarfonder och föresatser att förbjuda parabolantenner låg det hotande nära till hands att Södras industrier skulle bli en del av de många statliga bolagen.
Det var rekordresultatet för 1984 när Södra åter började stå på egna ben. Därefter gällde det att välja väg för framtiden; papperstillverkning eller inte blev en av de första ödesfrågorna. Hur företaget skulle växa var inte självklart. En lovande affär i Brasilien föll på mållinjen. Å andra sidan undkom föreningen andra utlandsaffärer med blotta förskräckelsen.
För Södra, ägt av sina medlemmar, kom det att röra sig om mycket mer än att utveckla industrirörelsen. Det handlade också om att anpassa den kooperativa företagsformen för en ny tid. Och att skydda skogsgården från pålagor och inskränkningar. EU-skatten stoppades i sista stund, men det fanns andra hot runt hörnet. Detta är berättelsen om vad som hände.
Författaren Pär Fornling är journalist och fotograf med inriktning på jord, skog och kulturmiljöer. Han har ett förflutet som chefredaktör för ATL, Vi Skogsägare, Gods & Gårdar och Skogsägaren. De två senare tidningarna har han dessutom grundat. Sedan 2015 arbetar han med text och bild via Lanternin Media.