SIP – samordnad individuell plan : mötet, planeringen, processen
SIP – samordnad individuell plan : mötet, planeringen, processen
Är du på väg att kalla till ett SIP-möte eller har du blivit ombedd att delta på ett? Grattis, då har du här en god hjälp på vägen – en konkret handbok om SIP-processen. Boken SIP – samordnad individuell plan är det perfekta stödet för förberedelse och genomförande av ett SIP-möte, och för den som ska leda det.
Författarna Fanny Eklund och Sanna Halfdan tar avstamp i lagstiftning och det förberedande arbete, hur en kallelse utformas för alla inblandade på tydligast sätt och vad man ska tänka på vad gäller anpassningar. Vidare beskrivs hur ett möte, med allas olika roller, går till rent konkret och hur mötet utmynnar i en samordnad individuell plan. Tydliga exempel finns med.
I boken finns också en fördjupad beskrivning av hur du som mötesledare kan förbereda och genomföra mötet på bästa sätt för att skapa delaktighet och struktur, även om mötet inte går som planerat. Författarna tar även upp hur organisatoriska förutsättningar kan försvåra för eller bidra till samverkan: Hur kan man få alla att dra åt samma håll utan att anklaga eller utmana varandra?
Boken vänder sig i första hand till dig som i din yrkesroll har kontakt med personer som har behov av stöd från flera olika håll eller för dig som arbetsleder dem, exempelvis inom socialtjänst, hälso- och sjukvård eller skola. Du som själv har behov av en SIP eller är närstående till någon med det behovet har också stor nytta av boken.
Författarna har båda arbetat som SIP-samordnare med såväl strategiska samverkansfrågor som med att praktiskt leda eller stödja SIP-processer.
Fanny Eklund är socionom sedan 2007. Hon har mångårig erfarenhet av arbete som socialsekreterare med barn, ungdomar och vuxna samt som kurator inom psykiatrin. Fanny arbetar idag på Riksförbundet Attention.
Sanna Halfdan är socionom sedan år 2000. Hon har huvudsakligen arbetat inom socialtjänst som socialsekreterare och arbetsledare. Sanna har i flera år haft uppdrag som samordnare och projektledare kring frågor som rör samordning, säkerhet och prevention inom socialt arbete. Sedan januari 2023 arbetar hon som utredare på Socialstyrelsen.