Skatt och samhälle
Varför ser våra skatter ut som de gör? Är det bra eller dåligt att de ser ut så? Vilka föreställningar om exempelvis individen och det allmänna ligger till grund för olika perspektiv på skattesystemet?
Den här boken handlar om skattesystemets samhälleliga roll och har en tydligt problemorienterad ingång. Författaren tar sig an en rad samhällsutmaningar, såsom ojämlikhet, ojämställdhet och klimatproblemen, och frågar sig vilken roll skatterätten spelar och kan spela för respektive utmaning utifrån olika perspektiv och värderingar. Genom att skattesystemet sätts in i en bredare samhällelig kontext kan läsaren lättare förstå varför systemet är utformat som det är. Dessutom skapas förutsättningar för kritiskt tänkande och initierade samtal kring rådande regler och deras utformning.
På grund av den breda ansatsen rör sig boken mellan flera discipliner, bl.a. juridik, ekonomi, politisk filosofi och idéhistoria. Även om den i första hand vänder sig till jurist- och ekonomstudenter på grundnivå och avancerad nivå, kan den med fördel läsas av studenter på andra program och av alla som är allmänt intresserade av skatternas betydelse för vårt samhälle.