Det är kväll, utanför köksfönstret börjar det skymma, den vita snön lyser upp det böjliga landskapet i norra Skåne ännu en liten stund. I köket brinner den öppna lågan lugnt på spishällen. Kvällsvarden är avslutad och familjen använder det sista av ljuset, som lågan ger, till kvällsarbete. Under dessa lugna vinterkvällar, pratar vi ofta om allt möjligt. Vad som har hänt nyss och om saker som hänt för länge sedan. Vi hittar också på berättelser och sagor. Det bästa är om vi får far eller mor att berätta om hur det var förr i tiden, om när de var små. Det är så många roliga historier som man får höra om släktingar och bybor som gör än det ena, än det andra.
Berättar gör Pehr Nilsson, född den 14 mars 1838, på gård nr 6 i Slogstorp, Skåne. Han kommer att utbilda sig till smed och vandra från Skåne till Halland. Hans berättelse vävs ihop med sjömannen Bengt August Carlsson, pigan Carolina Grimbäck och pigan Amalia Svensdotter, samtliga från Halland. Dessa personer är de huvudpersoner som vi får lära känna i boken och de är släktingar till författaren. Boken är i romanform med en blandning av fakta och hörsägen och beskriver Skånes och Hallands historia och utveckling genom huvudpersonernas liv och upplevelser. Genom deras berättelser får man en känsla av hur utvecklingen i Sverige på 1800-talet har varit, från lantbruk till industri.
* * *
Dagny Dragstedt, är född i Halland på den släktgård dit smedmästaren flyttar med sin familj. Två av barnen till bokens huvudpersoner är Dagnys mormor och morfar. De bodde också på samma gård under Dagnys uppväxt. Till grund för berättelsen har många samtal med släktingar gjorts, gedigen släktforskning, arkivsökning samt läsning av tingsrättens domar. Till sist; Prata med era äldre släktingar, be dem att skriva ned korta anteckningar om händelser, stort som smått, och be dem att skriva på alla foton vem det föreställer. Var nyfiken, var nyfiken på din historia!