Bläddra

Snille och smak : Svenska Akademien förr och nu

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt Socialhistoria och kulturhistoria
Köp här

Snille och smak : Svenska Akademien förr och nu

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Litteraturvetenskap och litteraturkritik Litteraturvetenskap: allmänt Socialhistoria och kulturhistoria
Köp här

Snille och smak ger en bild av Svenska Akademien i dess roll som fristående kulturinstitution, från Gustaf III:s tid till våra dagar. Efter en allmän historisk översikt fokuserar boken på Akademiens tre centrala arbetsfält svenska språket, svenska litteraturen och Nobelpriset i litteratur för att till sist ge läsaren en inblick i Akademiens nutida organisation och verksamhet. Fylliga register av olika slag avslutar boken.

Snille och smak och dess systervolym De Aderton, där ledamöterna står i centrum, ger tillsammans en allsidig presentation av Svenska Akademien både institutionen som sådan och de individer som utgör den, både från historisk synpunkt och i modernt perspektiv.